Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Auto pływa

Featured Replies

Napisano

Witam, pare miesięcy ( ok 3) temu robilem auto... gumy od wahacza, lacznk stabilizatora, koncowaka drazka - nowe i auto jechalo jak po torach - prosciutko !! Niedawno (3 dni temu) wymienilem kola na zimowe i znowu plywa, raz jedzie w lewo raz w prawo a kierownica jest prosto i w jednym miejsciu. Bylem u mechanika z alternatorem tez, moze cos podmnienil ? czy wina moga byc te zimowe opony bo sa one bieznikowane ?? cyzj ednak opona nie zmieni tak trakcji ?? moze cos podmienili bo chyba klocki podmienili bo chaaaarczy cholernie jak zwalniam lub jak skrecam a klocki jakies 2-3 miesiarce temu byly zakladane nowe... PS sorki za wczesniejsza wersje smile.gif troche za szybko napisana

Napisano

> Witam, pare miechow temu robilem auto... gumy oid wahacza, lacvznk

> stabilizatora, koncowaka drazka i autro jechaLO JAK PO TORCHACH

> PROSTO I RPZED SIEBIE, wymienilem kola na zimowe i zowu plywa,

> raz jedzie w lewo raz w prawo a kierownica prosto,,,, bylem u

> mechanika z alternatorem tez, moze cos podmnienilk ? czy moga to

> byc opony ? sa bieznikowane

Mogą i niekoniecznie muszą to być bieżnikowane, wystarczy założyć pirelli carving.

Następnym razem, postaraj się napisać post w j. polskim, łatwiej zrozumiemy o co Ci chodzi.

Napisano
  • Autor

Wiem ze one sa beiznikowane ale pytam sie czy moze mec to wplyw na trakcje ?

Napisano

> Wiem ze one sa beiznikowane ale pytam sie czy moze mec to wplyw na

> trakcje ?

Czytaj ze zrozumieniem. Przecież napisałem, że mogą!

Napisano

Napisz czy zmieniałeś opony zmieniałeś razem z felgami czy masz tylko jeden komplet. Duże prawdopodobieństwo ze masz krzywą felgę

Napisano
  • Autor

Wlasnie mam jeden komplet felg i na nie wstawilem zimowki... okazaly sie krzywe to przy okazji je dalem do prostowania..... i auto zaczyna jezdzic raz w lewo a raz w prawo... moze cos inny mechanik podmienil bo bylem u 2 w ostatnich dniach

Napisano

> Napisz czy zmieniałeś opony zmieniałeś razem z felgami czy masz tylko

> jeden komplet. Duże prawdopodobieństwo ze masz krzywą felgę

Wiesz jak się zachowuje krzywa felga? Nie mam krzywej felgi, tylko z tyłu opony p. carving, które są bardzo miękkie. Podałem przykład na to, że auto może pływać z powodu opon.

Napisano

> Wiesz jak się zachowuje krzywa felga? Nie mam krzywej felgi, tylko z

> tyłu opony p. carving, które są bardzo miękkie. Podałem przykład

> na to, że auto może pływać z powodu opon.

Hmm nie wiem kto teraz ma problem z oponami Ty czy lukluk??

Napisano

> Hmm nie wiem kto teraz ma problem z oponami Ty czy lukluk??

Patrz kto rozpoczyna wątek i o co pyta i patrz komu odpowiadasz. Jeśli ktoś ma tu problem, to przede wszystkim Ty, bo dajesz mi jakieś rady, o które nie prosiłem.

Napisano
  • Autor

I przy wiekszych predkosciach, dluzszych trasach staje sie to uciazliwe no ale zima chyba dlgo nie potrwa to zaloze letnie gumy za jakis czas i sie okaze.... a co do amfibii to moze twoje auto to przerobiony kajak z napedem nożnym do poruszania sie rowniez po lądzie ale moj pojazd to samochód osobowy.. jesli lubisz amfibie to zmien forum i nie wypowiadaj sie o autach !!

Napisano

Sprawdź sobie zawieszenie. Padnięte łożyska tylnego wahacza i luzy w przednim, też mogą powodować "pływanie" auta.

Napisano
  • Autor

O... to juz cos jest.. jakas rada... pojade do mechaniora... jakiegos bardziej zaufanego i niech luknie bo malo jest takich co robia tylko to co trzeba... zazwyczaj psuja co innego

Napisano

Mogę uwierzyć, że mechanik podmienił Ci wahacz(chociaż pewnie się przy tym nieźle najeb**), ale nie uwierzę, że podmienił Ci klocki! Skoro uważasz, że podmienił Ci klocki to może olej w silniku i płyn w chłodnicy też? Toż to są materiały eksploatacyjne, tego nie ma sensu podmieniać, to tak jakby ktoś Ci ukradł urzywaną szczoteczkę do zębów.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

Klocki były nowe zakładane ok 2-3 miesiace temu i rpzez taki czas sie zuzyly ?? conajmniej dziwne, nie wime czy podmienil bo wiem ze to tania czesc ale cos jest nietak jesli mi klocki starczaja na kilka tyś km !! charczą jak cholera !!

Napisano

Mój rekord to 5kkm na jednych klockach, więc jak butujesz to się nie dziw.

Pozdrawiam BAS

Napisano
  • Autor

Nie butuje, moze lipne klocki wstawil bo jednak kilka K to mało !! wymienilem chba raz klocki a zrobilem bravka jakies 60k

Napisano

5kkm zjechałem klocki jak dość mocno butowałem i do tego jeździłem z przyczepą.

Standardowo 18-20kkm,

Ostatnio przy spokojnej jeździe około 30-35kkm.

Pozdrawiam BAS

ps. mówię o marei weekend 1,6

Napisano

> Hmm nie wiem kto teraz ma problem z oponami Ty czy lukluk??

Ja sobie śmigam na p.carving na przodzie i nie narzekam na pływanie

Napisano

Ja się niedawno zdziwiłem, jak duży wpływ mają gumy na trakcję. Kupiłem auto z opanami zimowymi, bieżnik 3-4 mm, były wylatane wahacze i inne gumki, przez co zbieżność była wyluzowana i opony musiały się dziwnie powycierać. Efekt był taki, że wymiana wahaczy nie poprawiła wiele. Auto lekko pływało, ściągało na prawą stronę, koła biły przy 120km/h.

Byłem na zbieżności - bez zmian. frown.gif

Kupiłem nowe opony i to było to !!!!

Jeździ prościutko, nie pływa, nie bije !! smile.gif))

Napisano

bieżnikowane gumy? klocki co wytrzymują 2 miesiące?

Na tym nie da rady zaoszczedzić! smile.gif

Napisano
  • Autor

Klocki wstawil mechanik, nie chcialem najtanszych a opony zamowione z niemieckiej strony i niedoczytane po szwabsku ze bieznikowane.....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.