Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Nie odpala na benzynie - na gazie tak - co moze byc

Featured Replies

Napisano

Panowi i Panie oczywiscie prosba o pomoc. Nie znalazlem posta niestety z takim problemem. Cinqus 900 wtrysk na benzynie jakby raz mial troszke wieksze obroty a raz mniejsze to bylo dzien wczesniej. Na drugi dzien nie odpala wcale na benzynce. No powiedzmy zalapal na 1-2 sekundy i zgasl. Tak kilka razy, jakby paliwo nie dochodzilo, teraz juz nawet nie zalapuje wcale. Na gazie odpala. Bardzo prosze znawcow z kacika podpowiedzcie co moze byc (pompe paliwa slysze przesz 4 sek, ale czy podaje?). Czy np jesli padlby calkiem krokowy powinien odpalic czy nie. Jakie sa przyczyny ze nie odpali. Na gazie ladnie pracuje wiec wykluczam na wstepie CEWKI, PRZEWODY, SWIECE. POMOZCIE - PROSZE

Napisano

zobacz czy pompka podaje paliwo, czy na kostce od wtryskiwacza jest napiecie - skoro pali na lpg to cos z zasilaniem w paliwo padlo

Napisano

mozliwe ze filtr paliwa tez juz bedzie do niczego

Napisano
  • Autor

czy procz pompy, i wtryskiwacza cos jeszcze? czy moge wykluczyc krokowy (nie wiem czy dobrze rozumiem-jakby byl zepsuty samochod by odpalil, ale nie mialby wolnych)

Napisano

krokowy nie rzutuje ja wogole bez jezdzilem w marysce zlosnik.gif zacznij od najprostrzych rzeczy, zdejmij przewod paliwowy i niech ktos ci cyknie kluczykiem, potem wtyczke od wtryskiwacza zobacz. tydzien temu corse robilem bo tak samo na lpg smigala a na benie kupa. padl wtryskiwacz kupilem drugi za 70zl 15min roboty i jest lux

Napisano

gdzies w okolicy kompa pod pokrywką mamy 2 przekazniki (czerwony i czarny) zamien je miejscami (przy okazji przeczysc szczoteczką)....jeden z nich jest od pompy paliwa....ja mialem spore problemy z jazdą na benie potem z odpaleniem auta, w efekcie wymiana przekaznika za 15zl usunęła wszelkie problemy....

Napisano
  • Autor

no ale jakby przekaznik to chyba bym nie slyszal pompy nawet przez te 3 sek

Napisano

> no ale jakby przekaznik to chyba bym nie slyszal pompy nawet przez te

> 3 sek

no raczej bys nic nie slyszal zlosnik.gif wyskocz na pole i odepnij przewod paliwowy jak cie prosze i wtyczke od wtryskiwacza zmierz woltomierzem zlosnik.gif wszystko ci sie wyjasni

Napisano

> Panowi i Panie oczywiscie prosba o pomoc. Nie znalazlem posta

> niestety z takim problemem. Cinqus 900 wtrysk na benzynie jakby

> raz mial troszke wieksze obroty a raz mniejsze to bylo dzien

> wczesniej. Na drugi dzien nie odpala wcale na benzynce. No

> powiedzmy zalapal na 1-2 sekundy i zgasl. Tak kilka razy, jakby

> paliwo nie dochodzilo, teraz juz nawet nie zalapuje wcale. Na

> gazie odpala. Bardzo prosze znawcow z kacika podpowiedzcie co

> moze byc (pompe paliwa slysze przesz 4 sek, ale czy podaje?).

> Czy np jesli padlby calkiem krokowy powinien odpalic czy nie.

> Jakie sa przyczyny ze nie odpali. Na gazie ladnie pracuje wiec

> wykluczam na wstepie CEWKI, PRZEWODY, SWIECE. POMOZCIE - PROSZE

zrób reset! tzn zdejmij kleme z akumulatora na pare min i zobaczy cze przeszło

Napisano

> zrób reset! tzn zdejmij kleme z akumulatora na pare min i zobaczy cze

> przeszło

ladnie koledze podpowiadasz jak zrobic reseta

PS. jak juz bedziesz robil to zdejmij kleme na 10 minut pozniej zaloz ja odpal samochod i bez gazowania na wolnych obrotach niech chodzi tak dlugo az zalaczy sie wentylator na chlodnicy

Napisano

A sprawdzałeś czujnik temperatury ten koło wtrysku??? Odepnij go i sprawdź co się dzieje zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Jedyne co dzis udalo mi sie sprawdzic po pracy to to ze dochodzi paliwo z pompki, i wydaje mi sie ze slysze wtryskiwacz. jutro zobacze jak z tym czujnikiem temperatury. Bardzo dziekuje za wsparcie.

PS W jaki sposob odpiac ten czujnik, gdzie jest od niego wiazka?

