Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

STILO - zawieszenie, układ kierowniczy, jakość

Featured Replies

Napisano

Witam Wszystkich

Jakiś czas temu sprzedałem swoje auto i właśnie jestem w trakcie poszukiwania kolejnego. Moją uwagę zwrócił między innymi Fiat STILO. Mam w związku z tym kilka pytań:

1. jak sprawuje się zawieszenie (słyszałem że jest mało stabilne)

2. jaki jest układ kierowniczy (podobno słabo wyczuwalny i pośredni)

3. jak jest z jakością wnętrza, czy szybko się zużywa, czy częstym problemem są trzeszczące plastiki

Ogólnie ważną sprawą są dla mnie wrażenia z jazdy autem, jego prowadzenie i komfort. Na początku myślałem o Fordzie Focus. To solidne auto z doskonałym układem kierowniczym i świetnym zawieszeniem. Niestety wnętrze jest delikatnie mówiąc paskudne, do tego większość egzemplarzy rdzewieje. Jeżeli ktoś z Was ma porównanie z Fordem to bardzo poproszę o opinię.

Przy okazji mam pytanie o najczęstsze usterki i awarie.

Dziękuję z góry.

Napisano

> Witam Wszystkich

> Jakiś czas temu sprzedałem swoje auto i właśnie jestem w trakcie

> poszukiwania kolejnego. Moją uwagę zwrócił między innymi Fiat

> STILO. Mam w związku z tym kilka pytań:

> 1. jak sprawuje się zawieszenie (słyszałem że jest mało stabilne)

> 2. jaki jest układ kierowniczy (podobno słabo wyczuwalny i pośredni)

> 3. jak jest z jakością wnętrza, czy szybko się zużywa, czy częstym

> problemem są trzeszczące plastiki

> Ogólnie ważną sprawą są dla mnie wrażenia z jazdy autem, jego

> prowadzenie i komfort. Na początku myślałem o Fordzie Focus. To

> solidne auto z doskonałym układem kierowniczym i świetnym

> zawieszeniem. Niestety wnętrze jest delikatnie mówiąc paskudne,

> do tego większość egzemplarzy rdzewieje. Jeżeli ktoś z Was ma

> porównanie z Fordem to bardzo poproszę o opinię.

> Przy okazji mam pytanie o najczęstsze usterki i awarie.

> Dziękuję z góry.

nie bierz focusa jedynki bo to fajne auto ale na reklamach jeździłem tym

jako służbowym nie warto palacz.gif

Napisano

> Jeżeli ktoś z Was ma

Ja mam porównanie z Focusem (tym poprzednim), bo jeździłem trochę jednym i drugim.

Jeśli chodzi o komfort podróżowania, to nie ma tu w zasadzie czego porównywać, przy Stilo Focus wypada żenująco - mam tu na myśli wygodę foteli, ilość miejsca, funkcjonalność, efektywność klimatyzacji, łatwość kręcenia kierownicą zlosnik.gif i całą masę innych takich. Porównuję Focusa kombi i Stilo MW.

Plastiki w Stilo są takie sobie ogólnie rzecz biorąc, choć oczywiście lepsze od tych w Focusie wyglądających jak cerata. Skrzypienie jest w zasadzie podobne w obu autach. Tapicerka lepsza jest w Stilo, ale to chyba zależy od wersji (porównuję Focusa Ambiente i Stilo Dynamic), chociaż mankamentem Stilo jest fatalnie przemyślana konstrukcja fotela, a zwłaszcza siedziska: materiał tapicerski napięty jest na rzepach, rzepy lubią się odkleić od gąbki i wtedy tkanina zaczyna się fałdować.

Co do awaryjności - to Stilo lubi się psuć zlosnik.gif. Ale i tak chyba wolałbym jeździć na codzień Stilo (godząc się na nieodzwone usterki) niż męczyć się Focusem, zwłaszcza gdyby była to jazda w dłuższych trasach. Focus zdecydowanie przegrywa komfortem podróżowania...

