Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak to Magneti Srutelli odeszlo na wieki po 6 m-ca

Featured Replies

Napisano

Hej,

Jak zapewne koledzy pamietaja jakis czas temu (bedzie ze trzy tygodnie) zalilem sie ze z powodu akumulatorka nie odpalilo mi auto. Wtedy przygoda zakonczyla sie zabraniem akku do domku, zasileniem go pradem 4A przez 12h i do srody byl spokoj.Oczywiscie bylem w serwisie, uznano ze wszystko jest OK i po prostu czeste, krotkie trasy po miescie nie zapewnily akku ladowania (opinia serwisu).

W srode niestety akku znowy padl. No to kabelki, odpalanko i od razu do serwisu. Tam ponownie testy akku pod obciazeniem, ladowanie i nawet Examiner podpieli. Ponownie wszystko OK. Ale w czwartek ide na parking i .......... wielkie g..... znowu odpalanie z kabli. Do serwisu nie jechalem bo wiedzialem ze nic nowego nie powiedza tylko akku kaza podladowac albo mi zaproponuja postawienie auta na noc to sami podladuja. Ale w nosie mam takie ich propozycje. Zlapalem za telefon, pogadalem ze znajomymi i ustaliem ze podjade do znajomego elektryka na badanie.

No to pedze w piatek na parking ........ z odrobina nadzieji przekrecam kluczyk w stacyjce ..... no i czego sie spodziewalem. Znowu odpalanie z kabli. Jade do elektryka, opisuje cala zabawe i jak panowie w serwisie autko sprawdzali. Popatrzyl, kazal zgasic, kazal odpalic (no i odpalil), podrapal sie w glowe i rzecze (uwaga, instrukcja): wlacz wszystko co masz w tym aucie - dlugie swiatla, podgrzewanie szyby i zaczekamy 10 minut. Po 10 minutach rozrusznik nawet nie jeknal. Tester - napiecie pod obciazeniem spada do 2,5 V. No to odpalilismy z kabla i z krzyzykiem na droge pedze do Solo. Tam juz na moj widok widze ze sie krzywia (pewnie mysleli ze znowu bede jakies fanaberie mial). I rzecze do pana serwisanta: albo wymienicie akumulator ktory jako elektryk orzekl odszedl do krainy Magneti Srutelli na wieczne oblakanie, albo jade do elektryka z uprawnieniami (jakimis tam, instytutu motoryzacji czy cos) i wystapie o ekspertyze ale obciaze was kosztami ekspertyzy itd. No to dobrze, na serwis go. I juz maja badac ale ja im tako prawie: przybadzcie panowie za minut dziesiec. Popatrzyli na mnie jak na egzotyke, jak jeszcze zobaczyli ze dlugie swiece dla oswiecenia ich umyslow to za kopnietego mnie uznali ale poszli sobie. Minut osiem uplynelo jak szef serwisu sie pojawil i badac chce. A ja mu na to - niech pan szanowny zobaczy jak autko odpala - kluczyk do stacyjki, a tu nawet pol obrotu rozrusznik nie dal. No i wtedy dopiero jasnosc na ich umysly splynela i uwierzyli jak zobaczyli i dotkneli niewierni. No to tester do raczki, i niespodzianka ..... akku ma ..... 2.5 V. Nawet slowa nie powiedzieli, nowy akku Centry z magazynu przyniesli i zaaplikowali (przy okazji moja kolekcja zbednych czesci, jak w ruskim radiu co to po naprawie gra a polowa elementow zostala, wzbogacila sie o oslone akumulatora do ktorej centra wejsc nie chciala).

Tak oto przygoda ta sie zakonczyla, nerwow mi naszargala, kosztow troche narobila (telefony do Fiat Assistance, Taxi do odpalenia z kabla, benzynka na bezpotrzebne tluczenie) ale szczesliwie sie zakonczyla ;-)

Kyniu

P.S. Przepraszam za ewentualne bledy ale senny troche jestem.

