Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szarpie Uno 1.4

Featured Replies

Napisano

Problem polega na tym ze jak go odpalam za zimnym to nic sie dzieje wszystko jest ok, ale jak odpalam na ciepłym to strasznie szarpie i muli sie tzn. na delikatnym gazie jakos jedzie ale przy mocniejszym czuc jak go dusi nie przyspiesza wogole i nagle ostre szarpniecie i tak kilka razy i po jakis 40 sekundach czuc jak sie nagle odblokowuje i juz jest normalnie. Problem wystepuje tylko zaraz po odpaleniu i tylko jezeli silnik jest ciepły. Co to moze byc?

Napisano

> Problem polega na tym ze jak go odpalam za zimnym to nic sie dzieje

> wszystko jest ok, ale jak odpalam na ciepłym to strasznie

> szarpie i muli sie tzn. na delikatnym gazie jakos jedzie ale

> przy mocniejszym czuc jak go dusi nie przyspiesza wogole i nagle

> ostre szarpniecie i tak kilka razy i po jakis 40 sekundach czuc

> jak sie nagle odblokowuje i juz jest normalnie. Problem

> wystepuje tylko zaraz po odpaleniu i tylko jezeli silnik jest

> ciepły. Co to moze byc?

Moze byc cos z sonda lambda, moze grzalka nie dziala i sonda potrzebuje duzo wiecej czasu zeby poprawnie dzialac.

Napisano

> Problem polega na tym ze jak go odpalam za zimnym to nic sie dzieje

> wszystko jest ok, ale jak odpalam na ciepłym to strasznie

> szarpie i muli sie tzn. na delikatnym gazie jakos jedzie ale

> przy mocniejszym czuc jak go dusi nie przyspiesza wogole i nagle

> ostre szarpniecie i tak kilka razy i po jakis 40 sekundach czuc

> jak sie nagle odblokowuje i juz jest normalnie. Problem

> wystepuje tylko zaraz po odpaleniu i tylko jezeli silnik jest

> ciepły. Co to moze byc?

Proponuję poszukac w starszych niedawno wiadomościach - jakieś 1-2 tygodni tez komuś szarpało i pisaliśmy długie poematy na ten temat.

A na razie proponuję zaczać od swiec i kabli

Napisano
  • Autor

> Proponuję poszukac w starszych niedawno wiadomościach - jakieś 1-2

> tygodni tez komuś szarpało i pisaliśmy długie poematy na ten

> temat.

> A na razie proponuję zaczać od swiec i kabli

Świece, kable, kopułka, aparat zapłonowy wymienione. Wiem ze byly juz takie tematy ale u innych były inne objawy. Jak narazie zrobiłem reset kompa i zobaczymy.

Napisano
  • Autor

> To może digiplex

Teraz juz jak zapalałem na zimnym tez sie dusił, z tym ze sprawa jest dziwna bo jak dodaje gazu na luzie to normalnie sie wkreca na obroty a jak wrzuce bieg i chce ruszyc to sie muli i szarpie. Pare razy nawet zgasł. Najdziwniejsze jest to ze jak tak go troche poszarpie to po okolo minucie wszystko wraca do normy az do kolejnego odpalenia. Moze to wina digiplexa. A czy to mozliwe zeby czujnik wału siadał?

Napisano

> Teraz juz jak zapalałem na zimnym tez sie dusił, z tym ze sprawa jest

> dziwna bo jak dodaje gazu na luzie to normalnie sie wkreca na

> obroty a jak wrzuce bieg i chce ruszyc to sie muli i szarpie.

> Pare razy nawet zgasł. Najdziwniejsze jest to ze jak tak go

> troche poszarpie to po okolo minucie wszystko wraca do normy az

> do kolejnego odpalenia. Moze to wina digiplexa. A czy to mozliwe

> zeby czujnik wału siadał?

też mozliwe, czujnik wału możesz sprawdzić omomierzem - powinien mieć opór chyba 700-900 omów

Napisano

Nie wiem jak jest dokładnie w UNo ale mam silnik w Tipo 1.4 na monowtrysku boscha. Jeśli masz też tego typu wtrysk to sprawdź ścieżki w potencjometrze przepustnicy. Miałem dokładnie ten sam objaw i po wymianie potencjometruobjawy zniknęły. Nowego nie ma co kupować bo kosztuje sporo ale można znaleźć używany jeśli był ściągnay z UE to będzie sprawny. Wymiana to jakieś 5 minut.

