Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak poprawnie ustawić STAG 50 ???

Featured Replies

Napisano

witam

jak poprawnie ustawić STAGa 50

bo mam ustawienia 2 gazowników

jedno jest MULASTE nie ma przyspieszenia

a drugie jest ok tylko że pali ponad 10 L

nie chcę już wydawać bezsensownie kasy na regulacje

mam kabelek i laptopa i oczywiście programik

czy da się to jakoś samemu ustawić ??

Proszę o pomoc

Pozdrawiam

Napisano

> witam

> jak poprawnie ustawić STAGa 50

> bo mam ustawienia 2 gazowników

> jedno jest MULASTE nie ma przyspieszenia

> a drugie jest ok tylko że pali ponad 10 L

> nie chcę już wydawać bezsensownie kasy na regulacje

> mam kabelek i laptopa i oczywiście programik

> czy da się to jakoś samemu ustawić ??

> Proszę o pomoc

> Pozdrawiam

Dwa lata jazdy zero problemów, miasto 10, trasa 8. Ściągłem sobie instrukcję podłączenia i programowania wersja 1.49 i czytam. Gdzie dostałeś wtykę bo nigdzie nie mogę dostać no i softa. smile.gif

Napisano
  • Autor

> Dwa lata jazdy zero problemów, miasto 10, trasa 8. Ściągłem sobie

> instrukcję podłączenia i programowania wersja 1.49 i czytam.

> Gdzie dostałeś wtykę bo nigdzie nie mogę dostać no i softa.

tu jest soft do STAG 50

a kabelek jest na forum

Napisano

> Dwa lata jazdy zero problemów, miasto 10, trasa 8. Ściągłem sobie

> instrukcję podłączenia i programowania wersja 1.49 i czytam.

> Gdzie dostałeś wtykę bo nigdzie nie mogę dostać no i softa.

PS widze że jesteś sąsiad, jak byś bardzo chciał to możesz sprawdzić moje nastawy????. Daj znać na priv.

Napisano
  • Autor

ja natomiast wiem że powinien palić mniej dużo mniej

bo mniej palił

spalał góra 8 po mieście i 6 na trasie

Napisano
  • Autor

> PS widze że jesteś sąsiad, jak byś bardzo chciał to możesz sprawdzić

> moje nastawy????. Daj znać na priv.

tylko Ty masz Laniego a ja Uno beksa.gif

Napisano

> tu jest soft do STAG 50 - mam

> a kabelek jest na forum - a tak dokladniej?

Napisano

> tylko Ty masz Laniego a ja Uno

Nastawy to powinna być jedna cholera /chyba/ 893goodvibes.gif

Napisano
  • Autor

> > a kabelek jest na forum - a tak dokladniej?

Napisano

> TU

Ten schemacik to mam, zrobić nie problem, tylko wtyki nie mogę znależć /jaki typ/, no i laptok bo z PC do garażu nie będę latał. Czy nie można u nas podłączyć jakiegoś DIAGNOSTIC BOX-a.????

Napisano

i STAG 50 chodzi na kabelku wg tego rozwiazania (nie jest tam wyszczegolniony) ?

domyslam sie ze to rozwiazanie uniwersalne

Napisano

> i STAG 50 chodzi na kabelku wg tego rozwiazania (nie jest tam

> wyszczegolniony) ?

> domyslam sie ze to rozwiazanie uniwersalne

To nasze gniazdo to tak jak AUTRONIK, identyczne gniazdo jest przy zasilaczu ATX, ale gdzie wtyka??????? frown.gif

Napisano
  • Autor

> To nasze gniazdo to tak jak AUTRONIK, identyczne gniazdo jest przy

> zasilaczu ATX, ale gdzie wtyka???????

Gniazdo musi być obok kabelków wpiętych w STAGa

może pod gumą macie ukryte

Taka malutka czarna nie taka jak w zasilaczu ATX

ALE TO JA MAM PROBLEM JAK USTAWIĆ STAGA A JAK SIE OKAZUJE TO NARAZIE JA ZAPODAJE LINKI I PODPOWIEDZI zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> wtyczka musi być obok kabelków wpiętych w STAGa

> może pod gumą macie ukryte

> Taka malutka czarna nie taka jak w zasilaczu ATX

Małe nieporozumienie, przy STAG-u to wiem gdzie jest gniazdo programowania, gniazdo to jest identyczne z gniazdem od ATX, byłem w Milowicach ale nie znalazłem wtyki do tego gniazda. confused.gif

