Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z obrotami w CC700

Featured Replies

Napisano

Witam,

tydzien temu wystapil nastepujacy problem - po przejechaniu ok 50km nie umialem sie wkrecic na obroty powyzej 3,5tysiaca. Na kazdym biegu (na luzie wszytsko ok). Przejechalem tak moze z kilometr, w koncu zatrzymalem sie, wylaczylem silnik, uruchomilem go ponownie i juz bylo wszystko ok. Sprawdzilem pozniej wezyki itp (bo mam Aisana) i nie sa przetarte ani nic - wszystko na swoim miejscu.

Dzisiaj natomiast za kazdym razem jak wrzucilem luz, to obroty momentalnie spadaly do zera i samochod gasl. Silnik byl juz rozgrzany, wiec to nie wina temeratury. Niestety nie na to nie pomoglo, za bardzo nie wiem co to moze byc, dlatego pytam sie tutaj. Nie wiem tez czy te dwa zdarzenia sa ze soba powiazane. Nie jest to raczej wina benzyny, poniewaz za kazdym razem tankowalem na innej stacji.

Jakies sugestie?

Jesli chodzi o pierwszy "problem", czyli nie wkrecanie sie na obroty, to stawialbym na silnik krokowo, chociaz nigdy z nim problemow nie mialem.

Pozdrawiam

frees

Napisano
  • Autor

> poszukaj bo juz ktos o to sie pytal w tym tygodniu

> moze to ci pomoze

Wlasnie znalazlem 20.GIF

Rzadko tu zagladam dlatego nie jestem na bierzaco.

Pozdr

frees

Napisano

> Wlasnie znalazlem

> Rzadko tu zagladam dlatego nie jestem na bierzaco.

> Pozdr

> frees

spoko tak tez myslalem ze nie zagladasz tu czesto bo nie przypominam sobie ciebie 20.GIF

Napisano

> Witam,

> tydzien temu wystapil nastepujacy problem - po przejechaniu ok 50km

> nie umialem sie wkrecic na obroty powyzej 3,5tysiaca. Na kazdym

> biegu (na luzie wszytsko ok). Przejechalem tak moze z kilometr,

> w koncu zatrzymalem sie, wylaczylem silnik, uruchomilem go

> ponownie i juz bylo wszystko ok. Sprawdzilem pozniej wezyki itp

> (bo mam Aisana) i nie sa przetarte ani nic - wszystko na swoim

> miejscu.

> Dzisiaj natomiast za kazdym razem jak wrzucilem luz, to obroty

> momentalnie spadaly do zera i samochod gasl. Silnik byl juz

> rozgrzany, wiec to nie wina temeratury. Niestety nie na to nie

> pomoglo, za bardzo nie wiem co to moze byc, dlatego pytam sie

> tutaj. Nie wiem tez czy te dwa zdarzenia sa ze soba powiazane.

> Nie jest to raczej wina benzyny, poniewaz za kazdym razem

> tankowalem na innej stacji.

> Jakies sugestie?

> Jesli chodzi o pierwszy "problem", czyli nie wkrecanie sie na obroty,

> to stawialbym na silnik krokowo, chociaz nigdy z nim problemow

> nie mialem.

> Pozdrawiam

> frees

Witam smile.gif no twoje opisane objawy wskazują tylko i wyłącznie na problemy z krokowcem (jego zasilaniem lub wężykami). Gdy wypną się wężyki idące od krokowca do gaźnika to objawy są następujące:

-gaźnie na wolnych (zaraz po ściągnięciu nogi z gazu)

-nie wkręca się na obroty tylko po dodaniu gazu zaczyna z nich spadać lub bardzo muli

Sprawdz bardzo dokładnie te dwa wężyki, złącze elektryczne przy krokowym. Istnieje jeszcze możliwość zamarznięcia kropli wody w krokowcu i jego zablokowanie. Odłącz go ogrzej i sprawdz co się będzie działo.

Jest jeszcze jedna możliwość masz bądz oberwane przewody przy zaworku iglicowym albo go szlak trafił lub możesz mieć uszkodzony czujnik zamknięcia przepustnicy który cały czas podaje sygnał zamkniętej przepustnicy ( ale to dotyczy pierwszego objawu odnośnie problemu kręcenia powyżej 3,5 tyś.)

