Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie głównie do Uno 1.4 + LPG

Featured Replies

Napisano

Witam! co to jest gdy zimny silnik (przykładowo po nocy), odpalony na benzynie pracuje troche nierownomiernie na luzie, a gdy zaczynam jazde podczas szybszego wcisnięcia pedału gazu zaczyna się dusić - muszę swolnić dodawanie gazu i wtedy jest ok. Jak juz nagrzeje się do 60 C - jest ok. Dodam iż na gazie nie mam takiego problemu-ale zawsze staram się rozgrzać silnik do temperatury 60 C a potem przełączam na lpg. Proszę o odp i rady.

Napisano

Ja mam to samo w 1.0 tylko że ja zawsze pale i jeżdżę na LPG i silnik się "przyzwyczaił" bo LPG a na benzynie mi wariuje. Jak zimny to jest jak piszesz przy gwałtownym wciśnięciu gazu go zadusze, jak ujmę to jedzie. Kangurki na zimnym też robi. Zawsze palisz na PB a potem LPG? Może wtryski wariują, albo komp.

Napisano
  • Autor

> Ja mam to samo w 1.0 tylko że ja zawsze pale i jeżdżę na LPG i silnik

> się "przyzwyczaił" bo LPG a na benzynie mi wariuje. Jak zimny to

> jest jak piszesz przy gwałtownym wciśnięciu gazu go zadusze, jak

> ujmę to jedzie. Kangurki na zimnym też robi. Zawsze palisz na PB

> a potem LPG? Może wtryski wariują, albo komp.

zawsze pale na benzynce - ponoc silnik lepiej sie "czuje" - ale musze dodoac że dzisiaj jakos "duszenie" prawie w ogole nie wystepowalo - dziwne ??? zostawiam to tak jak jest. Pozdrawiam

Napisano

> zawsze pale na benzynce - ponoc silnik lepiej sie "czuje" - ale musze

> dodoac że dzisiaj jakos "duszenie" prawie w ogole nie

> wystepowalo - dziwne ??? zostawiam to tak jak jest. Pozdrawiam

Ja u siebie zauwazyłem po założeniu LPG, że silnik gwałtownie spada z obrotów i nie pracuje tak równo jak jeżdzę na Pb. Tłumaczę to sobie tym, że po założeniu miksera od gazu wtrysk jest ok,6mm wyżej i ma to jakiś wpływ chyba na podawanie Pb. Na ELPIDZI śmiga lepiej jak na Pb przed założeniem biglaugh.gif bo gaz to wcale nie ZUO 033102bebe_1_prv.gif

Napisano

Witam!

Problem byl u mnie podobny i choc mechanik mi to wyjasnil i nawet zniwelował, bedzie mi ciezko slowami opowiedziec. Wina jest w zle pomontowanej instalacji gazowej, cos tam uciska i przestawia, co powoduje ze silniczek od bezyny (krokowy) jest przestawiany przez instalacje gazową - po prostu to wszystko wisi w powietrzu i sie przemieszcza. On to wszystko "poprostowal" i auto zaczelo jakos sie ba pb poruszac... ale przelaczenie sie na gaz znow daje dziwne efekty...

moge na zdjeciu pokazac o co chodzi... Nie jestem mechanikiem..

Napisano

> Witam! co to jest gdy zimny silnik (przykładowo po nocy), odpalony na

> benzynie pracuje troche nierownomiernie na luzie, a gdy zaczynam

> jazde podczas szybszego wcisnięcia pedału gazu zaczyna się dusić

> - muszę swolnić dodawanie gazu i wtedy jest ok. Jak juz nagrzeje

> się do 60 C - jest ok. Dodam iż na gazie nie mam takiego

> problemu-ale zawsze staram się rozgrzać silnik do temperatury 60

> C a potem przełączam na lpg. Proszę o odp i rady.

Witam!

Takie są uroki LPG, samo wstawienie mixera do LPG podowuje zmiejszenie prześwitu a co za tym idzie zmiejszenie podciśnienia, dlatego samochód po skaleczeniu instalacją LPG powinien stracić pare procent mocy, Ale myślę zę duszenie sie i nierówne obroty nie są przyczyną zwężki. Spróbuj zresetować kompa i odpalić na bęzynie jak bedzie dobrze to znaczy ze komp łapie blędy z powodu złej lub braku emulacji sondy.

Pozdrawiam

Napisano

> Witam! co to jest gdy zimny silnik (przykładowo po nocy), odpalony na

> benzynie pracuje troche nierownomiernie na luzie, a gdy zaczynam

> jazde podczas szybszego wcisnięcia pedału gazu zaczyna się dusić

> - muszę swolnić dodawanie gazu i wtedy jest ok. Jak juz nagrzeje

> się do 60 C - jest ok. Dodam iż na gazie nie mam takiego

> problemu-ale zawsze staram się rozgrzać silnik do temperatury 60

> C a potem przełączam na lpg. Proszę o odp i rady.

U mnie takie objawy dawała uszkodzona sonda lambda. Podjedź do warsztatu i ci sprawdzą.

Napisano

> U mnie takie objawy dawała uszkodzona sonda lambda. Podjedź do

> warsztatu i ci sprawdzą.

U mnie sonda lambda łapała błedy na gazie co przekładało sie na złą prace silnika na benzynie.W warsztacie załozyli miodcięcie sondy w czasie jazdy na gazie , cena ok.40 zł.

Napisano

> U mnie sonda lambda łapała błedy na gazie co przekładało sie na złą

> prace silnika na benzynie.W warsztacie załozyli miodcięcie sondy

> w czasie jazdy na gazie , cena ok.40 zł.

przeciaż Emulator od tego jest!. Chyba że miałeś instalację I generacji która nie jest wskazana do aut z wtryskiem hmm.gif

Napisano

Widze, ze wszyscy kombinuja jak moga, aby odpowiedziec Ci na pytanie. Chodzi o to, ze uklady w naszych pojazdach sa ukladami samoadoptujacymi sie. I tak gdzy silnik pracuje na LPG zapamietuje pewne parametry pracy (obciazenie, predkosc obrotowa silnika). I potem tak przygotowana przez siebie mape prametrow stosuje w rzeczywistosci. Jesli jezdzisz na LGP to sterownik "nauczy" sie parametrow dotyczacych paliwa gazowego jakim jest LPG. Jawk wiemy wlasnosci fizyko-chemiczne LPG roznia sie od PB i z tego wynikaja problemy. Bo gdy odpalisz na benzynie to sterownik steruje praca silnika , ktore wczesniej byly zapamietane przy spalaniu paliwa gazowego. Sterownik niby steruje praca zgodnie z tym co ma w mapie, ale jako, ze paliwem jest PB to silnik niestety nie bedzie pracowal poprawnie(inne wl. fiz-chem.). Dzieje sie tak w instalcjach montowanych w naszych uniakach. Rozwiazaniem tego problemu jest co jakis czas reset kompa. Odloczasz kleme na akumulatorze na ponad 10 min( wtedy resetuje sie jednostka sterujaca). Po tym czasie silnik korzysta z fabrycznej mapy sterowania i silnik powinien pracowac poprawnie. Zdarza sie, ze i ta mapa fabryczna zostaje nadpisna i wtedy to kiszka...ale nie czesto sie tak dzieje. Jak najprosciej staralem sie to wyjasnic. Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.