Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pomocy - układ chłodzenia

Featured Replies

Napisano

Dziś zepsułem nowy nabytek Astrę 1,6 16V X16XEL 1996r. Zakopałem się w błotku tak że nie mogłem wyjechać, musiałem wezwać traktor. Jako że miałem w aucie małe dziecko to zostawiłem włączony silnik i pognałem szukać kogoś z traktorem, jak już wróciłem to żona melduje mi że poszła para z pod maski na wskaźniku pojawiło się 100 stopni i wyłączyła silnik. Zaglądam pod maskę a tam pęknięty wąż od chłodnicy do silnika (ten gdzie jest termostat).

Jutro kupię płyn, nowy wąż i zaleję chłodnicę, jak to zrobić już poczytałem. Przy okazji wykręciłem termostat, sprawdziłem we wrzątku i działa ale gdy jest zimny to to większe kółko nie przylega całkowicie do obudowy tylko zostaje szczelina około 2-3mm czy tak ma być czy termostat jest walnięty ?

Mam też pytanie czy powinienem coś jeszcze zrobić, co mogło jeszcze się zepsuć, co powinienem sprawdzić ?

I jeszcze dlaczego tak się stało ? zmęczenie materiału węża, czy może coś jeszcze?

Z tą Astrą to mam wielkiego pecha nabyłem ją 2 tygodnie temu, przez 2 tygodnie załatwiałem, papiery aby ją zarejestrować i zakladałem alarm, wczoraj wreście pierwszy raz wyjechałem i ukradli mi kołpaki, dziś wyjechałem drugi raz i stało się co opisałem wyżej frown.gif

jacek

Napisano

No to rzeczywiście pech wink.gif Ale pociesz się, że pech ma swój limit, który może już wyczerpałeś wink.gif

Co do naprawy: wymień wąż, termostat skoro się nie domyka zapodaj nowy, zalej płynem i śmigaj. Pooglądaj pozostałe węże, szukaj objawów sparcienia. Podziękuj żonce za refleks i zdrowy rozsądek. Nic nie powinno się stać (typu przegrzany silnik itp) bo kobita wykazała się rozumem.

Pozdroofka

Napisano

Byłbym zapomniał:

Sprawdź wiatrak:

1. Włącz zapłon, zdejmij z termowłącznika na chłodnicy złącze i zewrzyj w złączu styki. Powinien włączyś się wietrak na chłodnicy. Jeżeli sięnie włączy to masz problem.

Jeżeli się włączy to po wymianie węża i zalaniu nowym płynem odpal autko i czekaj aż się włączy wiatrak. Jeżeli się nie włączy a temparatura przekroczy 100* (jeżeli masz wskaźnik 100*. Jeżeli masz 110* to włączy się wcześniej) to znaczy, że termowłącznik na chłodnicy do wymiany.

Dlaczego o tym piszę. Mówisz, że zostawiłeś odpalony silnik. Powinno być tak, że wiatrak się włącza i studzi płyn. Skoro u Ciebie było 100 to znaczy, że albo wiatrak się nie włączył albo nie zdąrzył bo najpierw rozerwało wąź.

Masz autko dopiero 2 tygodnie więc nawet nie pytam czy do tej pory zauważyłeśczy włącza sięwiatrak, tym bardziej, że jest zima wink.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Dzięki za wsparcie smile.gif

Mam jeszcze jedno pytanie, jako że pękła rura na górze układu chłodniczego to pewnie cały płyn nie zleciał. Płyn był koloru zielonego, kupić jakiś zielony płyn i dolać czy spuścić i nalać od nowa ?

Jak spuścić to gdzie ? czy dam radę bez kanału ?

jacek

Napisano

> Dzięki za wsparcie

> Mam jeszcze jedno pytanie, jako że pękła rura na górze układu

> chłodniczego to pewnie cały płyn nie zleciał. Płyn był koloru

> zielonego, kupić jakiś zielony płyn i dolać czy spuścić i nalać

> od nowa ?

> Jak spuścić to gdzie ? czy dam radę bez kanału ?

> jacek

Wypuść i zalej nowym. Tym bardziej że nie wiesz ile lat ma ten obecny. Będziesz przynajmiej wiedział co masz zalane. Obejdzie się bez kanału, zdejmij wąż z chłodnicy na dole.

Pozdroofka

Napisano

najlepiej to juz po prostu wymien caly plyn. bo nie wiadomo ile ma juz czasu ten stary .

plyn lodzkiej organiki 5L kosztuje 20 - 25 zl.

no to sie potworzylem po lelku.

lelek nie dosc, ze ma lepsza szukajke to internet tez zeby.GIF

Napisano
  • Autor

>Masz autko dopiero 2 tygodnie więc nawet nie pytam czy do tej >pory zauważyłeśczy włącza sięwiatrak, tym bardziej, że jest >zima

Wentylator na pewno się włączał wcześniej

Dzięki za rady

jacek

Napisano

> lelek nie dosc, ze ma lepsza szukajke to internet tez

hahaha.gif

Pozdroofka

Napisano

> Wentylator na pewno się włączał wcześniej

To OK. To teraz tylko sprawdź czy teraz też się włącza zwierając styki w złączu termowlącznika. Po wymianie węża i płynu zrób test czy włączy się automatycznie po nagrzaniu silnika.

I nie myśl o pechu bo znowu coś na siebie ściągniesz wink.gif

A tak na marginesie: kupiłeś niedawno autko, wymieniałeś rozrząd?

Pozdroofka

Napisano

> To OK. To teraz tylko sprawdź czy teraz też się włącza zwierając

> styki w złączu termowlącznika. Po wymianie węża i płynu zrób

> test czy włączy się automatycznie po nagrzaniu silnika.

> I nie myśl o pechu bo znowu coś na siebie ściągniesz

> A tak na marginesie: kupiłeś niedawno autko, wymieniałeś rozrząd?

> Pozdroofka

...i pompe wodną?

Napisano
  • Autor

Rozrządu nie wymieniałem auto ma 169000 przebiegu potwierdzonego książką serwisową i naklejkami a rozrząd był wymieniany przy 143000

Z tego co przeczytałem wymiana co 60000.

Jestem kompletna noga jeżeli chodzi o samochody ale z wykształcenia jestem mechanik precyzyjny/elektronik i potrafię trzymać klucz, młotek i wkrętak w ręce smile.gif Na autko tak się szarpnałem że na mechanika mnie nie stać i muszę/chcę zrobić co mogę sam

jacek

jacek

Napisano
  • Autor

> ...i pompe wodną?

a może to dobry trop, może pompa nie działa, może stąd wieksze ciśnienie i pęknięcie węża a nie zmęczenie materiału węża ?

Ale czytałem z kolei że wymieniając rozrząd wymienia się cały komplet. Robiła to jakaś stacja obsługi Opel we Włoszech, więc chyba i pompę wymienili.

A jeszcze pytanie gdzie znajduje się czujnik termowentylatora bo jak stałem w tym błotku to chłodnica była około 1 cm zanużona w nim może czujnik jest gdzieś na dole ?

Błoto natomiast nie miało szans zablokować łopatwk wentylatora.

jacek

Napisano

> Rozrządu nie wymieniałem auto ma 169000 przebiegu potwierdzonego

> książką serwisową i naklejkami a rozrząd był wymieniany przy

> 143000

Skoro jest książka, to na 99% można rozrządu nie dotykać wink.gif

> muszę/chcę zrobić co mogę sam

I to jest właściwe podejście wink.gif

Pozdroofka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.