Napisano

Focus ma rewelacyjne zawieszenie.........reszta należy do Fiata zlosnik2.gifzlosnik2.gifzlosnik2.gif

Napisano

> Focus ma rewelacyjne zawieszenie.........

powiedz to mojemu kumplowi, który po 40kkm musi wybulić niezłą kasę na remont tylnego, wilowahaczowego zawieszenia ~2,5kPLN sciana.gif

>reszta należy do Fiata

oj tak brawo.gifyay.gif

Napisano

> Focus ma rewelacyjne zawieszenie.........reszta należy do Fiata

taaa w testach a potem jest do wymiany za grubą kasę i na dodatek

tnie opony - każde opony angryfire.gif

Napisano

> powiedz to mojemu kumplowi, który po 40kkm musi wybulić niezłą kasę

> na remont tylnego, wilowahaczowego zawieszenia ~2,5kPLN

Za remont tylnego zawieszenia w Stilo MW po 40+kkm płaciłem jakoś tak podobnie. zlosnik.gif

Napisano

> Witam Wszystkich

> Jakiś czas temu sprzedałem swoje auto i właśnie jestem w trakcie

> poszukiwania kolejnego. Moją uwagę zwrócił między innymi Fiat

> STILO. Mam w związku z tym kilka pytań:

> 1. jak sprawuje się zawieszenie (słyszałem że jest mało stabilne)

> 2. jaki jest układ kierowniczy (podobno słabo wyczuwalny i pośredni)

> 3. jak jest z jakością wnętrza, czy szybko się zużywa, czy częstym

> problemem są trzeszczące plastiki

> Ogólnie ważną sprawą są dla mnie wrażenia z jazdy autem, jego

> prowadzenie i komfort. Na początku myślałem o Fordzie Focus. To

> do tego większość egzemplarzy rdzewieje. Jeżeli ktoś z Was ma

> Przy okazji mam pytanie o najczęstsze usterki i awarie.

> Dziękuję z góry.

focus 1 w srodku plastic fantastik ,deska to z jednego kawalka hehe.gif klima to kupa ogulnie ogrzewanie no.gif sprzeglo padlo po 60 kkm 7 tys w ASO jedynie co to skrzynia mi sie podobala precyzyjna ale wstilonku porownywalna

Napisano

> Za remont tylnego zawieszenia w Stilo MW po 40+kkm płaciłem jakoś tak

> podobnie.

nie to żebym się upierał, ale w tylnym zawieszeniu Stiolo tuleje są wymienne i nawet w ASO jest to akceptowalna kwota..

Jeśli zaś chodzi o Focusa to tylko magicy radza sobie bez wymiany całych wahaczy...

A te Twoje to ogólnie jakieś pechowe.... 270751858-jezyk.gifrotfl.gif

Napisano

> Na początku myślałem o Fordzie Focus. To

> do tego większość egzemplarzy rdzewieje.

No RUDA pani to lubi Fordy na równi z Polonezami i maluchami rotfl.gif

Klapę bagażnika to aż strach otwierać... hahaha.gifhahaha.gif

Napisano

> nie to żebym się upierał, ale w tylnym zawieszeniu Stiolo tuleje są

> wymienne

Wiem, że są wymienne, bo wymieniam tak średnio co 3 kkm komplet. Wymieniałem też całą belkę (dwukrotnie - bo ta po pierwsza rozleciała się prawie natychmiast, druga była w ramach gwarancji na pierwszą i też się rozleciała), sprężyny dwa razy, amortyzatory też dwa razy. Cóż - stan faktyczny jest taki, że jak się w Stilo zawieszenie z tyłu zacznie wykazywać objawy zużycia, to jest już klapa: istnieją pewne półśrodki zaradcze, ale należy po prostu przyjąć do wiadomości, że nie istnieje sposób skutecznej(*) naprawy. Fabryczne zawieszenie z tyłu wytrzymało niecałe 50 kkm i od tego czasu przez następne ~25 kkm jest to pasmo bezustannych diagnoz, napraw, oględzin i wymian pad.gif

(*) Przez naprawę skuteczną rozumiem przywrócenie zawieszenia do takiego stanu, w jakim było w aucie nowym: bez trzeszczenia, stukania, skrzypienia, pukania, łomotania, walenia i dzwonienia.

Napisano

ogulnie ktos nazekal ze cieszko wymienic zarowke w stilo z przodu wymienialem w focusie i wcale latwiej tam nie jest smirk.gif

Napisano

> Wiem, że są wymienne, bo wymieniam tak średnio co 3 kkm komplet.