Napisano

witam, mialem podobny problem w moim autku, winnym okazal sie jeden z przewodow niskiego napiecia do jednej z cewek (w 899 sa 2 cewki). Byla peknieta izolacja i uciekal (?) prąd.

Objawy - na zimnym w miare ok (ale czuc w spalinach, ze nie dopala mieszanki) na cieplym mulil i pozwalal sobie z lekka strzelic w wydech, momentami obroty na wolnych spadaly do 500 obr/min i sie podnosily. Na gazie objawy byly bardziej nasilone niz na benzynie.

pozdrawiam KB

Napisano
  • Autor

Mam własnie taki wtrysk, z tym ze jakies 2 miesiace temu cały wymieniłem bo stary sie zacinał i kupiłem uzywany i do tej pory było dobrze. Moze sprobuje przelozyc ten potecjometr ze starego i zobacze co bedzie..

Napisano
  • Autor

Jak sie dzisiaj okazało, to mam nieszczelny kolektor ssacy i traci cisnienie. Mam nadzieje ze jak to naprawie to juz bedzie ok.

Napisano
  • Autor

Nistety kolektor juz szczelny ale problem pozostał. Cały czas jest tak samo to znaczy jak odpalam na komletnie zimnym to jest ok, ale jak jest chociaz troche ciepły i go odpale i chce ruszyc to praktycznie sie nie da bo samochod wogole nie reaguje na gaz a jak mu wcisne np. do polowy to stoi przez chwile i nagle ostro szarpnie i znowu nie reaguje. Najdziwniejsze jest to ze jak daje mu gazu na luzie to silnik chodzi normalnie wkreca sie na obroty bez problemu wrzucam bieg i nie ma siły. Dodam jeszcze ze czasami w czasie jazdy jak jade np. 80km/h na czworce i puszcze gaz to bardzo mocno hamuje silnikiem tak jakby go cos blokowało. Mam tez wrazenie ze w chwili kiedy sie to dzieje pedał hamulca jest twardszy a przewody i cały układ podcisnieniowy jest napewno szczelny. Wiec co to moze byc?? Digiplex? Czujnik wału? Czy jak ktos wczesniej napisał sonda lambda lub potencjometr wtrysku? Pomozcie bo juz nie mam siły.

Napisano

Jeśli pedał hamulaca robi się twardszy to na pewno winą jest jakas nieszczelność w układzie podciśnienia i na tym bym sie teraz skupił, dobrą dałes wskazówke smile.gif

Sprawdź wszystkie elementy tego układu - np. wąż który wchodzi od serwa i inne, gdzieś musi być nieszczelność. Jesli i to nie pomoże to obstawiam na potencjometr przepustnicy

Napisano

Serio sprawdź potencjometr, jeśli masz okazję zakupu używanego potencjometry razem z modułem wtrysku to polecam wymianę. Miałem to samo wszystko przekopałem wkońcu kupiłem potencjometr i wtrysk używany i od razu inny samochód. zero problemów.

Napisano
  • Autor

Co do weży podcisnienia to sa w 100% szczelne bo je wymieniłem, jak wczesniej pisałem była nieszczelnosc kolektora ssacego ale mechanik mi go jakos zakleił i myslalem ze wlasnie to bylo przyczyna ale jak sie okazalo to jednak nie. Po uszczelnieniu kolektora oczywiscie jak samochod juz chodzi dobrze czuc poprawe mocy i wogole rowniej pracuje. Co do wtrysku to własnie był wymieniony jakies dwa miesiace temu i od tamtej pory wszystko chodziło bez najmniejszyh zastrzezen. Az pojawił sie wlasnie ten problem. Sprobuje przelozyc ten potencjometr ze starego wtrysku i zobaczymy. Dzisiaj jeszcze zobaczyłem ze kabelek od sondy lambda lezał na kolektorze wydechowym i w trzech miejscach sie przetopił. Zakleiłem go izolacja i przeczyscilem styki i oczywiescie podwiesiłem zeby nie dotykał kolektora, ale problem nadal jest. A moze to własnie sonda nawaliła? Nie wiem czy te kabelki pod ta przetopiona osłonka sie nie uszkodziły bo ciezko sie do nich dostac. Jak myslicie? Potencjometr przeloze w czwartek to napisze czy cos sie poprawiło.

