Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pasek alternatora

Featured Replies

Napisano

Jadąc dzisiaj w deszczu przy włączonych swiatlach wycieraczkach i nawiewie w pewnych momentach zaczal mi popiskiwac pasek alternatora, do tego zaczela zarzyc sie kontrolka ladowania po przygazowaniu gasla, i czy w zwiazku z tym popiskiwaniem ma to zwiazek z luznym paskiem ? w ksiazce "sam naprawiam" jest przedstawiony sposob skorygowania naciagu paska poprzez srube regulacyjna przesuwajaca alternator, czy odsuwajac alternator ta sruba trzeba jeszcze jakies sruby mocujace altejk poluzowac czy tylko ta sruba jedna sluzy do regulacji ? confused.gif

Napisano

musisz rozkontrowac alter....i naciagac w logicznym kierunku, ale nieraz samo podciagniecie paska nic nie zmieni, raz musialem wymienic kolo pasowe alternatora bo bylo wyrobione

Napisano

> Jadąc dzisiaj w deszczu przy włączonych swiatlach wycieraczkach i

> nawiewie w pewnych momentach zaczal mi popiskiwac pasek

> alternatora, do tego zaczela zarzyc sie kontrolka ladowania po

> przygazowaniu gasla, i czy w zwiazku z tym popiskiwaniem ma to

> zwiazek z luznym paskiem ? w ksiazce "sam naprawiam" jest

> przedstawiony sposob skorygowania naciagu paska poprzez srube

> regulacyjna przesuwajaca alternator, czy odsuwajac alternator ta

> sruba trzeba jeszcze jakies sruby mocujace altejk poluzowac czy

> tylko ta sruba jedna sluzy do regulacji ?

ja natomiast kupiłem osłone paska która zamontujesz bez problemu i masz wszystko zakryte niestety niepamietam numeru czesci zakupiłem ja u mądrego polecam jak poszukasz moich postów tak z przed 2 miechów to napewno znajdziesz zdjecie tej osłony

Napisano

> ja natomiast kupiłem osłone paska która zamontujesz bez problemu i

> masz wszystko zakryte niestety niepamietam numeru czesci

> zakupiłem ja u mądrego polecam jak poszukasz moich postów tak z

> przed 2 miechów to napewno znajdziesz zdjecie tej osłony

to lepka z tej osłony sory za jakosc ale niestety aparat w fonie

2601072308di4.jpg

Napisano
  • Autor

> to lepka z tej osłony sory za jakosc ale niestety aparat w fonie

wielkie dzieki, mysle ze zaczne sie rozgladac za taka osloną bo na pewno na dłuższa mete jest waytogo.gif,

Napisano

> wielkie dzieki, mysle ze zaczne sie rozgladac za taka osloną bo na

> pewno na dłuższa mete jest ,

polecam praktycznie pasek jest odizolowany od wody i niebedzie juz problemu z piszczeniem i mokrym paskiem

Napisano
  • Autor

> musisz rozkontrowac alter....

ale w jaki sposób rozkontrowac ? confused.gif

Napisano

> ale w jaki sposób rozkontrowac ?

Kluczem oczkowym...? wink.gif Płaski też da radę wink.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Kluczem oczkowym...? Płaski też da radę

> Pozdroofka

:-) no tak logiczne

a ile tych srob jest do rozkontrowania, alternator mam chyba jak to okreslaja "malogabarytowy"

Napisano

> Kluczem oczkowym...? Płaski też da radę

> Pozdroofka

Mi piszczy na wolnych obrotach,stary kazał posmarować go mydłem yikes.gif ,a nie trzeba go czasem wymienic?.

---------------

Astra F 94/95r

1,6 16V HB

162kkm

Napisano

> Mi piszczy na wolnych obrotach,stary kazał posmarować go mydłem

pomoże na chwilę

a

> nie trzeba go czasem wymienic?.

lepiej wymienić i dobrze naciągnąć

Napisano

Ja też skorzystałem z takiej porady,ale chyba zastosowałem niewłaściwy gatunek mydła i starczyło to na kilka minut.Potem skorzystałem z jakiegoś cudownego środka do pasków klinowych,który działa w ten sposób że rozpuszcza gumę .Efekt?Pasek wygląda jak posmarowany butaprenem i piszczy dalej,tylko w innej tonacji.Najlepszym sposobem okazała się wymianana nowy.

