Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

vectra vs. mondeo

Featured Replies

Napisano

drodzy koledzy zamierzam niedlugo kupic drugie autko i zastanawiam sie nad tymi dwoma: vectra b 2,5 V6 i modeo(po lifcie) tez 2,5 V6 ktory wybrac, jakie sa plusy i minusy obu tych autek, (spalanie ma mniejsze znaczenie niz trwalosc i ceny czesci)

tylko prosze nie piszcie zeby kupic lanka albo fele smile.gif

Napisano

HEHEHEHE skąd ja znam ten problem. Nie wybrałem Vectry głównie dlatego - bo ojciec już drugą jeździ, auto sobie chwali ale troche tak za duzo by było w rodzinie .......

A teraz z mondziaka nie mam się ochoty przesiadać chyba że z mojego 2,5L V6 na ST220 zlosnik.gif

W Mondeo we wspomnianym silniku jest pewien ogromny PLUS, rozrząd na łańcuchach - tak silnik 2,5L V6 24V czyli cztery wałki rozrządu. Niestety w starszych egzamplarzach trzeba uważać na przegrzewanie sie silnika - czyli sprawdzać kondycję pompy wody, niestety pompa olejowa też traci ciśnienie i zawsze po zapaleniu zimnego silnika dobrze jest dać mu kilka sekund zanim się wciśnie gaz. Wszystkie te + i - kolega znajdzie na odpowiednich forach:

http://www.vectraklub.pl/

http://www.mondeoklubpolska.org/

A kwestie wizualne to są indywidualne kwestie. Vectra od zawsze mi się podobał a reporterzy z TPO GEAR powiedzieli "że Vectra to tak jakby na kolani była zaprojektowana w przerwie na LUCH"

Mnie się to auto podoba i JUŻ - nie mówię oczywiście koszmarku czyli nowej Vectrze C, choć powoli zaczynam się przekonywać do tych kształtów ale wyłącznie do wesji stylizacyjnej GTS

1.jpg

2.jpg

3.jpg

4.jpg

5.jpg

6.jpg

7.jpg

Nowe mondeo które właśnie wejdzie do sprzedaży to..... no cóż jednym się będzie podobało innym nie!!!

8.jpg

Napisano

> tak *ujowo zrobionego wlewu lpg jeszcze nie widzialem

pewnie z niderlandów zwleczony...

Napisano

> tak *ujowo zrobionego wlewu lpg jeszcze nie widzialem

Tak import z Holandii

Z Oryginalnym Oplowskim GAZem - KOLTEC

Oryginalnym czyli z fabryki już z instalacją wyjechał bo jest napisane w papierach.

Napisano
  • Autor

ten rozrzadzik to faktycznie dobry argument

Napisano

Nie proponuję ani lanka ani feli zlosnik.gif

Proponuję BMW+ rzędowa szóstka (od 2.0 wzwyż), rozrząd łańcuch w

standardzie. Skoro szukasz 2.5 V6 to chcesz mieć mocne auto.

Przy podobnym spalaniu i pojemności z beci dostaniesz więcej mocy.

Kontrola trakcji powinna być w nowszych rocznikach a i pojeździ

dłużej niż mundek czy vectra zlosnik.gif

To mówiłem ja, były posiadacz opla.

Napisano

> Nie proponuję ani lanka ani feli

> Proponuję BMW+ rzędowa szóstka (od 2.0 wzwyż), rozrząd łańcuch w

> standardzie. Skoro szukasz 2.5 V6 to chcesz mieć mocne auto.

> Przy podobnym spalaniu i pojemności z beci dostaniesz więcej mocy.

> Kontrola trakcji powinna być w nowszych rocznikach a i pojeździ

> dłużej niż mundek czy vectra

> To mówiłem ja, były posiadacz opla.

Jeżeli chodzi o przebieg to myślę że BUMa w tym rankingu przeskoczy konkurencję.

Jeżeli chodzi o korozję to też jako były posiadacz opla musze powiedzieć że to nie jest mocna strona. Fka (wersja polska) po 6 latach miała zdrowe wykwity. Vectra ojca - wersja holenderska przy roczniku 2000 jest jak igiełka, brak jakichkolwiek oznak rdzy.

Mundek niestety "leci". Tłumaczę to tym iz na wyspie jest zupełnie inny klimat. Wykwitów nie jest dużo i pojawiły się tylko pod drzwiami od wewnętrznej strony ale są.

Swoją drogą to rok gliwickiej Astrze na wyspie dał w dupę z korozją więcej niż poprzednie 5 lat na kontynencie.

Co do spalania to się nie wypowiadam. Po polsce mondim zrobiłem łącznie około 1500km i spalił przy 3 tankowaniach po około 14L gazu. Na wyspie nie zdarzyło mi się przekroczyć 11L nawet przy szybkiej jeździe.

Podobnie było z benzyną zanim założyłem GAZ, spalanie prawdziwej benzyny 7-8L w trasie. W miescie nie wiem bo częściej jeżdżę w trasach i nie zdarzyło mi się wypalic całego zbiornika po mieście.

