Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy to normalne?

Featured Replies

Napisano

Czy to normalne jest, ze jak nacisne pedal gazu (lekko, obroty ok 2000) to obroty zaczynaja falowac, znaczy spadac i rosnac, spadac i rosnac - zupelnie tak jak wykres lambdy...

Przy wyzszych predkosciach obrotowych silnika tego efektu nie ma.

Napisano

ja mam podobnie:) tylko to przez to że stożek mam nie odpowiedni odkryty i zadużo powietrza dostaje sick.gif ale jak gazem operuje spokojnie to nawet niezle idzie:) Tak mi sie zdaje confused.gif

Napisano

> Czy to normalne jest, ze jak nacisne pedal gazu (lekko, obroty ok

> 2000) to obroty zaczynaja falowac, znaczy spadac i rosnac,

> spadac i rosnac - zupelnie tak jak wykres lambdy...

> Przy wyzszych predkosciach obrotowych silnika tego efektu nie ma.

w nieweilkim zakresie może falować

Napisano

Co prawda nie jest to odpowiedź na twoje pytanie ale warto przeczytać ten tekst.

Napisano

> Czy to normalne jest, ze jak nacisne pedal gazu (lekko, obroty ok

> 2000) to obroty zaczynaja falowac, znaczy spadac i rosnac,

> spadac i rosnac - zupelnie tak jak wykres lambdy...

> Przy wyzszych predkosciach obrotowych silnika tego efektu nie ma.

Witam,

Podpinam się do tematu.... w imieniu koleżanki. Właśnie niedawno (ok miesiąc temu) założyła gaz. Sekwencję w VW. I nie było problemów dopóki nie pojechała na pierwszy przegląd do firmy gdzie monotowała. Tam podpięli się pod kompa i zrobili regulację. I od tamtej pory zaczął się problem. Samochodzik po przełączeniu na gaz - zaczęły obroty falować i przy puszczeniu na luz ( np. przy dojeżdżaniu na światłach, w korku) oborty zaczynają falować i autko gasnąć. Ale uwaga - tylko jak jest samochodzik już rozgrzany bo na zimno jest ok. Zresztą dopóki się nie rozgrzeje na gaz się i tak nie przełączy ( nawet przy próbie "wymuszenia" obrotami). Na benzynie tego problemu nie ma. Pojechała do warsztatu instalacyjnego, mechaniory podpięły się pod kompa sprawdzili, potem w czasie jazdy z laptopem na kolanach sprawdzali i wg odczytów i wszelkich "znaków na niebie i ziemi" wszystko jest ok. Przy instalacji nie zmienione były świece tylko już po, kable WN nie były zmieniane (aczkolwiek mechanik sprawdzał i podobno są ok.), ale na próbę włożone nówki i bez zmian, więc prawdopodobnie nie tu problem. Czy ktoś z Was miał podobną przypadłość i zna rozwiązanie?? Albo ma pomysł co to może być???? irked.gif

Koleżanka jest na skraju załamania nerwowego jeśli chodzi o ten problem.... już się zastanawiała nad demontażem frown.gif choć ja jej odradzam confused.gif

Baaaardzo proszę blagam.gif pomóżcie.......

Pzdr.

P.S Ja mam identyczną instalację, zakładaną w tym samym zakładzie i jest git. Zresztą znajomi też użytkują ten zakład jeśli chodzi o przeglądy i naprawy instalacji gazowej i nie mają (i ja osobiście też) ŻADNYCH zastrzeżeń...

Proszę o pomoc... blagam.gif

blagam.gifblagam.gif

Napisano

> Witam,

> Podpinam się do tematu.... w imieniu koleżanki. Właśnie niedawno (ok

REKLAMACJA skoro nie działa poprawnie, albo zmiana gazowników.

Napisano

Czyszczenie przepustnicy , silnika krokowego , sprawdzenie lambdy ( na zimno jest ok gdyż lambda jeszcze nie osiągnęła temp. roboczej i komputer z niej nie korzysta wiec podejrzewam ja ). Niestety jak coś zaczyna sie psuć w samochodzie to pierwsze efekty widać na gazie a później założę sie ze będzie też falował na benzynie frown.gif - jeżeli wszystko będzie OK to należy odłączyć ujemny zacisk akumulatora na około 30 minut,celem resetu autoadaptacji sterownika.

Po uruchomieniu silnika po resecie i wstępnym rozgrzaniu jednostki,należy na postoju wcisnąć kilka razy (4-5 razy) pedał gazu "do deski",i podkręcić silnik pod 6000 rpm,a następnie odczekać na biegu jałowym do załączenia sie wentylatora chłodnicy. Później przełączyć na gaz i sprawdzić czy czas wtrysku benzyny przy pracy na benzynie nie rożni sie więcej niż 10% od czasu wtrysku benzyny przy pracy na gazie tyle że do tego potrzebny jest program i laptop.

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Czyszczenie przepustnicy , silnika krokowego , sprawdzenie lambdy (

> na zimno jest ok gdyż lambda jeszcze nie osiągnęła temp.

> roboczej i komputer z niej nie korzysta wiec podejrzewam ja ).

> Niestety jak coś zaczyna sie psuć w samochodzie to pierwsze

> efekty widać na gazie a później założę sie ze będzie też falował

> na benzynie - jeżeli wszystko będzie OK to należy odłączyć

> ujemny zacisk akumulatora na około 30 minut,celem resetu

> autoadaptacji sterownika.

> Po uruchomieniu silnika po resecie i wstępnym rozgrzaniu

> jednostki,należy na postoju wcisnąć kilka razy (4-5 razy) pedał

> gazu "do deski",i podkręcić silnik pod 6000 rpm,a następnie

> odczekać na biegu jałowym do załączenia sie wentylatora

> chłodnicy. Później przełączyć na gaz i sprawdzić czy czas

> wtrysku benzyny przy pracy na benzynie nie rożni sie więcej niż

> 10% od czasu wtrysku benzyny przy pracy na gazie tyle że do tego

> potrzebny jest program i laptop.

Hmmmm.... o sondzie lambda zapomniałam hmm.gif nie wpadło mi to do głowy a faktycznie tu może być problem.

A sposobu z resetem kompa poprzez odłączenie aku to nie znałam tego sposobu. Ale to warto zrobić u mechaniora gdzie maja kompa i możliwość się podłączenia.

Ale nie wiem czy to ważne, ale samochód też się dziwnie zachowuje podczas hamowania np. przy światłach, w korku. A mianowicie jeśli się hamuje naciskając przy tym sprzęgło to jest wszystko ok., a jeśli hamuje bez sprzęgła albo silnikiem to obroty falują i gaśnie....ech,...... gdyby to była instalacja II generacji to bym pewnie wiedziała bo tu jest to duzo prostrze yay.gif

Pzdr.

P.S a koleżanka dalej włóczy się po gazownikach.... i mam ogromną prośbę (jeszcze jedną) blagam.gif : ma ktoś może dobrego gazownika lub zakład sprawdzony w Mińsku Mazowieckim?????? Proszę o namiary.......... blagam.gifblagam.gifblagam.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.