Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ukręcona śruba głowicy

Featured Replies

Napisano

Mam problem z jedną śrubą głowicy - prawie ją ukręciłem, a ta cholera ani drgnie frown.gif

Wygląda jak na zdjęciach.

278540578-sruba1.jpg

278540578-sruba2.jpg

Czy można ją ukręcić, resztę rozwiercić (to dolne kółko to chyba podkładka więc powinno się udać bez draśnięcia głowicy) i po zdjęciu głowicy wyjąć jakoś tą śrubę? Ma ktoś jakieś doświadczenia w tej dziedzinie?

post-59255-14352479919191_thumb.jpg

Napisano

może przyłożyć do śruby wiertarkę z udarem ( im większa tym lepsza) może trochę zruszy gwint- bo już do ukręcenia duża nie brakuje.

Dobrze by było zaoszczędzić sobie rozwiercania głowicy by wydobyć pozostałości śruby. crazy.gif

Napisano

Ukrecić to co jest, dospawac główke od innej sruby.

Ostatnio w gazecie "Motor" był test na odkręcanie śrób za pomoca kilku specyfików. Mierzyli moment odkręcenia i wygrała coca cola podgrzana do 40 stopni. Przy sile 40 NM, kolejne miejsce dopiero 70 NM

Może polej to coca colą

Napisano

jak mi się ukręciła śruba w głowict to wziąłem kątówkę i odciąłem cały łepek aż do początku gwintu. Wtedy bez problemów wykręciłem gwintowną część i było po problemie. Trzeba jednak robić to bardzo ostrożnie żeby ni pojechać po głowycy.

Napisano

> jak mi się ukręciła śruba w głowict to wziąłem kątówkę i odciąłem

no więc spróbuj palnikiem śrubę podgrzać, walnij ze 3 razy młotkiem od góry i musi iść

Napisano

> no więc spróbuj palnikiem śrubę podgrzać, walnij ze 3 razy młotkiem

> od góry i musi iść

dokladnie... najlepszy sposob to nagrzac palniniek srobke i nastepnie ostudzic woda, odkrecisz ja wtedy palcami grinser006.gif

Napisano

> Mam problem z jedną śrubą głowicy - prawie ją ukręciłem, a ta cholera

> ani drgnie

> Wygląda jak na zdjęciach.

> Czy można ją ukręcić, resztę rozwiercić (to dolne kółko to chyba

> podkładka więc powinno się udać bez draśnięcia głowicy) i po

> zdjęciu głowicy wyjąć jakoś tą śrubę? Ma ktoś jakieś

> doświadczenia w tej dziedzinie?

sprubuj takiej nasadki dobierz ciut mniejsz nabij "NA CHAMA" i sprubuj odkrecac wazne zeby nasadka byla 16 rowkowa smile.gif

123.jpg

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Potraktowałem tą niewdzięczną śrubę wiertłem i kątówką. Po ponad 4 godzinach walki w końcu puściła bananaevil.gif

Zastanawia mnie to co zobaczyłem na gwincie...wygląda jak piach yikes.gif Pozostałych na razie nie wykręciłem (tylko poluzowałem) - nie miałem już siły pad.gif więc nie wiem jak wyglądają. Czy to normalne? Czy może zemsta mechanika za to, że nie chciałem robić u niego hmm.gif

278620036-sruba.jpg

Rada dla tych, którzy będą kiedyś mieli podobny problem - zainwestujcie w bardzo dobre wiertła - wszelka marketowa tandeta nie nadaje się do użytku po 2 minutach. Najlepiej kupić komplet wierteł kobaltowych - największe co najmniej 10, a najlepiej 12. A kątówka musi być z małą tarczą ja miałem 120 i musiałem poobkładać okolice śruby blaszkami (a i tak zahaczyłem o głowicę :/ )

post-59255-14352480680187_thumb.jpg

Napisano

brawo.gif i wspolczuje bo pamietam swoja walke z ukreconą srubą miski olejowej angryfire.gifangryfire.gif a co dopiero ze sr. od glowicy boje_sie.gif

Taa dobre wiertla to podstawa w tego typu sprawach mi sie pare zwyczajnych zlamalo i tylko bardziej angryfire.gifangryfire.gif

czolem

Oberon

Napisano

> Ukrecić to co jest, dospawac główke od innej sruby.

> Ostatnio w gazecie "Motor" był test na odkręcanie śrób za pomoca

> kilku specyfików. Mierzyli moment odkręcenia i wygrała coca cola

> podgrzana do 40 stopni. Przy sile 40 NM, kolejne miejsce dopiero

> 70 NM

> Może polej to coca colą

a wd40 ?

Napisano

> a wd40 ?

zapomnij i wd40. tam trzeba siłą potraktować te śruby a nie popsikać i modlić się przez dwa dni, że puści

Napisano
  • Autor

To gniazdo tej śruby. Wygląda jakby w środku był kamień... Czyżby woda tam właziła?

278641735-gniazdo.jpg

Reszta śrub wygląda lepiej ale każda ma osad powyżej punktu gdzie jest wkręcona w blok (czyli w miejscu gdzie się zaczynała głowica)

post-59255-14352480836741_thumb.jpg

Napisano

a ten piasek nie przypomina bardziej zaschniętej farby? znam fizycznych co to farbą zabezpieczają takie śruby przed wykręceniem (śruby dekla od klawiatury, przykręcenie pompy wtryskowej, itp)

Napisano
  • Autor

> a ten piasek nie przypomina bardziej zaschniętej farby? znam

> fizycznych co to farbą zabezpieczają takie śruby przed

> wykręceniem (śruby dekla od klawiatury, przykręcenie pompy

> wtryskowej, itp)

Raczej nie. Zresztą ten kawałek gwintu, który jest wkręcony w blok jest czysty (tylko w tej jednej śrubie był zapaprany)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.