Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

gumne wężyki- hamulce

Featured Replies

Napisano

Witam

Ostatnio miałem małą awarie na szczęście przy małej prędkości więc nic się nie stało ( w nic nie uderzyłem) ;

Straty to pęknięty gumowy wężyk prawy-przedni.

Rozkręciłem wczoraj nawet jakoś poszło, stwierdziłem że skoro mam już rozłożony samochodzik to wymienię oba, jednak przy odkręcaniu jednego obrobiła się odrobina nakrętka na przewodzie metalowym.

Moje pytanie brzmi:

Czy przykręcać stary i jeździć dalej, czy jednak lepiej będzie wymienić ?

próbowałem odkręci przy pompie i nie za bardzo szło ze względu na słaby dostęp i pomyślałem że może da się zdjąć pojemniczek na płyn hamulcowy, ktoś próbował?

Jakie są koszta takich wężyków, na co zwrócić uwagę przy zakupie, jakich firm się wystrzegać?

Napisano

Przewód nie więcej niż 10zł, ja zmieniałem bo był pęknięte ale jeszcze nie ciekł. U mnie nie chciała się kręcić nakrętka na rurce hamulcowej a bałem się że ją ukręcę, to ściągnąłem zacisk i nim kręciłem razem z wężem a nakrętka stała. Zbiornik z pompy wyciągniesz, wyssij płyn wcześniej np. strzykawką z założonym kawałkiem wężyka żebyś obory z płynem nie narobił. I ciągnąc do góry ruszasz na boki. No końcu tych dzyndzli jest zgrubienie i one trzymają mocno w gumce ale da się wyciągnąć (założyć gorzej grinser006.gif) Ceny rurki hamulcowej nie znam ale obejrzyj jej stan może rzeczywiście przydałoby się zmienić jak się rdza bierze. A jak sześciokąt pod klucz mało zjechany to kręć tylko nowy wąż i tyle, nakrętkę nawet kluczem żabą dokręcisz. Co do firm wężyków to pojęcia nie mam, ja kupiłem pierwszy lepszy do fiata uno i spokój mam.

Napisano
  • Autor

Dzięki za odpowiedz...

wężyki wymieniłem i nawet całkiem sprawnie poszło, metalowe przewody zostały stare, nie wyglądały tak źle.

Jest jednak inny problem, nie mogę odkręcić odpowietrzników...

I tu jest pytanie do specjalistów czy znają jakiś dobry sposób na poradzenie sobie z tym problemem?

Jak to draństwo odkręcić?

Napisano

> Dzięki za odpowiedz...

> wężyki wymieniłem i nawet całkiem sprawnie poszło, metalowe przewody

> zostały stare, nie wyglądały tak źle.

> Jest jednak inny problem, nie mogę odkręcić odpowietrzników...

> I tu jest pytanie do specjalistów czy znają jakiś dobry sposób na

> poradzenie sobie z tym problemem?

> Jak to draństwo odkręcić?

sposób jest taki by go nie ukręcić zeby.GIF

musisz dobrze go zawalić WD40 a lepiej naftą i owinąć szmatą by zawsze był nawilżony zostaw na noc a potem do roboty

delikatny udar pomoże przy odkręceniu zgodnie z filozofią "Bez majzla i młota to chu.. a nie robota"

jednak jak go ukręcisz to sie nie martw bo możesz spokojnie go rozwiertać i ci wyjdzie. tym bardziej że właściwie zacisk możesz już z auta wymontować bo nic cie nie trzyma zeby.GIF

Napisano

Zalać porządnie jakimś środkiem penetrującym albo WD40 albo takie nowe w żółtym opakowaniu Booble się nazywa (tańsze od WD a wydaje mi się że lepsze). potem trochę młotkiem potłuc żeby puściło i ciągnąć. Najlepiej kluczem zaciskowym typu "żaba" albo taki jak mają hydraulicy do rur tylko mniejszy.

Napisano

a ja ładnie polałem hudrolem, 30min na palacz.gif klucz nasadowy-żekotkowy iiiii poszłooo smirk.gif

na koniec posmarowałem tawotem ten odpowietrznik i zrobiłem zabezpieczenie z wężyka od paliwa (takie niebieskie) z jednej strony zgrzałem a drugą wcisłem na odpowietrznik... taka kapa choćby oink.gif

Napisano

> Zalać porządnie jakimś środkiem penetrującym albo WD40 albo takie

> nowe w żółtym opakowaniu Booble się nazywa (tańsze od WD a

> wydaje mi się że lepsze). potem trochę młotkiem potłuc żeby

> puściło i ciągnąć. Najlepiej kluczem zaciskowym typu "żaba" albo

> taki jak mają hydraulicy do rur tylko mniejszy.

Ja też zmieniałem kiedys te przewody gumowe. Mialem taką metodę: najpierw oczywiscie WD40 i przeczekanie, potem zalozylem klucz na nakretke i nie napierając stukałem lekko drugim duzym kluczem w ten mały. Nazwałem tą metodę 'chińską torturą', ale efekt był taki, że po dlugim czasie nakrętka puściła. Zrobiłem obie strony bez strat, a powiem Wam, że na początku nie wierzyłem, że się uda.

Pozdro!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.