Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

co powoduj uszkodzony termostat

Featured Replies

Napisano

Wiem ze bylo juz duzo o termostacie czytalem wiele watkow ale ja z troszke inaczej:

auto pali malo ,ogrzewanie dziala juz po 3 km tylko wskazowka tem na zegarach praktycznie nie podnosi sie podczas jazdy w trasie ,dopiero w korkach lub ta postojuz po kikudziesieciu min sie podnosi i dochodzi do 90C ale wystarczy wtedy tylko sie przejechac szybciej i juz opada do zera co w tym przypadku robic

Pewnie ze wymienil bym termostat bo to groszowa sprawa okolo 30zl ale jest pod rozrzadem i jest przy tym sporo pracy ,poradzcie cos

Cyz myslicie ze jest to termostat a jezeli tak jaki ma to wplyw na silnik

Napisano

Wygląda na to, że masz cały czas duży obieg. Temperatury teraz nie są zbyt niskie więc pewnie dlatego masz ogrzewanie. Nie wiem kiedy wymieniałeś rozrząd, może warto zrobić to teraz? Silnik samochodu jest niedogrzany, nie pracuje w optymalnych warunkach.

Napisano

miałem podobne objawy mimo że mam F. tzn. jeśli teromstat nawali nie oznacza że nie będzie leciało ciepłe powietrze a samochód zacznie palić 5 litrów więcej. Nie. Gdyby wskazówka wogóle się nie unosiła do 90 możnaby stwierdzić że źle wskazuje ale skoro piszeż że dopiero w korku tyle pokazuje - czas na wymane termostatu.

Wiem że łatwo mi tak mówić bo w moim przypadku sam go wymieniłęm w 10 minut. grinser006.gif Zobacz kiedy będziesz robił rozrząd i sam zadecyduj kiedy wybrać się z tym do mechanika.

Niestety w astrach walnięty termostat to już typowa usterka ale z drugiej strony nie zacina się co rok tylko 2-3 razy w całym żywocie asterki.

Napisano

> Wiem ze bylo juz duzo o termostacie czytalem wiele watkow ale ja z

> troszke inaczej:

> auto pali malo ,ogrzewanie dziala juz po 3 km tylko wskazowka tem na

> zegarach praktycznie nie podnosi sie podczas jazdy w trasie

> ,dopiero w korkach lub ta postojuz po kikudziesieciu min sie

> podnosi i dochodzi do 90C ale wystarczy wtedy tylko sie

> przejechac szybciej i juz opada do zera co w tym przypadku robic

> Pewnie ze wymienil bym termostat bo to groszowa sprawa okolo 30zl ale

> jest pod rozrzadem i jest przy tym sporo pracy ,poradzcie cos

> Cyz myslicie ze jest to termostat a jezeli tak jaki ma to wplyw na

> silnik

Temat jest jeden i nieublagalny - wymiana termostatu. Nie ma co rozprawiac i dedukować.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

w takim razie wymienie go oczywiscie nie sam

ile moze palic wicej auto z walnietym termostatem

Napisano

> w takim razie wymienie go oczywiscie nie sam

> ile moze palic wicej auto z walnietym termostatem

to zależy od jazdy. Jeśli jeździsz spokojnie to sporo więcej nie pociągnie chociaż nie wiem jak spalanie z walniętym termostatem odbija się na spalaniu w silniku benzynowym.

Zamiast spalania większym problemem jest większe zużycie silnika który nie lubi pracować długo gdy jest niedogrzany.

Napisano

> Wiem ze bylo juz duzo o termostacie czytalem wiele watkow ale ja z

> troszke inaczej:

> auto pali malo ,ogrzewanie dziala juz po 3 km tylko wskazowka tem na

> zegarach praktycznie nie podnosi sie podczas jazdy w trasie

> ,dopiero w korkach lub ta postojuz po kikudziesieciu min sie

> podnosi i dochodzi do 90C ale wystarczy wtedy tylko sie

> przejechac szybciej i juz opada do zera co w tym przypadku robic

> Pewnie ze wymienil bym termostat bo to groszowa sprawa okolo 30zl ale

> jest pod rozrzadem i jest przy tym sporo pracy ,poradzcie cos

> Cyz myslicie ze jest to termostat a jezeli tak jaki ma to wplyw na

> silnik

Ja mimo wszystko sprawdzilbym tez czy nie jest to tylko bledne wskazanie, w koncu na postoju czy w korku temp. moze podejsc pod 100* a Tobie pokazuje wtedy 90*. Nie wiem dokladnie jak to sprawdzic ale bdzie z tym raczej mniej roboty niz z dostaniem sie do termostatu.

Napisano

co powoduje ? w silniku bedzie sie robic taka maź z oleju , to na skutek niedogrzania silnika , odkrec korek wlewowy a sam zobaczysz .

Napisano

> Ja mimo wszystko sprawdzilbym tez czy nie jest to tylko bledne

> wskazanie, w koncu na postoju czy w korku temp. moze podejsc pod

> 100* a Tobie pokazuje wtedy 90*. Nie wiem dokladnie jak to

> sprawdzic ale bdzie z tym raczej mniej roboty niz z dostaniem

> sie do termostatu.

Ale samo wskazanie niczego jeszcze nie wyjaśnia wink.gif - przy stale otwartym termostacie motor też nagrzeje się do 100 st. (jeśli np. będziesz stał w korkach). Prawidłowo działający termostat to taki, który utrzymuje stale optymalna temperaturę. Na wskaźniku objawia się to tym, że bez względu na temperaturę zewnętrzną wskazówka powinna zatrzymac się koło 90st. i sobie tam zostać.

Na uszkodzonym będzie trochę wiecej palił. Zużycie silnika, o którym pisał ktoś inny ma miejsce przy bardzo niskich temperaturach - czyli takich, gdzie olej jest jak margaryna i przez kilka chwil po uruchomieniu nie ma właściwości smarujacych. Niedziałający termostat nie zniszczy motoru - to bzdura. Jak motor jest zimny czujnik temp. daje info do kompa, że trzeba wzbogacić mieszankę - stąd większe spalanie. Duzo gorzej jest wtedy, gdy termostat się nie otwiera - wtedy można łartwo przegrzać motor.

Pzdr.

P.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.