Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana AISAN'a na FOS'a . . . kilka pytan

Featured Replies

Napisano

Witam Was bardzo serdecznie

Drodzy koledzy szukalem w googlach i na waszym forum informacji jak samemu zamienic aisana na fosa i nic nie znalazlem, a myslalem ze takich tematow bedzie pelno.

Jesli macie jakies linki do stron gdzie znajde taki opis to bede wam bardzo wdzieczny, badz tez jesli komus bedzie sie chcialo opisac wszystko krok po kroku to ma u mnie browara smile.gif

Jesli nie znajdzie sie takie kompedium wiedzy w tym temacie to powiedzcie mi czy 120 zl za przelozenie gaznika to duzo?? mysle ze w tej cenie bedzie tez regulacja....czy warto zaplacic i sie nie bawic z tym, czy jest to tak proste ze samemu mozna to zrobic.

Prosze o rade

Z mojej strony moge komus pomoc zalozyc :

elektryczne szyby

centralny zamek(rowniez na klapie bagaznika)

obrotomierz

przyciemnienie szyb

ewentualne rady na temat aisana(np. jak obejsc dwustopniowy termozawor- opcja dla osob ktore chca zaoszczedzic ok 180 zl)

Pozdrawiam

Napisano

> Witam Was bardzo serdecznie

> Drodzy koledzy szukalem w googlach i na waszym forum informacji jak

> samemu zamienic aisana na fosa i nic nie znalazlem, a myslalem

> ze takich tematow bedzie pelno.

> Jesli macie jakies linki do stron gdzie znajde taki opis to bede wam

> bardzo wdzieczny, badz tez jesli komus bedzie sie chcialo opisac

> wszystko krok po kroku to ma u mnie browara

> Jesli nie znajdzie sie takie kompedium wiedzy w tym temacie to

> powiedzcie mi czy 120 zl za przelozenie gaznika to duzo?? mysle

> ze w tej cenie bedzie tez regulacja....czy warto zaplacic i sie

> nie bawic z tym, czy jest to tak proste ze samemu mozna to

> zrobic.

> Prosze o rade

> Z mojej strony moge komus pomoc zalozyc :

> elektryczne szyby

> centralny zamek(rowniez na klapie bagaznika)

> obrotomierz

> przyciemnienie szyb

> ewentualne rady na temat aisana(np. jak obejsc dwustopniowy

> termozawor- opcja dla osob ktore chca zaoszczedzic ok 180 zl)

> Pozdrawiam

Witam kolege z okolic smile.gif nie cce mi się sprawdzać czy kolega się przywitał na toważyski... jeżeli nie to radze to zrobić bo inaczej zaraz się zacznie ... a teraz do rzeczy... uważam że jest to dość prosty zabieg... musisz mieć oczywiście gaźnik smile.gif pokrywe gaźnika (chwyt powietrza) coś czym można przedłużyć rure gumową chwytu powietrza i przydały by sięlinki gazu i ssania ale można przy odrobinie zdolności stare... w pierwszej kolejności należy spóścić płyn chłodzący bo jak wiesz to podstawa Aisana jest podgrzewana płynem, a jak go ściągniesz to zacznie ci ściekać. W następnej kolejności muszisz zakleić dziurke w kolektorku bu uniemożliwić przepływ płynu chłodzącego. Zakładasz Fosa z podstawą (choć niektórzy twierdzą żę nie trzeba podstawy, Twój wybór) założyćlinke ssania i.... spasować linke gazu bo w Aisanie linka jest mocowana do gaźnika natomiast w Fosie i Weberku linka gazu jest mocowana do belki podtrzymującej silnik. Wiec montujesz linke uszkiem do gaźnika a następnie spasowujesz miejszce na belce i montujesz tam taką łapke w kształcie litery "Y" (najlepij przyspawać lub przekręcić tego typu blaszke) i zamontować tam linke. Regulacja .... można zrobobić na ucho i będzie śmigać. A pamiętaj o zdięciu katalizatora bo inaczej szybko się zatka... Koszt 120zł uważam że to dość dużu i lepiej wydać na coś innego. Zabawy jest na jakieś 2-4h w zależności od zdolności. Kiedyś mechanik z Knurowa proponował mi przekładke Aisana na Fosa za 50zł. Jeżeli nie czjesz się na siłach to podjedz do mr.FORNAGIEL w Knurowie (przy Tesko-Lider Price skręcasz w pole i jazda wzdłuż aż natrafisz na warsztat). Pozdrawiam

Napisano

> Witam kolege z okolic nie cce mi się sprawdzać czy kolega się

> przywitał na toważyski... jeżeli nie to radze to zrobić bo

> inaczej zaraz się zacznie ...

nie przywitał się zolta.gifnono.gifcfaniaczek.gif

Napisano

> nie przywitał się

dlatego pisałem że nie spojrzałem... zakrecony.gif ale dziś dzień dobroci jest .... cool.gif bo.... zmieniłem amorki i tuleje w przednich wachaczach i kilka spraw iii teraz jest twardy jak cho... mam nadzieje że się troskzu rozchodzi smile.gif pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Koledzy juz sie przywitalem hehe naprawilem swoj blad smile.gif

dzieki za tak szybka i wyczerpujaca odpowiedz prezes_jelonek

mozesz mi powiedziec jeszcze kilka rzeczy, mianowicie jak to jest ze jedni wymienija podstawke pod gaznik a inny uwazaja ze nie trzeba??

u mnie uklad wydechowy byl przez poprzedniego wlasciciela wymieniony w calosci dlatego tez nie wiem czy srodkowa mala puszka okragla to tlumik czy katalizator... 270751858-jezyk.gif

Prezes a jak sie spisuje twoj aisan ??