Napisano

gratulacje i wyrazy zazdrości. moje MM jeszcze kręci, ale obawaim się, że będą problemy z zamiennikiem, bo do skrzyneczki mam przypieprzone parę elektronicznych pudełek od gazu frown.gif

Napisano

>Taxi do odpalenia z kabla,

Nie mów, że złotówa chciał kase za możliwośc odpalenia...

sick.gif

Napisano

> Nie mów, że złotówa chciał kase za możliwośc odpalenia...

No czego chesz, oni przecież mają taką usługę w cenniku... Dzwonisz do radiotaxi, mówisz że chcesz tylko odpalić, i taksa po to tylko przyjeżdża....

Napisano
  • Autor

> gratulacje i wyrazy zazdrości. moje MM jeszcze kręci, ale obawaim się, że będą problemy z zamiennikiem, bo do skrzyneczki mam przypieprzone parę

> elektronicznych pudełek od gazu

Tu nie ma co zazdroscic. Tu trzeba dzialac ;-) U mnie byl tym wiekszy problem w wepchnieciem czegokolwiek do skrzyneczki bo autko z klima wiec w dol nie mozna bylo pojsc i tak dali 44Ah z pradem 300A. Bo jak bez klimy to mozna dac 40Ah i wtedy powinien wejsc do skrzyneczki. Albo pozostaje kroic jedna (przednia lub tylna) scianke obudowy.

Kyniu

Napisano
  • Autor

> No czego chesz, oni przecież mają taką usługę w cenniku... Dzwonisz do radiotaxi, mówisz że chcesz tylko odpalić, i taksa po to tylko przyjeżdża....

W rzeczy samej. A do Fiat Assistance to nawet nie ma co dzwonic. Tylko kasa leci (z komorki - wiem ze z domowego mozna 0-800). A do tego czesto gnoje nie odbieraja i tylko czasu szkoda.

Kyniu

Napisano

No to gratulejszyn.... Ale z drugiej strony nie ma sie tu co dziwić Aku MAgnetii Marelli frown.gif To wygląda tak samo jak by sie pojechało do Afryki i złapało murzyna w reklamófke i przywiozło do Polski i kazało pracować na polu przy -20*C Zapewniam że dłoogo by nie pociągnąl, kilkukrotne ładowanie i kaplica

Poprostu trzeba postarszyć ASOwcóf, ale nie eqipe pracoojąca na hali tylko tych co sobie siedzą w gajerkach od ArmanieKo i nie maja zielonego pojęcia co to jest np : Masa wyrównoważająca półosi napędowej!!

pozdrawiam

P.s

Niestety mój ma joosz ponad roczek i niestety zamiast radyjka będzie bateryjka frown.gif

Napisano
  • Autor

A tak po wszystkim to zastanawiam sie czy:

1. Nie wiedzieli ze nalezy akku pomeczyc wlasnie przez pare minut zanim sie zacznie testowac czy tez specjalnie mierzyli jak tylko wjechalem do serwisu.

2. Czy po tej przygodzie naucza sie jak to robic czy iinnych tez beda mierzyc na cieplo i w kolko udowadniac ze przeciez jest OK.

Kyniu

Napisano

> Nie mów, że złotówa chciał kase za możliwośc odpalenia...

Taaa 20zł u nas w ThreeCity no.gif Ale gdyby nie oni to cieżko było by kogoś obcego namoofic na pozyczenie pradu ok.gif A tak zajeżdża Taxi driver, otwiera bagażnik i ciągnie prąd z dodatkowego bagażnikowego aku ok.gif Aż sie zdziwiłem ze podjeżądża tyłem a tu hehehe aku od STARa jak mój zobaczył zbliżający sie do niego taki defibrylator to sam zapalił hehe

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> No to gratulejszyn.... Ale z drugiej strony nie ma sie tu co dziwić Aku MAgnetii Marelli To wygląda tak samo jak by sie pojechało do Afryki i złapało

> murzyna w reklamófke i przywiozło do Polski i kazało pracować na polu przy -20*C Zapewniam że dłoogo by nie pociągnąl, kilkukrotne ładowanie i kaplica

Kurcze, ale to wcale nie jest tak ze tam cieplo i pieknie. Owszem, poludniowe wlochy raczej na zime nie maja co narzekac. Ale w koncu polnocne wlochy to juz alpy i tam naprawde bywa zimno i snieznie. I to nawet bardzo.

