Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wibrujaca kierownica... Pomocy.... (long)

Featured Replies

Napisano

Naswietle po krotce sytuacje

VW Polo 1.3 z 90r (Mk2)

100 000 km przebiegu

Swierzo po wymianie:

opon, amortyzatorow (4) przednich spreżyn, łozysk piast przednich, felgi aluminiowe BK Racing 14'' BK850 opony chyba Dunlop sport SP1, rozmiar 14''x175x60

u dwoch fachowcow od prostowania byly i obaj twierdza ze sa proste i nie wiadomo czego ja chce...

Zbieznosc ustawiona...

nie mialem pierscieni wyrownujacych do felg (pomiedzy piasta a felga, juz je mam, oryginalne BK i nic.. totalnie NIC sie nie zmienilo

Dzisiaj zaloze stare felgi stalowe i zobacze jak sie zachowuje... (tylko, ze tam mam opony zjechane)

na felgach jest kuuupa odwaznikow.. wywazane 2 krotnie...raz podczas zakupu opon, drugim razem u jednego z kolesi od prostowania, w obu przypadkach rozne wyniki wyszly... i po obu wywazaniach to samo...

manipulowanie kolami (przekladanie i rozne kobinacje) nic nie daje.. ze wszystkimi 4'ma ten sam efekt...

a efekt nastepujacy:

od okolo 55-60km powoli zaczyna byc czuc lekkie regularne odchylenia kierownica podczas proby lekkiego jej skretu

przy 80 wibracja tak sie nasila, ze normalnie widac odchylenia po puszczeniu kierownicy... poprostu lata w lewo/prwo o jakies.. nie wiem.. 1 stopien... i calym samochodem trzesie na boki...

przy 100 do 110 wibracja ustaje... samochod jedzie plynnie.. leciuteno czuc wibracje na kierownicy...

powyzej 120 wibracja sie nasila... przy 140-150 czuc dosc wyraznie wibracje na kierownicy i w samochodzie.. ale nie jest rownomierna.. nasila sie i opada w okresie 2-3 sek.

Ja juz rece zalamuje....

Na poczatku obstawialem felgi.. no ale 2 fachowcow nie odebralo by sobie lakomego kaska jakim jest prostowanie 4 felg (bo ja chcialem je prostowac.. ale mowia ze nie ma co.. ze moga je wziasc i mnie skasowac, ale nic nie zrobia, bo poprostu sa PROSTE)

potem myslalem, ze moze lozyska, bo rzeczywiscie lewe bylo totalnie rozwalone... wymienilem OBA.. nic sie nie zmienilo

wszyscy mi mowili, ze MUSZE miec te pierscienie wyrownojace do piast...

JA wiem, ze Powinny byc.. bo mozna sruby na dolku sciac.... ale 4 sruby stozkowe taczej rowno felge do piasty dosiakaja, wiec nie sadzilem, ze to moze byc to... Kupilem Pierscienie... oryginalne.. i rzeczywiscie.. mialem racje.. NIC SIE NIE ZMIENILO...

ostatnia opcja to... opony... albo wywazenie.. ale skoro felgi sa proste, a odwaznikow mam po 30g na felgach... to cos czuje ze opony sa do dupy sick.gif...

Macie jeszcze jakies pomysly?

Teksty w stylu: To jezdzij 100-110 km/h nie wchodza w rachube.... bo na miasto jest za szybko (jestem w anglii - ograniczenie do 50mph czyli ok 80) a na autostrade za wolno devil.gif

Napisano

Sprawdzałeś "bicie" piast przy zdjętych tarczach, i potem ew. bicie z założonymi tarczami?

Napisano
  • Autor

> Sprawdzałeś "bicie" piast przy zdjętych tarczach, i potem ew. bicie z

> założonymi tarczami?

jeszcze nie.. wlasnie czekam na pomysly

sprawdzane byly w ten sposob przed wymiana lozysk, i obrocz halasu lozysk nie bylo zadnego wyczowalnego bicia... Bo za tym Hamulce by nierowno hamowaly i wibrowaly podczas hamowania... a hamuja naprawde plynnie...