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Witam no twoje opisane objawy wskazują tylko i wyłącznie na problemy

> z krokowcem (jego zasilaniem lub wężykami). Gdy wypną się wężyki

> idące od krokowca do gaźnika to objawy są następujące:

> -gaźnie na wolnych (zaraz po ściągnięciu nogi z gazu)

> -nie wkręca się na obroty tylko po dodaniu gazu zaczyna z nich spadać

> lub bardzo muli

> Sprawdz bardzo dokładnie te dwa wężyki, złącze elektryczne przy

> krokowym. Istnieje jeszcze możliwość zamarznięcia kropli wody w

> krokowcu i jego zablokowanie. Odłącz go ogrzej i sprawdz co się

> będzie działo.

> Jest jeszcze jedna możliwość masz bądz oberwane przewody przy zaworku

> iglicowym albo go szlak trafił lub możesz mieć uszkodzony

> czujnik zamknięcia przepustnicy który cały czas podaje sygnał

> zamkniętej przepustnicy ( ale to dotyczy pierwszego objawu

> odnośnie problemu kręcenia powyżej 3,5 tyś.)

> Pozdrawiam

A wiec tak: jesli chodzi o wkrecanie sie na wysokie obroty, to nie mam juz z tym problemow, tzn juz jest wszytsko ok, chociaz nic w tej sprawie nie robilem. Natomiast ciagle nie "trzyma" mi niskich obrotow! Przez pewnien czas jezdzilem z odpietymi wezykami, ktore ida z filtra powietrza do krokowca, wiec mogl zlapac jakiegos syfa. W jaki sposob moge go przeczysci? A jesli to nie to, to co?? confused.gif

Napisano

witam smile.gif co do nie trzymania wolnych obrotów to jedyne co mi przychodzi do głowy to zbyt duż różnica na podwyższonym biegu jałowym w stosunku do biegu jałowego lub jakaś nieszczelność w korektorze biegu jałowego, ale to najczęściej się uwydatnia dopiero przy załączonych światłach. Jeżeli chodzi o przeczyszczenie krokowca to zostaje tylko pożądne przedmuchanie w jedną i w drugą stronę.Pozdrawiam PS. w połowie tygodnia szfagra cc700 odmuwiło poszłuszeństwa po nagraniu silnika do ok 90-100st zaczynał palić na jeden garnek i nie wkręcał się na obroty, zarzucał jedną świece sadzą. Postanowiliśmy zbadać co i jak i okazało się że wałek rozrządu się skończył na wydechu na 1 i 2 garnku, był prawie okrągłu i do czasu kiedy miał niskie obroty i był dość chłodny to funkcjonował ten silnik jak się troszke nagrzał i dostał wyższe obroty to zdychał, oby z wałkiem było wszystko ok u ciebie. Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> witam co do nie trzymania wolnych obrotów to jedyne co mi przychodzi

> do głowy to zbyt duż różnica na podwyższonym biegu jałowym w

> stosunku do biegu jałowego lub jakaś nieszczelność w korektorze

> biegu jałowego, ale to najczęściej się uwydatnia dopiero przy

> załączonych światłach. Jeżeli chodzi o przeczyszczenie krokowca

> to zostaje tylko pożądne przedmuchanie w jedną i w drugą

> stronę.Pozdrawiam PS. w połowie tygodnia szfagra cc700 odmuwiło

> poszłuszeństwa po nagraniu silnika do ok 90-100st zaczynał palić

> na jeden garnek i nie wkręcał się na obroty, zarzucał jedną

> świece sadzą. Postanowiliśmy zbadać co i jak i okazało się że

> wałek rozrządu się skończył na wydechu na 1 i 2 garnku, był

> prawie okrągłu i do czasu kiedy miał niskie obroty i był dość

> chłodny to funkcjonował ten silnik jak się troszke nagrzał i

> dostał wyższe obroty to zdychał, oby z wałkiem było wszystko ok

> u ciebie. Pozdrawiam

Jesli chodzi o temerature, to nie ma to najmniejszego zwiazku, dzieje sie tak zarowno jak ma 60 stopni, jak i gdy ma 100. W sumie juz sam nie wiem co to moze byc. Wczoraj przedmuchalem krokowca, odkrecilem ten plastik z gory z gaznika. Przedmuchalem wezyki i powietrze do gaznika dochodzi. Zatkalem ta dziure co idzie z wlewu oleju do odmy, bo w odmie jak i na tym plastiku bylo pelno oleju. Probowalem mu zwiekszyc obroty za pomoca tej sruby, ale nie pomoglo. Zamienilem nawet te wezyki w krokowcu, tzn ten od wysokich obrotow zamienilem z tym z niskich i tez nic. Poki jest na ssaniu i ma ok 3 tys obrotow jest wszytsko ok. Ale wystarczy, ze obroty spadna do 2 tysiecy i juz gasnie. Dzieje sie tak oczywiscie tylko na biegu jalowym, gdy jade i schodzi do obortow ok 1,5tys co tylko nim dziwnie trzesie. Na luzie nawet naciskajac pedal gazu nie da sie go utrzymac, zeby mial te 2 tys obr, tzn gdy daje mu gazu, zeby mial tak ok 3 tys obr, to jest ok, ale wystarczy ze MINIMALNIE puszcze gaz, zeby zmniejszyc obroty i gasnie. Pomozcie, bo cos mnie juz trafia z tym autem oslabiony.gif

