Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Śruba pod pedałem gazu - do czego?

Featured Replies

Napisano

Angole znaleźli śrubę pod pedałem gazu w 1,6 i pytają do czego to...

Ktoś ma pomysły?

Napisano

> Angole znaleźli śrubę pod pedałem gazu w 1,6 i pytają do czego to...

> Ktoś ma pomysły?

nie masz na myśli ogranicznika wciskania zlosnik.gif

mam cuś takiego tylko zakończone stopką..

Napisano

> Ktoś ma pomysły?

Jak pisał antares ogranicznik wciśnięcia pedału gazu, np po to żebyś w starszych wersjach nie rozwalił przepustnicy ( jest na lince i można coś pourywać jeżeli linka będzie za mocno napięta ).

Napisano
  • Autor

A czy to ustrojstwo jest OPTYMALNIE wyregulowane w fabryce?

Ergo - czy jest pole dla nas do działania? Linka sie wszak naciąga cfaniaczek.gif

Napisano

> A czy to ustrojstwo jest OPTYMALNIE wyregulowane w fabryce?

> Ergo - czy jest pole dla nas do działania? Linka sie wszak naciąga

Niektórzy to wymontowywują, żeby móc bardziej gaz wcisnąć zeby.GIF

Linke regulujesz przy przepustnicy ( tak było w moim 1.6) w nowszych masz już potencjometr.

w teorii jeżeli gaz będzie można bardziej wcisnąć to może przepustnica sie bardziej otworzy , ale czy coś to da to niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> Niektórzy to wymontowywują, żeby móc bardziej gaz wcisnąć

I zerwać linkę ew. uszkodzic przepustnicę... 270751858-jezyk.gif

> Linke regulujesz przy przepustnicy

> przepustnica sie bardziej otworzy , ale czy coś to da to

A gdyby tak wycyrklować idealnie - but na podłodze - dokładnie maks przepustnicy?

Quote:

well i have adjusted the cable at the throttle body and the screw on the pedal so that the butterfly valve is fully open at exactly the same point when the pedal hits the floor.

the difference this made to performance is amazing. it was like the car had been remapped.

Quote:

i did just that last night (me assuming i knew what i was doing!)

and from what you've stated i think ive got the balance spot on
270751858-jezyk.gif

your right the performance is fantastic. managed 0-60mph of roughly 8.5 seconds compared to the "statistical" 9.2

Napisano

> I zerwać linkę ew. uszkodzic przepustnicę...

> A gdyby tak wycyrklować idealnie - but na podłodze - dokładnie maks

> przepustnicy?

Jeżeli byś tak ustawił, żeby zawór przepustnicy ( butterfly valve ) ustawił się idealnie równolegle do strugi powietrza, to wtedy myślę, że moc mogłaby trochę wzrosnąć. Jednak wg mnie było by to na wysokich obrotach, gdzie silnik potrzebuje dużo powietrza. Przy normalnej jeździe taki mod nie powinien mieć żadnego wpływu na moc czy spalanie.

Zastanawia mnie tylko jak będzie zachowywał sie silnuk na małych obrotach gdy maksymalnie wdepniesz gaz. W takim wypadku dostanie więcej powietrza niż normalnie i nie wiem czy mapa wtrysku przewiduje taką sytuacje. Jeżeli nie to w takich wypadkach silnik może się dławić.

Z drugiej strony taka modyfikacja powinna dawac mniej więcej to samo to filtr stożkowy. Bo spowoduje ona że przy maksymalnym butowaniu ( przy wysokich obrotach) silnik będzie miał mniejsze opory przy zasysaniu powietrza. Stożek jednak niekorzystnie ponoć ( nie wiem nie miałem) wpływa na kulturę pracy silnika na niskich i średnich obrotach, a ten mod przy normalnej jeździe niczego nie zmienia.