Zapomnialem dodac... Nowe tarcze, bebny, szczeki i klocki... BREMBO

Napisano

> jeszcze nie.. wlasnie czekam na pomysly

> sprawdzane byly w ten sposob przed wymiana lozysk, i obrocz halasu

> lozysk nie bylo zadnego wyczowalnego bicia... Bo za tym Hamulce

> by nierowno hamowaly i wibrowaly podczas hamowania... a hamuja

> naprawde plynnie...

> Zapomnialem dodac... Nowe tarcze, bebny, szczeki i klocki... BREMBO

wiesz co, sprawdź, bo drgania w takim razie pochodzą albo od opon (?), albo od masy wirującej (tarcza, piasta) albo od elementów ukł. kierown i zawieszenia (drążki, końcówki, sworznie, silentbloki)

Powodziska

Napisano

> jeszcze nie.. wlasnie czekam na pomysly

> sprawdzane byly w ten sposob przed wymiana lozysk, i obrocz halasu

> lozysk nie bylo zadnego wyczowalnego bicia... Bo za tym Hamulce

> by nierowno hamowaly i wibrowaly podczas hamowania... a hamuja

> naprawde plynnie...

> Zapomnialem dodac... Nowe tarcze, bebny, szczeki i klocki... BREMBO

albo.... załóż inne koła, przejedź się i wtedy będziesz wiedział czy to problem kół czy nie

Napisano
  • Autor

> wiesz co, sprawdź, bo drgania w takim razie pochodzą albo od opon

> (?), albo od masy wirującej (tarcza, piasta) albo od elementów

> ukł. kierown i zawieszenia (drążki, końcówki, sworznie,

> silentbloki)

> Powodziska

No raczej od tego co wiruje.. wyzsza predkosc, mocniejsze wibracje...

tuleje (silentbloki) drazki kierownicze wykluczam, byly sprawdzone... te to sie moga mi ewentyalnie dopiero wysypac zpowodu tych wibracji oslabiony.gif

Napisano

po pierwsze, jesli masz 30g odwaznikow na kolach to szczescia zycze...

po drugie jesli tak sie waza kola to wyrzuc opony i to od razu bo sie zabijesz

po trzecie wrzuc same felgi bez opon na wywazarke tak jak cale kola i zobacz jakie ma bicia

po czware jesli felga be zopony ma ponad 20g to wez je wyrzuc

to na razie tyle.

Napisano

> Sprawdzałeś "bicie" piast przy zdjętych tarczach, i potem ew. bicie z

> założonymi tarczami?

nie bardzo sobie wyobrazam zbadanie bicia piasty bez tarczy... wez pod uwage ze jesli na piascie bicie bedzie 0,1mm czyli niezauwazalne to na tarczy bedzie 1mm a na kole 1 cm... piaste sprawdza sie z tarcza.

Napisano

> nie bardzo sobie wyobrazam zbadanie bicia piasty bez tarczy... wez

> pod uwage ze jesli na piascie bicie bedzie 0,1mm czyli

> niezauwazalne to na tarczy bedzie 1mm a na kole 1 cm... piaste

> sprawdza sie z tarcza.

ale jak sprawdzasz tylko z tarczą, to nie wiesz czy bicie pochodzi od tarczy czy od łożyska, czy od zwichrowanej piasty (zdarza się, że jest krzywa)

Napisano

> albo.... załóż inne koła, przejedź się i wtedy będziesz wiedział czy

> to problem kół czy nie

prawie na pewno kol. krzywa piasta (w granicach rozsadku) nie daje takich efektow...

