Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jade jutro do ASO, co mi tam, niech posprzątają co się psuje

Featured Replies

Napisano

Autko ma dwa latka, u nas jest równo rok (wcześniej stał na salonie w charakterze "dekoracji"). Wszystko sprawdza się bardzo fajnie, ale jak zawsze u Fiata drażnią bzdety...

Dziś szlak trafił przełącznik migacza, świateł etc. Podczas włączania migacza przełącznik czasami odskakuje od razu, mimo usilnego "dociskania" go w pozycji lewo lub prawo. Nie ma na to wpływu położenie kierownicy etc.

Ostatnio podczas mrozu (w tym roku to za zimno raczej nie było ) miałem problemy z klapą z tyłu... problemy raczej drobne - klapa po prostu nie otwierała się siłą siłowników na których jest mocowana po uchyleniu do pewnej wysokości... trochę drażniące gdy auto jest usyfione. Zgłoszę problem, bo jak na razie w żadnym z kilku aut z tym rozwiązaniem nie miałem takich problemów nawet przy mrozach -30stopni

Parują mi lampy z tyłu... tu mam mały problem, bo szczególnie mocno paruje jedna lampa, druga okazyjnie - myślę że z ASO będzie się trzeba dogadać, bo raczej udowodnić nie będzie jak... chyba że macie na to jakiś sposób... problem był już zgłaszany, niestety został "przemilczany", a ja zostawiłem sprawę z racji braku czasu

Dalej nie działa mi klakson Kwestia łączki przy przednim zderzaku, no ale skoro raz ASO miało to poprawić i działało chwile, to zrobią kolejny raz... w między czasie poprawiałem to, działało ale i tak zawsze w końcu przestawało. Skoro będę w ASO to niech się chłopaki bawią, w końcu za coś zapłaciłem kupując nówkę, nie używkę...

Jakieś sugestie drodzy Państwo? Może jest coś, co powinno mi się rzucić w oczy i zdarzało się w większej ilości Stilonów z przebiegami wysokości 20kkm? Czemuś jeszcze się przyjrzeć? Bo skoro już jadę do ASO to chce żeby zrobić wszystko i mieć sprawę załatwioną chociaż na jakiś czas...

Pozdrawiam

Napisano

> Autko ma dwa latka, u nas jest równo rok (wcześniej stał na salonie w

> charakterze "dekoracji"). Wszystko sprawdza się bardzo fajnie,

> ale jak zawsze u Fiata drażnią bzdety...

Ale jeździ i to jest najważniejsze. cool.gif

> Dziś szlak trafił przełącznik migacza, świateł etc. Podczas włączania

> migacza przełącznik czasami odskakuje od razu, mimo usilnego

> "dociskania" go w pozycji lewo lub prawo. Nie ma na to wpływu

> położenie kierownicy etc.

Wystarczy podciąć delikatnie plastikowe osłony wokół gumowej harmonijki kierunkowskaza. Było na forum wiele razy - poszukaj. wink.gif

> Ostatnio podczas mrozu (w tym roku to za zimno raczej nie było )

> miałem problemy z klapą z tyłu... problemy raczej drobne - klapa

> po prostu nie otwierała się siłą siłowników na których jest

> mocowana po uchyleniu do pewnej wysokości... trochę drażniące

> gdy auto jest usyfione. Zgłoszę problem, bo jak na razie w

> żadnym z kilku aut z tym rozwiązaniem nie miałem takich

> problemów nawet przy mrozach -30stopni

Siłowniki tylnej klapy do wymiany. To jest niestety częsta przypadłość w stilo i w sumie nienaprawialna - błąd konstrukcyjny, który owocuje wymianą tych siłowników co 2-3 lata. zlosnik.gif

