Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

TD100 - leje zawór położenia kąta wtrysku w LUCASIE

Featured Replies

Napisano

czołem kącikowicze!

powiedzcie mi - leje mi z niego paliwo - powiedzieli ze po prostu on nie dziala - przy przekreceniu stacyjki powinno byc jego stukotanie a jego nie ma! - w ASO powiedzieli ze taka zabawa kosztuje 600zl - powoduje to mulenie auta i zwiekszone spalanie - mozecie mi wytlumaczyc do czego on sluzy i jak fachowo sie on nazywa ?

pozdrawiam

Napisano

A bardzo Ci sie mulił?Jakie sa dokładne objawy i gdzie znajduje sie ten zawór?Ile Ci pali Twoje autko?

Napisano
  • Autor

> A bardzo Ci sie mulił?Jakie sa dokładne objawy i gdzie znajduje sie

> ten zawór?Ile Ci pali Twoje autko?

no stracil moc - bardzo zauwazalne - potrafi szarpac i leje sie z tego zaworu paliwo. spala mi nawet do 9l / 100km

zawór znajduje sie na popmpie wtryskowej (Lucas). wyprowadzony jest z niego kabelek. powinien przy przekreceniu stacyjki klekotac przez chwile - oznacza to ze on dziala. u mnie on niestety przestal dzialac.

objawy mam takie:

przy temp. ponizej zera po prostu auto odpala jakby na 3 gary - kopci niemilosiernie, kultura pracy silnika jest zerowa - telepie autem. zdarza sie ze juz po rozgrzaniu np. na swiatlach silnik potrafi zaczac dziwnie chodzic - jakby palil na 3 gary - kopci na niebiesko-czarno.

Napisano

Ale kopci cały czas czy tylko po odpaleniu, bo mój ma takie objawy w mrozy po odpaleniu ze nierówno chodzi i niemiłosiernie kopci, ale przez kilkanascie sekund a potem jest juz wszystko ok i tez mnie to zastanawia, a nie znam sie bo to mój Iszy diesel...

• 2 tygodnie później...
Napisano

Ja mam od dłuższego czasu ten sam problem. Spójrz na mój POST

Ciekł elektrozawór. Chciałem kupić nowy ale w Aso zaśpiewali 870zł!

Znalazłem gdzieś w Rzeszowie za 460 jakiś włoski. Więc jeżeli by ten za 299 pasował to rewealacja! Chyba do Mareji jest to samo co do BB.

Nie kupiłem bo zaryzykowałem i zasilikonowałem tam gdzie ciekło. Ale do tego czasu. Dzisiaj rano chciałem dziada odpalić a ten odpalał jak stary jelcz z MZK! Chmure pod blokiem taką puściłem, że aż wstyd. Palił na 3 gary tak jak tobie. wkoncu po minucioe załapał. Odjechał kawałek, wysiadłem a w miejscu gdzie stałem z litr ropy na asfalcie. Od tej plamy jeszcze znać jak ciurkiem leciało po drodze jak jechałem. Już teraz wiem czemu spalanie mi w ostatnim tankownaiu wzrosło z 6 do 8. Gubie paliwo. Zajrzałem pod machen a tam cieknie znowu z elektrozaworu. Więc chyba nie ma wyjścia tylko kupować nowy.

Pytanie dla obeznanych, czy po wymianie trzeba jechać do znachora by ustawił kąt wyprzedzenia wtrysku?

Czy może jeszcze cieknąć z kunś indziej?

Pompa to Lucas Typ FT09

a na elektrozaworze jest oznaczenie 968D10, P02F

Napisano

I zapomnialem dodac ze u mnie dziada slychac. Pyrkocze po przekreceniu kluczyka. Ale leje paliwo, wiec i tak gowno z niego.

Napisano
  • Autor

nie kupuje tego zaworu z allegro - podejrzanie niska cena - nie wiem jak ma sie to do jakosci.

We wrocku mam znajomych w Fiat-Serwis na paprotnej ktorzy mi powiedzieli ze zamienniki bodajze za 400zl to nic innego jak oryginaly serwowane przez ADF. Zdziwili sie ze znalazlem ten zamiennik. Zanim zdecydowalem sie na zakup zamiennika to sprawdzili mi czy to na pewno ten zawór.

Co sprawdzali:

podlaczyli zawor pod generator czestotlowosci (nie wiem jakie wielkosci skalarne okreslane sa na otwarcie i zamkniecie zaworu) - w kazdym badz razie zawór w skali od 0 do 40 zamykal sie (lub otwieral) tylko do 10 - stwierdzili ze to juz jest zdupiony zawór

druga rzecz: podlaczyli sie pod zawór na chodzącym silniku. na biegu jałowym miernik szalał - jak mowili mechanicy: "gdy tak szaleje miernik w rózne strony, to znaczy ze ECU szuka kąta wtrysku i nie moze go znalesc - wlasnie przez ten zawór, który nie domyka sie (lub otwiera) do konca.

Mechanicy stwierdzili ze to ewidentnie zawór i na razie nie ma potrzeby regeneracji pompy wtryskowej (bo byly podejrzenia na pompe lub zawieszony wtryskiwacz).