> Wymieniałem też całą belkę (dwukrotnie - bo ta po pierwsza

> rozleciała się prawie natychmiast, druga była w ramach gwarancji

> na pierwszą i też się rozleciała), sprężyny dwa razy,

> amortyzatory też dwa razy. Cóż - stan faktyczny jest taki, że

> jak się w Stilo zawieszenie z tyłu zacznie wykazywać objawy

> zużycia, to jest już klapa: istnieją pewne półśrodki zaradcze,

> ale należy po prostu przyjąć do wiadomości, że nie istnieje

> sposób skutecznej(*) naprawy. Fabryczne zawieszenie z tyłu

> wytrzymało niecałe 50 kkm i od tego czasu przez następne ~25 kkm

> jest to pasmo bezustannych diagnoz, napraw, oględzin i wymian

> (*) Przez naprawę skuteczną rozumiem przywrócenie zawieszenia do

> takiego stanu, w jakim było w aucie nowym: bez trzeszczenia,

> stukania, skrzypienia, pukania, łomotania, walenia i dzwonienia.

jakis pechowy egzemplaz trafiles albo dzior nie omijasz biglaugh.gif

Napisano

> jakis pechowy egzemplaz trafiles

Zupełnie standardowy. ok.gif

W ASO twierdzą, że zawieszenie "ma prawo wydawać pewne odgłosy w czasie pracy" i problemu żadnego nie ma. Zdanie to podziela importer.

Napisano

> Zupełnie standardowy.

> W ASO twierdzą, że zawieszenie "ma prawo wydawać pewne odgłosy w

> czasie pracy" i problemu żadnego nie ma. Zdanie to podziela

> importer.

ja mam narazie 80 kkm i wszystko orginal lacznie z lacznikami staba,zoboczymy co dalej ,ogulnie to uwazam ze dozo zalezy jak ktos jezdzi samochodem

Napisano

> ja mam narazie 80 kkm i wszystko orginal lacznie z

> lacznikami staba,zoboczymy co dalej

To znaczy po prostu tyle, że hałasujące zawieszenie Ci nie przeszkadza. zlosnik.gif

> to jest kwestia jak sie

> jszdzi samochodem

Jeździ się strasznie delikatnie: dziury się omija, na krawężniki nie wjeżdża, nawet po mieście jeździ się niedużo (głównie w trasach) - gwarantuję, że 98% Stilaków ma dużo cięższe życie niż ten konkretny egzemplarz.

Napisano

niecierpie jak mi cos puka ,stuka czy inne jakies musi byc cisza zeby bez muzyki tez dalo sie jezdzic zlosnik.gif

Napisano

> niecierpie jak mi cos puka ,stuka czy inne jakies musi byc cisza

No i tu wszystko rozbija się o definicję słowa "cisza" zlosnik.gif, bo akurat Stilo (nawet fabrycznie nowe) jakoś szczególnie ciche w środku nie jest: począwszy od szumu opływającego powietrza, przez pracę zawieszenia, po odgłosy dochodzące od strony komory silnika. W przypadku JTD nakładają się na to jeszcze wibracje pochodzące od silnika.

Tyle, że na początku z zawieszenia słychać tylko ciche, głuche odgłosy i syczenie - i taki właśnie stan chciałbym przywrócić, ale nie bardzo się da...

Napisano

trzeba zmienic warsztat zlosnik.gif

nie jest to zawieszenie naszczescie wielowachaczowe zlosnik.gif a widzialem nawet zawieszenia gzie na jedno kolo przypada 2 amory (tyl) tam to dopiero ma sie co psuc na tych drogach naszych biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

Dziękuję za opinie. Musze przyznać że informacje o zawieszeniu STILO brzmią przerażająco.... A jakie są jeszcze typowe usterki modelu?

Jak sprawa zawieszenia i układu kierowniczego? Jak go oceniacie? Czy faktycznie są to słabe punkty STILO?

Napisano

> Dziękuję za opinie. Musze przyznać że informacje o zawieszeniu STILO

> brzmią przerażająco.... A jakie są jeszcze typowe usterki

> modelu?

