Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Felgi a krzywienie tarcz hamulcowych

Featured Replies

Napisano

Czy ewentualnie źle roztoczone felgi aluminiowe (z otworu 57 mm na 60 mm) mogą być przyczną krzywienia się tarcz hamulcowych w aucie??

W zeszłym roku w krótkim czasie zmieniłem 2 komplety, drugi komplet tarcz był przetaczany na aucie i gość który to robił powiedział że zauważył że prawa piasta jest minimalnie krzywa przez co tarcza się krzywi. Powiedział że przetoczył ją tak że powinno być ok, ale problem wróci po założeniu kiedyś nowych. Przejeździłem tak 2 miesiące do założenia stalówek na zimę i teraz problem powrócił na alusach. Piastę wymieniłem ale w warsztacie gdzie to robiłem facet powiedział że według niego nie za wiele się zmieniło (jeszcze nie jeździłem, bo dziś odbieram auto). Zwrócił tylko właśnie uwagę że felgi były roztaczane.

Zaproponował też żebym zainwestował w dobre hamulce, tarcze które zakładałem do tej pory były że ta powiem noname z półki cenowej do 150-160 zł.

Zimówki mam 175/65/14 a alusy 195/50/15 felga szrokości 7 cali więc siły działające są dużo większe i tak w głowę zachodze czy to czasami nie felgi??????

Napisano

raczej felgio nijak sie maja do tarcz... ich szerokosc i ewentualne bicia spowodowane zlym przetoczeniem odbijalyby sie glownioe na lozyskach... a moze problem lezy w Twoim stylu jazdy ?? tzn moze nie zwracasz uwagi czy wpadasz w kaluze na rozgrzanych hamulcach czego dzisiejsze tarcze nie toleruja zupelnie

Napisano
hmm.gifMoim zdaniem kupujesz niskiej jakosci tarcze, a dodatkowo felgi kiepsko odprowadzaja cieplo z okolicy tarcz - czego wynikiem jest grzanie sie tarcz i szczegolnie przy ostrym hamowaniu, wystarczy wjechac wowczas w kaluze i tarcze zwibrowane(pokrzywione) icon_rolleyes.gif czesto wstarczy tylko seria ostrzejszych przyhamowan, jesli sie myle niech mnie ktos poprawi waytogo.gif
Napisano
  • Autor

> raczej felgio nijak sie maja do tarcz... ich szerokosc i ewentualne

> bicia spowodowane zlym przetoczeniem odbijalyby sie glownioe na

> lozyskach... a moze problem lezy w Twoim stylu jazdy ?? tzn moze

> nie zwracasz uwagi czy wpadasz w kaluze na rozgrzanych hamulcach

> czego dzisiejsze tarcze nie toleruja zupelnie

Piszesz o sytuacji nie do uniknięcia. Nie hamujesz przed kałużami?? Problem leżał chyba jednak w piaście bo po jej wymianie zniknęło bicie przy większych prędkościach i to pewnie powodowało z czasem krzywienie się tarcz lub tarczy.

Napisano
  • Autor

> Moim zdaniem kupujesz niskiej jakosci tarcze, a dodatkowo felgi

> kiepsko odprowadzaja cieplo z okolicy tarcz - czego wynikiem

> jest grzanie sie tarcz i szczegolnie przy ostrym hamowaniu,

> wystarczy wjechac wowczas w kaluze i tarcze

> zwibrowane(pokrzywione) czesto wstarczy tylko seria

> ostrzejszych przyhamowan, jesli sie myle niech mnie ktos poprawi

Jak już pisałem w poprzednim poście, wina leżała chyba jednak w piaście. Teraz co prawda i tak są tarcze do wymiany, ale teraz chyba już nie powinno być niespodzianek.

Napisano

> Czy ewentualnie źle roztoczone felgi aluminiowe (z otworu 57 mm na 60

> mm) mogą być przyczną krzywienia się tarcz hamulcowych w aucie??

ale te felgi dobrze się spasowują do piasty czy nie

ja mam w alusach za duży otwór centralny, ale do tego było w komplecie pierścienie dopasowujace i felga ciano wchodzi na piaste

Napisano
  • Autor

> ale te felgi dobrze się spasowują do piasty czy nie

> ja mam w alusach za duży otwór centralny, ale do tego było w

> komplecie pierścienie dopasowujace i felga ciano wchodzi na

> piaste

No roztaczane były na rozmiar renówki, czyli 60,1 i pasują ok, w jedenej mam tylko pierścień, bo był otwór oryginalnie większy.

Gość z tego warsztatu to kiciarz, po wymianie piasty zadzwonił do mnie wieczorem i powiedział że w sumie nic to nie dało i zwrócił uwagę na to że felgi były roztaczane i tu może być problem, a generalnie to on by mi zalecał założyć sobie hamulce za 500 zł bo to porządne i będzie po problemie.

A dziś jak odebrałem i przejechałem się na autostradzie i okazało się że nie bije powyżej 100 kmh to powiedziłał że właśnie ten pierścień centrujący poprawili - akurat!!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.