Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

dość dziwne pytanie o wspomaganie kierownicy

Featured Replies

Napisano

zastanawiam sie nad załozeniem wspomagania elektyczne (nie mam seryjnego), znalazłem wspomaganie z Punto II FL (mam punto II z 2001r) różnica jest w wieloklinie który wchodzi do dolnej cześci przekładni (jakoś nie potrafie wyszukać wspomagania do mojego). Wpadłem na pomysł aby podmienić ostatnią część z kolumny wspomagania (ta z wieloklinem) na taką z Punto II a silnik i górną część kolumny kierowniczej zostawić z FL i założyć do mnie (zastanawia mnie elektronika czy nie bedzie problemów z body). Podobno wspomaganie z FL jest lepsze od tego z wcześniejszej wersji (mniej sie psuje).

Pytam o opinie tylko tych którzy wiedza o czym mówie (nie chce wysłuchowac głupich komentarzy)

Jesli ktoś czegoś nie rozumie to prosze pytać a wyjasnię.

wspomaganieks3.jpg

Napisano

zanim zaczniesz sie brać za cokolwiek, to sprawdź czy Twój body obsłuży wspomaganie. jak nie to czeka cie jeszcze kupno body kompa. Oczywiście z mk2, bo róznice miedzy mk2 a FL w kompach są

kwestia jeszcze jest taka czy wspomaganie w mk2 a FL jest realizowane przez kompa tak samo, czy nie ma róznic, ale z tym to najlepiej napisz do WaldiegoGSI

Napisano
  • Autor

dlatego własnie licze na pomoc kogos kto sie zna a nie krytykuje wszytko

zagadam do niego może mi pomoże

dzieki

Napisano

> zastanawiam sie nad załozeniem wspomagania elektyczne (nie mam

> seryjnego), znalazłem wspomaganie z Punto II FL (mam punto II z

> 2001r) różnica jest w wieloklinie który wchodzi do dolnej cześci

> przekładni (jakoś nie potrafie wyszukać wspomagania do mojego).

> Wpadłem na pomysł aby podmienić ostatnią część z kolumny

> wspomagania (ta z wieloklinem) na taką z Punto II a silnik i

> górną część kolumny kierowniczej zostawić z FL i założyć do mnie

> (zastanawia mnie elektronika czy nie bedzie problemów z body).

> Podobno wspomaganie z FL jest lepsze od tego z wcześniejszej

> wersji (mniej sie psuje).

> Pytam o opinie tylko tych którzy wiedza o czym mówie (nie chce

> wysłuchowac głupich komentarzy)

> Jesli ktoś czegoś nie rozumie to prosze pytać a wyjasnię.

Witam

A masz może kable idące ze sterownika wsp. do zasilania i drugi na Body komp na foto ewentalnie nr katalogowe z EPERA. grinser006.gif

Napisano

> dlatego własnie licze na pomoc kogos kto sie zna a nie krytykuje

> wszytko

> zagadam do niego może mi pomoże

> dzieki

Napisze Ci to samo co WojtasBB, bo bez sprawdzenia body a znając politykę fiata mało prawdopodobne aby obsługiwał wspomę, to wróżenie z fusów.

Zajrzyj do archiwum tam kilkakrotnie Waldek wypowiadał się w tej sprawie.

Napisano

> zastanawiam sie nad załozeniem wspomagania elektyczne (nie mam

> seryjnego), znalazłem wspomaganie z Punto II FL (mam punto II z

> 2001r) różnica jest w wieloklinie który wchodzi do dolnej cześci

> przekładni (jakoś nie potrafie wyszukać wspomagania do mojego).

> Wpadłem na pomysł aby podmienić ostatnią część z kolumny

> wspomagania (ta z wieloklinem) na taką z Punto II a silnik i

> górną część kolumny kierowniczej zostawić z FL i założyć do mnie

> (zastanawia mnie elektronika czy nie bedzie problemów z body).

> Podobno wspomaganie z FL jest lepsze od tego z wcześniejszej

> wersji (mniej sie psuje).

> Pytam o opinie tylko tych którzy wiedza o czym mówie (nie chce

> wysłuchowac głupich komentarzy)

> Jesli ktoś czegoś nie rozumie to prosze pytać a wyjasnię.

jesli chodzi o wałek i mechanike to nie ma problemu monzna wszystko przełozyc i bedzie git, problem jest jak sam zauważyłeś czy body zobaczy to wspomagania , na to pytanie ja sam nie znam odpowiedzi , ba nawet kiedys dzwonilem do FAP i pytałem bezposrednilo ludzi co w tym siedza i tez nie mogli jednoznacznie powiedziec , otrzymałem odpowiedz :

W mk2 Fl oraz pozniejszych mk2 napewno nie jest to mozliwe i body nie zobaczy nc wiecej co zaprogramował mu producent , w przypadku starszych modeli mk2 zdarza sie body widzi dodatkowe akcesorji choc ich w fabrycznej kompletacji nie było

Twój mk2 jest z tych starszych wiec jest 50% szansy na to , ale tak jak pisze nikt jednoznacznie nie odpowie czy bedzie działc czy nie

jesli juz zakupiłes to wspomagania od Fl-a to jest szansa zeby to sprawdzic i uruchomic , jednak to takze wiazalo by sie z dodatkowymi kosztami

Elektrycznie mozna podłaczyc jako całośc z Fl-a do mk2 lecz pod warunkiem , ze wymianisz cały komplet, KATEGORYCZNIE NIE WOLNO PODMIENAĆ ELEMENTÓW SKLADOWYCH układu mk2<-> fl a w szczególności silnika i centrali bo wiaze sie to z natychmiastowym ich uszkodzeniem , czujnik wraz z mechanika mozna podmienic tylko z wałkiem

jesli masz te kolumne to proponowałbym podlaczyc ja elektrycznie chociaz na krótko ( o zakupie nowych wiazek w ASO nawet nie mysl bo to zbyt duże koszty ), podjechac do kogos na examinera i spróbować osiowac wspomaganie , tak jak to sie robi po wymianie licznika , jesli body go zoabaczy bedzia dzialac , jesli nie to juz nigdy w tym aucie nie zamontujesz wspoamagania bez wiekszych nakładów finansowych

Jesli body go nie zobaczy to mozna sprobowac zamówić nowe body i podczas zamówienia wskazac opcje wspomagania , jednak koszt tego wspomagania drastycznie wzrośnie

jesli nie kupiłes jeszcze kolumny , zastanów sie czy jest to gra warta swieczki , masz 50 % szans na to ze zadziała , a zeby sie o tym pzrekonac czy tak czy nie mysiałbyś włozyc w to co najmniej pare stówek...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.