Napisano
  • Autor

Dzisiaj przełożyłem prawie cały wtrysk wiec i potencjometr. Na poczatku było lepiej teraz jest znowu tak jak było. Chyba winny jest jednak digiplex bo dzisiaj jak szarpał i sie mulił to jednoczesnie nie miałem prawie wcale przednich hamulcow czuc bylo ze pomimo wcisnietego mocno pedału hamował prawie tylko tył.

Napisano

> Dzisiaj przełożyłem prawie cały wtrysk wiec i potencjometr. Na

> poczatku było lepiej teraz jest znowu tak jak było. Chyba winny

> jest jednak digiplex bo dzisiaj jak szarpał i sie mulił to

> jednoczesnie nie miałem prawie wcale przednich hamulcow czuc

> bylo ze pomimo wcisnietego mocno pedału hamował prawie tylko

> tył.

Czyli pociśnienie na 100% mówiłem żebyś szukał w podciśnieniu, objaw hamulcowy o tym od razu swiadczył, a gdzies wchodzi na opewno waż podciśnienia do układu zapłonowego

Napisano
  • Autor

Ten wężyk ktory idzie od serwa do kolektora ssacego jest napewno ok, wezyk laczacy z nim digiplexa tez jest ok wiec czy jeszcze gdzies jest jakis wezyk od podcisnienia ktory moznabybylo sprawdzic? Czy pozostaje wymiana digiplexa?

Napisano

> Ten wężyk ktory idzie od serwa do kolektora ssacego jest napewno ok,

> wezyk laczacy z nim digiplexa tez jest ok wiec czy jeszcze

> gdzies jest jakis wezyk od podcisnienia ktory moznabybylo

> sprawdzic? Czy pozostaje wymiana digiplexa?

skoro wężyki są OK to może przyłącza są nie takie lub sam Digiplex przepuszcza podciśnienie i powioduje jego zanik, propouję podmienić i wszystko powinno wrócić do normy

Napisano
  • Autor

Narazie nie mam kasy ale moze w nastepnym tygodniu kupie na allegro, bo sa wystawione za 75zł. Jak juz uda mi sie cos z tym zrobic to napisze co i jak. Dodam jeszcze ze dzisiaj w garazu odłaczyłem ten wezyk od digiplexa. Silnik ciepły odpalił bez problemu ale sie dusił. Jak zatkałem ten wezyk palcem, to było troche lepiej ale po ponownym podłaczeniu do digiplexa nie było zadnej roznicy, wiec chyba digiplex jest do wyrzucenia. Jeszcze jedno pytanie jak zatkałem palcem ten wezyk to delikatnie "zasysało" mi palec. Czy tak powinno byc czy powinno raczej uciekac z niego cisnienie?

Napisano

Podciśnienie to ciśnienie niższe niż atmosferyczne więc powinno zasysac więc jest ok

Przy nadciśnieniu by palec wypychało poza wezyk

Jesli masz jakiegoś znajomego pod ręką z digiplexem ytakim jak Twój to spróbuj podmienić i będziesz wiedział czy jest sens wydawac te pieniądze

Napisano
  • Autor

Nie mam zadnego znajomego ktory by miał 1.4 ale popytam, moze kogos znajde. Dzieki wielkie za pomoc.

Napisano
  • Autor

Nie znalazłem nikogo z 1.4 ale sprawdziłem jeszcze raz i wydaje mi sie ze to musi byc digiplex bo jak go dzisiaj odpaliłem po nocy to chodził bardzo dobrze przejechałem kawałek i na właczonym silniku odłaczylem ten przewod podcisnieniowy od digiplexa, na wolnych obrotach praktycznie nie było roznicy ale jak ruszyłem dokładnie to samo czyli na delikatnym gazie przyspieszał a na mocniejszym juz sie dusił.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.