Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zawieszeni przód - co z nim nie tak?

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich..

Mam już dosyć wszystkich mechaników stacji diagnostycznych i innych... Nikt mi nie jest w stanie powiedzieć co ja mam nie tak. Autko (niewiem jak to napisać) nie trzyma jakby toru jazdy. Na równiutkim asfalcie jedzie prosto nie ściąga, a jak jadę po jakimś nierównym, z dziurami, koleinami itp to auto samo jakby skręca, nieraz silnie ściąga. Może mi ktoś powiedzieć jak sprawdzić i co?? Z zawieszenia jakiś czas temu wymieniłem wszystkie gumy wahacza, amortyzatory, zrobiłem zbieżność. Niewiem co mam obstawić. Stawiam albo na końcówkę drążka, albo na łożyska mcpersona + poduchy, albo swożnie wahacza, które są nitowane i prawdopodobnie nie wymienione od nowości. Autko ma na zegarze teraz 207 tyś km. Mam jeszcze jedno pytanko, ile można tak realnie na naszych polskich drogach zrobić na nowych końcówkach drążka? Ja od zakupu zrobiłem ponad 50 tyś km. Jestem strasznie frown.gif przez to. Niedługo to jak wpadnę w dziurę to nie będę w stanie opanować autka i jeszcze sobie albo mojej serce.gif zrobię krzwydę. Oby nie...

Powiedzcie mi od czego byście zaczęli. Mechanicy i stacja diagnostyczna nie widzi luzów. Ja już niewiem... frown.gif

Napisano

Trzeba sprawdzić luzy na wahaczu, zwrotnicy, drążkach kierowniczych, ustawienie geometrii (komplet, nie tylko rozbieżność), luzy w układzie kierowniczym, ciśnienie w oponach i ich zużycie. Jeśli wszystko wyjdzie ok to założyć rozpórkę na kielichy Mcpersona bo może nadwozie straciło sztywność.

Napisano
  • Autor

> Trzeba sprawdzić luzy na wahaczu, zwrotnicy, drążkach kierowniczych,

> ustawienie geometrii (komplet, nie tylko rozbieżność), luzy w

> układzie kierowniczym, ciśnienie w oponach i ich zużycie. Jeśli

> wszystko wyjdzie ok to założyć rozpórkę na kielichy Mcpersona bo

> może nadwozie straciło sztywność.

Ciśnienie i zużycie opon jest równomierne po obu stronach każdej opony. Teraz pytanie jak to samemu sprawdzić? Bo do innych już nie mam siły.

Napisano

Luzy sprawdzisz po podniesieniu koła (najlepiej użyć drugiej osoby do szarpania kołem i DOBRZE zabezpieczyć podniesione autko)

Geometria tylko w warsztacie. koła można zamienić stronami i sprawdzić czy nie zaczyna ściągać w drugą stronę.

Napisano

ciezko powiedziec ile wytrzyma zalezy po jakich grogach sie jezdzi i najwazniejsze jaki to zamienik niektore to taki badziew ze szkoda gadac ,weedug mnie ze zciaga to wina polskich drog

jezeli jest dobra geometria to auto powino ladnie isc

Napisano
  • Autor

> Luzy sprawdzisz po podniesieniu koła (najlepiej użyć drugiej osoby do

> szarpania kołem i DOBRZE zabezpieczyć podniesione autko)

> Geometria tylko w warsztacie. koła można zamienić stronami i

> sprawdzić czy nie zaczyna ściągać w drugą stronę.

Nie to nie jest wina ściągania takiego "normalnego" jak np za niskie ciśnienie. Jak depnę w hamulce, to autko raz ucieka na lewo raz na prawo. Dzieje się to losowo. Wogóle to mam w aucie efekt nie dokręconego koła i np jak jadę po nierównościach, to coś nieraz puka i mam wrażenie, jakby koło pracowało przód tył. Skoro tuleje wymieniłem to może to sworznie. Chyba się zdecyduję na wymianę sworzni i końcówek drążka. Zobaczę co wtedy. Oczywiście po wymianie ustawię geometrię... Jakie orientacyjne koszty tych części. Robota to wiem ile, ale chodzi mi o te części. Oczywiście mowa o dobrych częściach, a nie najtańszych. Nie kupuję najtańszych bo zawsze wtedy kupuje dwa razy frown.gif

Napisano

Objawy przypominaja mi asie mojego ojca strasznie plywala na zakretach na prostej jakoś szła miał wybite amorki wymienil i nadal plywala sworznie te pod pistą (nitowane ) byly orginalne (przebieg 160tys) jak sie szarpalo za koło nie bylo czuć luzów jednak jak wzieli auto na podnoscnik hurauliczny po samym wygladzie stwierdzili ze do wymiany sworznie ..wymienił i gitara jedynie lekko pływa ale to wina dużego luzu na maglownicy...u mnie znowóż końcówki poszły oslabiony.gif efekt ten sam pływanie przy hamowaniu i koleinach wymiana i samochód sztywny jak drut odrazu prrecyzyjnie sie prowadzi smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.