Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wymiana amorków tył i sprężyn a miało być tak pięknie

Featured Replies

Napisano

Witam!

Od jakiegos czasu przymierzałem się do wymiany amorków tył. Jako, że przód zmieniłem uważałem za słuszne zmienić również za jakis czas właśnie tył, tymbardziej, ze nie miałem osłon (były prążki). Amorki zakupiłem od forumowicza, który sprzedał autko (monroe) w atrakcyjnej cenie. Dokupiłem za jakis czas osłony i odboje (40 zł za komplet) i zadowolony jezdzilem z tym w bagażniku.

Dzisiaj pięknęgo słonecznego dnia (czytaj lód i korki jak sku*.*) wpadłem na pomysł, że wstawię autko do warsztatu, ktory jest naszym klientem (firmy w ktorej pracuje).

Plus dla niego, ze jest 300 m od biura...a to dla mnie wazne (nie lubie sterczec i czekac 2-4 godziny az ktos cos zrobi).

No i luks, sprzet dalem i czekam na info (balem sie ze mocowania moga byc dupne). Mocowania ok...ale...jedna ze spręzyn (lewa) jest ułamana i to sporo na samej górze(tam gdzie jest jeszcze osłona gumowa). Decyzja - zmieniać. Auto rozebrane, nowe amory z osłonami..nie ma sensu wkładać do zrąbanej sprężyny.

Gość dzwoni i mówi mi, że ok 200-230 zł za sztukę

Mysle sobie..jak kiedys patrzylem na alledrogo to maks 100 zl za sztuke...

W koncu znalazł mi komplet od reki za 380 zł- LESJOFORS.

Mowa oczywiscie o sprężynach do paska b4 kombi. Drogo jak cholera..nie mialem akurat czasu juz dzwonic i sie dowiadywac. Stwierdzilem trudno zakładać..dzien bez auta lub dwa to dla mnie o wiele wieksza strata. I założył...

Bardzo fajnie - jak widzialem, wymiana wiaze sie z rozbebeszeniem wszelkich plastików z tyłu auta. Jako, ze mam wersje highland widzialem, ze składali fotele i zdejmowali chyba takie boczki (te niby skórzane z tyłu auta). Jade do domu wszystko trzeszczy cos wali....

Załamałem się. W garazu szukam przyczyny : koło zapasowe, gasnica, jakis plastik zrąbany czy co..widze, ze cos niedokręcone - dokrecilem to samo. Jeden plastik pekniety, te boczki odpadają..nie maja zadnego zaczepu od wewnetrznej strony (wypadl?).

Z takim niesmakiem podokręcałem wszystkie koła dokładnie (nigdy nie ufam), powyjmowalem wszystko z bagaznika, podokrecalem jeszcze raz...Jedna rzecz mnie zdziwila, ze u mnie ten zapas (dojazdówka) lata na tym bolcu - nie jest niczym przyczepiona (moze to to?). Moze to kwestia tego ze auto zrobilo sie nagle twardsze (nowe sprezyny i amorki - ale olejaki)? Stare amorki widzialem, ze byly firmy BOGE był znaczek VW...ciekawe czy to jeszcze oryginal, czy ktos je juz zmienial?

W sumie za wymiane zapłaciłem 100 zł..no i te nieszczesne sprezyny 380 zł.....

Jestem załamany...moze ktos mnie pocieszy???Nie przepłaciłem ??

Pozdrawiam wszystkich w ten..dla mnie...ciężki dzień....

Napisano

no tak w kombi wiąże się to z odkręcaniem plastików, ale to nie jest jakiś wielki problem, gorzej jak tam cos połamali, jednak mimo to da się to wszystko ładnie poskladać samemu tak, aby nic nie trzeszczało (troche inwencji wink.gif) tyle, że zaczekałbym z tym do lata 893goodvibes.gif

Boge były wsadzane w fabryce do VW (teraz Boge to Sachs wink.gif) Cen sprężyn nie znam, ale za wymianę trochę skroili (we Wrocku 30zł za sztukę).

Warsztat opieprz za trzeszczenie a na wiosnę sam wszystko poskładasz do kupy ok.gif

Napisano
  • Autor

Niby poprawili....wsiadam to samo. Musialem znajomka do bagaznika wsadzic smile.gif Wyszlo na to, ze wali lewa strona nie prawa...jutro znow jade zeby sprawdzil lewą. Wydaje mi sie, ze jest cos niedokrecone.

Hmm czy jest taka mozliwosc, ze nowe sprezyny sa twarde i jeszcze sie nieułożyły??

I jedna jeszcze sprawa...czy w kazdym VW ten bak od paliwa tak strasznie chlupie w środku jak jest prawie pełny ? smile.gif

Pozdro

Napisano

> I jedna jeszcze sprawa...czy w kazdym VW ten bak od paliwa tak

> strasznie chlupie w środku jak jest prawie pełny ?

W Passatach to norma. Miły dla ucha dźwięk.

> Pozdro

Napisano
  • Autor

kolejna odsłona :

--------------------------------------------------------------------------------

Histori ciąg dalszy.Postanowilem w INNYm warsztacie dokonac interwencji w tej sprawie. Panowie rozkręcili jeszcze raz obie sztuki. Wszystko bylo podkręcane. Zmienili osłony i odboje na sascha (90zl poszlo...) a moje z allegro oddali - latały luzem (myslalem tez ze to moze byc wlasnie to), nowe poduszki amortyzatorów i dodali gumy pod amorkiem przy mocowaniu. Z jednej strony nie mam tego grzybka na samym koncu (ktos musial zgubic).

Poskręcali dokładnie....przeczyścili..... zaplacilem 190 zl i ruszylem w drogę.

I co.... to SAMO

Wczesniej byłem na testach amorków (stacja diagniostyczna) wyszły, że są super.

I co ja biedny mam począć.. wszystko wskazuje na... amorki, ze są do dupy i musze kupic kolejne i kolejny raz zapłacić za wymianę.....

Z 100 zl zrobi sie już 1000 zł.....

No chyba, ze cos to jednak innego wali. Jak zatankowalem do pełna to teraz zaczelo walic po prawej tam gdzie bak. Na górnej wysokości tam gdzie amorek jest lub tam gdzie sa pasy ( w kombi). Jeszcze spróbuje zblokować pas na całej długości tak zeby nic tam nie brzęczało...ale obstawiam niestety, ze to po prostu....amorki.....

A wali teraz i z prawej i z lewej....

Takie jakby pukanie.

Napisano

kiedys w CC miałem taką jazdę i własnie to były amortyzatory (ich bebechy a nie tuleje do mocowania), ale nie spodziewam się aby tak zachowywały się nówki (jakiejkolwiek firmy by one nie były) w Pasku

Napisano
  • Autor

> kiedys w CC miałem taką jazdę i własnie to były amortyzatory (ich

> bebechy a nie tuleje do mocowania), ale nie spodziewam się aby

> tak zachowywały się nówki (jakiejkolwiek firmy by one nie były)

> w Pasku

Zmienilem dzisiaj na nówki kayaba gazowe i to samo....

Jedyne co pozostaje to wymienic wszystkie gumy tuleje mocowania górnego amorka (poduszka,gumy,tuleja) - zakupic te elementy w aso...

Coz... człowiek uczy sie na swoich bledach...i mechanikow

• 4 tygodnie później...
Napisano

a to nie tuleje sie tłuką w belce ? to częste w tego typu rozwiązaniu a w baku moze kosz pompy nie jest dobrze przytwierdzony

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.