Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Leonardo - podpiecie TPS'a

Featured Replies

Napisano

Mam problem z podlaczeniem TPS'a do sterownika Leonardo (Elpigaz). Posiadam samochod Fiat Uno 1.0 fire na jednopunktowym wtrysku Bosch. Niby TPS jest podlaczony, ale w programie do ustawiania Leonardo napiecie z TPS'a prawie sie nie zmienia. Wypialem wtyczke dochodzaca do TPS'a w tym momencie pojawia sie w programie niby napiecie TPS'a ok 4V. Po zwarciu odpowiednich zlaczy we wtyczce program pokazuje albo 0V, albo 5V (czyli jest niby dobrze). Jednak po ponownym podpieciu wtyczki do TPS'a napiecie nie jest pokazywane prawidlowo (przy obrotach biegu jalowego jest 0V, a przy maksymalnym wychyleniu przepustnicy program wykrywa napicie ponizej 1,5 V).

Pomyslalem, ze moze zastosowanie filtra TPS'a cos da. Niestety jest tak samo jak przed jego zastosowaniem. Zauwazylem, ze wstawienie samej diody miedzy TPS, a Leonardo (czyli filtr nie podlaczony do masy) powoduje lekka poprawe sytuacji (przy obrotach jalowych jest napiecie rzedu 0,5V, a maksymalne odczytywane napiecie to ok. 2,5V).

Od wtyczki w Leonardo idzie tylko jeden kabelek do podlaczenie TPS'a. Wydaje mi sie, ze moze to byc sprawa masy. Nie wiem, czy dobrze rozumuje. Moze ktos zetknal sie juz z takim przypadkiem i jest w stanie mi pomoc?

W programi mam ustawiony typ TPS'a na "rosnacy 0-5 V (nie ma znaczenia, czy wybiore slaby sygnal czy standardowy). Jest opcja (teraz juz nie pamietam jej pelnej nazwy, a zreszta i tak nie widze w okienku jej pelnego brzmienia) "Bosch (...) wtyczka (...)" - jednak przy jej ustawieniu silnik nie chce sie samodzielnie przelaczyc na gaz, wiec jest gorzej.

Napisano

Zmierz fizycznie miernikiem czy na tym przewodzie od TPS zmienia się napięcie. Najpiew zmierz sobie na nie podłączonym. Dodając gazu napięcie powinno wzrastać. Następnie podepnij do kompa i sprawdź czy otrzymujesz mniej więcej podobny zakres co na jałowo no i czy zgadza się z odczytem z laptoka. Jeżeli napięcia są niższe niż na jałowo tzn że układ wewnętrzny zbyt mocno obciąża ci TPSa. Filtr ma za zadanie odfiltrować jedynie zakłócenia. Jeżeli wzrsło ci napięcie po podłączeni samej diody to by mogło oznaczać że wzrosło o spadek napięcia na diodzie (ok 0,6V) a komp przeciąża ci sygnał z TPS.

Napisano
  • Autor

Kiedys robilem juz takie pomiary - wlaczony zaplon, silnik nie pracowal, komp gazowy podpiety do TPS'a. Napiecie na wyjsciu z TPS'a zmienialo sie prawidlowo (tzn. prawie w zakresie 0-5 V). Dziwne jest to, ze gdy pomiedzy kabelek od Leonardo (chwilowo odlaczony od TPS'a) a mase (silnik) dolaczylem dwa szeregowo polaczone paluszki, to w programie od Leonardo nie wykazalo napiecia. A gdy zwieralem we wtyczce pin z doprowadzonym 5V z wyjsciem na TPS w Leonardo, to w programie pojawiala sie prawidlowa wartosc napiecia (czyli 5V; przy odlaczonym potencjometrze).

Napisano

> Zmierz fizycznie miernikiem czy na tym przewodzie od TPS zmienia się

> napięcie.

W jakim zakresie powinno sie zmieniac? Z tego co widzialem na kompie gazownika, to przy jalowym mam 0.27V, a dochodzi do >0.5V chyba. Widac, ze sie zmienia po wcisnieciu gazu, ale nie wydaje mi sie, zeby prawidlowo.

Napisano

> Kiedys robilem juz takie pomiary - wlaczony zaplon, silnik nie

> pracowal, komp gazowy podpiety do TPS'a. Napiecie na wyjsciu z

> TPS'a zmienialo sie prawidlowo (tzn. prawie w zakresie 0-5 V).

> Dziwne jest to, ze gdy pomiedzy kabelek od Leonardo (chwilowo

> odlaczony od TPS'a) a mase (silnik) dolaczylem dwa szeregowo

> polaczone paluszki, to w programie od Leonardo nie wykazalo

> napiecia. A gdy zwieralem we wtyczce pin z doprowadzonym 5V z

> wyjsciem na TPS w Leonardo, to w programie pojawiala sie

> prawidlowa wartosc napiecia (czyli 5V; przy odlaczonym

> potencjometrze).

dziwne jakby masa była izolowana?, bez sensu hmm.gif A co jest pomiędzy masą silnika a tym wyprowadzeniem 5V oraz sprawdź omomierzem czy jest połączenie pomiedzy masą silnika a przewodem (-) doprowadzonym do Leonardo.

