Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Silnik nie gasnie cz.2

Featured Replies

Napisano

Odkopałem tego posta http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&Number=278514760&an=0&page=19#Post278514760, ponieważ już odkryłem w czym problem z gaszeniem silnika. A wiec do rzeczy.

Silnik czasami nie gaśnie ponieważ, mimo przekręcenia kluczyka w pozycje stop do zaworu cały czas dochodzi jakiś, nazwę to, lewy prąd, o bardzo małej wartości. Pytania tylko skąd się on tam bierze?

Z racji tego, że przez elektrozawór płynie podczas jego otwarcia bardzo mały prąd nawet zawilgocenie jakieś kostki łączeniowej może powodować powyższą sytuację.

Pozostaje tylko zidentyfikować, gdzie jest problem, a na razie, żeby wyłączyć silnik, pomaga np. naciśniecie stopu.

Może teraz ktoś będzie umiał zasugerować rozwiązanie.

Napisano
  • Autor

Przecież to jest w końcu kącik techniczny a znowu nikt nic nie wie...???, szkoda...

Wiem, że podpadnę za to co napiszę ale uważam, że jeśliby brakło Lellka, to kącik ograniczyłby się do rozwązań problemów typu: termostat, jakie opony, jaki olej itp.

Proszę się nie obrażać, albo nie myśleć, że się mądruje, tylko po prostu nudno jest czytać wciąż powtarzające się te same problemy, które można by od razu zakończyć poprzez odnośnik typu ,,poczytaj to,, a tu znowu wszyscy piszą od nowa to samo, niejednokrotnie tylko po to aby zwiększyła się cyfra swoich wiadomości a często odpowiedzi w ogóle nie mają związku z tematem, co to jest już dla mnie najgorsze...

Wiem, że pisząc powyższe i tak nic nie zmienię, w końcu jest wolność słowa... czyli i ja mogę napisać co myślę...

Pozdrawiam

Napisano

Po pierwsze po co założyłeś nowy wątek, można było kontynuować w poprzednim.

Ale do rzeczy.

Nie chce mi się szukać po schematach więc zakładam, że przewód od zaworu idzie do stacyjki. Czy to małe napięcie występuje w stacyjce po odpięciu od niej przewodu? (jeśli nie, to wykluczymy uszkodzenie stacyjki)

Podłącz zawór nowym przewodem do stacyjki, nawet oknem i sprawdź czy efekt zanika. Jeśli tak to pozostaje ci rozpruwanie wiązki, albo poprowadzenie nowego przewodu równolegle ze starym.

amen.

Napisano
  • Autor

> Po pierwsze po co założyłeś nowy wątek, można było kontynuować w

> poprzednim.

Podejrzewam, że nowe są chętniej czytane

> Ale do rzeczy.

> Nie chce mi się szukać po schematach więc zakładam, że przewód od

> zaworu idzie do stacyjki.

Wreszcie obcykałem schemat i wynika z niego, że trzy przewody od elektrozaworu odcinania paliwa wędrują do:

Brązowy - do masy

Niebiesko czerwony - do immobilisera

Czarno żółty - napięcie po stacyjce, które równocześnie dochodzi również do przekaźnika czasowego świec żarowych.

>Czy to małe napięcie występuje w

> stacyjce po odpięciu od niej przewodu? (jeśli nie, to wykluczymy

> uszkodzenie stacyjki)

> Podłącz zawór nowym przewodem do stacyjki, nawet oknem i sprawdź czy

> efekt zanika. Jeśli tak to pozostaje ci rozpruwanie wiązki, albo

> poprowadzenie nowego przewodu równolegle ze starym.

> amen.

Dzięki za rady. Muszę się z tym pobawić. Ale poczekam na lepszą pogodę i trochę czasu. Pozdro

Napisano

> Z racji tego, że przez elektrozawór płynie podczas jego otwarcia

> bardzo mały prąd nawet zawilgocenie jakieś kostki łączeniowej

> może powodować powyższą sytuację.

Elektrozawór nie ma bezpośredniego połączenia z +12V na kostce od immo. O tym czy prąd popłynie do zaworu czy nie decyduje immo.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.