> Parują mi lampy z tyłu... tu mam mały problem, bo szczególnie mocno

> paruje jedna lampa, druga okazyjnie - myślę że z ASO będzie się

> trzeba dogadać, bo raczej udowodnić nie będzie jak... chyba że

> macie na to jakiś sposób... problem był już zgłaszany, niestety

> został "przemilczany", a ja zostawiłem sprawę z racji braku czasu

Dwa rozwiązania - albo rozebranie i uszczelnienie, albo stare jak świat nawiercenie wiertłem 2-3 mm otworka odpływowego na dole lampy. wink.gif

> Dalej nie działa mi klakson Kwestia łączki przy przednim zderzaku,

> no ale skoro raz ASO miało to poprawić i działało chwile, to

> zrobią kolejny raz... w między czasie poprawiałem to, działało

> ale i tak zawsze w końcu przestawało. Skoro będę w ASO to niech

> się chłopaki bawią, w końcu za coś zapłaciłem kupując nówkę, nie używkę...

Pewnie skorodowało. Chociaż nie powinno, bo jest zabezpieczone konstrukcyjnie przed wilgocią. hmm.gif

> Jakieś sugestie drodzy Państwo? Może jest coś, co powinno mi się

> rzucić w oczy i zdarzało się w większej ilości Stilonów z

> przebiegami wysokości 20kkm? Czemuś jeszcze się przyjrzeć? Bo

> skoro już jadę do ASO to chce żeby zrobić wszystko i mieć sprawę

> załatwioną chociaż na jakiś czas...

Łączniki stabilizatora, wahacze i tuleje tylnej belki. ok.gif Do tego rozebranie hamulców, dokładne ich wyczyszczenie z nagaru, nasmarowanie smarem miedzianym prowadnic klocków i złożenie wszystkiego do kupy. wink.gif Warto też nasmarować zamki w drzwiach i tylnej klapie specjalnym preparatem.

Napisano

albo stare jak

świat nawiercenie wiertłem 2-3 mm otworka odpływowego na dole

lampy.

hmm.gifniedawno za podobną poradę skasowałeś mi posta hmm.gif

Napisano

> albo stare jak

> świat nawiercenie wiertłem 2-3 mm otworka odpływowego na dole

> lampy.

> niedawno za podobną poradę skasowałeś mi posta

bo używałeś wiertełka bez homologacji wink.gif

Napisano
  • Autor

> Ale jeździ i to jest najważniejsze.

o to chodzi wink.gif

> Wystarczy podciąć delikatnie plastikowe osłony wokół gumowej

> harmonijki kierunkowskaza. Było na forum wiele razy - poszukaj.

czytałem o tym kiedyś, ale problem nigdy u mnie nie występował... możliwe, że po czasie guma zmieniając swoje właściwości od ciągłego wyginania zaczęła przeszkadzać, ale... ASO zamówiło sobie nowy przełącznik, więc niech zmienią, jak problem będzie dalej to podetne wykończenie wink.gif

> Siłowniki tylnej klapy do wymiany. To jest niestety częsta

> przypadłość w stilo i w sumie nienaprawialna - błąd

> konstrukcyjny, który owocuje wymianą tych siłowników co 2-3

> lata.

tak jak pisałem autko stało na salonie więc obecnie to prawie 2 latek, więc wszystko by pasowało... w temperaturze od 10 stopni w góre jest spoko, natomiast poniżej są problemy z działaniem siłowników...

> Dwa rozwiązania - albo rozebranie i uszczelnienie, albo stare jak

> świat nawiercenie wiertłem 2-3 mm otworka odpływowego na dole

> lampy.

Wyszedłem jak narazie z założenia, że skoro auto jest nowe, a szczególnie jedna lampa paruje (chociaż z drugą miewam ten sam problem) to niech je wymienią, gwarancja przeleci to zaczne się bawić we własnym zakresie... wink.gif

> Pewnie skorodowało. Chociaż nie powinno, bo jest zabezpieczone

> konstrukcyjnie przed wilgocią.