A które to "typowe"? hmm.gif Jest tych problemów całkiem sporo - tu przykład: KLIK - drugi rok z tym autem wyglądał jeszcze "lepiej" niż pierwszy. zlosnik.gif

> Jak sprawa zawieszenia i układu kierowniczego? Jak go oceniacie? Czy

> faktycznie są to słabe punkty STILO?

Ale pod jakim względem? hmm.gif Jeśli chodzi o zestrojenie zawieszenia, to jest wygodne ok.gif - IMO rozsądny kompromis między trakcją i komfortem. Na felgach 17" pojawia się tzw. "syndrom wozu drabiniastego" zlosnik.gif, 16" są IMO optymalne. ok.gif Układ kierowniczy nie jest jakoś szczególnie precyzyjny, ale to nie auto sportowe, więc da się z tym żyć. Dwustopniowe wspomaganie jest bardzo wygodne - ale docenia się to dopiero, jak po Stilo wraca się do auta, które ma standardowe wspomaganie hydrauliczne.

Co do standardowych usterek układu kierowniczego, to zdarzają się stuki z maglownicy i kolumny połączone z luzem - nawet we względnie nowych autach. Łączniki stabilizatora są mało trwałe, ale są za to niezbyt drogie, a wymienia się je dość prosto. Małą trwałość mają też górne łożyska kolumn McPhersona - tzn. lubią chrobotać przy kręceniu kierownicą, zwłaszcza przy wolnej jeździe lub na postoju. Na kąciku w kilku aytach przytrafiły się również pekające sprężyny. hmm.gif

To tyle w skrócie o układzie kierowniczym i przednim zawieszeniu ok.gif - o tylnym wypowiedziałem się wcześniej. zlosnik.gif

Napisano

> zawieszenie jest ok

Zdecydowanie nie jest OK - zawieszenie tylne w Stilo to bubel. no.gif

Nie rozumiem, dlaczego czasem pojawia się tendencja chwalenia producenta za wszelką cenę i usprawiedliwania wszystkich jego potknięć, nawet tych najbardziej oczywistych? W interesie konsumentów jest wytykanie wszelkich problemów i niedociągnięć tak, żeby producent miał świadomość, że klienci patrzą mu na ręce - w innym przypadku skończy się to tak, że za dziesięć lat będą dyskusje w rodzaju "auto jest super, bo silnik wytrzymał całe 2 lata i 50 kkm zanim się rozleciał, a karoseria zardzewiała tylko z jednej strony, ale jeszcze dużych dziur nie ma" zlosnik.gif - skoro klient godzi się na jakość mizerną, to w następnym podejściu można mu sprzedać coś jeszcze gorszego, bo i tak będzie zadowolony...

Napisano

> a czy jedziles innymi samochodami innych marek ??

Owszem - miałem sporo samochodów (w większości kupionych jao nowe), również innych marek niż Fiat. Jeśli chodzi o jakość i niezawodność, to Stilo grzeje tyły - jest w najgorszej trójce.

Napisano

> Zdecydowanie nie jest OK - zawieszenie tylne w Stilo to bubel.

chyba nie naprawiales tylniej belki w punto np. bravo brava,kolega ma 206 i knie na zawieszenie belke skretna juz wymienil a wachaczy przednich juz przestal liczyc hehe.gif

Napisano

> to czemu go jeszcze nie pogoniles ??

Jak nie, jak tak zlosnik.gif - sprzedałem za 1/3 ceny po roku od zakupu (bo nikt więcej dać nie chciał). Jako że sprzedałem w rodzinie, to dalej mam z nim do czynienia. ok.gifbiglaugh.gif

Napisano

> chyba nie naprawiales tylniej belki w punto

Akurat miałem kilka Punto zlosnik.gif - to zdecydowanie nie ta skala problemu, co w Stilo no.gif

Napisano

nie to zebym zachwal fiata ,ale jet np przekonanie ze niby VW jest taki bezawaryjny jezdzilem golfem 4 psuje sie jak kazdy inny samochod skrzypialy plastiki skrzeczaly fotele plastiki oblazily

Napisano

> nie to zebym zachwal fiata ,ale jet np przekonanie ze niby VW jest

> taki bezawaryjny jezdzilem golfem 4

Ja też, przez rok - i akurat z tej pary wciąż wolałbym Stilo ok.gifzlosnik.gif

Napisano

Ja przed kupnem stilo przymierzałem się również do focusa (I) i co mnie odstraszyło w focusie:

- wykończenie wnętrza,

- ilość miejsca,

- cena

Kupując stilo dostałem 12% upustu, jako wyposażenie dodatkowe wybrałem m.in. przesuwaną tylną kanapę i uważam, że jest to super element w moim samochodzie. Pasażerowie z tyłu mają więcej miejsca niż w niejednym aucie średniej klasy.

