Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Płukanie silnika, czarny nagar, co polecacie?

Featured Replies

Napisano

Cześć, tak jak w temacie, chciałbym zrobić sondę na temat środków do czyszczenia wnętrza silnika. Piszcie jakie preparaty polecacie a jakie odradzacie.

Wczoraj zdjąłem pokrywę zaworów i moim oczom ukazał się koszmarny widok: wszystko czarne, uwalone w nagarze, większośc syfu znajdowała się na pokrywie zaworów i sitku więc wyszorowałem te elementy w ON. Najbardziej zmartwił mnie nie ten czarny nagar tylko to, że mechanik, który jakiś czas temu zdejmował głowicę i zmieniał kilka elementów nawet nie raczył tego wycziścić tylko złożył tak jak było - DUPA nie mechanik. sciana.gif

Pokrywa czysta ale przydałoby się przepłukać jeszcze silnik z całej reszty i stąd moje zapytanie.

Swoją droga nie ma to jak dobry olej, ciekawe na czym moja Asterka jeździła za niemca? Mój ojciec jeździ od nowości już kilkanaście lat na Shell Helix i silnik jest idealnie czysty, zero nagaru.

Napisano

> Cześć, tak jak w temacie, chciałbym zrobić sondę na temat środków do

> czyszczenia wnętrza silnika. Piszcie jakie preparaty polecacie a

> jakie odradzacie.

> Wczoraj zdjąłem pokrywę zaworów i moim oczom ukazał się koszmarny

> widok: wszystko czarne, uwalone w nagarze, większośc syfu

> znajdowała się na pokrywie zaworów i sitku więc wyszorowałem te

> elementy w ON. Najbardziej zmartwił mnie nie ten czarny nagar

> tylko to, że mechanik, który jakiś czas temu zdejmował głowicę i

> zmieniał kilka elementów nawet nie raczył tego wycziścić tylko

> złożył tak jak było - DUPA nie mechanik.

> Pokrywa czysta ale przydałoby się przepłukać jeszcze silnik z całej

> reszty i stąd moje zapytanie.

> Swoją droga nie ma to jak dobry olej, ciekawe na czym moja Asterka

> jeździła za niemca? Mój ojciec jeździ od nowości już kilkanaście

> lat na Shell Helix i silnik jest idealnie czysty, zero nagaru.

Ja wlałem do mojego dieselka przy wymianie mineralnego na półsyntetyczny płukanke STP i silniczek w środku jak się zajrzy prze korek jest jak nowy smile.gif Teraz przy każdj wymianie bede go stosował smile.gif

Natomiast w nubirze ojca zasilanej LPG nie przyniosł ten zabieg zbytnio efektu frown.gif

Napisano

Wiesz w zasadzie to chyba nie ma takiego srodka ktory lepiej wyplusze silnik niz rozebranie silnika i ręczne przemycie benzyną. Ja bym jednak wymienil olej na jakis bardzo rzadki syntetyk i zmienil go za kilka tysięcy km, powinien sam to wyplukac. Kilka takich wymian i mysle ze powinien byc czysty. Jak ten nagar wygląda u ciebie wogóle??

Napisano

> Wiesz w zasadzie to chyba nie ma takiego srodka ktory lepiej wyplusze

> silnik niz rozebranie silnika i ręczne przemycie benzyną. Ja

> bym jednak wymienil olej na jakis bardzo rzadki syntetyk i

> zmienil go za kilka tysięcy km, powinien sam to wyplukac. Kilka

> takich wymian i mysle ze powinien byc czysty. Jak ten nagar

> wygląda u ciebie wogóle??

jeśli silnik jest zjeżdżony i był zalewany olejem mineralnym , wypłukanie nagaru spowoduje jego rozszczelnienie ze wszystkimi tego konsekwencjami .

Napisano

jaki masz przebieg i na jakim oleju do tej pory jeździłeś?

Domyślam się , że na mineralnym hmm.gif

Napisano
  • Autor

Autko zostało kupione przez mojego szwagra z przebiegiem 140 kkm i nie wiem czym było zalane. Przy około 145 kkm z powodu brania oleju, został zrobiony remont (pierścienie, uszczelniacze, trzonki zawórów uszczelki itp) i silnik został zalany Lotosem 10-W40 na takim oleju jeździł do dzisiaj czyli 177 kkm. Oleju nie bierze ani grama.

