Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jeszcze raz szyby el. opuszczane w PI / zawory

Featured Replies

Napisano

Moglem zapodac temat w odpowiedzi na watek kolegi Gaijin, ale wtedy wiekszosc by nie przeczytala. Do czego zmierzam:

ano do tego, ze prawa szybka podnosi sie znacznie wolniej od lewej. Co prawda cale drzwi byly w moim Punciaku wymieniane i widocznie cos tam trze o cos i silniczek napotyka na opory, czego efektem jest strasznie wolne podnoszenie szyby (szczegolnie po deszczu)

Pytanie

Jakie moga byc tego przyczyny, co trzeba przesmarowac, (ewentualnie skorygowac), no i jakie czynnosci po kolei nalezy zrobic, aby zdjac tapicerke i dostac sie do mechanizmu, zeby nic nie urwac...

Pytam, gdyz jakis czas temu chcialem sie dostac do srodkowego "panelu sterowania" celem szukania filtra przeciwpylkowego i malo co tego wszystkiego nie pourywalem...

A wczoraj przypadkowo dowiedzialem sie, ze trzeba pokretlo regulacji nawiewu wyciagnac i tam jest srubka sciana.gif

A skad ja to mialem niby wiedziec??????????

Drugie pytanie odnosnie zaworow:

Jak moge uslyszec, czy juz "graja" (u mnie jest jakies takie swierszczenie po odpaleniu silnika, nie klekotanie) - to moga byc zawory???

Jaki wplyw na silnik ma zbyt duzy luz zaworowy???

Napisano

> Jakie moga byc tego przyczyny, co trzeba przesmarowac, (ewentualnie

> skorygowac),

Wewnątrz drzwi szyba przesuwa się na dwóch prowadnicach (takich jakby "szynach") - wystarczy, że są one przykręcone niestarannie, np. pod różnymi kątami, żeby były problemy z otwieraniem lub zamykaniem szyby. Miałem bardzo podobny problem w PI po wyjęciu i ponownym zamontowaniu mechanizmu podnoszenia szyby przez "mechanika" angryfire.gif - po otwarciu szyba nie chciała się domykać, a na ostatnich centymetrach trzeba było "pomóc" ręką, żeby się zamknęła. Pomogło poskładanie wszystkiego od nowa z należytą starannością - przy dokręcaniu prowadnic należy wielokrotnie próbować, czy wszystko działa.

> no i jakie czynnosci po kolei nalezy zrobic, aby

> zdjac tapicerke i dostac sie do mechanizmu, zeby nic nie

> urwac...

Tu akurt jest w miarę łatwo - po odkręceniu wszystkich śrubek i zdjęciu klamki, kieszeni i uchwytu podważasz poszycie drzwi i odrywasz. Ono jest przymocowane do drzwi na takich plastikowych kołkach. Te kołki są w zasadzie jednorazowe, dlatego warto kupić parę sztuk w ASO przed rozpoczęciem demontażu (kosztują grosze - raczej wszystkie się nie zniszczą przy rozbiórce, ale ze dwa-trzy moga się połamać, więc lepiej się zaopatrzyć; wszystkich jest chyba 12 sztuk w 3D, o ile dobrze pamiętam). Szczegółów nie potrafię sobie przypomnieć, bo ostatni raz miałem PI 4 lata temu grinser006.gif, ale pamiętam, że nie było to bardzo skomplikowane.

Trudniejsza część jest później - wewnątr drzwi jest jeszcze taka folia, która separuje szybę od zewnętrznego poszycia: chodzi o to żeby boczki drzwi nie zamakały od środka. Ta folia jest przyklejona do drzwi czymś w rodzaju taśmy klejącej i w jakiś przedziwny sposób przepleciona przez mechanizm podnoszenia szyby. Wiem, że z tym było najwięcej kłopotu przy składaniu - jeśli możesz, to sfotografuj to przed demontażem, będziesz miał potem łatwiej.

Napisano

> Jak moge uslyszec, czy juz "graja" (u mnie jest jakies takie

> swierszczenie po odpaleniu silnika, nie klekotanie) - to moga

> byc zawory???

Źle ustawionych luzów zaworowych raczej nie usłyszysz - no może w skrajnych przypadkach, kiedy dochodzi do spalania detonacyjnego na przykład - ale wtedy też nie słychać "pracy" zaworów, a tylko samozapłon mieszanki będący skutkiem złego ustawienia luzów.

> Jaki wplyw na silnik ma zbyt duzy luz zaworowy???

Ogólnie rzecz biorąc - w mniejszym lub większym stopniu destrukcyjny, zwłaszcza przy silniku doładowanym. Konkretnie to szczegóły zależą od tego, czy te luzy występują na niektórych tylko zaworach, czy na wszystkich, a w obrębie jednego cylindra - to zależy jeszcze od tego, czy chodzi o zawory dolotowe czy wydechowe. A efekty moga być różne, np. pogorszenie osiągów, przegrzewanie się, a w skrajnych przypadkach skutkiem może być nawet popękanie albo stopienie tłoków.

Napisano
  • Autor

Ok, dzieki za info - czyli po odkreceniu wszystkich srubek moge szarpac smialo i nic nie urwe... (???)

Podejrzewam, ze tej folii tam nie bedzie (drzwi byly wymieniane) - ale moze to wlasnie dlatego tak sie wolno podnosi, ze dostala sie tam wilgoc (albo deszcz)

Popatrze na te mechanizmy i spryskam je WD40 - nic madrzejszego nie przychodzi mi do glowy...

pozdrawiam

Napisano

> Ok, dzieki za info - czyli po odkreceniu wszystkich srubek moge

> szarpac smialo i nic nie urwe... (???)