Napisano

Na poczatek tak jak ktos juz pisal, sprobuj odpiac minusowy przewód do akumulatora, i poczekaj z 30 minut. Mialem taki sam przypadek tyle ze w SC 900 - i niestety pomogło dopiero odpięcie klemy na noc. Rano odpalil za pierwszym razem na benzynie. Jesli duzo jezdzisz na LPG, to centralka adaptuje sie do mieszanki gazowe i potem sa wlasnie takie cyrki z jazda na benzynie i odpalaniem na niej. Nie ma znaczenia czy jest emulator czy nie, kolega mial to samo mimo ze ma emulator, poprostu taki jest urok tych centralek. Z innych mozliwosci to pompa paliwa ale skoro piszesz ze podaje paliwo to ta opcja odpada. Odnosnie czujnikow to tylko czujnik polozenia walu korbowego uniemozliwia (jesli jest niesprawny) odpalenie samochodu, ale skoro na gazie ci odpala i chodzi to tez odpada ta opcja.

Powodzenia smile.gif Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Na gazie dalej bez problemu odpala. Co do benzyny. Odlaczylem klemy tak na godzinke. Po ponownym podlaczeniu swieci symbol wtrysku. Samochod na poczatku nie chcial odpalic na benzynie, ale wkoncu odpalil. no ale dalej lipa problem pozostaje. Moze to wtryskiwacz?

Napisano

jak sie swieci byk to zobacz jaki sie swieci skocz gdzies na diagnostyke

Napisano
  • Autor

No mam nadzieje ze jutro podepne sie pod komputer (50 zl - duzo czy ok).

Pytanko - jak to jest z tym resetowaniem - pisza niektore osoby by czekac po wlozeniu akumulatora az sie wentylator zalaczy. Skad o tym wiece? I dlaczego nic o tym nie pisze w ksiazce do cinquecento, a wiadomo ze czasami sie wyciaga akumlator, a przy dluzszych postojach jest to nawet wskazane.

Napisano

50 zl to ujdzie zlosnik.gif a z tym aku to taki mit ze niby jednym pomaga w czyms tam zlosnik.gif moja maryska bynajmniej na to jak na lato zlosnik.gif jak jest zalona to zadne odpinanie jej nie pomaga zlosnik.gif

Napisano

Godzina to za krotko. Sprobuj na cala noc - jesli dalej to samo bedzie to znaczy ze albo cos z wtryskiwaczem albo padla ci centralka. Niech zgadne: jak ci odpalil jakims cudem na benzynie to poza swiecaca sie kontrolka wtrysku, walilo z rury czarnymi spalinami, odglos jak na WRC, duszenie, pierdzenie itp. ? Jesli tak to na 99% procent padla centralka (komp). Krag roznych opcji powoli sie zaweza - tak jak pisze sprobuj na cala noc odpiac akumulator i zobacz rano. Jesli ci odpali (tego ci zycze wink.gif ) na benzynie to nie gazuj go, niech pochodzi z 15 minut do pierwszego wlaczenia sie wentylatora przy chlodnicy - te centralki wlasnie w ten sposob sobie zczytuja wszystkie dane przy adaptacji.

Pozdrawiam smile.gif i powodzenia

Napisano
  • Autor

Nie sprawdzałem go. Ale jakie to ma znaczenie jak komputer powinien odlaczyc niesprawny czujnik i zastapic go danymi

PS. Jakbym go odpinał musze cos rozbierac, czy dam rade odłączyć kosc bez rozbierania(czy latwo jest odchylic zatrzaski od zlacza)?

Napisano

> Nie sprawdzałem go. Ale jakie to ma znaczenie jak komputer powinien

> odlaczyc niesprawny czujnik i zastapic go danymi

> PS. Jakbym go odpinał musze cos rozbierac, czy dam rade odłączyć kosc

> bez rozbierania(czy latwo jest odchylic zatrzaski od zlacza)?

O ile dobrze pamiętam to będziesz musiał zdjąć dolt i bez problemu można wypiąć wtyczke.

Napisano

Jak dla mnie to map sensor walnięty, jedź gdzieś do fachury niech ci podłączy sprawny i zobaczysz

Napisano
  • Autor

Rewolt odpiolem ten czujnik temperatury zasysanego powietrze ale bez pozytywnych rezultatow i jakis zmian.

Napisano

a z wtryskiwacza sika jak krecisz rozrusznikiem ?

Napisano
  • Autor

Nie sprawdzalem czy sika, ale go slysze, tak mi sie zdaje. Samochod nawet czasami odpala, ale to jakby paliwo slabo dochodzilo a wiem ze niezle podaje, juz sie zastanawiam czy to nie moze byc wina powrotu. Wtryskiwacza wlalem nie wykrecac bo mam nie najlepsze torxy. Jak juz uda mi sie odpalic go na benzynie, bo ostatnio mi sie udawalo, to na wysokich jakby niezle chodzil, a na wolnych kiepsko i przygasa na poczatku, dlawi go. Jak raz jechalem na benzynie to tez wydaje mi sie ze bylo ok.

Napisano
  • Autor

Problem rozwiazany. Diagnoza MAP SENSOR (czujnik podcisnienia) . Komp wykazal blad, po podmianie odrazu lepiej smile.gif.

Bardzo ale to bardzo dziekuje wszystkim forumowiczom za porady. Dzieki

Napisano

>kumpel miał podobie - powodem bylo zapieczone wtryskiwacze

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.