Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Osłona rozrządu + koło na wale

Featured Replies

Napisano

Jak zdjąć dolną osłonę rozrządu (chodzi o tą zaznaczoną na żółto)?

278537741-oslona.jpg

Tam są 2 śrubki + zatrzaski. Wydaję mi się, że wszystkie podważyliśmy ale wygląda na to, że osłonę przytrzymuje koło na wale (albo jakiś zatrzask, którego nie znaleźliśmy).

Jak się zdejmuje to koło? Etzold pisze, że należy wrzucić 5 i jedna osoba wciska hamulec, a druga odkręca śrubę. U mnie wał się kręci i nie można jej odkręcić frown.gif

Pasek zdjęty, nie możemy się dostać do dolnego koła zębatego rozrządu, w dodatku jeden wałek rozrządu przeskoczył sick.gif Jak z tego wybrnąć?

post-59255-14352479908108_thumb.jpg

Napisano

U mnie nie da się zdjąć dolnej osłony bez zdjęcia koła pasowego z wału.

Co do tego hamulca i 5 biegu, u mnie to nie działało. Nie pamiętam już jak to odkręciłem, ale chyba trzymałem za koło pasowe i kluczem popędzanym młotkiem odkręciłem tą śrubę.

Wałek na pasku przeskoczył? Na kołach są znaki (kreski), muszą się obie spotkać w poziomie.

Napisano

Ale V wrzuca się nie po to żeby cokolwiek odkręcać ale żeby kręcić rozrządem jak masz koło uniesione.

Żeby odkręcić śruby z wału to (przynajmniej u mnie w X17DTL) trzeba zablokować koło zamachowe. Jest u mnie dziura na dole, wsadziłem tam bolec (dobijak do gwoździ) i po takim zabiegu wał został zblokowany...

U mnie koło na wale wygląda tak (foto już po założeniu - zmieniłem 4 torx'y na zwykłe śruby 6-kątne bo tamte się ślizgały i ciężko się odkręcało)

kolo.jpg

Odkręca się tylko te 4 śruby. Centralną zostawiasz bo to śruba od dolnej zębatki. Ale podkreślam że tak jest u mnie... twoje koło może czymś się różni...

Mimo wszystko jednak zalecam zdjęcie tej osłony bo na ślepo chyba nie ma sensu paska wymieniać...

Napisano
  • Autor

> Wałek na pasku przeskoczył? Na kołach są znaki (kreski), muszą się

> obie spotkać w poziomie.

Przeskoczył po zdjęciu paska. Nie mogliśmy zdjąć tej cholernej osłony i chcieliśmy być sprytni :-/ zaznaczyliśmy położenie koła na wale i zdjęliśmy pasek ale przy zakładaniu poruszyłem wałkami frown.gif

Generalnie - daliśmy ciała. Dopiero po wszystkim przyszło nam do głowy, że trzeba było ustawić rozrząd tak, by znaki na kołach wałków się pokrywały, zaznaczyć położenie koła na wale i dopiero wtedy zdejmować pasek frown.gif To chyba przez zmęczenie. Pod koniec mieliśmy kłopoty z przykręceniem głupiej śrubki smile.gif No, ale jutro spróbujemy jeszcze powalczyć mlotek.gif

U mnie koło wygląda tak:

278538845-ko%B3o.jpg

Ale rzeczywiście są tam jakieś otwory (akurat nie widać ich na zdjęciu) - jutro spróbuję je zablokować.

Napisano

> Przeskoczył po zdjęciu paska. Nie mogliśmy zdjąć tej cholernej osłony

> i chcieliśmy być sprytni :-/ zaznaczyliśmy położenie koła na

> wale i zdjęliśmy pasek ale przy zakładaniu poruszyłem wałkami

> Generalnie - daliśmy ciała. Dopiero po wszystkim przyszło nam do

> głowy, że trzeba było ustawić rozrząd tak, by znaki na kołach

> wałków się pokrywały, zaznaczyć położenie koła na wale i dopiero

> wtedy zdejmować pasek To chyba przez zmęczenie. Pod koniec

> mieliśmy kłopoty z przykręceniem głupiej śrubki No, ale jutro

> spróbujemy jeszcze powalczyć

> U mnie koło wygląda tak:

> Ale rzeczywiście są tam jakieś otwory (akurat nie widać ich na

> zdjęciu) - jutro spróbuję je zablokować.

dla pocieszenia też nie mogłem odkręcić tej śruby od wału , naewt silnik miałem na stole i dalej kiszka obrobiła się i skończyło sie na przyspawaniu nakrętki na klucz 24 i wtedy poszło bez łaski ale z mocnym kompetem + rurka 1 m

Napisano

> ... i skończyło

> sie na przyspawaniu nakrętki na klucz 24 i wtedy poszło bez

> łaski ale z mocnym kompetem + rurka 1 m

No to ja do zmiany kół w garażu mam przedłużkę klucza w postaci masztu dł. 2,20 grinser006.gif

Napisano

> No to ja do zmiany kół w garażu mam przedłużkę klucza w postaci

> masztu dł. 2,20

Rozumiem, że możesz nim kręcić dookoła bez zdejmowania rotfl.gif

Napisano

> Rozumiem, że możesz nim kręcić dookoła bez zdejmowania

Niekoniecznie ale do poluzowania śrub wystarczy 1/4 obrotu tongue.gif

Napisano
  • Autor

Pamięta ktoś jakim torxem trzeba odkręcać śrubę na kole pasowym? Zapomniało mi się, a astra i klucze daleko...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.