Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Chca dac SM uprawnienia Policji

Featured Replies

Napisano

Quote:

Rząd da strażnikom miejskim i leśnym część policyjnych uprawnień.

calosc

no to zacznie sie polowanie na kierowcow

Napisano

> Quote:

> Rząd da strażnikom miejskim i leśnym część policyjnych uprawnień.

> calosc

> no to zacznie sie polowanie na kierowcow

Żyć nie umierać... Juz i tak wystarczająco im się wydaje, że są panami świata, a teraz... teraz będzie jeszcze gorzej oslabiony.gif

Napisano

> Żyć nie umierać... Juz i tak wystarczająco im się wydaje, że są

> panami świata, a teraz... teraz będzie jeszcze gorzej

Po co to dublować policję? Dla mnie nadal powinni chodniki zamiatać.

Napisano

> Quote:

> calosc

Kiepski pomysł. Straże miejskie są bardzo podatne na wszelkie naciski ich pryncypałów- władz miast i gmin. Zaczną wielkie łapanki w chwilach gdy będą w budżecie gminy potrzebne pieniądze na nową toaletę w urzędzie miasta sick.gif

A psie kupy na trawnikach i śnieg na chodnikach nadal pozostaną blush.gif Tym bardziej ,że SM/SG dostanie nową a jednocześnie tak oczekiwaną zabawkę. Wreszczie zacznie się wielkie leczenie narosłych przez lata niemocy kompleksów względem kierowców no.gif

Napisano

> Po co to dublować policję? Dla mnie nadal powinni chodniki zamiatać.

Tyle, ze nie wiem czy nawet do tego się nadają... oslabiony.gif Zamiast dac kasę na Policję i wzmocnic ich uprawnienia, to standardowo w tym cudownym kraju wszystko się robi od d...py strony oslabiony.gif

Napisano

A najlepsze w tym wszystkim jest to, ze pieniądze z mandatów pójdą na konto kasy miejskiej... Można się domyśleć co to będzie oznaczać dla kierowców... Będą walić od razu z grubej rury - za byle pierdołę - mandat z najwyższej półki. Zwłaszcza, ze odbiją sobie w ten sposób kompleks niższości i brak szacunku społeczeństwa...

Napisano

> Tyle, ze nie wiem czy nawet do tego się nadają... Zamiast dac kasę

> na Policję i wzmocnic ich uprawnienia, to standardowo w tym

> cudownym kraju wszystko się robi od d...py strony

A teraz oni nie mogą zatrzymywać i karać? Złapał mnie kiedyś taki jegomość strażnik i łapy wyciągał po...

Napisano

> A teraz oni nie mogą zatrzymywać i karać? Złapał mnie kiedyś taki

> jegomość strażnik i łapy wyciągał po...

stan prawny na dziś

Quote:

Straż Miejska (Gminna).

Strażnicy straży gminnych (miejskich) są uprawnieni do wykonywania czynności z zakresu kontroli ruchu drogowego tylko w odniesieniu do:

1) kierujących pojazdami:

a) niestosujących się do zakazu ruchu w obu kierunkach,

b) niestosujących się do wskazań sygnalizacji świetlnej,

c) przekraczających dozwoloną prędkość;

lecz w punktach b i c mogą to robić wyłącznie przy użyciu urządzeń samoczynnie rejestrujących wykroczenie (np. fotoradarów) i wówczas nie mają uprawnień do zatrzymywania pojazdów (wzywają właściciela do siedziby Straży)

Mogą natomiast zatrzymywać pojazdy i uczestników ruchu jedynie naruszających przepisy o:

a) zatrzymaniu lub postoju pojazdów,

b) ruchu motorowerów, rowerów, pojazdów zaprzęgowych oraz o jeździe wierzchem lub pędzeniu zwierząt,

c) ruchu pieszych.

W ramach wykonywania czynności z zakresu kontroli ruchu drogowego strażnicy straży gminnych (miejskich) są upoważnieni do:

1) sprawdzania dokumentów wymaganych w związku z kierowaniem pojazdem lub jego używaniem;

2) usuwania, przemieszczania lub blokowania pojazdów w przypadkach i w trybie określonym w odrębnych przepisach;

3) używania urządzeń samoczynnie rejestrujących przekroczenie dozwolonej prędkości lub niestosowanie się do sygnalizacji świetlnej

Strażnicy straży gminnych (miejskich) są upoważnieni do zatrzymywania kierującego pojazdem na obszarze zabudowanym przez całą dobę, a poza obszarem zabudowanym - tylko od świtu do zmierzchu i wtedy, kiedy dysponują pojazdem samochodowym oznakowanym emblematem właściwej straży gminnej (miejskiej).

Zatrzymanie pojazdu w przypadku, gdy kierujący naruszył zakaz ruchu w obu kierunkach, może nastąpić wyłącznie na drodze, na której obowiązuje ten zakaz.

Strażnicy straży gminnych (miejskich) w związku z wykonywaniem czynności z zakresu kontroli ruchu drogowego są obowiązani do czasu przybycia Policji uniemożliwić kierowanie pojazdem osobie, co do której istnieje uzasadnione podejrzenie, że znajduje się ona w stanie nietrzeźwości lub w stanie po użyciu alkoholu albo środka działającego podobnie do alkoholu

Napisano

Ogólnie byłby za, ale... No właśnie - ale.