Problemy były od początku, teraz zaznaczam że ma być zrobione na 100% albo zrobie im troche syfu... tylko żeby z powodu klaksonu robić wielkie HEYAH? wink.gif

> Łączniki stabilizatora, wahacze i tuleje tylnej belki. Do tego

> rozebranie hamulców, dokładne ich wyczyszczenie z nagaru,

> nasmarowanie smarem miedzianym prowadnic klocków i złożenie

> wszystkiego do kupy. Warto też nasmarować zamki w drzwiach i

> tylnej klapie specjalnym preparatem.

To zafunduje sobie chyba po za ASO smile.gif

Po wizycie w ASO moge powiedzieć tyle - problemów na etapie "oględzin" zero, zarówno wspomniany przełącznik jak i siłowniki są już zamówione, klakson też zostanie naprawiony... Szef serwisu miał pewne opory w sprawie lamp tylnych... 1. tylko jedna była zaparowana dziś akurat, a 2. stwierdził, że to musi zobaczyć jeszcze blacharz (pewnie sprawdzą czy auto nie miało stłuczki w "dupcie") i tak dalej, to dopiero jak oddam auto na wspomniane wymiany...

Zastanawiam się tylko nad jednym - jedna lampa jest teraz ewidentnie zaparowana, druga wyschła ostatnio po trasie w garażu i jest ok więc nie wiem czy (o ile wogóle) wymienią obie... Jak wymienią tylko jedną może być widoczna różnica, chociaż na tylnych lampach to nie taki problem jak na reflektorach... prawda? zeby.GIF

Napisano

> więc nie wiem czy (o ile wogóle) wymienią obie... Jak wymienią

> tylko jedną może być widoczna różnica, chociaż na tylnych

> lampach to nie taki problem jak na reflektorach... prawda?

..............prawda smile.gif przy lampach z tyłu różnice niedostrzegalne po tak w sumie krótkim okresie użytkowania.......... nawet jeśli trochę się pociły i parowały

Napisano

> stwierdził, że to musi

> zobaczyć jeszcze blacharz (pewnie sprawdzą czy auto nie miało

> stłuczki w "dupcie")

Raczej ktoś, kto w warsztacie blacharsko/lakierniczym zajmuje się montażem nadwozi, będzie próbował to uszczelnić silikonem bezbarwnym.

Jest to całkowicie oficjalnie zalecany sposób działania w przypadku parujących lamp tylnych jakkolwiek dziwnie by to nie brzmiało. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Raczej ktoś, kto w warsztacie blacharsko/lakierniczym zajmuje się

> montażem nadwozi, będzie próbował to uszczelnić silikonem

> bezbarwnym.

> Jest to całkowicie oficjalnie zalecany sposób działania w przypadku

> parujących lamp tylnych jakkolwiek dziwnie by to nie brzmiało.

mi to szczerze mówiąc lotto co Panowie z tym zrobią, byle zrobią, bo z czasem lampa może "zdziadzieć" i chcąc nie chcąc będe musiał ją zmienić... jak uszczelniom czysto schludnie i porząnie, to ja problemu nie widze, byle wcześniej lampy dobrze osuszyli blush.gif

P.s. a myślałem że nie bawią się w takie rzeczy w ASO wink.gif

Napisano

z lampami parujacymi to mialem tylko jedno przejsce w stilo a mianowicie boczne kierunkowskazy sie pocily... okazalo sie plastik popekal w miejscu gdzie wklada sie zarowke. Nowe sa z zupelnie innego plastiku (na oko duzo gorszego) i problem nie wystepuje

Napisano
  • Autor

> z lampami parujacymi to mialem tylko jedno przejsce w stilo a

> mianowicie boczne kierunkowskazy sie pocily... okazalo sie

> plastik popekal w miejscu gdzie wklada sie zarowke. Nowe sa z

> zupelnie innego plastiku (na oko duzo gorszego) i problem nie

> wystepuje

tia... to lepiej przed wizytą w ASO zrobie im jeszcze mały przegląd wink.gif chociaż myśle, że zauważyłbym gdyby też cierpiały na przeciekanie...