Sumując te moje wywody jak nie będzie lepiej, to i tak nie powinno to niczego popsuć zeby.GIF

EDIT:

Zawsze można pójść dalej i dołożyć jeszcze strumiennicę do wydechu. Nie polecam jednam wkładanie jej w miejsce katalizatora ( ja tak miałem, ale dlatego że katalizator sie rozsypał ) bo to zauważalnie pogarsza kulturę pracy na niskich obrotach (zauważone przeze mnie). Firmy tuningowe jeżeli montują strumiennicę, to albo tuż za katalizatorem, albo w miejscu pierwszego tłumika za nim. Przyspiesza to ponoć przepływ gazów przez kata oraz szybsze opróżnianie wydechu. Dzięki temu spaliny pozostają czystsze, a sonda lambda będącą tuż przed katem ma właściwe ciśnienie spalin, do odczytu.

Napisano

> Ktoś ma pomysły?

mechaniczny ogranicznik prędkości do 250 km/h...

Napisano

kwestia strumienicy... jest tyle za i przeciw ile ludzi

hmmm, zauwazylem, ze u mnie silnik pracuje najleoiej tak na 2/3 czy 3/4 wcisniecia pedalu gazu, wyjatkiem sa wysokie obroty, moze to wlasnie np, ustawienie przepustnicy u mnie nie jest maksymalen gdy pedal w podlodze... i jak chyba nie mam sruby, ale tam jest jakis plastyk czy cos takiego

Napisano

> kwestia strumienicy... jest tyle za i przeciw ile ludzi

Miałem ją zamontowana w poprzedniej furze, ale bardziej z przymusu niż z chęci jej posiadania ( nie mogłem znaleźć kata w miarę dobrej cenie ). Jeżeli ktoś liczy że montaż strumiennicy drastycznie poprawi mu osiągi to się myli. U mnie dało sie tylko zauważyć że silnik chętniej wkręca sie na obroty, ale okupione to było kulturą pracy na niskich obr.

Śmieszy mnie czasami podejście ludzi, którzy sądzą że jak zamontują strumiennicę i filtr stożkowy to od razu mają 10 km więcej zeby.GIF

Trzeba liczyć się z tym że ingerując w dolot i wydech można polepszc minimalnie osiągi. Należy pamiętać, że średnica i pojemność dolotu jak i wydechu jest ściśle dopasowana do charakterystyki silnika. Dlatego większość domowych przeróbek tych elementów oprócz głośniejszego i bardziej "rasowego" dźwięku albo nic nie dają albo wręcz zaszkodzą.

Polecam artykuły na stronie Chojnacki motorsport. Testpwali min na hamowni różne rodzaje filtrów stożkowych z tzw "power rurą" do nich i .... wykres z hamowni jasno pokazywał, że poprawa osiągów była albo w pewnym zakresie obrotów, albo nie było jej wcale. Co lepiej przeważnie takie rozwiązanie garażowego tuningu skutkowało ..... obniżeniem mocy i momentu obr silnika.

Napisano

> Miałem ją zamontowana w poprzedniej furze, ale bardziej z przymusu

> niż z chęci jej posiadania ( nie mogłem znaleźć kata w miarę

> dobrej cenie ). Jeżeli ktoś liczy że montaż strumiennicy

> drastycznie poprawi mu osiągi to się myli. U mnie dało sie tylko

> zauważyć że silnik chętniej wkręca sie na obroty, ale okupione

> to było kulturą pracy na niskich obr.

> Śmieszy mnie czasami podejście ludzi, którzy sądzą że jak zamontują

> strumiennicę i filtr stożkowy to od razu mają 10 km więcej

> Trzeba liczyć się z tym że ingerując w dolot i wydech można polepszc

> minimalnie osiągi. Należy pamiętać, że średnica i pojemność

> dolotu jak i wydechu jest ściśle dopasowana do charakterystyki

> silnika. Dlatego większość domowych przeróbek tych elementów

> oprócz głośniejszego i bardziej "rasowego" dźwięku albo nic nie

> dają albo wręcz zaszkodzą.

> Polecam artykuły na stronie Chojnacki motorsport. Testpwali min na

> hamowni różne rodzaje filtrów stożkowych z tzw "power rurą" do

> nich i .... wykres z hamowni jasno pokazywał, że poprawa osiągów

> była albo w pewnym zakresie obrotów, albo nie było jej wcale. Co

> lepiej przeważnie takie rozwiązanie garażowego tuningu

> skutkowało ..... obniżeniem mocy i momentu obr silnika.

tez czytalem sporo na ten temat, niektorzy mysli ze kupia moc po 10 zl za KM wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.