Kyniu

Napisano

Serio mówisz, czy jaja sobie robisz? Powaznie pytam...

Napisano

Madafaka! Świat się kończy, pierwsze słyszę...

Tak to jest jak się na prowincji mieszka oslabiony.gif

BTW: Ostatnio pozyczałem kable z pewnego komisu na giełdzie w Gliwicach (w niedziele)toi nawet zastawu nie chcieli

Napisano

No to teraz wyjaśnie. Po pierwszym poście na ten temat myslalem, że przypadkowo spotkany taksiarz chciał $$$ za odpalenie samochodu. Ale przy okazji dowiedziałem się, że firmy oferują to jako osobna usługę...

Dziekuje wam drodzy koledzy, za wyprowadzenie mnie z błogiej niewiedzy! zlosnik.gif

Napisano

> PunTomasie, nie tak brutalnie, nie "gwalc" niewinnego i prawego myslenia

> kolegi Wesula :-) Jeszcze wiare w ludzi i sens zycia straci :-)

> Kyniu

biglaugh.gifbokser.gifbokser.gifbokser.gifbokser.gifcfaniaczek.gif

Napisano

A nie kazali podładować ?

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> A nie kazali podładować ?

Hej, czemu kolega nie czyta dokladnie. Zaoferowali sie ze sami to zrobia ale oznaczaloby to pozostawienie auta na noc. Nie wyrazilem zgody. Za pierwszym razem podladowalem sam. Przy kolejnynm razie uznalem ze to nic nie da i jest operacja pozbawiona w tym wypadku uzasadnienia bo nie daje gwarancji rozwiazania problemu. Przeciez nie bede co tydzien latal z nowym akumulatorem do domu i go ladowal. Do tego musialbym kupic ladowarke (poprzednio pozyczylem ale ile mozna wykorzystywac sasiadow).

Kyniu

Napisano

A u którego elektryka byłeś. Bo też bym zajrzał do takiego. wink.gif

Napisano
  • Autor

> A u którego elektryka byłeś. Bo też bym zajrzał do takiego.

Ojjjj, na Zalesiu. Obawiam sie ze sam nie znajdziesz. Jak bedziesz chcial to podjedziemy, daj tylko znac. Aha, pracuja jedynie do 16:00.

Kyniu

Napisano

> Ojjjj, na Zalesiu. Obawiam sie ze sam nie znajdziesz.

Obawiam się że nie, bo nawet nie wiem gdzie to jest smile.gif

> Jak bedziesz chcial to podjedziemy, daj tylko znac.

> Aha, pracuja jedynie do 16:00.

Z tym juz gorzej ale da się wyczarować, tyle że chyba nie w tym tygodniu. Nie wiem czy nawet w tym miesiącu. Póki co odpala. Co prawda z bólem, ale nawet po tym ostatnim mrosie dał radę. Pozatym w przyszłym tygodni mam do zrobienia ubezpieczenie, przegląd rejestracyjny, no i 2,5 tys, km temu powinienem zrobić przegląd w ASO - kaski pójdzie, ze cheja :-(

Ale jak by co to zadzwonię

PS. Kiedy będą zdjątka brudasków?

Napisano
  • Autor

> Ale jak by co to zadzwonię

OK. Bede czekal ;-)

> PS. Kiedy będą zdjątka brudasków?

Jak skoncze klisze - szkoda mi marnowac polowe dobrej Superii.

Kyniu

Napisano

Moj wytrzymal niecale 3 lata. W mojej rodzinie jest civic (akum 6 lat - autko garazowane), i astra (aku- 7 lat). Czyli jednak mozna wkladac fabrycznie dobre akumulatory. Co prawda civic i astra kosztowaly nowe ponad 50 tys... no ale juz taka corsa, jest relatywnie niewiele drozsza od punto... ciekawe jak tam sie sprawuje aku.

