Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra F Caravan - 3 światło STOP - przeszczep z Seicento

Featured Replies

Napisano

To tak w nawiązaniu do postów właścicieli Astry F kombi o wyborze i montażu trzeciego światła STOP.

Przyzwyczajony do jazdy ze świadomością, że manewr hamowania sygnalizuję trzema światełkami z tyłu, przez co jest to manewr bardziej zauważalny dla kierowcy jadącego za mną od chwili zakupu Astry zastanawiałem się nad tym właśnie trzecim światełkiem STOP.

Piszę zastanawiałem się, bo z drugiej strony nie chciałem psuć klasycznego wizerunku auta poprzez doklejenie diodowej choinki. Najlepszym rozwiązaniem byłoby znalezienie oryginalnej lampki Hella, ale po pierwsze trudno to dostać (za nieduże pieniądze), a po drugie szczerze mówiąc niezbyt mi się podobało.

Poza tym był jeszcze inny dylemat zlosnik.gif Światło na diody LED, czy na tradycyjne żarówki. W poprzednim aucie miałem LED, trochę jednak różniły się barwą od fabrycznych świateł w aucie i świeciły bardzo mocno, aż za mocno. Po wciśnięciu pedału hamulca w nocy w lusterku widziałem rozświetloną na czerwono całą okolicę. Trochę współczułem kierowcom jadącym za mną, dlatego w nocy na skrzyżowaniach nie trzymałem nogi na hamulcu, jeśli nie było to konieczne.

Ale z drugiej strony diody są mniej podatne na przepalanie niż żarówki... Szukałem jednak jakichś fabrycznych od kombi, miałem na oku lampę z Passata B5, z Astry G, Vectry B (LED) i z Fiata Seicento. Wygrała ta ostatnia, głównie ceną (około 20 zł. na aukcji) i mocowaniami, które idealnie pasowały do zamontowania w Astrze F kombi.

No więc tak, jak wiadomo plastiki na klapie w Astrze F, w miejscu w którym można zamontować STOP (na górze) są ukształtowane pod bardzo dziwnym kątem. Przewidywałem, ze zastosuję jakieś podkładki lub wymodeluję je z poxiliny, tak, żeby lampa świeciła we właściwym kierunku. Okazało się, że nie będzie takiej potrzeby. Przycinając trochę górną gumkę lampy można było przysunąć ją bliżej szyby, a dzięki temu dobrze przykręcona lampa skierowana jest pod właściwym kątem.

Zacząłem od odkręcenia plastiku nad szybą. Szybko doszedłem do wniosku, że wystarczy przykręcić lampę tylko do tego właśnie plastiku bez konieczności wiercenia dziur w blasze klapy. Wywierciłem w nim trzy otwory, dwa na śruby i jeden na kabelek, który według moich założeń ma być maksymalnie ukryty. Przykręciłem lampkę śrubami do plastiku, przeciągnąłem kabelek i zacząłem zastanawiać się jak przeciągnąć go dalej.

Na czerwono zaznaczyłem przebieg kabla.

278518132-P3080005.jpg

Odkręciłem następny plastik, ten pionowy z lewej stojąc przodem do otworu bagażowego i zobaczyłem, że jest tam otwór, którym jest przeciągnięty kabelek od ogrzewania tylnej szyby. Więc wiedziałem już, że znajdą się tam także i kabelki od światła hamowania smile.gif Trochę kombinowałem, żeby przepchnąć go tak, żeby wyszedł koło harmonijki łączącej klapę z nadwoziem, ale udało się.

278518132-P3080009.jpg

Oczywiście harmonijkę wyjąłem z nadwozia w celu przeciągnięcia kabli. Później przeciągnąłem przewody w dół, odkręcając jedną śrubkę od zaczepu rolety, odchyliłem boczek i mogłem już przeciągnąć druciki.

278518132-P3080010.jpg

Pozostało tylko podłączyć kabelki nowej lampki do wtyku lewej lampy, łatwo zorientować się, które przewody idą do żarówki świateł STOP.

278518132-P3080012.jpg

Jeszcze jedno zdjęcie poglądowe

278518132-P3080013.jpg

A tak wygląda efekt końcowy:

278518132-P3080002.jpg

278518132-P3030518.JPG

278518132-P3030517.JPG

Zależało mi na tym, żeby wyglądało to tak, jakby było zrobione przez fabrykę, to znaczy żeby barwa światła była taka sama jak świateł w lampach i żeby nie było widać wiszących kabelków. Ważne też było, żeby światło było widoczne, ale żeby nie oślepiało jadących za mną. Powiem krótko, udało się. Lampa z SC ma gumki, które w Fiacie przylegały do szyby. Tutaj trzeba troszkę przyciąć tą górną, ale światło nie wydostaje się po za nie i nie ma efektu poświaty w kabinie. Wszystko jest "szczelne". Trochę denerwuje mnie jednak widok w lusterku wstecznym. To, że widoczność jest trochę ograniczona, to nic, szybko się przyzwyczaiłem, ale gładka obudowa lampy odbija troszkę światła jadących z naprzeciwka. To oraz widok elementów obudowy samej lampy trochę mnie wkurza - bardzo zwracam uwagę na detale smile.gif Choć pewnie wiele osób nawet tego nie zauważy. Dla mnie ideałem byłoby znalezienie takiej obudowy z innego auta, którą można byłoby zakryć całą lampę od wewnątrz.

Ogólnie montaż lampy STOP to praca łatwa i przyjemna. Polecam.

Pozdrawiam.

post-15760-14352479742391_thumb.jpg

Napisano

Gratuluje pomysłu

to powiadasz od seicento hmm.gif

Napisano

A ja tak z ciekawości,

Skąd taka u Ciebie zajefajna roleta ?

Pozdrawiam

Paweł

Napisano
  • Autor

> tu było o tej rolecie

Post dopiero teraz jest skończony smile.gif

A co do tematu rolety, to miło że niektórzy pamiętają ten post, aż sam sobie kliknąłem na link, żeby zobaczyć co ja tam powypisywałem i uświadomiłem sobie, że to już druga rzecz w moim aucie z innego modelu innego producenta zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> a do HB tez da rade

Myślę, że spokojnie dopasujesz, ale w htb to świetnie wygląda spoiler ze STOPem serduszka.gif

post-15760-14352479742975_thumb.jpg

Napisano

> Myślę, że spokojnie dopasujesz, ale w htb to świetnie wygląda spoiler

> ze STOPem

masz jakies foto biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> masz jakies foto

278518353-IMG_0113.jpg

278518353-IMG_0111.jpg

PS. Miałem kiedyś kupić to auto, ale trochę odstraszyła mnie ilość zaworów (oplowskich zaworów smile.gif ) i zbyt duża ilość przeprowadzonych napraw blacharsko lakierniczych.

Napisano

> PS. Miałem kiedyś kupić to auto, ale trochę odstraszyła mnie ilość

> zaworów (oplowskich zaworów ) i zbyt duża ilość

> przeprowadzonych napraw blacharsko lakierniczych.

zostane przy wersji IN, to jest autko budzetowe biglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.