Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Skrzynia, sprzeglo...1.6 16v kto sie zna ??? (troche dlugie)

Featured Replies

Napisano

Mam maly problem ze skrzynia biegow.

Okolo pol roku temu wymienilem uszczelniacze polosi. Wszystko bylo ok oprocz tego ze czasami byl problem w wrzucaniem niektorych biegow (poprostu niechcialy wejsc). Jednak zdazalo sie to dosc zadko.

Miesiac temu zauwazylem ze znowu z jednego z uszczelniaczy sie leje. Pojechalem wiec znowu do mechanika na wymiane. Dodatkowo dolal mi pol litra oleju do skrzyni.

Auto pojezdzilo kilka dni i pojawil sie znowu problem w wrzucaniem niektorych biegow i to teraz juz zdecydowanie powazniejszy. Czasem wrzucenie jedynki to naprawde sztuka. Dodatkowo sprzeglo zaczelo mi sie slizgac (wsumie da sie to wytlumaczyc bo ma juz 120tys). Oprocz tego zobaczylem ze leje sie ze skrzyni ale tym razem juz nie z uszczelniaczy lecz spod sprzegla oraz z odpowietrznika tego na skrzyni nad komora sprzeglowa.

Objawy wiec dosc niepokojace.

Pojechalem do mechanika ktory twierdzi ze zapewne wylal sie olej z uszczelniacza walu sprzeglowego na skrzyni. Sprzeglo zostalo zalane dlatego sie slizga. Dlatego tez przy rozlaczeniu moze ciagnac co pociaga za soba wlasnie to ze biegi czasem nie wchodza.

No wiec kupilem nowe sprzeglo, mechanik zdjal skrzynie. Rzeczywiscie uszczelniacz walu sprzeglowego byl zsiekany. Dodatkowo z jednego z uszczelniaczy polosi znowu zaczy sie lac. Pojawilo sie wiec pytanie dlaczego caly czas leje sie ze skrzyni. Mechanik stwierdzil ze moze to byc wina przytkanego odpowietrznika. Jednak po dokladnych ogledzinach skrzyni nie udalo sie znalesc zadnego odpowietrznika. Jedyne co jest to ten w ksztlacie prostokata zatkany gumowa zaslepka zaraz przy miejscu laczenia skrzyni z silnikiem. Jest to jednak tylko odpowietrzenie tej komory sprzeglowej. Natomiast odpowietrzenia bezposrednio ze skrzyni jakie spotyka sie w praktycznie wszystkich samochodach (a przynajmniej fiatach) nie ma.

I teraz pare pytan.

Czy to normalne ze niema odpowietrznika, czy poprostu jest on tak ukryty ze mechanik nie moze go znalesc?

Jaki moze byc powod ze skrzynia leje olejem we wszystkie strony (tzn ze wszystkie uszczelniacze pokolej sie sypia)?

Co wg was jest dla mnie najlepszy rozwiazaniem w tej sytuacji?

1.naprawic uszczelniacz i zalozyc skrzynie z nowym sprzeglem

2.kazac mechanikowi rozebrac skrzynie i w razie potrzeby naprawic ja tak aby byla pewna - to jest dosc drogie rozwiazanie.

3. kupic skrzynie uzywana a mojej sie pozbyc

4. Czy mozliwe jest ze przyczyna iz uszczelniacz walu sprzeglowego zaczal lac byl zbyt duzy poziom oleju w skrzyni?

Czy jesli wybiore opcje 1 to czy nie narazam sie zbytnio na sytuacje ze uszczelniacz znowu pojdzie i zaleje mi nowiutkie sprzeglo. I cala robota pojdzie na marne.

Dodatkowo pare pytan technicznych do tych co maja przed soba zembowicza. Pech chcial ze ja zostawilem swojego w mieszkaniu 100km stad passed_out.gif

Ile oleju wchodzi do skrzyni do 1.6 ?

Jaki to ma byc olej (syntetyk, polsyntetk, XwY (np 75w80 czy jak)?

Prosze koledzy poradzcie cos, bo musze sie zdecydowac co robic. Za wszelakie uwagi i jakiekolwiek informacje o skrzyniach do 1.6 lub jakichkolwiek problemach (podobnych, niepodobnych) bede niesamowicie wdzieczny.

Napisano

Oleju w skrzyni 2kg - 1.8l.

Oryginalny olej - Tutela SC 75 Synth ma taką specyfikację:

SAE 75W-80, API GL-5

MIL-L-2105 D LEV., MB 235-5

ZF TE-ML 02, MAN 342 LEV.

Moim zdaniem możesz zalać każdy olej, najlepiej oczywiście syntetyk, norma GL-5, SAE 75w80 lub w85 lub w90.

Co do decyzji czy naprawiać czy zmieniać - nie wypowie się, bo się nie znam...

Napisano

Witam !!

Powiedzieć Ci nie potrafie co to jest!! Ale powiem Ci co mi się przyrafiło. miałem wyciek drobny na jednym z wałków zdawczych potem przy dużych predkościach zaczął sie szum to mnie zaniepokoiło aż w końcu pedał sprzęgła wpadł mi w podłoge wtedy się wnerwiłem!!! Okazało się że przyczyną było łożysko które sie wytarło powodowało wibracje i pękł docisk to było przy 115 tyś po naprawie tego skończyły się jak narazie problemy i oby nadal tak było!!! przy okazji mechanik który mi to robił doradził aby przerobić łape docisku i uchwytu linki sprzęgła zgodziłem się tylko dlatego że pracował we Włoszech przez 15 lat we Fiacie co zrobił nie wim bo mi nie powiedział. od tamtej pory narazie nic nie cieknie i naprawde chodzi mięciutko!!!

pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.