Napisano
  • Autor

> prawie na pewno kol. krzywa piasta (w granicach rozsadku) nie daje

> takich efektow...

cos czuje, ze to opony.. na starych oponach nie mialem tego efektu... najgorsze, ze jestem 2000km od sprzedawcy... 1100PLN poszlo w pizdu angryfire.gif

mam gwarancje.. ale nw polsce bede min za pol roku dopiero oslabiony.gif

Napisano

> ale jak sprawdzasz tylko z tarczą, to nie wiesz czy bicie pochodzi od

> tarczy czy od łożyska, czy od zwichrowanej piasty (zdarza się,

> że jest krzywa)

o tu masz racje... w wiekszoszci przypadkow jest krzywa wlasnie piasta. jak jednak kolega napisal, tarcze zmienil na nowe wiec raczej mozmy wykluczyc krzywizne tym bardziej ze firma zacna

Napisano

> cos czuje, ze to opony.. na starych oponach nie mialem tego efektu...

> najgorsze, ze jestem 2000km od sprzedawcy... 1100PLN poszlo w

> pizdu

> mam gwarancje.. ale nw polsce bede min za pol roku dopiero

kola kola kola kola kola food.gif

Napisano

> o tu masz racje... w wiekszoszci przypadkow jest krzywa wlasnie

> piasta. jak jednak kolega napisal, tarcze zmienil na nowe wiec

> raczej mozmy wykluczyc krzywizne tym bardziej ze firma zacna

wiesz, ja nie wierzę w żadną firmę... czasami na szkoleniach zakładam nowiutką tarczę i zegar tak wariuje, że wstyd...

Pzdr

Napisano

> wiesz, ja nie wierzę w żadną firmę... czasami na szkoleniach zakładam

> nowiutką tarczę i zegar tak wariuje, że wstyd...

> Pzdr

i zakladane na 100%-owo prosta piaste?

Napisano

> i zakladane na 100%-owo prosta piaste?

niestety tak frown.gif

nauczyłem się już, żeby zanim wyjadę, sprawdzać tarczę na przyrządzie pomiarowym jak tylko wezmę ją z magazynu.

Napisano

> niestety tak

> nauczyłem się już, żeby zanim wyjadę, sprawdzać tarczę na przyrządzie

> pomiarowym jak tylko wezmę ją z magazynu.

no prosze to tego bym nie przypuszczal... i dotyczy to wszystkich (bez wyjatkow) producentow, czy tez sa wyjatki, ewentualnie dotyczy to jednego producenta? bo wydaje mi sie ze trudno to tak uniwersalizowac... do jednego producenta mam "bezgraniczne" zaufanie i pod wzgledem jakosci i pod wzgledem wydajnosci...

Napisano

> no prosze to tego bym nie przypuszczal... i dotyczy to wszystkich

> (bez wyjatkow) producentow, czy tez sa wyjatki, ewentualnie

> dotyczy to jednego producenta? bo wydaje mi sie ze trudno to tak

> uniwersalizowac... do jednego producenta mam "bezgraniczne"

> zaufanie i pod wzgledem jakosci i pod wzgledem wydajnosci...

dotyczy to różnych producentów. jest jedna reguła: im tańszy producent oraz im tańsza tarcza tym częściej to występuje.

Nie chcę pisać firm bo wywołam burzę, a nie o to chodzi

Napisano

> dotyczy to różnych producentów. jest jedna reguła: im tańszy

> producent oraz im tańsza tarcza tym częściej to występuje.

> Nie chcę pisać firm bo wywołam burzę, a nie o to chodzi

ok.gif

Napisano
  • Autor

> wiesz, ja nie wierzę w żadną firmę... czasami na szkoleniach zakładam

> nowiutką tarczę i zegar tak wariuje, że wstyd...

> Pzdr

Chopaki.. ale to by bylo czuc podczas hamowania...

A hamowanie mam gladkie jak dupcia niemowlaka.. nic nie sciaga nie wibruje ni pulsuje podczas...

dam znac wieczorkiem po wymianie kol.. przejade sie po M4 i zobacze...

