Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wyciek ze skrzyni - jak pilne?

Featured Replies

Napisano

Mam pod samochodem plamkę (kilka kropel dziennie), jakieś 20 cm od lewego koła...

Wcześiej miałem wilgotną skrzynię wokół pokrywy (to się chyba nazywa pokrywa piątego biegu), ale nie kapało.

Pytanie mam - co się z tym da zrobić? Jeśli uszczelnić, to jak?

Napisano

> Mam pod samochodem plamkę (kilka kropel dziennie), jakieś 20 cm od

> lewego koła...

> Wcześiej miałem wilgotną skrzynię wokół pokrywy (to się chyba nazywa

> pokrywa piątego biegu), ale nie kapało.

> Pytanie mam - co się z tym da zrobić? Jeśli uszczelnić, to jak?

hehe, a mi nic nie wycieka, jest całkiem sucho i mój mechanik stwierdził, że jak tak dalej pójdzie to na początek mi miskę olejową rdza zeżre i tak ogólnie to bardziej koroduje a przy tych latach to już ma wpływ na awaryjność na minus. Olej jak odrobinę wycieknie to konserwuje przy okazji.

Napisano

jesli leci spod tej pokrywy to nie widze innej mozliwosci jak tylko zdjac pokrywe zalozyc nowa uszczelke i poskladac z powrotem zlosnik.gif

Napisano

> lewego koła...

zoabcz co to za płyn 270751858-jezyk.gif bo u mnie ostatnio też z tamtąd kapało tylko że to był płyn hamulcowy bo przewód mi przeciekał! odkręc koło wsiadaj do auta i przyciskaj na hamulec i zobacz czy nie masz przewodów wilgotnych 270751858-jezyk.gif

Napisano
  • Autor

> zdjac pokrywe zalozyc nowa uszczelke i poskladac z powrotem

Tam nie ma uszcelki...

Napisano
  • Autor

> zoabcz co to za płyn

Olej. Śmierdzi olejem, smakuje jak olej.

Napisano

> Tam nie ma uszcelki...

moze i nie ma w 1,6 ale skoro uwazasz ze wlasnie tam sie leje to i tak musisz zdjac dekiel , oczyscic i skrecic na jakis specyfik . robilem taka rzecz w moim cc900 (tj zdejmowalem deklel tylni skrzyni biegow) i tam byla uszczelka

Napisano

> lewego koła...

a więc kolego , najpierw zdejmij ta pokryw e jeszcze raz, olej niech wycieknie do końca , nawet wez samochód z prawej stronu na lewarek żeby szybciej sie wylało..............następnie opuść z lewarka zeby juz nie ciekło , następnie wyczyść dokładnie całą pokrywkę i korpus skrzyni (pamietaj zeby oczyścic z pozostałości kleju uszczelniającego ) najczęściej jest on koloru zielonego lub czerwonego............. oczyszczaj papierem milimetrowym 1000 i rozpuszczalnikiem nitrocellulozowym na szorstkiej szmatce, poczekaj az wyschnie.............. następnie na pokrywke nałóż klej do uszczelnień silnika /skrzyń z firmy Loctite 646 lub inny podobny specyfik (do kupienia w każdun sklepie motoryzacyjnym)...............żadnych silikonów i klejów w stylu butapren czy cyjanopan.................. jeśli podczas zakładania pokrywy na miejsce gdzie położyłes klej kapnie ci choć kropla oleju to lipa , bo cała czynnosc będziesz musiał zacząć od nowa.............a szkoda kleju, dlatego pamiętaj o dokładnym odtłuszczeniu powieszczni stykajcych sie , po oczyszczeniu nie dotykaj rękoma powieszczni gdzie masz zamiar nałożyć klej ...............ten rozpuch nitro służy także do odtłuszczania więc ...............wiesz juz co robić

z pozdrowieniami krzyke

Napisano

............. oczyszczaj papierem milimetrowym 1000 ..........

hmm.gif

Napisano

> ............. oczyszczaj papierem milimetrowym 1000 ..........

na mokro najlepiej , dlatego ze sa tam zaschłe pozostałości po kleju który przypomina lakier do paznokci

a co pewnie myślałeś o szlifierce i pilniku zdzieraku? (dzołk)

Napisano
  • Autor

> a co pewnie myślałeś o szlifierce i pilniku zdzieraku? (dzołk)

Raczej o czymś ściernym... 270751858-jezyk.gif

Dzięki za opis - widząc ile to roboty postanowiłem się przyzwyczaić i podkładać ściereczkę.

Napisano

> Dzięki za opis - widząc ile to roboty postanowiłem się przyzwyczaić i

> podkładać ściereczkę.

nie bój zaby to nie tak dużo roboty , ja całą skrzynke musiałem wyciągać i posklejac korpus bo był peknięty i zaden mechanior mi nie chciał tego zrobić , wiec musiałem sam bo inni to wyceniali robote na kupno całkiem nowej kupionej na allegro...........ale wyciek musisz zlikwidowac bo w skrzyni musi być olej a jak ci całkowicie wycieknie to kiepsko będzie

Napisano

> Raczej o czymś ściernym...

> Dzięki za opis - widząc ile to roboty postanowiłem się przyzwyczaić i

> podkładać ściereczkę.

wlasnie myslalem ze papierem sciernym sie szlifuje a nie milimetrowym zlosnik.gif na milimetrowym to ja rysunki techniczne robilem zlosnik.gif

ps. pieluchy to sa dobre dla dzieci a nie pod samochodem zlosnik.gif nie wyglupiaj sie tylko zlikwiduj ten wyciek - dbaj o srodowisko zlosnik.gif skoro o padake ci sie juz nie chce zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> nie

> wyglupiaj sie tylko zlikwiduj ten wyciek - dbaj o srodowisko

No doobra... w sobotę się podłożę.

Napisano

być może zapchała się odma i wywaliło uszczelkę. (naprawa jakieś 30zł + trochę wkładu własnego)

Być może poszła uszczelka tylna silnika (uczszelka jakieś 100zł, robocizna 500zł zlosnik.gif)

Napisano
  • Autor

> być może zapchała się odma i wywaliło uszczelkę. > Być może poszła uszczelka tylna silnika (uczszelka jakieś 100zł,

> robocizna 500zł )

Nunu, to z drugiej mańki - pokrywa pociła się od nowości (znaczy od wymiany)

Napisano

> wlasnie myslalem ze papierem sciernym sie szlifuje a nie milimetrowym

> na milimetrowym to ja rysunki techniczne robilem

ciekawe........... to taki dżołk miał być czy mam to uwazac za przemądrzenie, bo jak nazwiesz papier o grubości ziaren 1000um

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.