Napisano

>Najlepszym sposobem okazała się

> wymianana nowy.

dokładnie, jak piszczy pasek to naciągnąć albo wymienić na nowy. Nie ma co gdybać i kombinować!

• 1 miesiąc później...
Napisano

Jak wymienic pasek alternatora?czy wystarczy ze poluzuje tą górną srube?czy jeszcze trzeba cos zrobić?

Ponizej zdjęcia

[image]<a href="www.fotosik.pl" target="_blank">999a73b30428acb0.jpg</a>[/image]

[image]<a href="www.fotosik.pl" target="_blank">ff1cf2fcd739f760.jpg</a>[/image]

[image]<a href="www.fotosik.pl" target="_blank">d576ac2fbd78cf75.jpg</a>[/image]

Czy ktos wie cos na ten temat???

Napisano

Mocowanie alternatora to dwie śruby: dolna stanowi oś na której może się obracać mimośrodowo a górna to ustalanie jego położenia podczas obrotu na dolnej, czyli de facto napięcia paska. Jednym słowem musisz poluzować obie.

Co do pytania na rysunku. Tak , musisz dać na dół bo po pierwsze nie założysz nowego paska, a po drugie nowy bedzie krótszy więc siłą rzeczy alternator pójdzie na dół. No focie widać, że staremu paskowi już zabrakło regulacji wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> Mocowanie alternatora to dwie śruby: dolna stanowi oś na której może

> się obracać mimośrodowo a górna to ustalanie jego położenia

> podczas obrotu na dolnej, czyli de facto napięcia paska. Jednym

> słowem musisz poluzować obie.

> Co do pytania na rysunku. Tak , musisz dać na dół bo po pierwsze nie

> założysz nowego paska, a po drugie nowy bedzie krótszy więc siłą

> rzeczy alternator pójdzie na dół. No focie widać, że staremu

> paskowi już zabrakło regulacji

> Pozdroofka

po wymianie tego paska na nowy moze sie cos dziac?

Będzie trzeba cos ustawiać?Czy tylko poczekac do pierwszego uruchmienia wentylatora i powinno byc OK.

Napisano

> po wymianie tego paska na nowy moze sie cos dziac?

Może być za luźno naciągnięty i się ślizgać. Może kółko alternatora jest wyślizgane i przy nowym pasku bedzie piszczenie zanik pasek nie ułoży się do kółka.

> Będzie trzeba cos ustawiać?Czy tylko poczekac do pierwszego

> uruchmienia wentylatora i powinno byc OK.

Na nic nie trzeba czekać. Odpalasz i jedziesz. wymiana pasdka nie ma wpływu na pracę komputera (o ile dobrze odczytuję twój zamysł czekania do właczenia wiatraka czyli "naukę komputera" wink.gif

Pozdroofka

Napisano

Kilka dni temu wymieniłem pasek w mojej astrze.Podobnie, jak na zaprezentowanych fotkach siedzi on nienaturalnie głęboko na kółku pasowym od altka. W moim przypadku "docierka" paska to kwestia tygodnia jazdy i w tym czasie 3-4 razy poprawianie naciągu.Dopiero wtedy mam regularnie napięcie ładowania w granicach 14,1 - 14,5 V w zależności od tego, co jest włączone. Nie sugerujcie się przy tym faktem, że nie żarzy się lampka ładowania. Zamontowałem na stałe tester napięcia (taki z hipermaketu, 4 diody) i wiem, kiedy napięcie ładowania spada poniżej 13,8 V. Samo naciąganie paska też nie jest najszczęśliwiej rozwiązane w asterce.Posiadłem w tym celu solidny bukowy (twarde drewno) konar, prawa noga oparta na pokrywie klawiatury (głowicy), punkt podparcia drąga na kolektorze dolotowym, oczkowa 13-stka pracuje samodzielnie jako kontra oparta o ten wysięgnik do regulacji... prawa ręka naciąga altka poprzez ww. "kijaszek", lewa dociąga śrubę. Można uzyskać samodzielnie naprawde dobry naciąg ale jak wczesniej pisałem jedna próba (przynajmniej u mnie), to za mało.Pozdrówko

