Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Olej 15W40 do Stilo 1.9jtd

Featured Replies

Napisano

> Lał (leje) ktoś z was może?

A po co taka smoła? Minimum to 10W40

Napisano
  • Autor

no bo do takiego mam na tyle dostęp że mogę go sobie wymieniać choćby co 10 tys km

Napisano

> no bo do takiego mam na tyle dostęp że mogę go sobie wymieniać choćby

> co 10 tys km

takiego to ja bym i co 5 wymieniał zlosnik.gif

Napisano

> Lał (leje) ktoś z was może?

Wiesz kolego ile kusztuje turbospreżarka? Może jeszcze masz dostęp do uzywanych klocków hamulcowych? Albo tanich opon z aut po wypadku?

Napisano
  • Autor

eee-taka gatka do władka. Prosze napisać jakieś podstawy techniczne lub warunki dla których dany olej może pracować w konkretnym silniku czy też nie, np: nie nadaje sie bo......, albo nadaje się ale...... itd a nie takie tam z palca wyssane informacje. Podam dla przykładu że na tym właśnie oleju jeżdzą silniki w autach ciężarowych czyli w znacznie trudniejszych warunkach ,pod bardzo dużymi obciążeniami w klasie emisji spalin euro5. Przebiegi między wymianami są dozwolone do 100tys km w ruchu międzynarodowym ,(przy ruchu miejskim zalecane to do 60tys km). I tu właśnie leży pytanie - czym "gorszym" lub "lepszym"wyróżnia sie silnik diesla pojazdu osobowego od ciężarowego skoro jeden na tym samym oleju zrobi 100tys (czasookresy remontów silników czy wymiany turbin sięgają nawet ponad 2 milionów km) a drugi nie może zrobić powiedzmy 10tys bo jak tu kolega stwierdził w podtekście "szlag silnik trafi".

Pozdrawiam

Grzegorz

Napisano

Sięgnij do instrukcji i sprawdź co zaleca producent. Jeśli jest tam 15W40 to IMO lej.

Napisano

> no bo do takiego mam na tyle dostęp że mogę go sobie wymieniać choćby

> co 10 tys km

Olej jest za gęsty, zbyt duże ciśnienie może powywalać uszczelniacze, chociaż to pewnie na samym końcu.

Kanaliki smarujące w turbinie pewnie też obliczone są na żadsze oleje, wolniejszy przepływ może doprowadzać do zapiekania się oleju w turbinie.

To że 15W40 stosują w ciężarówkach z wymianami co 60tys. km niczego dla samochodu osobowego nie daje.

Luzy i tolerancje kilkunastolitrowych silników samochodów ciężarowych są zupełnie inne niz osobowych.

W żadnym miejscu instrukcji nie ma dopuszczenia tej klasy oleju w JTD,

to co zaoszczędzisz nie płacąc za ten olej możesz szybko nadpłacić w naprawach.

Napisano
  • Autor

i to jest sensowna wypowiedz smile.gif

Dziękuję i pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.