> akumulator ktory jako elektryk orzekl odszedl do

> krainy Magneti Srutelli na wieczne oblakanie

Napisano
  • Autor

> Moj wytrzymal niecale 3 lata. W mojej rodzinie jest civic (akum 6 lat - autko garazowane), i astra (aku- 7 lat). Czyli jednak mozna wkladac fabrycznie dobre

> akumulatory. Co prawda civic i astra kosztowaly nowe ponad 50 tys... no ale juz taka corsa, jest relatywnie niewiele drozsza od punto... ciekawe jak

> tam sie sprawuje aku.

No coz, kazde autko ma swoje wady. Czytuje sobie tez pl.misc.samochody i np. ostatnio czlowiek ma notoryczne problemy z nowym Peugeotem 307. Bodajze 14 napraw w ciagu roku. A serwis traktuje go jak .............. Nie ma aut niezawodnych, nie ma serwisow doskonalych. Wazne ze po udowodnieniu moich racji wymienieli na nowy i jest OK. No i wole miec problemy z akku niz opisywane w niemiecki Auto Bildzie (to sie chyba inaczej pisze) problemy z zacieraniem sie silnikow w Golfach i Polowkach przy obecnych temperaturach. A VW chowa glowe w piasek i udaje ze problemu niema. Zreszta na p.m.s tez byl opisany taki przypadek - nowa Polowka - 6 kkm i zatarty silnik :-(

Kyniu

Napisano

> No coz, kazde autko ma swoje wady.

> .............. Nie ma aut niezawodnych, nie ma

> serwisow doskonalych.

Wszystko prawda... ale liczba usterek typu TTTM (Ten Typ Tak Ma) jest w Punto 1 delikatnie mowiac "obszerna"(altek, tylna belka, amortyzatory)

Dlatego moze przydatnym bylo by stworzenie czegos na ksztalt FAQ (cos takiego jak na kaciku "Gaz na ulicach" http://autokacik.pl/showthreaded.php?Cat=&Board=lpg&Number=1303085&page=0&view=collapsed&sb=5&o=&fpart=1

W ten sposob uniknelibysmy kilku postow dziennie o zamarzajacych amorkach, bo ludzie czytali by ten FAQ podiweszony na pierwszej stronie i stamtad dowiadywali sie co sie dzieje z ich bryczkami i jak temu zaradzic.

Ot tak sobie wymslilem.

Ku przemysleniu admin.gif

Napisano

> Wszystko prawda... ale liczba usterek typu TTTM (Ten Typ Tak Ma) jest w

> Punto 1 delikatnie mowiac "obszerna"(altek, tylna belka, amortyzatory)

> Dlatego moze przydatnym bylo by stworzenie czegos na ksztalt FAQ (cos

> takiego jak na kaciku "Gaz na ulicach"

> http://autokacik.pl/showthreaded.php?Cat=&Board=lpg&Number=1303085&page=0&view=collapsed&sb=5&o=&fpart=1

> W ten sposob uniknelibysmy kilku postow dziennie o zamarzajacych amorkach,

> bo ludzie czytali by ten FAQ podiweszony na pierwszej stronie i stamtad

> dowiadywali sie co sie dzieje z ich bryczkami i jak temu zaradzic.

> Ot tak sobie wymslilem.

> Ku przemysleniu

Ja już myślałem o tym w temacie "Na co zwrócić uwagę przy kupnie... " - temat jak bumerang. Mogłoby być na kąciku, a potem przeniesione na stronkę.

Napisano

Ciekawa moglaby byc tez lista awarii, co sie komu popsulo, jakie objawy i jak i gdzie to zreperowal. Ale to chyba malo realne, poza tym jakby ktos przymierzajacy sie do kupna to zobaczyl, to bysmy stracili puntomaniakazlosnik.gif

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.