Zawieszenie w stilo może być dokuczliwe, dlatego należy jeździć nieco ostrożniej po dziurach, krawężnikach itp.

Jak do tej pory nie miałem żadnej awarii, sam wymieniłem łączniki stabilizatora (koszt około 40,- zł), sam wymieniam filtr przeciwpyłkowy i dezynfekuję klimatyzację.

U mnie zawieszenie tylne jest OK (40 kkm), natomiast hałasuje coś z przodu - stawiam na stabilizator, ale poczekam z tym do przeglądu.

Fotele wbrew narzekaniom osób, które wsiadły na chwilę do samochodu, są całkiem wygodne - trasa 1.300 km - bez bólu pleców - a mam 191 cm wzrostu.

Co do układu kierowniczego - to też przesada, że jest mało precyzyjny - te odczucia co do jego wad mogą wynikać z tego, że stilo ma elektryczne wspomaganie i pracuje nieco inaczej niż w samochodach ze wspomaganiem hydraulicznym.

Tapicerka wbrew moim obawom jest trwała (mam jasną tapicerkę na fotelach i boczkach drzwi) i nie ma większych problemów z utrzymaniem jej w czystości - zabrudzenia łatwo się usuwają (nawet te tłuste po smarach - niedogodność gdy korzystam z ASO) pod warunkiem zastosowaniem odpowiedniego środka czyszczącego.

I jeszcze jedna rzecz - możliwość samodzielnego zamontowania tempomatu za około 200,- zł - od kiedy go zamontowałem używam codziennie.

Jako wadę mojego samochodu mogę wskazać działanie układu hamulcowego - czasami zawieszają się klocki hamulcowe na którymś z tylnych kół i według moich obserwacji zaciski hamulców wymagają dbania o nie - oczyszczenia i przesmarowania przynajmniej raz w roku. Po takiej operacji jest bardzo dobrze, później z upływem czasu hamulce działają różnie, raz bardzo dobrze, kiedy indziej pedał jest dosyć miękki, a hamowanie mniej skuteczne.

Napisano

A czy można prosić o szczegóły montażu tempomatu za 200zł hmm.gif

Napisano

> A czy można prosić o szczegóły montażu tempomatu za 200zł

Wystarczy wybrać zakładkę szukaj i wpisać hasło tempomat - jest tego całkiem dużo.

Jest również tutaj

Napisano

> Zdecydowanie nie jest OK - zawieszenie tylne w Stilo to bubel.

> Nie rozumiem, dlaczego czasem pojawia się tendencja chwalenia

> producenta za wszelką cenę i usprawiedliwania wszystkich jego

> potknięć, nawet tych najbardziej oczywistych? W interesie

> konsumentów jest wytykanie wszelkich problemów i niedociągnięć

> tak, żeby producent miał świadomość, że klienci patrzą mu na

> ręce - w innym przypadku skończy się to tak, że za dziesięć lat

> będą dyskusje w rodzaju "auto jest super, bo silnik wytrzymał

> całe 2 lata i 50 kkm zanim się rozleciał, a karoseria

> zardzewiała tylko z jednej strony, ale jeszcze dużych dziur nie

> ma" - skoro klient godzi się na jakość mizerną, to w następnym

> podejściu można mu sprzedać coś jeszcze gorszego, bo i tak

> będzie zadowolony...