W polsce to niestety na styk dojechałem ze Zgorzelca do Krakowa na pełnym zbiorniku.

A ojca Vectra potrafi zjeść od 8 do 17L / 100, w zależności od stacji, trasy czy muzyki w radiu

Z uwagi na spore różnice w jakości paliw odnośnie spalania to myślę że koledzy lepiej się wypowiedzą.

Napisano
  • Autor

klimat wyspiarski jednak nie sluzy blachom frown.gif

nie wiem tylko czy niecale 2 kola funta wystarczy na jakas nowsza bmw frown.gif bo viki lub forda mozna juz z 98 roku kupic

spalanie wiadomo zalezy od nogi, gazu raczej nie bedzie

a fszystko przez to ze w tamtym tyg pojezdzilem V6 i mi sie wkrecila smile.gifpolecam

Napisano

Nie jeździsz rocznikiem tylko autem. Polecam auta z końcówki

produkcji, mają zwykle już dopracowane szczegóły. Inna sprawa że

mając takie auto tęsknie spoglądam na nowsze modele, mimo że

zaledwie rok/dwa starsze to jakoś tak dużo świeższe i nowsze się

wydają...

Po tym jak ja pierwszy raz w życiu usłyszałem R6 to na V6 nie

zwracam uwagi. Poza dźwiękiem tu możesz poczytać jak to

wygląda z inżynierskiego punktu widzenia

klik do dobrego artykułu o silnikach

Nie to żebym robił nabór na bmw klub wśród autokącikowiczów zlosnik.gif

Z tych dwóch, które wymieniłeś to jednak mondeo bym wybrał.

Napisano

> Po tym jak ja pierwszy raz w życiu usłyszałem R6 to na V6 nie

> zwracam uwagi.

a nie lepiej mniec dwa w jednym czyli VR6 skromny.gif

aksamitnosc i mocna gore R6 oraz "dzikosc i mocny dol V6

P.S. jak uszluyszysz VR6 to dopiero zwali Cie z nog clown.gif

Napisano

> Nie proponuję ani lanka ani feli

> Proponuję BMW+ rzędowa szóstka (od 2.0 wzwyż), rozrząd łańcuch w

> standardzie. Skoro szukasz 2.5 V6 to chcesz mieć mocne auto.

> Przy podobnym spalaniu i pojemności z beci dostaniesz więcej mocy.

> Kontrola trakcji powinna być w nowszych rocznikach a i pojeździ

> dłużej niż mundek czy vectra

> To mówiłem ja, były posiadacz opla.

No nie wiem czy tak do konca masz racje.

Latalem mondeo v6 i byl niedozdarcia. Wiec niepopadajmy w zbytni fanatyzm marki pojezdzisz swoja bmw dluzej wtedy wysluchamy co masz do powiedzenia. I uwierz mi ze tez potrafi niezle krwi napsuc.

Napisano
  • Autor

szukam czegos co mi pozwoli podrozowac w ciszy i spokoju i z pewoscia ze mi sie nie sypnie po miesiacu

a tak poza tym znalazlem mazde 323f 2,0 V6 ale to troche male jest i takie ehhehehe frown.gif

Napisano

> drodzy koledzy zamierzam niedlugo kupic drugie autko i zastanawiam

> sie nad tymi dwoma: vectra b 2,5 V6 i modeo(po lifcie) tez 2,5

> V6 ktory wybrac, jakie sa plusy i minusy obu tych autek,

> (spalanie ma mniejsze znaczenie niz trwalosc i ceny czesci)

> tylko prosze nie piszcie zeby kupic lanka albo fele

Mondeo 2.5 V6 to zacny agregat dający 170KM mocy oraz sporo frajdy w czasie jazdy. Lubi wypić, ale ten silnik daje się również zagazować i chodzi na gazie w bardzo kulturalny sposób.

Niestety, silniki te są wrażliwe na przegrzanie, mają tendencję do cieknięcia i lubią gubić ciśnienie oleum. Oznacza to, że trzeba odpowiednio uważnie podejść do zakupu - czyli nie władować się na minę.

W środku auto daje sporo przestrzeni, prowadzi się bardzo dobrze, wyposażenie jest na niezłym poziomie: klima pół-auto, TCS, 4 poduszki, podgrzewane siedzenia, komputer pokładowy, samopoziomujące tylne zawieszenie.

Jest jeszcze wersja ST200 o mocy 200KM, ale tych egzemplarzy to ze świecą w Polsce szukać. Niestety, jest to sporo droższe autko w utrzymaniu, głównie ze względu na serwis zawieszenia oraz ew. silnika. Ale chyba warto.

MDO MkII było produkowane do 2000 roku, ale egzemplarze z tego rocznika są dość trudno dostepne, albo występują w dośc wysokiej cenie, np. w Reichu. Egzemplarze z 97-98 są wyraźnie tańsze, ale mówimy tu o dziesięcioletnim samochodzie.

Pozdrawiam

Bartek

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.