Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Piszczące hamulce :-( - Prośba o poradę!

Featured Replies

Napisano

Witam!

Historia wydaje się być błaha, ale przybliżę nieco temat. Zeszłej wiosenki postanowiłem przeprowadzić remoncik hamulców. I tak:

1. Wymieniłem tarcze - Lucas

2. Wyminiłem klocki - Lucas

3. Wszystko przeczyściłem, przesmarowałem, wymieniłem gumy na cylinderkach

Po złożeniu do kupy wszystkiego zaczęlo się...hamulce zaczęły piszczeć. Ale uwaga. Jak jechałem prosto lub delikatnie skręcałem...zwłaszcze w lewo. Jak dokręciłem mocno to już przestawało (lub jak delikatnie przyhamowałem). No wiem, wiem wszystkim brehtać się chce...ale to naprawdę poważny problem. Spróbowałem potem wszystko rozebrać, jeszcze raz przeczyścić w smar miedziany się zopatrzyłem i ... lipa. Dalej piszczy. Jak jest śnieg lub mokro to jest spoks, ale teraz jest cieplej i sytuacja się powtarza. Najgłupsze, że piszczy jak skręcam no i delikatnie jedno koło jest cieplejsze (nie gorące). Na pierwszy rzut oka wygląda mi na zestarzały przewód hamulcowy i chyba tego spróbuję jak się ociepli, ale może ktoś miał podobny problem:-)

Napisano

> Nie skomentuje...

Bo i nie powinieneś, na forum temat ten przewijał się co kilka miesięcy i kilogramy wiadomości są w archiwum.

Ja miałem taką samą sytuację jak Ty, ale u mnie pomogło przeczyszczenie zacisków, jarzma i przesmarowanie smarem miedziowym. Jeśli już robiłeś to (i zrobiłeś to dobrze), a sytuacja się powtarza to pewnie wina leży po stronie przewodów lub zapieczonych tłoczków.

Napisano

> [...] ale może ktoś miał podobny problem:-)

Miał i mam, bo znowu odzywaja sie hamulce, ale z tej strony gdzie nie wymieniłem przewodu elastycznego. Polecam założenie spężynek i wymiane tego jednego przewodu z "cieplejszej" strony.

A tu pisalismy więcej na ten temat i baaaaardzo użyteczna jest też nasza szukajka, trzeba tylko wydłużyć okres wyszukiwania nawet do kilku lat. Po znalezieniu życzę przyjemnej lektury. smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.