Napisano
  • Autor

nom... to klakson mam do wymiany, woda się z niego lała jak go Panowie zdjęli blush.gif ale będzie na gwarancji wink.gif Po za tym mało przyjemna sprawa - przy wymianie przełącznika i majstrowaniu przy kierownicy komuś zarysował się dekiel kierownicy... no ale na szczęście po chwili rozmowy zamówiono nowy, razem z klaksonem będzie w piątek...

Pytanie do kącikowiczów - w jakiś łatwy i przystępny sposób moge sam przejżeć układ chłodzenia? Konkretnie to chodzi o poszukiwaniu ew. wycieku. Autko miało jakiś czas temu stłuczke, ale nic nie było ruszone, dziś jednak zauważyłem że płynu chłodzącego jest jakby poniżej poziomu i zastanawiam się, czy dziadu nie ucieka frown.gif Chyba dam razem z zawiasem przejżeć w ASO, bo znowu musze tam pojechać w sprawie klaksonu i dekla kierownicy, a nie mam czasu jeszcze po innych serwisach się ciągać... chyba że jakieś sugestie co do kontroli powyższych elementów chociaż odrobine we własnym zakresie? Głównie z tym płynem chłodzącym...

zdradźcie mi jak to jest - autko to JTD, ma płyte pod silnikiem więc wszystko zabudowane - gdybym miał wyciek z chłodnicy, lub jakiegoś elementu łączącego etc. zostawiałbym "plamy"? W płycie są jakieś odpływy chyba hmmm? wink.gif

Qrde, było robić garaż z kanałem, a nie marudzić...

Napisano

to nie takie proste; jak jest duzy wyciek to zostaje zielony osad... jak jest male odparowywanie to potrafi sie to ukryc... co do plynu w JTD to raczej dolej i obserwuj; porownanie powinno byc na zimnym silniku w porownywalnej temperaturze

Napisano
  • Autor

tia... dzisiaj urwałem sobie miske olejową (no powiedzmy "pęknąłem") w seju, więc Stilo narazie do serwisu iść nie może, bo auto jest potrzebne... jakoś w przyszłym tygodniu pojade i zrobie co zostało, o chłodzeniu już wiedzą i mają sprawdzić...

Napisano

Siłowniki tylnej klapy do wymiany. To jest niestety częsta przypadłość w stilo i w sumie nienaprawialna - błąd konstrukcyjny, który owocuje wymianą tych siłowników co 2-3 lata.

Wystarczy od czasu do czasu przetrzeć olejem tłoczysko lub zakropić kropelką oleju silikonowego to miejsce gdzie tłoczysko wchodzi do korpusu i będzie spokój . Jak mi przestało sprawnie otwierać klapę tak zrobiłem i do dziś mam spokój nawet na mrozie a to już cztery lata . Po prostu albo uszczelka ma zbyt duże tarcie albo wchodzi kurz co zresztą na jedno wychodzi i powstaje zbyt duży opór , którego ciśnienie gazu nie przełamuje . Jest to proste rozwiązanie i szkoda czasu na ASO .

Napisano
  • Autor

> Siłowniki tylnej klapy do wymiany. To jest niestety częsta

> przypadłość w stilo i w sumie nienaprawialna - błąd

> konstrukcyjny, który owocuje wymianą tych siłowników co 2-3

> lata.

> Wystarczy od czasu do czasu przetrzeć olejem tłoczysko lub zakropić

> kropelką oleju silikonowego to miejsce gdzie tłoczysko wchodzi

> do korpusu i będzie spokój . Jak mi przestało sprawnie otwierać

> klapę tak zrobiłem i do dziś mam spokój nawet na mrozie a to już

> cztery lata . Po prostu albo uszczelka ma zbyt duże tarcie albo

> wchodzi kurz co zresztą na jedno wychodzi i powstaje zbyt duży

> opór , którego ciśnienie gazu nie przełamuje . Jest to proste

> rozwiązanie i szkoda czasu na ASO .

teraz mam już nowe, więc luz

ale pomysł pewnie przyda się za jakiś czas 8)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.