Uważam, że SM powinna mieć mozliwość kontrolowania ruchu drogowego na terenie miasta/gminy i tym samym wspomóc w tym policję. Ale właśnie nie w tef formie co teraz funkcjonuje SM/SG.

Po otrzymaniu fotoradarów SM stała się maszynką do robienia pieniędzy dla samorządów. Tym samym jej aktywność w innych obszarach jej działania zmalała. Nie mówię juz tutaj o skuteczności działania, prezencji czy szacunku społeczeństwa. Straże Gminne i Miejskie stały się "pupilkami" samorządów, tym bardziej, że w niektóych gminach istnieje ona tylko dla fotoradarów...

A co będzie robić SM po otrzymaniu takich uprawnień? Dbać o bezpieczeństwo i porządek na drogach? Nie. I nawet się z tym nie kryją:

Quote:

Ręce zacierają włodarze miast i gmin. Prezydent Kielc Wojciech Lubawski już zapowiada, że jego strażnicy nie będą próżnować. "Dobrze, że wpływy z mandatów trafią do naszego budżetu, bo na pewno się nam to przyda. Będzie to większa motywacja do pilnowania porządku" - mówi.

Obawiam się, że ten zapis jeszcze bardziej zmniejszy mój szacunek do tej formacji. A niestety ubolewam, że jego nie mam, gdyż uważam, że SM jest potrzebna jako formacja porządkowa podlegająca samorządom. No ale na szacunek trzeba zasłużyć, niestety jak na razie robią wszystko aby zasłużyć na jego brak. To już policja, pomimo statystycznego podejścia do bezpieczństwa, ma większy szacunek.

Szacunek do SM nie mają także inne służby. Kolega jak był w Żandarmerii Wojskowej to mieli wspólne patrole z policją i SM. Na patrole z policją owszem szli i to chętnie - te służby się nawzajem szanują. A na patrole z SM najczęściej nie szli tylko robili sobie dzień wolny i wpisywali, że byli...

Co do prezencji - nie raz widziałem na mieście patrole wspólne policji i SM. Niebo a ziemia. Policjant to jednak zawsze się dobrze prezentuje - widać, że traktuję służbę poważnie, stoi prosto, schludnie. Natomiast Strażnik stoi byle jak. To taka tylko osobista obserwacja.

Oczywiście osobiście spotkałem się z pozytywnymi działaniami SM. Dlatego uważam, że po reformie i po odzyskaniu szacunku społeczeństwa oraz przy zmianie podejścia władz samorządowych (jak na rzie jest to maszynka do robienia pieniędzy) można będzie im nadać część uprawnień policji i byłbym wtedy za.

Napisano

> Quote:

> calosc

W ogóle mi się to nie podoba. Niedawno w Radomiu (przy rauszu na rynku)zatrzymała mnie straż miejska i wmawiali mi, że jadę pod prąd, a wszystko na odcinku drogi dwukierunkowej boje_sie.gif

I mówią mi, że tu jest ruch okrężny i będzie mandacik, to ja mówię, że nie przyjmę, bo tu nie ma żadnych znaków, a poza tym ch... mu do tego i zaraz powiedzieli, żebym jechał dalej.

Nie chce myśleć, co oni teraz będą wyprawiać frown.gif

Napisano

> Nie chce myśleć, co oni teraz będą wyprawiać

Porzadek beda robic. Naprawde dziwie sie, ze komukolwiek moze to przeszkadzac. Polacy sa przez lata przyzwyczajeni do olewania wszelkich nakazow i przepisow, targowania sie z policja, dyskutowania i tp. Moze w koncu sie to skonczy i bedziemy zyli w panstwie prawa i sprawiedliwosci biglaugh.gif.

Napisano

Popieram przedmówcę.

Będzie więcej porządku a zapłacą tylko Ci co go nie przestrzegają.

Ja do nikogo pretensji nie mam jak płacę swoje mandaty - wiem, że sam na nie zapracowałem ... jak widać nie każdy umie tak krytycznie do siebie podejść i zamiast tego "bije pianę" tu na forum i ryczy jaka to władza "be" i "fe" nono.gif

Napisano

> Popieram przedmówcę.

Jeśli funkcjonariusze SM będą przechodzić takie szkolenia i weryfikację jak policjanci to też będę za. Nie jestem za tym żeby nagle, czasem średnio rozgarnięci wzięli się za egzekwowanie przepisów (post wyżej o jednokierunkowej smirk.gif ). Zresztą sami samorządowcy się cieszą, że będą mieli więcej kasy z tego tytułu. Na pewno chodzi tylko o poprawę bezpieczeństwa? hmm.gif

Napisano

> Popieram przedmówcę.

> Będzie więcej porządku a zapłacą tylko Ci co go nie przestrzegają.

> Ja do nikogo pretensji nie mam jak płacę swoje mandaty - wiem, że sam

> na nie zapracowałem ... jak widać nie każdy umie tak krytycznie

> do siebie podejść i zamiast tego "bije pianę" tu na forum i

> ryczy jaka to władza "be" i "fe"

Oczywiście, dobrze jeśli będą trzymać porządek, ale ja mam takie doświadczenia z SM, że lubią czasami utrudniać życie, a jak będą mogli kontrolować auta, to żeby tylko nie byli nadgorliwi.

P.S. coś mi się o uszy obiło, że wpływy do z mandatów za wykroczenia w ruchu drogowym trafią tam, gdzie kasa z mandatów policji, a nie np. do nadleśnictwa (bo oni też mają mieć takie uprawnienia). 20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.