Napisano

Witam , sprawdź wyważenie półosiek. Kiedyś miałem podobny problem własnie z polo ktoś wymienił półosie ale ich nie wyważyż. Żócało jak cholera i to właśnie przy różnych prędkościach

Napisano
  • Autor

> Witam , sprawdź wyważenie półosiek. Kiedyś miałem podobny problem

> własnie z polo ktoś wymienił półosie ale ich nie wyważyż. Żócało

> jak cholera i to właśnie przy różnych prędkościach

a Wiesz, ze jest to mozliwe.... lookne... ok.gif

Napisano
  • Autor

No wiec... wrzucilem na przod stare zuzyte kartoflaki...

ale niczym to zrobilem, opatrzylem jak sie oponka kreci...

Felgi przednie prosciutenkie...

lewy przod opona -> JAJO... odchylenia w pionie (nie na boki) ok 3mm

prawy przod opona -> tu jest owiele lepiej.. ale minmalnie jest gorsza od starych kartoflakow (na wymienionym tylko lewym kole czuc wibracje w minimalnym stopniu)

Tylne jeszcze nie sprawdzone.. ale skoro samochodem trzesie pow 140 to najprawdopodobniej ktorys tyl jest skaszaniony tak jak lewy przod... obstawiam tez lewa strone...

Pozostalo mi teraz wybrac 2 najlepsze opony z alumkow i zostawic je na tyle a na przod wrzucic stare kartoflaki na razie... a w przyszlym miesiacu wymiana opon... oslabiony.gif

Wyszedlem zaaa....iscie na oszczednosci kupujac opony w polsce... teraz moge sie w pupa.gif pocalowac, bo jestem 2000km od Lublina angryfire.gif

opony maja przejechane jakies 2500km i lozyska nowe po drodze na 100% w dupe dostaly crazy.gif

Jedyne co mi pozostaje, to zareklamowac 'firme' SABAT z lublina i jej fachowcow... IMO powinni taka usterke opon wylapac odrazu na wywazarce... bo to poprostu WIDAC GOLYM OKIEM a nie zwalac ze:

1) Mam krzywe felgi

2) Nie mam pierscieni wyrownujacych czop piasty

3) Mam zwykle sruby

4) Felgi maja 2 rozstawy srob 100 i 110 tuz kolo siebie... ze niby 'Ktos z tym kombinowal bo to niemozliwe' -> w rzeczywistosci tak wychodza fabrycznie

Tyle odemnie... Dziekuje wszystkim za pomoc i pomysly 20.GIF

Napisano

napisales elaborat i nic z niego nie wynika. napisz krotko co jest i co bylo przyczyna... moze to wina poranka ale jakos nie lapie tego textu

Napisano
  • Autor

> napisales elaborat i nic z niego nie wynika. napisz krotko co jest i

> co bylo przyczyna... moze to wina poranka ale jakos nie lapie

> tego textu

Quote:

lewy przod opona -> JAJO... odchylenia w pionie (nie na boki) ok 3mm

prawy przod opona -> tu jest owiele lepiej.. ale minmalnie jest gorsza od starych kartoflakow (na wymienionym tylko lewym kole czuc wibracje w minimalnym stopniu)

Innymi slowy... 2 opony totalnie do dupy (niby nowe, a jednak) bo sa Jajowate...

na 2 da sie jezdzic.. ale tez daleko im do idealu.. obecnie wrzucilem je na tyl...

Po krotce.. roznica pomiedzy A i B wynosi ok 2-3mm

A tak wyglada teraz moje autko... buu.gif troche stracilo na uroku beksa.gif

poloopona.jpg

Napisano

> mialem racje...

Farciarz.

Gorzej, że Kaki wtopił kasę w szmelcowe opony. Chyba będzie musiał odwiedzić PL...

PZDR

Napisano

> Farciarz.

> Gorzej, że Kaki wtopił kasę w szmelcowe opony. Chyba będzie musiał

> odwiedzić PL...

ok.gif opona pozornie moze wygladac pieknie a w srodku moze byc ruina. na wywazarce tego nie bedzie widac, dopiero pod obciazeniem dadza o sobie znac uszkodzenia

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.