PS. Sorry, jesli napisalem cos niezrozumiale lub z bledmi, ale juz naprawde nie umie z tym autem frown.gif

Napisano

witam smile.gif no troche to jest dziwne. A czy aby wszystkie wężyki są prawidłowo podłączne ?? dokładnie dotyczy to wężyków przy krokowcu. A co do podłączenia krokowca to ma to wyglądać następująco tj. patrząc na krokowca zamontowanego w aucie od lewej strony (od alu obudowy) górny i dolny idą do pokrywy gaźnika (do tego plastiku-chwytu powietrza) od prawej strony górny idzie w dolną część gaźnika natomiast dolny w górną cześć gaźnika. Teraz kwestia regulacji obrotów. Obroty reguluje się 2 śrubami znajdującymi się w przedniej części gaźnika niedaleko krokowca. Są tam dwie śrubki na takiej kołysce. Dolna (pozioma) odpowiada za niskie obroty PB natomiast górna (pionowa) odpowiada za podwyższone obroty jałowe PBJ. Aby wyregulować wolne obroty należy zacząć od regulacji PBJ po odłączeniu korektora biegu jałowego, jest to siłownik (zbudowany z dwuch, znajdujący się w przedniej części gaźnikia niedaleko krokowca) odłanczamy dolny wężyk z korektora i go zaślepiamy. Regulujemy wtedy PBJ pionową śrubką do wartości 1850. Gasimy i sprawdzamy czy czujnik zamknięcia przepustnicy podaje sygnał czy też nie. Przy tej wartości ustawienia przy delikatnym ruchu rzepustnicy powinniśmy mieć sygnał zamknięcia. Odpalamy ponownie i ustawiamy PBJ na 1650, następnie podłanczamy korektor biegu jałowego i na poziomej śrbce BJ ustawiamy wartość 1100. Całość wykonujem na dobrze rozgrzanym silniku tj po 2 wyłączeniu się wentylatora chłodnicy i po zgaszeniu i ponownym odpaleniu autka. pozdrawiam

Napisano

> witam no troche to jest dziwne. A czy aby wszystkie wężyki są

> prawidłowo podłączne ?? dokładnie dotyczy to wężyków przy

> krokowcu. A co do podłączenia krokowca to ma to wyglądać

> następująco tj. patrząc na krokowca zamontowanego w aucie od

> lewej strony (od alu obudowy) górny i dolny idą do pokrywy

> gaźnika (do tego plastiku-chwytu powietrza) od prawej strony

> górny idzie w dolną część gaźnika natomiast dolny w górną cześć

> gaźnika. Teraz kwestia regulacji obrotów. Obroty reguluje się 2

> śrubami znajdującymi się w przedniej części gaźnika niedaleko

> krokowca. Są tam dwie śrubki na takiej kołysce. Dolna (pozioma)

> odpowiada za niskie obroty PB natomiast górna (pionowa)

> odpowiada za podwyższone obroty jałowe PBJ. Aby wyregulować

> wolne obroty należy zacząć od regulacji PBJ po odłączeniu

> korektora biegu jałowego, jest to siłownik (zbudowany z dwuch,

> znajdujący się w przedniej części gaźnikia niedaleko krokowca)

> odłanczamy dolny wężyk z korektora i go zaślepiamy. Regulujemy

> wtedy PBJ pionową śrubką do wartości 1850. Gasimy i sprawdzamy

> czy czujnik zamknięcia przepustnicy podaje sygnał czy też nie.

> Przy tej wartości ustawienia przy delikatnym ruchu rzepustnicy

> powinniśmy mieć sygnał zamknięcia. Odpalamy ponownie i ustawiamy

> PBJ na 1650, następnie podłanczamy korektor biegu jałowego i na

> poziomej śrbce BJ ustawiamy wartość 1100. Całość wykonujem na

> dobrze rozgrzanym silniku tj po 2 wyłączeniu się wentylatora

> chłodnicy i po zgaszeniu i ponownym odpaleniu autka. pozdrawiam

Witam!

