Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakiś hałas - ki diabeł?

Featured Replies

Napisano

Witam,

Siakiś tydzień temu moja serce.gif powiedziała mi że po uruchomieniu silnika ma wrażenie jakby był głośniejszy (mowa o marei JTD 125 tyś przebiegu confused.gif).

Przejechałem się tym jej autem ale niczego podejrzanego nie usłyszałem - jedynie co to .. może nieco większe wibracje na kierownicy niż były kiedyś, gdy auto jest na luzie (pod obciążeniem z załączonym biegiem tego nie ma). Ale uznałem że być może po prostu kontrast do Cromy stąd to złudzenie.

Ale wczoraj mówi mi że hałas coraz głośniejszy - jakby odpalać ursusa. No więc -znowu test i .. tym razem faktycznie - po odpaleniu ewidentnie coś hałasuje - jakby regularnie coś uderzało albo obcierało tongue.gif Niestety nim zdążyłem odtworzyć maskę i zajrzeć, hałas ustał. Potem test drogowy - nic. Było ciemno więc nic pod maską nie zauważyłem. Dzisiaj otworzyłem maskę a żona odpalala - hałasu nie było tym razem ale - zauważyłem że jedno z kół pasowych (to na samym dole - dwumasowe? ) ewidentnie "bije" - jakby lekko przekoszone. Dodanie gazu "prostuje" go, ale gdy jest na luzie - lata jak przyslowiowy Żyd po pustym sklepie (pozostałe koła chodzą idealnie w płaszczyźnie - tylko to jedno tak hula na boki..

Czy to jest to cholerne kolo pasowe dwumasowe? Czy to może być przyczyna hałasu?

Do serwisu mogę pojechać dopiero w środę - czy jeżdżenie z tym cholerstwem czymś grozi czy tylko wątpliwej przyjemności efektami akustycznymi ....

Napisano

Miałem podobnie w mojej malutkiej. Spróbuj włączyć klimę jeśli jest albo skręcić koła ma maksa. Jeśli pod takim obciążeniem na biegu jałowym będzie tłukło bardziej to koło pasowe wału. Do mojej na allegro 189 zł DAYCO i może podejdzie. W ASO wymiana 40 zł (w sobote robiłem na pilnie więc nie miałem wyboru). Powodzenia!

Napisano

kiedys bylem z podobnym problemem u mechanika i powiedzial " Jak Panu cos odpadnie to Pan zobaczy"...no i 10 minut pozniej odpadlo;) okazalo sie ze to bylo kolo pasowe ktore, jak na nie spojrzalem, lekko chodzilo na boki i do tego obcieralo o oslone silnika....odkrec boczna oslone i zobacz czy aby guma tlumiaca drgania nie jest zuzyta...jesli cos tam sie od niej odskubalo albo wyglada na juz raczej stara to wymien to....

Napisano

> Miałem podobnie w mojej malutkiej. Spróbuj włączyć klimę jeśli jest

> albo skręcić koła ma maksa. Jeśli pod takim obciążeniem na biegu

> jałowym będzie tłukło bardziej to koło pasowe wału. Do mojej na

> allegro 189 zł DAYCO i może podejdzie.

...dokladnie to samo kolo mam u siebie....;)

Napisano
  • Autor

> Miałem podobnie w mojej malutkiej. Spróbuj włączyć klimę jeśli jest

> albo skręcić koła ma maksa. Jeśli pod takim obciążeniem na biegu

> jałowym będzie tłukło bardziej to koło pasowe wału. Do mojej na

> allegro 189 zł DAYCO i może podejdzie. W ASO wymiana 40 zł (w

> sobote robiłem na pilnie więc nie miałem wyboru). Powodzenia!

Rzeczywiście - zrobiliśmy test skręconych kół i hałas się potęguje w skręcie (na wprost jak są - praktycznie nic nie hałasuje..

No to najwyraźniej trza będzie to koło wymienić... zamiennik ok 200zł, oryginał w ASo - 400 confused.gif To dayco to chociaż cuś solidne - bo 200zł więcej to nie majątek ale i można wydać na inne rzeczy ... ale priorytet ma aby to dobrze zrobić a nie za rok znowu się z tym bujać..

Napisano
  • Autor

> ja wymienilem ze 3 miesiace temu wiec nie powiem Ci za bardzo jak to

> sie jakosciowo spisuje...

hmm - a przy jakim przebiegu ci to dziadostwo poleciało?

Napisano

> hmm - a przy jakim przebiegu ci to dziadostwo poleciało?

z tego co widzialem to juz bylo raz wymienione i nawet wstawione z innego auta takze ciezko okreslic....teraz jest 155kkm....

Napisano

Moje jeździ już 6 miesięcy ale teraz cosik tam znów burczy. Ale dźwięk zupełnie inny więc może to nie to :/

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.