Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Gaśnie i pierdzi?

Featured Replies

Napisano

Witam!

Dawno nie pisałem, bo nie miałem żadnego poważnego problemu z moją Uniaczką.

Od jakiś 2 tygodni samochód bo wrzuceniu na luz, czy to przy dojeżdzie czy na postoju gaśnie - dostaje małych obrotów, kontrolki się zaświecają i zdycha frown.gif Po trzymaniu gazu leciutko jest ok! Raz jade normalnie z luzem, na drugi dzień gaśnie za każdym razem - ale tylko na biegu jałowym.

A kolejnym problemem jest "pierdzenie" - pierdzi mi jak mu sie zachce, z reguły przy prędkościach powyżej 40km./h.

Po prostu jade, jade, w czasie trzymania gazu bądż dodawania samochód zwalnia, "piernie" sobie z rury wydechowej i dostaje na nowo mocy :/

Nie mogłem zaobserwować barwy dymu, bo jeżdze z reguły wieczorami, ale wczoraj za jasna jechałem i jak "pierdzi" to taka wielka! smuga czarnego dymu - o co chodzi?

Tankuje zawsze na tej samej stacji (BP) i prędzej nie było problemów.

Po zmianie flirtów, wymianie oleju, świec, przewodów, przeczyszczeniu gażnika i regulacji obrotów ciągle to samo :/

W sumie oprócz silnika, skrzyni i chłodnicy wszystko zostało wymienione prawie frown.gif

Pozdrawiam!

Napisano

ten piewszy przypadek to prawdo podobnie podciśnieniowy regulator wolnych obrotów tzn ufo

Napisano

A moze zle pasek razrzadu jest ustawiony?

Napisano
  • Autor

Faktycznie to może być Ufo zeby.GIF

Tego nie zmieniałem wink.gif

Paska nikt nie ruszał, a było ok przez ponad pół roku.

Rozrząd był zakładany w ASO tygodnie przed moim kupnem, poprzedni właściciel okazał fakture na to.

Może ktoś pomóc co z tym pierdzeniem? frown.gif

Bo jak jadę z kimś, to boi się że padłem jedzie frown.gif

Napisano

to wymień ufo a potem zobacz jak wygląda kopułka i palec a tak na marginesie to miałem podobne objawy jak mi cewka siadła

Napisano
  • Autor

Ale czy te Ufo znajduje się również w Uno na gażniku?

Bo szukałem informacji o tym Ufo i nic znaleść nie mogę frown.gif

Możesz pokazać jak to wygląda i gdzie to się znajduje?

Będe wdzięczny smile.gif

A kopułka, palec zostały wymienione!

Napisano

> Ale czy te Ufo znajduje się również w Uno na gażniku?

> Bo szukałem informacji o tym Ufo i nic znaleść nie mogę

> Możesz pokazać jak to wygląda i gdzie to się znajduje?

> Będe wdzięczny

> A kopułka, palec zostały wymienione!

Takie odznaki miałem gdy były problemy z kopułką ale skoro wymieniona... ufo jest obok kopułki na aparacie zapłonowym, metalowa puszka z wężykiem prowadzącym do dyszy w gaźniku. łatwo znajdziesz. Ale żeby aż Ci samochód gasł z powodu ufo? Jakoś nie jestem przekonany. Zbadaj koniecznie świece i kable WN.

Napisano

tak napewno jest na gaźniku znajduje sie na aparacie zapłonowym

Napisano

to jak nie wierzysz to idź do auta odpal go i ściągnij sobie wężyk z ufo to zobaczysz jak gwałtownie spada z obrotów i jak jest trosze źle zapłon ustawiony to odrazu gaśnie

Napisano

> to jak nie wierzysz to idź do auta odpal go i ściągnij sobie wężyk z

> ufo to zobaczysz jak gwałtownie spada z obrotów i jak jest

> trosze źle zapłon ustawiony to odrazu gaśnie

Wiem jak zachowuje się silnik gdy padnie ufo. Nawet kiedyś dla sprawdzenia zdjąłem wężyk i przejechałem kilkaset metrów (sytuacja ekstremalna; tak to ufo chyba nigdy nie pada) - praktycznie nic się nie działo. Na wolnych obrotach rzeczywiście są problemy ale dodanie gazu nie stanowi problemu. Aha - jazda na LPG.

Za to gdy miałem problemy z kopułką/świecami to strzelało mi z gaźnika, silnik się dławił przy przyspieszaniu nie mówiąc o nierównej pracy na wolnych obrotach.

Napisano
  • Autor

Tylko że ja wymieniłem kopułke, palec, kable NW, alternator, rozrusznik, filrty paliwa i powietrza, akumulator, nowy kelmy do niego, rure kolektorową, wydech, czyszczony i regulowany gażnik i sporo więcej frown.gif

Świece miałem wymieniane 2 dni temu na org. Bosha, kopułka pół roku temu, ale nadal na nową wygląda (poprzednia to była padaczka).

Może ktoś zrobić foto tego Ufo?

Bo ja zielony jestem dosłownie zeby.GIF

Napisano

to w kółku to jest ufo 278417682-esqlap-silnik.jpg

post-52711-14352479129808_thumb.jpg

Napisano

to jest silniczek ok kolegi esqlap

Napisano

> Tylko że ja wymieniłem kopułke, palec, kable NW, alternator,

> rozrusznik, filrty paliwa i powietrza, akumulator, nowy kelmy do

> niego, rure kolektorową, wydech, czyszczony i regulowany gażnik

> i sporo więcej

> Świece miałem wymieniane 2 dni temu na org. Bosha, kopułka pół roku

> temu, ale nadal na nową wygląda (poprzednia to była padaczka).

> Może ktoś zrobić foto tego Ufo?

> Bo ja zielony jestem dosłownie

No to jeszcze Ci trochę zostało smile.gif. Ufo tanie jest więc wymiana nie zaszkodzi. Ale może sprawdź go wcześniej. Zobacz czy będzie duża różnica w pracy silnika na wolnych obrotach gdy zdejmiesz wężyk - tak jak to pisał hhkaras. Gdybyś szukał w sklepie ufo to pytaj o podciśnieniowy regulator wyprzedzenia zapłonu - na hasło ufo sprzedawcy nie reagują smile.gif.

W przypadku gdyby wymiana ufo nie pomogła to jeżeli tyle wymieniałeś w samochodzie to może też coś wymaga regulacji - sprawdzałeś ustawienie zapłonu? Kiedy ostatnio miałeś kontrolowane luzy zaworowe? Luzy zaworowe zwłaszcza na wolnych obrotach będą się dawały we znaki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.