Kolega z tego co widzę jest jednym z lepiej poinformowanych tu osób o 700. Może znasz się równiez choc trochę na FOSach? Może miłbys kiedyś chwilke lub byłbys w Tychach??

Napisano
  • Autor

W koncu udalo mi sie dosc o co chodzi. Zerwany kabelek tego glupiego czujnika.

Wielkie dzieki, w szczegolnosci dla prezesa 20.GIF20.GIF20.GIF

Napisano

witam smile.gif odnośni FOS`a to mam średnie pojęcie... Aisana znam z autopcji i musu, bo jak zakupiłem swój pojazd to nikt nie był go wstanie dobrze wyregulować i doprowadzić do ładu, a że jako takie pojęcie mam o mechanice to postanowiłem go rozgryść efektem czego jest jakaś tam znajomość Aisana w jego technice działania i tego co za co odpowiada smile.gif a tak na marginesie co się dzieje to może coś razem wymyślimy...

Napisano

> witam odnośni FOS`a to mam średnie pojęcie... Aisana znam z autopcji

> i musu, bo jak zakupiłem swój pojazd to nikt nie był go wstanie

> dobrze wyregulować i doprowadzić do ładu, a że jako takie

> pojęcie mam o mechanice to postanowiłem go rozgryść efektem

> czego jest jakaś tam znajomość Aisana w jego technice działania

> i tego co za co odpowiada a tak na marginesie co się dzieje to

> może coś razem wymyślimy...

co się dzieje? Szczerze mówiąc nie wiem. Problemy opisywałem już ty na forum. Chodzi o brak wolnych obrotów po wstępnym porannym rozgrzaniu silnika tzn po ok 7 km konczą sięwolne obr i jedzie tylko przy max wcisniętym gazie, chodzi jakby na 1 gar, zalewa go. Wymieniłam swiece, kable, cewke , filtry, gaznik, pompke paliwa naprawiłem, wymieniłem silownik przy nanaoplexie + rurki idące z tego silownika do kolektora dolotego, odma zrzucona pod samochód, klapka w filtrze powietrza zablokowana w połowie

pomogła nieco wymina tego silownika ale czasem wciąż jest problem, np w piątek miałem problrem dojecvhac do pracy a cały weekend jezdzil jak cukierek. wyczyściłem dzis czujnik położenia wału i jutro zobaczymy. Teraz bede chiał sprawdzić instalacje w okolicach nanaoplexa i nanoplex i zobaczymy ale kazda rada się przyda

Napisano

może coś rozżąd zaczyna niedomagać tj. wałek i nie otwiera pożadnie zaworków na wydechu. A jakie masz świece mocno okopcone?? bo może właśnie to jest to. Taki objaw był właśnie u szwagra w CC.

Napisano

> może coś rozżąd zaczyna niedomagać tj. wałek i nie otwiera pożadnie

> zaworków na wydechu. A jakie masz świece mocno okopcone?? bo

> może właśnie to jest to. Taki objaw był właśnie u szwagra w CC.

oz Ty widzisz? rorzad jest juz luzny to fakt ale nie pomyslem ze to moze byc jedną z przyczyn. Swiece wymiałem w grudniu. jakieś dwa tygodnie temu powtórzyłem operację jedna była zalana a druga czarna od sadzy

Napisano

> oz Ty widzisz? rorzad jest juz luzny to fakt ale nie pomyslem ze to

> moze byc jedną z przyczyn. Swiece wymiałem w grudniu. jakieś dwa

> tygodnie temu powtórzyłem operację jedna była zalana a druga

> czarna od sadzy

tylko tak jak pisałem nie tyle łańcuch co wałek do sprawdzenie bo może być już okrągły.

Napisano

> tylko tak jak pisałem nie tyle łańcuch co wałek do sprawdzenie bo

> może być już okrągły.

ok ale zapytam się jeszcze tak dlaczego w duzej wilgoci sa problemy a na suchym cukierek?

Napisano

> ok ale zapytam się jeszcze tak dlaczego w duzej wilgoci sa problemy a

> na suchym cukierek?

a może coś z kablami WN skoro podczas wilgoci coę nie hallo... ciężko się leczy pacjenta przez telefon... ale próbować trzeba smile.gif pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.