Podważasz z jednej strony - najlepiej na dole, potem wkładasz dłoń i ciągniesz. Jak wyskoczy jeden kołek, to potem będzie łatwiej, bo dziura coraz większa grinser006.gif

> Popatrze na te mechanizmy i spryskam je WD40

Nie chodzi o to - tam nie bardzo jest co smarować. nono.gif Szyba sie opuszcza w takich dwóch pionowych szynach - i na 99% te szyny są pod różnymi kątami, w skutek czego na szybe przy podnoszeniu/opuszczaniu działają siły skręcające. Chodzi o to, żeby poluzować/podokręcać śrubki tak, żeby szyba w prowadnicach przesuwała się lekko. Tu trzeba troche poeksperymentować wink.gif

Przyczyna prawie na pewno jest właśnie taka, jesli drzwi były rozbierane - mało komu chce się bawić z tym jak należy, a problem widać głównie przy podnośnikach elektrycznych. Przy podnosniku z korbką takie niedbałe poskładanie wszystkiego spowoduje, że co najwyżej troszkę ciężej będzie korbka chodziła...

Napisano
  • Autor

> Źle ustawionych luzów zaworowych raczej nie usłyszysz - no może w

> skrajnych przypadkach, kiedy dochodzi do spalania detonacyjnego

> na przykład - ale wtedy też nie słychać "pracy" zaworów, a tylko

> samozapłon mieszanki będący skutkiem złego ustawienia luzów.

Ha!

Ano wlasnie...

To dlaczego "fachowiec" w ASO powiedzial mi, ze nie slyszy, zeby zawory mialy jakis luz???

Na jakiej podstawie wielu kacikowiczow radzilo, zeby luz zaworowy regulowac wtedy, kiedy jest slyszalny - wlasnie tego nie wiem i nie wiem jak mam to uslyszec niewiem.gif

Czy to ma byc "klekotanie", czy "swierszczenie"???

Byc moze po odpaleniu zimnego silnika u mnie swierszczy jakies lozysko czegos tam (pompa wody, wspomaganie?) - ale ja tego nie jestem sam w stanie okreslic - a w ASO jak w ASO, moze nie mieli plytek regulacyjnych i odeslali mnie jako niewygodnego klienta z kwitkiem, naprawde nie wiem...

W ten sposob nie wytlumacze jakie sa to odglosy, ale cos "swierszczy" przy zimnym silniku - co to moze byc???

Napisano
  • Autor

Ok ok.gif

W tym tygodniu to rozbiore i gdybym mial jakies problemy, postaram sie przeslac dokladne fotki tego calego ustrojstwa, z nadzieja, ze ktos dopatrzy sie bledow...

jeszcze raz dzieki, pozdro

Napisano

> To dlaczego "fachowiec" w ASO powiedzial mi, ze nie slyszy, zeby

> zawory mialy jakis luz???

> Na jakiej podstawie wielu kacikowiczow radzilo, zeby luz zaworowy

> regulowac wtedy, kiedy jest slyszalny

niewiem.gif Procedura jest taka, że okresowo dokonuje się pomiaru luzów zaworowych przy pomocy szczelinomierza - a regulacji dokonuje się wtedy, gdy na taką konieczność wskazują wyniki pomiaru.

Gdy miałem GT, to w "moim" ASO nikt sie nie dziwił na koniecznośc pomiaru luzów - taka czynność jest wymieniona jako jeden z elementów przeglądu (chyba co drugiego, już teraz nie pamiętam). Przy okazji pomiaru luzów wymieniano też uszczelkę pod pokrywą zaworów na nową (ona chyba w teorii jest nawet jednorazowa, tzn. po założeniu gdy zachodzi koniecznośc zdjęcia pokrywy daje się nową uszczelkę).

Przy pomiarze luzów tolerancja jest chyba 0,05 mm (piszę z pamięci - jesli ktoś pamięta dokładniej, to niech mnie tu poprawi) - a jedyna kłopotliwość tej czynności wiąże się z tym, że silnik musi ostygnąć przed pomiarem, poza tym przebiega to dośc szybko waytogo.gif

Dla mnie jedynym sposobem na stwierdzenie czy trzeba dokonać regulacji jest po prostu pomiar. Luz mierzy się pomiędzy popychaczem a tą okrągłą częścią krzywki na wałku.

Napisano

> Pytam, gdyz jakis czas temu chcialem sie dostac do srodkowego "panelu

> sterowania" celem szukania filtra przeciwpylkowego

Witam!

Powiedz mi czy mogę mieć w swoim coś takiego jak filtr przeciwpyłkowy? Gdzie tego szukać?

Bo coś mi dziwnie pachnie, a raczej śmierdzi jak właczam ogrzewanie.

Mechanik powiedział mi że nie mam czegoś takiego.

Jak się znajdzie angryfire.gif to chyba zmienię mechanika bo to już nie pierwszy raz....

Z góry dzięki za odpowiedz:)

Napisano

> Witam!

> Powiedz mi czy mogę mieć w swoim coś takiego jak filtr

> przeciwpyłkowy? Gdzie tego szukać?

Jeśli masz ELXa, to na 90% masz filtr. Filtr znajduje się w podszybiu. Trzeba ściągnąć wycieraczki i odkręcić podszybie.

http://autokacik.pl/showthreaded.php?Cat=&Number=270460393&page=&view=&sb=5&o=&vc=1

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.