Napisano

Gdzie to najlepiej wykonać?potrzebny kanał?bo dojscie jest dosc dobre od góry

Napisano

> Gdzie to najlepiej wykonać?potrzebny kanał?bo dojscie jest dosc dobre

> od góry

Kanał nie jest potrzebny.Wystarczy dla wygody skręcić koła w prawo, żeby łatwiej poluzować pompę wspomagania kierownicy (jak jest) i sciągnąć pasek od wspomki (w ty przypadku trzeba się niestety położyć przy autku).Operacje przy altku można z powodzeniem wykonywać "od góry", łącznie z osadzaniem go na dolnej osi.Moja sugestia - staraj się likwidować (np. przy pomocy metalowych podkładek) jak najbardziej luz wzdłużny altka w mocującym go uchwycie ( tym dolnym). W przeciwnym wypadku altek ma tendencję do przekrzywiania się w mocowaniu i koła pasowe (altka i wału) nie są w jednej osi, co skutkuje szybkim zuzyciem paska.

Napisano

gdzie trzeba jeszcze regulowac naciąg paska oprócz tej górnej sruby(tam na pierwszym rysunku gdzie ta strzałka?)Tam na tym zdjeciu jest do samego konca naciągniete

Napisano

> gdzie trzeba jeszcze regulowac naciąg paska oprócz tej górnej

> sruby(tam na pierwszym rysunku gdzie ta strzałka?)Tam na tym

> zdjeciu jest do samego konca naciągniete

No przecież ci napisałem, że dla TEGO paska skończyła się regulacja. Bo się wyciągnął. Nowy bedzie krótszy więc śruba wypadnie trochę mniej niż w połowie.

Napisano

> gdzie trzeba jeszcze regulowac naciąg paska oprócz tej górnej

> sruby(tam na pierwszym rysunku gdzie ta strzałka?)Tam na tym

> zdjeciu jest do samego konca naciągniete

Wystarczy tylko operowanie przy górnym mocowaniu, trzeba na tyle odkręcić śrubę, by altek w miarę swobodnie przesuwał się wzdłuż płaskownika mocującego (tego z wycięciem w środku).Na fotce rzeczywiście wygląda, że możliwości w zakresie regulacji osiągnęły swój kres.Dokręcenie, nawet bardzo silne dolnej śruby mocującej altek zapewnia jego wahliwość i możliwość regulacji.

Napisano

> No przecież ci napisałem, że dla TEGO paska skończyła się regulacja.

> Bo się wyciągnął. Nowy bedzie krótszy więc śruba wypadnie trochę

> mniej niż w połowie.

Howgh! Przy okazji proponuję (przynajmniej w przypadku x17dtl) używać paska 10x938 zamiast nominalnego 10x925. Ten dłuższy jakoś lepiej sie układa i lepiej przenosi power, przy jednoczesnym zapewnieniu możliwości jego regulacji.

Napisano

Jak się córka da namówić, to jutro pstryknie mi fotki mojego kultowego kijaszka do naciągu paska altka w akcji 893goodvibes.gif(korzysta z niego już 2 moich kolegów, bo mówią, ze nie mogą znaleźć takiego, który równie dobrze leży w ręku).Pozdrówka

Napisano

> Jak się córka da namówić, to jutro pstryknie mi fotki mojego

> kultowego kijaszka do naciągu paska altka w akcji (korzysta z

> niego już 2 moich kolegów, bo mówią, ze nie mogą znaleźć

> takiego, który równie dobrze leży w ręku).Pozdrówka

Chętnie bym tez pozyczył tego kijaszka smile.gifale to bym musiał podleciec helikopterem bo gdzie tam śląsk wink.gif

Pozdrawiam

Napisano

Jedna uwaga: jak będziesz naciągał ten pasek to nie przesadzaj z siłą, tu trzeba wyczucia. Ma być napięty ale nie na sztywno.

Jak za mocno naciągniesz to na pewno nie będzie się slizgał ale dość szybko załatwisz łożyska w altku, szczególnie przednie.

