Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Cieknie ze skrzyni!!! Czy powodem może być zbyt duży poziom

Featured Replies

Napisano

Witam, dzisiaj w końcu poskładałem mojego bravolota z nową (używaną) skrzynią i mam wyciek. Jak nalałem oleju do skrzyni (nalewałem na oko, około 1,6 litra bo nie miałem imbusa do sprawdzenia stanu oleju) to na prawej półosi zobaczyłem że delikatnie się poci, jak ruszę to się ułoży. Lecz po przejechaniu paru kilometrów widzę że ostro cieknie pod autem. Napewno leje ta półoś i rzuca olejem ostro pod całym autem, ale jeszcze wygląda że cieknie z pod tej osłony co zakrywa koło zamachowe. Uczczelniacze półosi założyłem nowe więc zastanawiam się dlaczego leje. Czy możliwe jeżeli jest zbyt duży stan oleju w skrzyni to będzie wyciskało przez wałek główny??? Wymiana uszczelniacza to nic w porównaniu z kolejnym wyciąganiem skrzyni i tym razem z rozbiórką całej skrzyni. Ile oleju wchodzi do skrzyni??? Poradźcie, jutro odkręcę tą osłonę od koła zamachowego i będę widział czy z tamtąd też leje czy tylko zarzuca z półosi, jak wjechałem teraz na kanał to nie dało się podejść pod silnik tak bardzo kapało.

Napisano

> skrzynią i mam wyciek. Jak nalałem oleju do skrzyni (nalewałem

> na oko, około 1,6 litra bo nie miałem imbusa do sprawdzenia

> stanu oleju)

nieśmiało zapytam; którędy wlewałeś ten olej ?

a i jeszcze jak wylałeś stary ?

Pzdr

Napisano
  • Autor

> nieśmiało zapytam; którędy wlewałeś ten olej ?

Wlałem go górą, przez ten czarny korek, niby jest to do odpowietrzenia, ale kiedyś w starej skrzyni tak wymieniałem olej i było OK.

> a i jeszcze jak wylałeś stary ?

> Pzdr

Stary był wylany ze skrzyni, ale i tak do wylewania jest chyba imbus nr. 8 lub 10 i taki posiadam bo sprawdzałem czy nie ma starego, a do poziomu jest chyba imbus 12 lub 14 i takiego już nie posiadam.

Napisano

pozostaje solidnie powycierać i przejechać kawałek zeby sprawdzić skąd cieknie bo tak to pozostaje gdybanie ( kawałek krotki tak coby znow nie zasmarowało olejem wszystkiego bo nic nie zobaczysz)

Pzdr

Napisano

zdjoles taka prostokatna czarna zaslepke na obudowie skrzyni i tam wlales 1,6l oleju?

Napisano

> zdjoles taka prostokatna czarna zaslepke na obudowie skrzyni i tam

> wlales 1,6l oleju?

jakby tam nalal to by chyba mu sprzeglo slizgalo grinser006.gif

Napisano

> jakby tam nalal to by chyba mu sprzeglo slizgalo

wlasnie sie zastanawiam ktoredy nalal oleju zlosnik.gif skoro nie korkiem wlewowym zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> zdjoles taka prostokatna czarna zaslepke na obudowie skrzyni i tam

> wlales 1,6l oleju?

mlot.gif no coś ty!!! Trochę na mechanice się znam i nie wlałem oleju na koło zamachowe!!!! Jak mogło przyjść Ci na myśl że tam mogłem wlać!!! U góry na skrzynce jest korek do odpowietrzania i tam wlałem, zawsze tak robiłem i było OK, tyle że dzisiaj nie miałem dostępu do dużego imbusa i nie wiem czy nie jest stan przekroczony, jutro z pracy sobie przyniosę imbusa i sprawdzę.

Napisano
  • Autor

No nikt nie wie czy jak się naleje za dużo oleju do skrzyni to będzie cisło uszczelnieniem na wałku??? I nikt nie wie ile oleju należy nalać do skrzynki????

Napisano

> No nikt nie wie czy jak się naleje za dużo oleju do skrzyni to będzie

> cisło uszczelnieniem na wałku??? I nikt nie wie ile oleju należy

> nalać do skrzynki????

Nie powinno cieknąć - wchodzi pod dwa litry.

Napisano

> No nikt nie wie czy jak się naleje za dużo oleju do skrzyni to będzie

> cisło uszczelnieniem na wałku??? I nikt nie wie ile oleju należy

> nalać do skrzynki????

w/g Zembowicza 1,7 litra

Napisano
  • Autor

> w/g Zembowicza 1,7 litra

Hmmm, dzięki, czyli nie przelałem oleju, więc wina nie po tej stronie, może spadła sprężynka z uszczelniacza i wali wszędzie olejem, oby to nie był uszczelniacz na wałku sprzęgłowym.

Napisano
  • Autor

Witam po walce przy aucie od godziny 12:00. Rano na śniadaniu w pracy wyskoczyłem autem na kanał i postanowiłem dokładnie oblukać co leje. Odkręciłem osłonę od koła zamachowego na dole i widać jak na zapalonym silniku ciśnie dość ostro z pod miski olejowej i kapie bezpośrednio po kole zamachowym i rozrzuca dookoła. Czyli nie trzyma uszczelnienie na misce, pewnie źle odtłuściłem lub poprostu za mało nałożyłem uszczelnienia (przy wymianie skrzyni zdejmowałem miskę w celu wyczyszczenia i pomalowania). Więc zwolniłem się o 12:00 z pracy i auto znowu do garażu ojca na kanał. Znowu trzeba było demontować kolektor wydechowy i prawą półoś, dobrze że wszystko świeżutkie i śruby dobrze się rozkręcały. Wyczyściłem wszystko od nowa ze starego silikonu i dokładnie odtłuściłem i poskładałem, przy okazji poprawiłem trochę uszczelniacz na półośce, bo coś delikatnie się pocił i wyglądało że trochę płytko był wciśnięty. Po odpaleniu po 3 godzinach od założenia misy nic narazie nie kapie, zobaczymy jutro czy będzie dobrze i dam znać, aha z silnika w ciągu 1 dnia wyciekło 1,5 litra oleju.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.