Napisano

> Autko zostało kupione przez mojego szwagra z przebiegiem 140 kkm i

> nie wiem czym było zalane. Przy około 145 kkm z powodu brania

> oleju, został zrobiony remont (pierścienie, uszczelniacze,

> trzonki zawórów uszczelki itp) i silnik został zalany Lotosem

> 10-W40 na takim oleju jeździł do dzisiaj czyli 177 kkm. Oleju

> nie bierze ani grama.

wydaje mi się , że silnik miał większy przebieg skoro wymagał remontu . Dziwi mnie , że półsyntetyk zostawia tyle nagaru bo nie powinien hmm.gif

Myślę , że powinna wystarczyć wymiana oleju i przejście na inny półsyntetyk z kolejną wcześniejszą wymianą po kilku tys. Jest jednak pewne ryzyko , że po wypłukaniu nagaru silnik może zacząć brać olej .

Jeśli chcesz koniecznie zastosować płukankę , możesz wybrać coś z oferty STP lub Liqui Moly . Są np. na alledrogo .

Napisano

> jeśli silnik jest zjeżdżony i był zalewany olejem mineralnym ,

> wypłukanie nagaru spowoduje jego rozszczelnienie ze wszystkimi

> tego konsekwencjami .

ale co rozumiesz pod pojeciem rozszczelnienie i konsekwencje?

jesli silnik trzyma kompresje i szczelnosc tylko dzieki nagarowi (chodz nie wiem jak to mozliwe) to jest to zlom, a nie silnik.

co sie rozszczelni?

Napisano

> jeśli silnik jest zjeżdżony i był zalewany olejem mineralnym ,

> wypłukanie nagaru spowoduje jego rozszczelnienie ze wszystkimi

> tego konsekwencjami .

oczywiscie to prawda, ale skoro kolega koniecznie chce płukac .....

Napisano

> ale co rozumiesz pod pojeciem rozszczelnienie i konsekwencje?

> jesli silnik trzyma kompresje i szczelnosc tylko dzieki nagarowi

> (chodz nie wiem jak to mozliwe) to jest to zlom, a nie silnik.

> co sie rozszczelni?

po części już napisałeś - straci kompresję , będą wycieki przez uszczelki czy uszczelniacze , zwiększy się ilość branego oleju . Taka sytuacja może się zdarzyć nawet w nowym silniku w przypadku zalania syntetykiem czy nawet pół jeśli producent zaleca do tego silnika olej mineralny .

I druga możliwość: wymiana oleju na syntetyk lub pół w silniku o dużym przebiegu , który do tej pory zalany był mineralnym . Tu może pomóc albo ponowne przejście na minerał (lub minerał z moto doktorem) albo remont silnika .

Napisano

jeśli silnik dobrze teraz pracuje, ja bym nic nie ruszał, za duże ryzyko. odkleją się jakieś farfocle, pozatykają kanaliki i pewne elementy silnika pozostaną bez smarowania, a wtedy kaplica sick.gif

Jedyne co mogłbym zrobić, to przez najbliższe kilka wymian olej zmieniać częściej, tzn co jakieś 8-10 tysięcy i zalać jakimś dobrym semi np schellem, skoro napisałeś że taki dobry.

Oczywiście decyzja należy do ciebie, ale ja bym żadnych czyścideł nie lał

Napisano

Oczywiście, że tak :-) Nie leje się do silnika żadnych 'detergentów', bo można po takim zabiegu olej zgubić po kilku tysiącach, porobią się wycieki i tylko roblemy powstają :/

Napisano

> Autko zostało kupione przez mojego szwagra z przebiegiem 140 kkm i

Tyle miał na liczniku, czy taki był przebieg rzeczywisty (w jakiś sposób udokumentowany) ?

bo to niestety w Polsce 2 różne sprawy frown.gif

A co do płukania nie radziłbym żadnych specyfików, bo może się okazać że na stacji zamiast tankowania paliwa bedziesz musiał tankować olej do silnika

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.