Z resztą za mocno napięty pasek też słychać - aż jęczy tongue.gif

Bywają sytuacje, że koło pasowe jest już wyrobione (wytarte) i nowy pasek niewiele pomoże. Wtedy tylko wymiana.

pozdro

Napisano

no i wymieniłem smile.gif uzyłem do naciagu drewna około 50cm.Ale dziwiło mnie to ze w kazdym sklepie podawali mi inny rozmiar paska confused.gif 10x925,938,913 i okazało sie ze ten ostatni rozmiar miałem załozony,wymieniłem stary załozyłem nowy,myslałem ze to będzie az tak trudne,ale wcale nie.Jestem wdzieczny kolegą z forum za pomoc bow.gifbow.gifbow.gif

• 5 miesięcy później...
Napisano

> Howgh! Przy okazji proponuję (przynajmniej w przypadku x17dtl) używać

> paska 10x938 zamiast nominalnego 10x925. Ten dłuższy jakoś

> lepiej sie układa i lepiej przenosi power, przy jednoczesnym

> zapewnieniu możliwości jego regulacji.

Witam! Ja też przy okazji wymiany rozrządu wymieniłem i pozostałe paski. Niestety po około 1000km pasek od altka zaczął piszczeć, porawiłem wieć naciąg. Był tak luźny, że musiałem naciągnąć go na maxa. Po kolejnych 500 km znów piski, a jak temperatura powietrza spadła do 4 st. C to myślałem , że ta cholera już nie przesteie piszczeć. Czy to możliwe, żeby nowy pasek aż tak się wyciągnął po tak krótkim uzytkowaniu? Ten pasek to CONTITECH - podobno bardzo dobry. Czy wyjściem nie byłoby zalożenie nieco szerszego paska (szersza powierzchnia styku pasek-koła)? hmm.gifMa ktoś ma jakieś pomysły? Pozdrawiam.

Napisano

Ten pasek to CONTITECH -

> podobno bardzo dobry. Czy wyjściem nie byłoby zalożenie nieco

> szerszego paska (szersza powierzchnia styku pasek-koła)? Ma

> ktoś ma jakieś pomysły? Pozdrawiam.

Może wytarło ci się koło pasowe. Ja tak miałem i za dwa miesiące od zmiany paska, gdy nie mogłem go bardziej naciągnąć, musiałem zmieniać koło pasowe, bo jedna połówka koła miała średnicę mniejszą niż zewnętrzna średnica paska klinowego a krawędź była ostra jak żyletka.

Napisano

> Witam! Ja też przy okazji wymiany rozrządu wymieniłem i pozostałe

> paski. Niestety po około 1000km pasek od altka zaczął piszczeć,

> porawiłem wieć naciąg. Był tak luźny, że musiałem naciągnąć go

> na maxa. Po kolejnych 500 km znów piski, a jak temperatura

> powietrza spadła do 4 st. C to myślałem , że ta cholera już nie

> przesteie piszczeć. Czy to możliwe, żeby nowy pasek aż tak się

> wyciągnął po tak krótkim uzytkowaniu? Ten pasek to CONTITECH -

> podobno bardzo dobry. Czy wyjściem nie byłoby zalożenie nieco

> szerszego paska (szersza powierzchnia styku pasek-koła)? Ma

> ktoś ma jakieś pomysły? Pozdrawiam.

Ja też miałem problem z naciągiem paska, mam na tyle wyrobione koło pasowe na altku, że skończyła się regulacja naciągu.

Założyłem więc krótszy pasek (u mnie 920 zamiast 925) i problem z głowy. Po paruset km też się naciągnął i zaczął ślizgać ale ponieważ jest krótszy to regulacji wystarczyło żeby go naciągnąć i teraz jest OK.

Napisano

Problem ślizgania się paska bywa następujący.

Jeśli pasek lub koło pasowe jest wytarte, to mimo prawidłowej długości paska, występuje taki oto problem.

Pasek zamiast zapierać się niczym klin Rys. 1, opiera się wewnętrzną częścią Rys. 2 o wewnętrzną część koła psowego. W takiej sytuacji pasek nie jest wstanie przenieść właściwego momentu i mimo właściwego naciągu zaczyna się ślizgać.

Pozostaje wymiana koła na nowe lub paska na nr szerszy.

279715463-kolo.gif

post-61095-14352487762416_thumb.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.