Napisano
  • Autor

Dzisiaj po pracy wezme sie za pomiary. Jednak podlaczyc sie pod kompa moge dopiero w weekend. Nie masz moze rozpiski wyjsc z leonardo?

Napisano

> moge dopiero w weekend. Nie masz moze rozpiski wyjsc z leonardo?

Nie znam w ogóle Leonardo, moje sugestie były czysto techniczne.

Napisano

> Dzisiaj po pracy wezme sie za pomiary. Jednak podlaczyc sie pod kompa

> moge dopiero w weekend. Nie masz moze rozpiski wyjsc z leonardo?

niebiesko-żólty idzie z leonardo na TPS, przy czym Monobosh ma chyba 2 sygnałowe kable od TPSa - do innego podłączasz się niebiesko-żółtym jak ustawiasz w sofcie "monobosh" a do innego jak polecany "liniowy 0-5V" (szczegółów nie znam)

A kiedyś jak było? dobrze wskazywał?

>Dziwne jest to, ze gdy pomiedzy kabelek od Leonardo >(chwilowo odlaczony od TPS'a) a mase (silnik) >dolaczylem dwa szeregowo polaczone paluszki, to w >programie od Leonardo nie wykazalo napiecia

może tylko kwestia złego styku, najlepiej pod masę akumulatora bo czy z paluszków czy z 5V bosha to to samo, jeśli kabelek (niebiesko-żółty) był odłączony od wtyczki (niezwarty z innym we wtyczce)

nasuwa mi się na myśl jakaś awaria TPSa

Napisano
  • Autor

> niebiesko-żólty idzie z leonardo na TPS, przy czym Monobosh ma chyba

> 2 sygnałowe kable od TPSa - do innego podłączasz się

> niebiesko-żółtym jak ustawiasz w sofcie "monobosh" a do innego

> jak polecany "liniowy 0-5V" (szczegółów nie znam)

No a u mnie idzie czarny kabelek do TPS'a. Dzis po pracy zobacze, czy z wtyczki wychodzi jakis kabelek niebiesko-zolty. Zrobie fotke kabelkow i wtyczki i moze uda nam sie po polozeniu ustalic, czy do dobrego wyprowadzenia jest podlaczony TPS.

> A kiedyś jak było? dobrze wskazywał?

Ja kupilem samochod z juz zalozona instalacja. Po kupnie bylem u gazownika (bo sam jeszcze praktycznie nic nie wiedzialem o gazie) i ten zauwazyl, ze z odczytem TPS'a jest cos nie tak. Jednak wtedy nic z tym nie zrobil (ja nawet nie mialem na to czasu).

> może tylko kwestia złego styku, najlepiej pod masę akumulatora bo czy

> z paluszków czy z 5V bosha to to samo, jeśli kabelek

> (niebiesko-żółty) był odłączony od wtyczki (niezwarty z innym we

> wtyczce)

> nasuwa mi się na myśl jakaś awaria TPSa

Napisano
  • Autor

> niebiesko-żólty idzie z leonardo na TPS, przy czym Monobosh ma chyba

> 2 sygnałowe kable od TPSa - do innego podłączasz się

> niebiesko-żółtym jak ustawiasz w sofcie "monobosh" a do innego

> jak polecany "liniowy 0-5V" (szczegółów nie znam)

Ten kabelek rzeczywiscie jest zolto-granatowy (tylko jest w dodatkowej czarnej izolacji).

Wczoraj porobilem pomiary i wydaje mi sie, ze gazownicy mogli podpiac sie nie pod te wyprowadzenie TPS'a. Poniewaz dopiero w niedziele bede mogl sie podpiac do komputera, to na razie nic nie przepinalem. Jak poeksperymentuje, to dam znac.

> A kiedyś jak było? dobrze wskazywał?

> może tylko kwestia złego styku, najlepiej pod masę akumulatora bo czy

> z paluszków czy z 5V bosha to to samo, jeśli kabelek

> (niebiesko-żółty) był odłączony od wtyczki (niezwarty z innym we

> wtyczce)

> nasuwa mi się na myśl jakaś awaria TPSa

Napisano
  • Autor

No i okazalo sie, ze gazownik podpial sie nie pod to wyprowadzenie z TPS'a co potrzeba (w monowtrysku Boscha sa daw wyjscia TPS'a). Po poprawieniu polaczenia w programie mam wskazania TPS'a w zakresie 1,2-4,95V, czyli chyba prawidlowo.

Jeszcze tylko musze dopracowac ustawienia. Jest tam jakas opcja zwiazana z TPS'em - Histereza... Jaka wartosc (w voltach) nalezy tam ustawic?

Napisano

> zwiazana z TPS'em - Histereza... Jaka wartosc (w voltach) nalezy

> tam ustawic?

jeśli na biegu jałowym zobaczysz w sofcie, że napięcie na TPSie wacha się powiedzmy 1V +- 0,1V to dajesz histerezę na te 0,1V i komp gazowy nie traktuje niepotrzebnie tych wahań jako poruszaniem pedałem gazu.

Napisano
  • Autor

> jeśli na biegu jałowym zobaczysz w sofcie, że napięcie na TPSie wacha

> się powiedzmy 1V +- 0,1V to dajesz histerezę na te 0,1V i komp

> gazowy nie traktuje niepotrzebnie tych wahań jako poruszaniem

> pedałem gazu.

Dzieki

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.