Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Awaria asterki X17DTL

Featured Replies

Napisano

Dzisiaj w południe jadę sobie po Tychach, a tu nagle za mną dużo dymu koloru siwego, temperatura rośnie ponad 100 st. C i załączył się wentylator. Zatrzymałem się, sprawdziłem olej - ubyło chyba z 1 litr. Uzupełniłem, ale w dalszym ciągu rosła temperatura i dymił silnik. Co to może byc? Podjechałem do najbliższego mechanika, twierdzi, że to turbosprężarka do wymiany (bierze olej). Nie chce mi się wierzyć, że turbosprężarka może "zjadać" tyle oleju i podnosić temperaturę silnika do 100 st. C. Dotychczas temperatura nie przekraczała nigdy 90 st.

Poradźcie coś koledzy.

Napisano

Też mi się wydaje to mało prawdopodobne, żeby tak od razu padła (choć kto wie). Prędzej wąż do turbiny popuszcza.

Napisano

a jak wyglada stan płynu chlodzącego? a czy przy lekkiej przygazowce nie wyrzuca oleju rura wydechowa? bo jako sama tyle chyba nie łyknie moze co najwyzej wyzucic

Napisano
  • Autor

@up

Ostatnio uzupełniałem płyn chłodzący około 100 ml. Obecność oleju zauważyłem w odmie wchodzącej do przewodu gumowego między filtrem powietrza a turbosprężarką.

Zastanawiam się nad termostatem (duża temperatura silnika) i może przegrzany silnik bierze więcej oleju, bo chyba nie jest to UPG.

Napisano

> @up

> Ostatnio uzupełniałem płyn chłodzący około 100 ml.

Czyli rozumiem ze nagle(aktualnie) nie ubylo ani nie przybyło?

>Obecność oleju

> zauważyłem w odmie wchodzącej do przewodu gumowego między

> filtrem powietrza a turbosprężarką.

Tej odmy wychodzacej z pokrywy zaworow?

A ile tego jest ? bo jesli tylko tyle ze na chusteczce higienicznej po przetarciu zauwazysz to mysle ze to nie to zlosnik.gif

> Zastanawiam się nad termostatem (duża temperatura silnika) i >może

No termostat łatwo sprawdzic badajac chlodnice itp

> przegrzany silnik bierze więcej oleju, bo chyba nie jest to UPG.

no wlasnie poki co twoje opis na to nie swiadczy ze UPG ale nie wykluuczał bym narazie

A przy jezdzie normalnej tak temperatura skoczyla? hmm obadaj ten termostat jesli to nie on to nie wiem czy nie bedzie to ta nieszczesna UPG (a jakies babelki nie ida poprzez plyn chlodniczy? nie zmienil koloru?)

Ps. czy jakichs wiekszych przedmuchów z korka wlewu oleju nie zanotowales teraz po tym wydazeniu? bo moze cos sie z pierscieniami stało -> gubi olej -> czesc pojawia sie w odmie mialo by to jakis sens hmm

czolem

Oberon

Napisano

kolor siwy to bardziej płyn chłodniczy - zobacz czy się nie zagotował z powodu np. termostatu i nie wywiału UPG

Napisano
  • Autor

@Oberon

W płynie chłodniczym nie ma bąbelków i go dzisiaj nie ubyło ani nie przybyło. W odmie jest trochę oleju i ścieka on do turbiny, ale nie za dużo. Przy normalnej jeździe temperatura jest wyższa od 90 st. a do tej pory było 90. Przedmuchów z korku oleju dużych nie ma przy sprawdzaniu silnika na biegu jałowym przygazowałem go mocno i leciał tym biały z czarnym. Puściłem pedał gazu, a obroty nie spadły. Wyciągnąłem kluczyk, a silnik szedł jeszcze kilkanaście sekund. Sam już nie wiem co o tym sądzić.

Pozdrawiam

Napisano

> Puściłem pedał gazu, a

> obroty nie spadły. Wyciągnąłem kluczyk, a silnik szedł jeszcze

> kilkanaście sekund. Sam już nie wiem co o tym sądzić.

To uwagę z UPG przenosimy na pompę wtryskową crazy.gif

Napisano
  • Autor

> To uwagę z UPG przenosimy na pompę wtryskową

Mechanik był przy tym i stwierdził, że elektrozawór odciął paliwo po wyłączeniu kluczykiem, ale turbosprężarka wtłaczała powietrze z olejem i dlatego silnik od razu nie zgasł.

Napisano

Zdejmij gumowy przewód z filtra powietrza do turbiny i sprawdź luzy na wirniku turbiny. Duży luz w osi wirnika wskazuje na zużycie sprężarki.

> Mechanik był przy tym i stwierdził, że elektrozawór odciął paliwo po

> wyłączeniu kluczykiem, ale turbosprężarka wtłaczała powietrze z

> olejem i dlatego silnik od razu nie zgasł.

Napisano

> Mechanik był przy tym i stwierdził, że elektrozawór odciął paliwo po

> wyłączeniu kluczykiem, ale turbosprężarka wtłaczała powietrze z

> olejem i dlatego silnik od razu nie zgasł.

jak wywnioskowalem zrodlem oleju wedlug mechanika jest przepuszczajaca turbina ... potem ten olej sie przepala confused.gif (no bo skad inaczej wziasc olej w komorze spalania confused.gif(no poza przepuszczajacymi pierscieniami o ktorych poki co nie mowimy) )

zobacz co sie dzieje za sprezarką w kierunku intercoolera (i w samym intercoolerze tez mozesz w rurce co idzie do ssacego) czy nie ma oleju a bedziesz wiedzial czy pali olej

Podwyzszona temperatura wskazuje na podwyzszona dawke paliwa(najprawdopodobniej problem z pompa wtryskowa) albo zwiekszona ilosc tlenu(powietrza) zapodawanego przez turbine

PS. tak sie zastanawiam choc moja wiedza jest czysto praktyczno-samoukowa 893goodvibes.gif czy czasem rozrzad nie przeskoczył o ząbek, ktos opisywal na forum ze przy zle ustawionym rozrządzie tuman dymu bialego za nim lecial i samochod dziwnie sie zachowywal(ale nie wiem czy nastepowal wzrost temperatury przy tym i podobne objawy jak opisujesz \ min. problem z wylaczeniem), popytaj kolege nunu7 (jesli sie nie odezwie) o tą sprawe on walczył z rozrządem sam z tego co pamietam wiec moze spotkał podobne obiawy

czolem

Oberon

Napisano
  • Autor

> Zdejmij gumowy przewód z filtra powietrza do turbiny i sprawdź luzy

> na wirniku turbiny. Duży luz w osi wirnika wskazuje na zużycie

> sprężarki.

Tak zrobiłem i jest luz na osi w granicach 4-5 mm. Ale dlaczego rośnie temperatura do 100 st i pali dużo oleju?

@Oberon

Dzisiaj rano odpaliłem samochód i na zimnym silniku nie było jasnego dymienia z rury wydechowej przejechałem kilka kilometrów i temperatura wachała się w granicach 95 st. Postanowiłem wymienić termostat. Może to coś pomoże.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.