Potwierdzam, wymieniałem tuleje tylnej belki około 10 tyś km temu i znowu kwalifikują się do wymiany! Zastanawia mnie tylko jak to sie dzieje, że oryginalne wytrzymuja kilkadziesiat k km a wymieniane tylko kilka-kilkanascie? Cos mi sie zdaje, ze panowie w ASO nie wykonują wymiany prawidłowo ale w takim razie w moim wypadku bedą to robić cyklicznie w ramach gwarancji 2 razy w roku! Co do przedniego zawieszenia to po roku jeżdzenia po dziurawych drogach (moja trasa dom - praca - dom) składa się z ogromnej ilości łat stanowiacych nawierzchnię gęsto utkana wyrwami, wydaje całe serie blizej niezidentyfikowanych stuków i innych odgłosów. Przekładnia kierownicz padła po 110 tyś km i została zregenerowana za 160 zł (koszt nowej 1100 zł!) i jak narazie daje radę. Na dokładkę w grudniu przestało działać podgrzewanie fotela kierowcy! Podsumowując Stilo to naprawde przestronne i wygodne auto z przyjemnym i funkcjonalnym wnętrzem, bardzo dobrym silnikiem (JTD 115) i tragicznym zawieszeniem!

Napisano

> Dziękuję za opinie. Musze przyznać że informacje o zawieszeniu STILO brzmią przerażająco....

Zwróć uwagę, że narzeka tylko jeden kolega. A nas jest tutaj ponad 60. zlosnik.gif

> A jakie są jeszcze typowe usterki modelu?

Patrz wątek podwieszony. 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Dziękuję za opinie. Musze przyznać że informacje o zawieszeniu STILO

> brzmią przerażająco....

Opiniami Daniela_I o Stilo to niedługo będą dzieci straszyć... hahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif

Większość usterek w Stilo nie odbiega na "-" w stosunku do innych marek w tej klasie. Niestety mineły juz czasy niezniszczalnych VW, Volvo czy choćby BMW Mercedesa... sciana.gif

Napisano

> Opiniami Daniela_I o Stilo to niedługo będą dzieci straszyć...

> Większość usterek w Stilo nie odbiega na "-" w stosunku do innych

> marek w tej klasie. Niestety mineły juz czasy niezniszczalnych

> VW, Volvo czy choćby BMW Mercedesa...

z moim nic się nie dzieje ale ma dopiero niecałe 10 000 km biglaugh.gif

Napisano

> Potwierdzam, wymieniałem tuleje tylnej belki około 10 tyś km temu i

> znowu kwalifikują się do wymiany! Zastanawia mnie tylko jak to

> sie dzieje, że oryginalne wytrzymuja kilkadziesiat k km a

> wymieniane tylko kilka-kilkanascie? Cos mi sie zdaje, ze panowie

> w ASO nie wykonują wymiany prawidłowo

Ostatnich trzech wymian bardzo skrupulatnie pilnowałem - wszystko zgodnie z procedurą: kierunek montażu jest poprawny, tuleje są wciskane prasą, śruby skręcane są już po opuszczeniu auta na ziemię, itd.

Podejrzewam, że wzorem innych koncernów motoryzacyjnych robiących takie numery z częściami, tuleje sprzedawane w ASO jako zestaw naprawczy różnią się jakością/trwałością od tego, co idzie na pierwszy montaż. Innego wytłumaczenia raczej nie ma - bo pierwszy, fabryczny komplet w końcu prawie 50 kkm wytrzymał. hmm.gif

> ale w takim razie w moim

> wypadku bedą to robić cyklicznie w ramach gwarancji 2 razy w

> roku!

Z tym może być teraz problem, bo same odgłosy nie kwalifikują jeszcze elementów zawieszenia do naprawy (takie jest stanowisko importera) - jeśli tuleje nie mają luzów ujawniających się np. na szarpakach, to są OK, nawet jeśli łomocą w czasie jazdy. sick.gif

> Podsumowując Stilo to naprawde

> przestronne i wygodne auto z przyjemnym i funkcjonalnym

> wnętrzem,

Zgadzam się ok.gif - co do funkcjonalności trudno mieć większe zastrzeżenia (no, może pomijając dostęp do niektórych elementów typu żarówki - ale to jakby osobny problem), komfort też stoi na wysokim poziomie jak na ten segment aut - głównym problemem IMO jest mizerna trwałość niektórych podzespołów.

Napisano

> Zwróć uwagę, że narzeka tylko jeden kolega. A nas jest tutaj ponad

> 60.

Nie wiem, czy usiłujesz zrobić ze mie pieniacza, czy masz problemy z liczeniem. niewiem.gif

1. W tym wątku wypowiedziało się dużo mniej niż 60 osób.

2. Na kąciku może i jest ponad 60 osób, ale "narzekających" też wcale nie tak mało...

Napisano

> Większość usterek w Stilo nie odbiega na "-" w stosunku do innych

> marek w tej klasie.