Napisano

> Gniazdo musi być obok kabelków wpiętych w STAGa

> może pod gumą macie ukryte

> Taka malutka czarna nie taka jak w zasilaczu ATX

> ALE TO JA MAM PROBLEM JAK USTAWIĆ STAGA A JAK SIE OKAZUJE TO NARAZIE

> JA ZAPODAJE LINKI I PODPOWIEDZI

fakt smile.gif

moj Stag 50 tez mnie czasem wkurza bo do regulacji jezdze co jakis miesiac/dwa i wciaz slysze jakies nowe teorie ze to silnik krokowy Pb (wyczyscilem,sprwdzilem) ze to przewody WN, swiece (kupilem nowe), ostatnio ze to sonda (sprawdzalem jest jeszcze ok),

co regulacja to silnik inaczej chodzi, aktualnie na wolnych obrotach ok tylko przy szybszym wcisnieciu pedalu gazu szarpie, wciskajac powoli plynnie jest ok (moze sklad mieszanki jest zly -za ubogo?)

spalanie mam mniej wiecej caly czas podobne 8-9l miasto zaleznie od temp. 7,5-8l trasa

co do ustawien to chyba Ci nie pomoge mam instalke jeszcze na gwarancji i sam nic kombinuje tylko sie uwaznie przygladam smile.gif

Napisano

ostatnio poprawila mi sie stabilnosc wolnych obrotow po wyjeciu rury dolotowej z otworu i odgieciu jej w dol

Napisano

w temacie STAG-a to jestem już mocny, bo walczę z nim już 2 miesiące.

wnioski z walki są następujące:

-jeśli chcesz jeździć bezproblemowo i nie przeszkadza ci troszkę większe zużycie paliwa, to wyłączasz regulację od sondy i dajesz mu "mapę", ale z niewielkimi wychyłami krokowego.

czyli łopatologicznie: dajesz autokalibrację, patrzysz w jakim zakresie pracuje krokowy. zakładam, że jest to ok. 70-100 kroków. więc dajesz mu na 900 obr. pozycję krokowego ok.80, a na 3000 ok.95, można jeszcze dołączyć regulację od TPS i dać zubożanie o ok. 10 kroków i wzbogazcanie o ok. 20 kroków.

warto też włączyć cut-off. bezpiecznie jest zapodać obrity 1900 i zejście do ok70 kroków(przy wcześniejszych założeniach).

jeśli przy autokalibracji silnik krokowy przybrał inne wartości, to trzeba skorygować wartości podane przeze mnie.

-jeśli chcesz być w zgodzie z ekologią i ekonomią a możesz wybaczyć pewne niedogodności typu za niskie wolne przy zimnym silniku, jakieś chwilowe zmulenia itp. to ustawiasz wg lambdy.

zaczynamy też od autokalibracji. potem azjmujemy się wolnymi obrotami. jeśli są stabilne, a sonda nie chce oscylować, to trzeba poprawić na reduktorze. najlepiej śrubą od czułości.

jeśli lambda już nam ładnie oscyluje na wolnych od0,2 do 0,8, to patrzymy jak jest na wysokich. tu przeważnie nie ma problemów i sonda ładnie "lata".

teraz jedziemy na jazdę próbną. obserwujemy podczas jazdy wskazania sondy i krokowego. zakładam, że auto jedzie dobrze, sonda chodzi, więc zajmujemy się dopiesczeniem regulacji.

włączamy cut-off wg. poprzedniej instrukcji, dodajemy wzbogacanie i zubożanie.

teraz obcinamy zakres krokowego. pozycję min. dajemy ok. 10 niższą od najjniższej zaobserwowanej podczas jazdy i postoju. a pozycję max. dajemy 20 wyższą od najwyższej zaobserwowanej.

aha, jeszcze PWA-dajesz przy mapie ok10 wyższą od pozycji dla 900 obrotów, a dla regulacji od sondy mniej więcej pośrodku zakresu pracy krokowego.

zakładam, że wiesz jak się reguluje reduktor i masz dobrze dobrany mikser, dolot oczywiście odwrócony od przodu do tyłu pojazdu, żeby w niego nie dmuchało podczas jazdy?

na koniec jeszcze wyjaśnienie: oczywiście regulacja wg. pierwszego wariantu jest niezgodna z przepisami dot czystości spalin i szkodzi katalizatorowi.

Napisano
  • Autor

WIELKIE WIELKIE DZIĘKI

O taką pomoc mi własnie chodziło

mam kilka screenów

moge ci je podesłać na meila ?? to byś ocenił czy tak może być ??

Napisano

jasne, możesz dać na maila, a możesz też podczepić jako załączniki do forum, to może jeszcze ktoś się wypowie. nie uważam się za wszechwiedzącego i może kto inny też będzie miał coś mądrego do powiedzenia??

Napisano

ja bym jednak włączył cut-off . wzbogacanie jest trochę chyba za duże, no i za duży chyba zakres pracy krokowego. spróbuj trochę podnieść min. pozycję i obniżyć max. zakładam, że optimum pracy jest gdzieś pośrodku tych wartości.

aha, jaką masz wersję programu, bo u mnie nie ma fnkcji ssanie. co ona robi??

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.