Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Naprawa alternatora

Featured Replies

Napisano

Ustaliłem że wycie spod maski mojego Kropasa to na 95% cierpienia alternatora buu.gif Prawdopodobnie padają łożyska. W związku z tym mam pytanie. Ile kosztują i jaki typ (model) łożysk znajduje się w alternatorze. Chciałbym je "sam" (z pomocą ojca) wymienić o ile to możliwe. Czy trzeba jednak oddać do elektryka?? Ile ewentualnie taki zabieg kosztuje??

Pozdrawiam.

Napisano

> najpierw oblukaj czy to nie obudowa

jak obudowa to by słyszał gwiazd wink.gif

Napisano

> pytanie. Ile kosztują i jaki typ (model) łożysk znajduje się w

> alternatorze.

Poczekaj może Punti będzie wiedział coś więcej

Napisano

U mnie pękła obudowa. Do wymiany była obudowa dolna i łożyska. W sumie zapłaciłem chyba ok 160 zł i dostałem gwarancje na 6 miesięcy. Chodzi do dziś (ok roku) i jestem bardzo zadowolony. Najbardziej podobało mi się to, że trafiłem do uczciwej firmy. Z góry powiedzieli, że druga część obudowy jest sprawna i że takie elementy jak mostek greca i inne też są sprawne. Bo wcześniej pojechałem do innego zakładu i powiedzieli, że nawet mostek jest uszkodzony.

Ja naprawiałem w Poznaniu

Napisano

> U mnie pękła obudowa. Do wymiany była obudowa dolna i łożyska. W

> sumie zapłaciłem chyba ok 160 zł i dostałem gwarancje na 6

> miesięcy. Chodzi do dziś (ok roku) i jestem bardzo zadowolony.

> Najbardziej podobało mi się to, że trafiłem do uczciwej firmy. Z

> góry powiedzieli, że druga część obudowy jest sprawna i że takie

> elementy jak mostek greca i inne też są sprawne. Bo wcześniej

> pojechałem do innego zakładu i powiedzieli, że nawet mostek jest

> uszkodzony.

> Ja naprawiałem w Poznaniu

No to naprawde trafiles do dobrej firmy.

Jak mi padl altek to powiedzieli ze do wymiany obudowa (jedna) i łożyska i chcieli za to 450 pln - miesiąc temu. Oczywiście powiedzieli ze jeszcze może być uszkodzona druga obudowa i będzie drożej. Masakra. Kupilem se altek od UNO 1.2 za 160 PLN po renowacji i jest git.

Pzdr

Napisano

Szkoda że jestes tak daleko bo mam komplet takich łożysk w bagażniku są dwa(mniejsze i wieksze)w cenie to (23,- i 17,-)

Aby je wymienic musisz rozebrac altka na czesci pierwsze .Ale sie spokojnie da chodz nie obędzie sie bez problemów.

Wyprowadzenie uzwojen w oryginałach jes zgrzane do blaszek i je musisz (rozerwac-wyjąc na siłę spomiedzy dwóch blaszek-potem przylutowac.

Po zdjeciu plastiku osłaniajacej regulator odkręcasz własnie regulator .Nastepnie wszystkie srubki co mocuja obudowe po obwodzie i stukając przez otwory wentulacyjne delikatnie acz stanowczo wybijasz prentem mosiężnym blachy stojana(oczywiscie wczesniej wyjmujesz wirnik wink.gif

Robiłem to już w paru autach i sie da.Ale ostatnio miałem dosc bo przez to że byłem zbyt dobry pękła obudowa która jak wiemy jest dosc krucha i delikatna i musiałem wymienic cały buu.gif

Co do oznaczen tych łożysk to nie wiem bo zawsze proszę o zestaw naprawczy do altka i pani w sklepie mi daje(dodatkowo jeszcze szczotki zlosnik.gifale jak wiem jest to tak częsta naprawa że orientują sie napewno:)

Napisano

> Szkoda że jestes tak daleko bo mam komplet takich łożysk w bagażniku

> są dwa(mniejsze i wieksze)w cenie to (23,- i 17,-)

jakie numery tych lozysk ? cfaniaczek.gif I jaka firma ? cfaniaczek.gif

Napisano

> jakie numery tych lozysk ?

Podałem

270751858-jezyk.gif

I jaka firma ?

Podaję PPL BEARINGES

NSK Group made in Poland

zlosnik.gif

Napisano

> Podałem

> I jaka firma ?

> Podaję PPL BEARINGES

> NSK Group made in Poland

no nic...nie podejdą do mnie oslabiony.gif

A chcialem od Ciebie je odkupić...

Napisano

Do alternatora lepiej zamontować łożyska w klasie C3 o zwiększonym luzie ze względu na dużą różnicę temperatur pracy łożyska i braku dobrego osiowania łożysk w pokrywach alternatora jak i ze względu na typ obciążenia łożysk (naciąg paska wieloklinowego) charakterystycznego dla alternatora.

W takim układzie nie polecałbym łożysk w klasie P6 i wyższej ze względu na skrócenie czasu ich pracy w dobrej "kondycji". tongue.gif

Napisano

> Do altka nie montowałbym łożyska w klasie P6 a w klasie C6- łożysko o

> zwiększonym luzie - ze względu na duże różnice temperatur pracy

> łożysk.

> Łożysko w klasie P6 w alternatorze szybciej się zużyje.

Pewni i tak ale to są łożyska (oryginalne-zamienniki)i powiem Ci że po wymianie to sie jezdzi i ..jeszcze nigdy nie wymieniałem 2-gi raz wink.gif

Napisano

> Pewni i tak ale to są łożyska (oryginalne-zamienniki)i powiem Ci że

> po wymianie to sie jezdzi i ..jeszcze nigdy nie wymieniałem 2-gi

> raz

Nr łożyska a klasa jego wykonania to dwa różne elementy ze sobą powiązane. Nr łożyska określa wymiary, cechy wytrzymałościowe, parametry pracy itp. cechy. Klasa wykonania to zespół cech niezbędnych do spełnienia w poszczególnych konkretnych zastosowaniach łożyska o danym numerze. Im wyższa klasa łożyska tym warunki jego pracy muszą być bardziej stabilne (temp, smarowanie) w przeciwnym wypadku bardzo skraca się żywotność łożyska.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.