Ja wiem, że miło sobie poprawiac samopoczucie, ale niestety nie jest to prawda.

U dealera, u którego kupiłem i serwisowałem swoje Stilo, sprzedaż tego modelu to ułamek całości sprzedaży (głównie sprzedawały się SC, Punto, Pandy i Doblo - Stilo to może z jedno na miesiąc, a przez ostatni rok sprzedano chyba raptem ze dwie sztuki). Mimo to w serwisie Stilo były już bardzo częstymi gośćmi - gdyby patrzeć na to, jak często auta odwiedzają serwis, to mogłoby się wydawać, że ilościowo Stilo sprzedano więcej niż Punto. Do tego na tego właśnie dealera w ostatnich latach przypadły dwie wymiany auta na inne w skutek wad - obydwa to właśnie Stilo, mimo tak niewielkiej sprzedaży.

Cóż tu można dodać? Chyba tylko tyle, że w grudniu kupiłem sobie auto, którym jeżdżę teraz - zrobiłem do chwili obecnej 16 kkm z hakiem. Tapicerka się nie marszczy, zadne części nadwozia nie podpadały w czasie jazdy, itd. W serwisie byłem tylko raz - wymienic olej i przy tej okazji zamontować kilka fabrycznych akcesoriów. Usterek nie było żadnych. Można zapytać, co w tym dziwnego przy takim przebiegu? Ano nic - uważam, że to właściwie norma. Ale nie w przypadku Stilo - zajrzałem do swoich notatek: do przebiegu 16 kkm byłem ze Stilo w serwisie autoryzowanym 21 razy: raz na wymianie oleju, pozostałe wizyty to naprawy usterek. sciana.gif

Napisano

> Nie wiem, czy usiłujesz zrobić ze mie pieniacza, czy masz problemy z liczeniem.

Wszyscy mówią mi, że mam "ściśnięty umysł", czyli że liczyć potrafię. hehe.gif A pieniacza z Ciebie nie mam zamiaru robić. tongue.gif

> 1. W tym wątku wypowiedziało się dużo mniej niż 60 osób.

> 2. Na kąciku może i jest ponad 60 osób, ale "narzekających" też wcale

> nie tak mało...

Chcę tylko powiedzieć, że wypowiadają się Ci, którzy mają obiekcje do auta. Osoby zadowolone milczą. zlosnik.gif Jesteś jedyną znaną mi osobą, która tak wiele, tak często (ba... zawsze grinser006.gif) i tak skrupulatnie punktuje stilaka.

Ostatnio byłem w ASO na myciu silnika po zimie. I pan z ASO powiedział mi, że szkoda, że tak żadko do nich zaglądam, a jak już zaglądam to tylko na mycie silnika. To mu odpowiedziałem, że co ja mam biedny zrobić jak mnie się auto nie psuje. Poprosił mnie, żebym chociaż przeglądy okresowe u nich robił. rotfl.gif

Napisano

> Ja wiem, że miło sobie poprawiac samopoczucie, ale niestety nie jest to prawda.

> U dealera, u którego kupiłem i serwisowałem swoje Stilo, sprzedaż

> tego modelu to ułamek całości sprzedaży (głównie sprzedawały się

> SC, Punto, Pandy i Doblo - Stilo to może z jedno na miesiąc, a

> przez ostatni rok sprzedano chyba raptem ze dwie sztuki). Mimo

> to w serwisie Stilo były już bardzo częstymi gośćmi - gdyby

> patrzeć na to, jak często auta odwiedzają serwis, to mogłoby się

> wydawać, że ilościowo Stilo sprzedano więcej niż Punto.

A bierzesz pod uwagę to, że te pozostałe fiaty są mniej zelektronizowane niż stilo i że w większości są naprawiane u mechaników niezależnych, bo do ich obsługi nie jest wymagany egzaminer tylko młotek i kombinerki? zlosnik.gif Naprawy w ASO nie są reprezentatywne na polskim rynku napraw aut. 270751858-jezyk.gif

Napisano

> A bierzesz pod uwagę to, że te pozostałe fiaty są mniej

> zelektronizowane niż stilo

Dlaczego? hmm.gif Miałem Punto II FL - nie powiem, żeby było "mniej zelektronizowane", wyposażenie było też w zasadzie podobne jak w Stilo, a problemów bez porównania mniej (a właściwie po poprawieniu fabryki - zupełny ich brak). zlosnik.gif

> i że w większości są naprawiane u

> mechaników niezależnych, bo do ich obsługi nie jest wymagany

> egzaminer tylko młotek i kombinerki?