Najsmieszniejsze jest to ze ja juz kupilem auto z uszkodzonym tym zaworem - mechanicy sie smiali ze mnie jak im mowilem ze nawet niezle to auto sie zbiera - jednoglosnie mi wytkneli ze jak zmienie zawór i wyreguluja mi go to dopiero poznam jego moc.

We wtorek przyjezdza zawór i pierwsze wrazenia opisze tutaj grinser006.gif

Napisano
  • Autor

aha co do ustawiania kąta wyprzedzenia to wydaje mi sie na chlopski rozum, ze nie trzeba go ustawiac - ECU steruje nim automatycznie hmm.gif

Napisano

Długo szukałem zanienników i znalazłem bodajże 3 firmy

M-DORIA - 9033 -460zł

PIMAX - 60014

TOR - 27108.154B

Oryginały

LUCAS CAV - 9108.154B

RENAULT - 7701044974

FIAT - 9948085 - 870zł!

Ten zawór na Allegro to właśnie TOR , gdyż taki numer na zdjęciu widnieje .27108.154 Wszystkie zamienniki to włoszczyzna. TOR możesz sobie zobaczyć www.torcomponenti.com

A jaki elektrozawór kupujesz? Oryginał w serwisie? ja ASO w Ostrowcu omijam po tym jak mi cenę cennikową zaśpiewali z Epera.

Najgorsze że u mnie słychać że pracuje ale co z tego jak leje i nie chce dobrze odpalać.

Napisano

Dla wiadomości może komuś się przyda.

Kupiłem elektrozawór z tej aukcji ALEGRO

Jak na razie wszystko działa. Juz nic sie nie leje. Pompa sucha.

Wymiana ok.20minut. Przy wymianie należy pamiętać o wyjęciu z gniazda elektrozaworu w pompie małego siteczka. Jest to dość upierdliwe i jakby nie to, to w 15 minut by się uwinął i to z palcem w d...e

Jak na razie jestem zdania, że nie nalezy tego ustrojstwa kupowac w ASO (870zł - Ostrowiec). Ale poczekamy, zobaczymy-obym zdania nie zmienił.

Napisano

> Dla wiadomości może komuś się przyda.

> Kupiłem elektrozawór z tej aukcji ALEGRO

> Jak na razie wszystko działa. Juz nic sie nie leje. Pompa sucha.

> Wymiana ok.20minut. Przy wymianie należy pamiętać o wyjęciu z gniazda

> elektrozaworu w pompie małego siteczka. Jest to dość upierdliwe

> i jakby nie to, to w 15 minut by się uwinął i to z palcem w

> d...e

> Jak na razie jestem zdania, że nie nalezy tego ustrojstwa kupowac w

> ASO (870zł - Ostrowiec). Ale poczekamy, zobaczymy-obym zdania

> nie zmienił.

A jak wrażenia z jazdy?

Napisano

> A jak wrażenia z jazdy?

Przejechałem na razie 1km rotfl.gif więc wypowiem się za jakiś czas. Możeświadomość założenia nowej części podniosła moc z 5KM waytogo.gif

Napisano

> Przejechałem na razie 1km więc wypowiem się za jakiś czas.

> Możeświadomość założenia nowej części podniosła moc z 5KM

zlosnik.gif wiec czekam na relacje z F1

Napisano
  • Autor

przyjechal do mnie zawor rownierz z allegro - dzisiaj sie przejade - relacja bedzie smile.gif

Napisano
  • Autor

zrobione, zamontowane - nie cieknie, nie kopci - silniczek rowniutko prcuje, lepiej sie zbiera smile.gif

huuuuuraaaa!! smile.gifbrawo.gif

a tak pozatym to dlugo sie nie nacieszylem bo jakas franca mi przywalila w tyl i mam rozwaloną klapę, zderzak (kolor nadwozia) rejestracje pogieta oraz przesuniety do przodu pas tylni - jak myslicie ile za to dostane ?:>

Napisano

> myslicie ile za to dostane ?:

pewnie tyle ile zawoła rzeczoznawca.....

Najlepiej wziąść na warsztat i tam niech ogląda, a jakiemuś mechaniorowi flache niech wyszuka dodatakowo co się da...

Napisano

> zrobione, zamontowane - nie cieknie, nie kopci - silniczek rowniutko

> prcuje, lepiej sie zbiera

> huuuuuraaaa!!

> a tak pozatym to dlugo sie nie nacieszylem bo jakas franca mi

> przywalila w tyl i mam rozwaloną klapę, zderzak (kolor nadwozia)

> rejestracje pogieta oraz przesuniety do przodu pas tylni - jak

> myslicie ile za to dostane ?:

To pewnie pompę z elektrozaworem sprzedajesz po cenie ze szrotu biglaugh.gif

Czy naprawiasz brykę?

Napisano
  • Autor

> To pewnie pompę z elektrozaworem sprzedajesz po cenie ze szrotu

> Czy naprawiasz brykę?

naprawiam grinser006.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.