Napisano

> Koledzy juz sie przywitalem hehe naprawilem swoj blad

> dzieki za tak szybka i wyczerpujaca odpowiedz prezes_jelonek

> mozesz mi powiedziec jeszcze kilka rzeczy, mianowicie jak to jest ze

> jedni wymienija podstawke pod gaznik a inny uwazaja ze nie

> trzeba??

> u mnie uklad wydechowy byl przez poprzedniego wlasciciela wymieniony

> w calosci dlatego tez nie wiem czy srodkowa mala puszka okragla

> to tlumik czy katalizator...

> Prezes a jak sie spisuje twoj aisan ??

Układ wydechowy w Aisan (o ile jest orginalny) składa się z 2 tłumików i katalizatora. Środkowy tłumik jest jajkowatry smile.gif Co do podstawki to nie wiem dlaczego niektórzy nie zakładają podstawki. Gaźnik powinien pasować bezpośrednio na kolektor a podstawka pod gaźnik są to jakieś dodatkowe wydatki ok 50zł. Mój Aisan hmmm... wałczyłem z nim 3 lata, bo swojego cienkowoza zakupiłem 3 lata temu od pewnego starszego pana który odstawił go kilka razy do ASO na regulacje i raz do jakiegoś magika który wszystko spierniczył. Ja z pierwszym Aisanem wałczyłem 1,5 roku a z drugim pół roku i poznałem chyba wszystkie tajniki tego wynalazku i jak narazie śmiga aż miło. CZasami ma jakieś odpały ale zdarza się to dość rzadko i da się z thm jeździć. Spalanie w normie tj. przy obecnej temp nie przekraczam 7-7,5 po mieście (czyli Gliwice-Knurów) a jak śmigam po trasie do 90km/h nigdy nie więcej niż 4,5. Aisan jest fajny tylko trzeba znim sę dobrze obchodzić... pozdrawiam

Napisano

> Witam Was bardzo serdecznie

> Drodzy koledzy szukalem w googlach i na waszym forum informacji jak

> samemu zamienic aisana na fosa i nic nie znalazlem, a myslalem

> ze takich tematow bedzie pelno.

> Jesli macie jakies linki do stron gdzie znajde taki opis to bede wam

> bardzo wdzieczny, badz tez jesli komus bedzie sie chcialo opisac

> wszystko krok po kroku to ma u mnie browara

> Jesli nie znajdzie sie takie kompedium wiedzy w tym temacie to

> powiedzcie mi czy 120 zl za przelozenie gaznika to duzo?? mysle

> ze w tej cenie bedzie tez regulacja....czy warto zaplacic i sie

> nie bawic z tym, czy jest to tak proste ze samemu mozna to

> zrobic.

> Prosze o rade

> Z mojej strony moge komus pomoc zalozyc :

> elektryczne szyby

> centralny zamek(rowniez na klapie bagaznika)

> obrotomierz

> przyciemnienie szyb

> ewentualne rady na temat aisana(np. jak obejsc dwustopniowy

> termozawor- opcja dla osob ktore chca zaoszczedzic ok 180 zl)

> Pozdrawiam

jak bedziesz kiedys wokolicach Tychów zapraszam, mam założonego FOSa na silnik który fabrycznie pracował na aisianie

Napisano
  • Autor

Witam ponowanie juz mam w aucie inny gaznik aisan lezy w reklamowce a fos pracuje pod maska...

Pierwsze spostrzeżenia

- nareszcie mam naprawde wolne obroty w granicy 700-800 przy wlaczonych odbiarnikach elektrycznych, wczesniej norma bylo min. 1500

- ssanie, plynna regulacja a nie "skokowa" (bardzo mi sie podoba) i dziala jak powinno

- chyba mam mieszanke zbyt uboga ustawiona bo taki troche slabszy jest niz na poprzednim gazniku i jak chce przyspieszyc to tak na chwilke sie przydlawia i zaraz przyspiesza ale nie jak kiedys(takie mam wrazenie), jak sie nagrzeje i wlacze ssanie troche lepiej sie zbiera wiec mysle ze to mieszanka a co wy o tym myslicie???

Jutro bede podlaczal gaz zobaczymy jak na LPG auto sie bedzie spisywac.

Dla zainteresowanych:

- gaznik z kolektorem i z plastikowa pokrywa na gore 150zl(na allegro taki kompecik min. 300zl kosztuje)

- rurka laczaca gaznik z puszka od filtra powietrza 39 zl

- linka gazu 17 zl

- robocizna 120 zl( niestety brak czasu, miejsca i narzedzi= gaznik przekaldany u mecchanika)

pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.