W tym ASO samochody po gwarancji to naprawiam ja i może jeszcze ze dwie osoby zeby.GIF - pisałem o naprawach gwarancyjnych. ok.gif

Napisano

> W tym ASO samochody po gwarancji to naprawiam ja i może jeszcze ze

> dwie osoby - pisałem o naprawach gwarancyjnych.

No dobra, to od innej strony. grinser006.gif Weźmy zawieszenie.

SC jest 2 razy lżejsze od stilo, więc zawieszenie ma lżej. Ja wiem, że jest jednocześnie delikatniejsze, ale albo nie aż 2 razy delikatniejsze, albo użytkownicy SC mają wyżej ustawiony próg odporności na usterki. zlosnik.gif

Doblo ma zawieszenie "dostawcze", więc bardziej odporne.

Jednym słowem gdybyś zrobił stilo o wadze SC i odporności doblo, a drogi mielibyśmy jak w EU, to byłoby niezniszczalne. zlosnik.gif

Napisano

> Ostatnich trzech wymian bardzo skrupulatnie pilnowałem - wszystko

> zgodnie z procedurą: kierunek montażu jest poprawny, tuleje są

> wciskane prasą, śruby skręcane są już po opuszczeniu auta na

> ziemię, itd.

> Podejrzewam, że wzorem innych koncernów motoryzacyjnych robiących

> takie numery z częściami, tuleje sprzedawane w ASO jako zestaw

> naprawczy różnią się jakością/trwałością od tego, co idzie na

> pierwszy montaż. Innego wytłumaczenia raczej nie ma - bo

> pierwszy, fabryczny komplet w końcu prawie 50 kkm wytrzymał.

jest opcja zamowienia tuleji POLIURETANOWYCH tongue.gif napewno sa drozsze ale sa nie do zajechania devil.gif

Napisano

> No dobra, to od innej strony. Weźmy zawieszenie.

> SC jest 2 razy lżejsze od stilo, więc zawieszenie ma lżej.

No tak, ale na tym polega rola producenta, żeby przewidzieć jakąś sensowną wytrzymałość zawieszenia. Cudów nie oczekuję - to co zamontowano w fabryce, było (przynajmniej jak dla mnie) do zaakceptowania: nawet gdyby trzeba było kupować kompletną nową belkę raz na 50 kkm, jeśli tylko miałaby trwałość identyczną jak ta zamontowana fabrycznie, nie widziałbym problemu. ok.gif

Kłopot w tym, że począwszy od pierwszej naprawy trwałość tylnego zawieszenia mierzy się w dniach, góra w tygodniach - nieprzyjemne odgłosy pojawiają się dość szybko, niby luzów przy diagnostyce nie widać, ale słychać, że coś jest nie tak. Bez różnicy, czy wymienia się całą belkę, czy same tuleje. A jak na to reaguje importer? Stwierdza, że to nic złego i odgłosy dochodzące z zawieszenia są dopuszczalne. pad.gif

Napisano

> Tapicerka wbrew moim obawom jest trwała (mam jasną tapicerkę na

> fotelach i boczkach drzwi) i nie ma większych problemów z

> utrzymaniem jej w czystości - zabrudzenia łatwo się usuwają

> (nawet te tłuste po smarach - niedogodność gdy korzystam z ASO)

> pod warunkiem zastosowaniem odpowiedniego środka czyszczącego.

Jaki środek czyszczący ? ( nazwa, firma ), mam ten sam problem.

Co jest dobre na kokpit ? pub2.gif

Napisano

> Zwróć uwagę, że narzeka tylko jeden kolega. A nas jest tutaj ponad

> 60.

Daniel nie jest sam.

Kupiłem stilo październik 2006. Po przejechaniu tylko 1kkm ! musiałem wymienic tuleje w tylnym zawieszeniu sciana.gif.

Na szczęście jest na gwarancji. smirk.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.