Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kolejne problemy z Asią

Featured Replies

Napisano

Witam forumowiczów

Na poczatek podziękowania za pomoc przy doborze jak i wymianie napinaczy pasów. Sprawa załatwiona. Chociaż nie do końca. Teraz przy zapłonie kontrolka poduszki i niezapietych pasów na chwile gasnie i znowu sie zapala (poprzednio swiecila ciagle) co to moze być ? Zauwazylem też ze tylnie klocki sa caly czas lekko zacisniete na tarczy, kolega (mechaniK) twierdzi ze sie zapiekły wiec ile taka zabawa moze kosztować wraz z wymiana klocków i jakiej firmy wzglednie tanie i dobre kupić? Kolejne pytanie to takie ze pod korkiem (oleju) jest masełko co to oznacza ? Słyszalem ze to się tak robi jak się olej zagrzeje. I po tych wyczerpujacych pytaniach ostatnie najważniejsze. Wczoraj wracalem w nocy 18km do domu po zasniezonych drogach i zaswieciła mi sie kontrolka ABS i swiecila przez cała drogę. ABS nie działał. Czy to wina zimy ? Jaka moze być tego przyczyna?

Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki za poprzednią pomoc !

Napisano

Co do kontrolek to sprawdź napięcie na akumulatorze przy wyłączonym i włączonym silniku, jak zmienia się przy zwiększaniu obrotów.

Jeśli klocki są lekko zaciśnięte to pewnie wystarczy je wyjąć przeczyścić dobrze, nasmarować prowadnice smarem miedzianym i złożyć.

Masełko to emulsja wody i oleju. Pojawia się przy niedogrzanym silniku (jazda na krótkich odcinkach, uszkodzony termostat).

ABS to może być też luźna wtyczka przy którymś z czujników. Jakie masz gniazdo diagnostyczne, 10, czy 16 pinów?

Napisano

> Co do kontrolek to sprawdź napięcie na akumulatorze przy wyłączonym i

> włączonym silniku, jak zmienia się przy zwiększaniu obrotów.

Witam

Podepnę się pod temat, bo u mnie też jest problem z kontrolką od poduch. Dokładnie tak samo się zachowuje jak u kolegi wyżej.

Byłem sprawdzić aku i wychodzi że ok. Na wyłączonym silniku 12,1V po odpaleniu 14,9 V.Tylko teraz przy tych mrozach ciężko odpala, tak to wygląda jakby był słaby aku, ale volty ok to o co chodzi.

Napisano

To może być uszkodzona taśma w kierownicy łącząca poduchę z instalacją.

kliken

Napisano

14,9 to za dużo a nie ok

powinno być 13,9-14,4.

a jaki masz stary aq, skoro piszesz że ciężko odpala?

bo wg mnie napięcie prawie 15v nie jest już takie zupełnie zdrowe dla akumulatora- trochę się on mocno gotuje

Napisano

Aku jest stary.Byłem jeszcze raz sprawdzić napięcie,teraz przy włączonym silniku ładowanie było jeszcze większe.Czyżby regulator napięcia był padnięty?

Napisano

U mnie był nowy akumulator a mimo tego jakoś dziwnie kręcił rozrusznikiem. Wymieniłem przewody od akumulatora co idzie do rozrusznika i alternatora oraz ten co idzie na mase. Kable wymieniałem oczywiście na większy przekrój. Teraz rozrusznik kręci jak szalony. Fabryczne (brązowe) kable mają troszkę za mały przkrój i stąd może być problem.

Kiedys mi to powiedział elektryk samochodowy, jakoś nie wierzyłem jamu. Jednak te kręcenie mnie juz bardzo denerwowało i zrobiłem tak jak mówił. Od tamtej pory żadnych problemów. smile.gif

Napisano

> Aku jest stary.Byłem jeszcze raz sprawdzić napięcie,teraz przy

> włączonym silniku ładowanie było jeszcze większe.Czyżby

> regulator napięcia był padnięty?

a jesteś pewien, że masz sprawny multimetr (czasami się zdarza, że przez słabą bteryjkę miernik pokazuje głupoty)?

sprawdź jeszcze jakimś innym i jak pomiar znowu wyjdzie w okolicy 15V albo więcej to ja bym sie zainteresował regulatorem napiecia

Napisano
  • Autor

Jakie

> masz gniazdo diagnostyczne, 10, czy 16 pinów?

Więc gniazdo to 16 pinow. Masełko pok korkiem by sie sprawdzalo bo auto jezdzi przewaznie na odcinach krotki ok. 5 -10 km.

Napisano

> Witam forumowiczów

> Na poczatek podziękowania za pomoc przy doborze jak i wymianie

> napinaczy pasów. Sprawa załatwiona. Chociaż nie do końca. Teraz

> przy zapłonie kontrolka poduszki i niezapietych pasów na chwile

> gasnie i znowu sie zapala (poprzednio swiecila ciagle) co to

> moze być ?

Witam.

Jak pisałem wcześniej Miałem ten sam problem.U mnie okazał się prozaiczny. Wymieniłem aku na nowy(stary aku pod obciążeniem wskazywał tylko 7 V) oraz wizyta u mechanika na Techu i sprawa załatwiona.Musisz jechać na komputer inaczej ta kontrolka Ci nie zgaśnie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.