Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dlaczego Astra nie odpala?

Featured Replies

Napisano

Witam

W tym tygodniu (środa) wracając trasą (Gierkówą) do Łodzi auto zaczęło jakoś dziwnie się dusić tak jakby na moment traciło moc. Zatrzymałem się na najbliższej stacji sprawdziłem co mogłem i wszystko było ok.

Jedyna wątpliwość była taka że słabo wkręcał się na obroty? Do domu dojechałem bez problemów.

Na drugi dzień rano auto odmówiło posłuszeństwa - rozrusznik kręcił, silnik czasami nawet na chwilę próbował zaskoczyć (pojedyncze strzały). Nawet trick z otwartym filtrem powietrza nie pomógł niewiem.gif.

Co już wymieniłem:

- akumulator (Centra Futura+ 50)

- przewody WN

- świece NGK

Podłączyłem się do aku w Omedze i po kilku próbach silnik odpalił yay.gif.

Przejechałem ok 10km żeby aku się trochę podładował i wróciłem na parking (w czasie przejażdżki ok.4 razy auto gasiłem i odpalałem).

Na drugi dzień astra znowu nie odpaliła angryfire.gif. Za radą kolegi zabrałem aku do domu ale po wsadzeniu na następny dzień też kicha - dokładnie te same efekty, kręci, czasami uda się zakręcić na sekundę ale to wszystko buu.gif.

Ostatnie możliwości:

Aparat zapłonowy - moduł (wymieniałem ok.2lat temu), czujnik Halla/Indukcyjny (wymieniałem ok.1rok temu), kopułka (jeszcze nie czyściłem), może przeskoczył pasek rozrządu?

Co poradzicie posiadaczowi 15 letniej Astry?

Napisano
  • Autor

Sprawdz palec a pozniej moduł. Pare lat temu była u mnie asterka z tym silnikiem. Więc moge troche o jej napisać. Po odpaleniu pracuje równo? moc ma? nie gaśnie? nie przerywa? U mnie przy tym silniku w ciągu 2 lat pasek rozrządu sie zerwał 7 razy yikes.gif Jazda spokojna była, bez gwałtonych przyśpieszen. Jednak pasek sie zrywał, tzn na dole na kólku (od wału) wycinało wszystkie zęby na pasku. Dobrze że silnik bezkolizyjny był. I nikt nie doszedł czemu tak sie dzieje. Pasek nie naciągniety bardzo mocno. Po prostu tak jak trzeba a taki cyrk był.

Pamiętam że dobrym sposobem na wolne kręcenie rozrusznikiem okazała się wymiana przewodów (większy przekrój) od akumulatora do masy i do rozrusznika. Uważam że przewody fabryczne na mase i do rozrusznika są za słabe. Po wymianie rozrusznik kręceł jak oszalały. Ale to było w pierwszej Asterce.

Napisano

> Obstawiam moduł.

> Pozdroofka

Popieram, to słabniecie to poprostu brak zaplonu, jak wrzucisz na luz to zgasnie. Puki jest na biegu, jedziesz jak na biegu smile.gif z wylaczonym wtryskiem (równiez bak zaplonu)

Napisano

> Pamiętam że dobrym sposobem na wolne kręcenie rozrusznikiem okazała

> się wymiana przewodów (większy przekrój) od akumulatora do masy

> i do rozrusznika. Uważam że przewody fabryczne na mase i do

> rozrusznika są za słabe. Po wymianie rozrusznik kręceł jak

> oszalały.

a jakie przewody zakładałeś? kupowałeś od innego auta? czy sam kupowałeś przewód i obrabiałeś końcówki?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.