Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

drgania Punciaka podczas jazdy

Featured Replies

Napisano

Witam i liczę na pomoc!

Nie mam już siły na to ustrojstwo! Mianowicie chodzi o to, że podczas jazdy cały samochód "drga i podskakuje". Na zimówkach bylo w miarę dobrze 155/70/13. Myślałem, że to opony, więc kupiłem 2 nowe FULDY ecocontrol 165/65/13 a z tyłu mam 3 letnie Klebery o tym samym rozmiarze. Na 4 kleberach trzęsło kierownicą, sama się ruszała od 50 km/h. Teraz drgania są wyczówalne po przekroczeniu 70- tki, szczególnie gdy mocniej wcisnę gaz pod górkę. Podejrzewam już, że może od obciążenia silnik dostaje drgań i trzeba wymienić poduszki pod silnikiem czy coś takiego. Drążki są nowe, felgi również nowe. Czy może to mieć związek z napędem? Proszę o jakieś rady. Jak to sprawdzić? "Fachowcy" mówią że wszystko jest ok confused.gif

Napisano

> Witam i liczę na pomoc!

> Nie mam już siły na to ustrojstwo! Mianowicie chodzi o to, że podczas

> jazdy cały samochód "drga i podskakuje". Na zimówkach bylo w

> miarę dobrze 155/70/13. Myślałem, że to opony, więc kupiłem 2

> nowe FULDY ecocontrol 165/65/13 a z tyłu mam 3 letnie Klebery o

> tym samym rozmiarze. Na 4 kleberach trzęsło kierownicą, sama się

> ruszała od 50 km/h. Teraz drgania są wyczówalne po przekroczeniu

> 70- tki, szczególnie gdy mocniej wcisnę gaz pod górkę.

> Podejrzewam już, że może od obciążenia silnik dostaje drgań i

> trzeba wymienić poduszki pod silnikiem czy coś takiego. Drążki

> są nowe, felgi również nowe. Czy może to mieć związek z napędem?

> Proszę o jakieś rady. Jak to sprawdzić? "Fachowcy" mówią że

> wszystko jest ok

Sprawdź czy drgania ustepują jak auto toczy się na luzie.Jesli tak to jest raczej problem z mechanizmem różnicowym.

Napisano
  • Autor

> Sprawdź czy drgania ustepują jak auto toczy się na luzie.Jesli tak to

> jest raczej problem z mechanizmem różnicowym.

Sprawdzałem przed chwilą na idealnie równej drodze - wydaje mi się, że drgania są trochę mniejsze, ale i tak nie jest tak jak kiedyś. Na luzie również drży gałka zmiany biegów.

Napisano
  • Autor

Dodam, że z tych opon co zostały to najgorsza wg majstra jest z tyłu po prawej. Czy poduszki silnika/skrzyni mają coś z tym wszystkim wspólnego?

Napisano

> Dodam, że z tych opon co zostały to najgorsza wg majstra jest z tyłu

> po prawej. Czy poduszki silnika/skrzyni mają coś z tym wszystkim

> wspólnego?

Bardzo, bardzo w to watpie. Jesli jestes pewny za kola (obrecze/opony) to jest jeszcze kilka mozliwosci, wsrod nich poduszki silnika. Szukajka naprowadzi cie na wlasciwy trop - podpowiem ze najczesciej pada poducha pod skrzynia w ksztalcie loda (najbardziej wysunieta w kierunku tylu). W przypadku jej wymiany nie warto silic sie na oszczednosci - w gre wchodzi tylko zakup oryginalu lub markowego zamiennika (90-140 pln). Zanim ona sie ulozy mija niestety tez troche czasu. Jak masz mozliwosc jej wykrecenia we wlasnym zakresie i organoleptycznego sprawdzenia przed zakupem nowej to watro to uczynic. Jesli nie bedzie popekana lub zbyt miekka to pozostaje szukanie dalej (polosie?, lozyska?).

Napisano

Gdy bylam posiadaczka Punta I to mialam to samo, byl sprawdzany przez specow w ASO, podlaczyli go pod kompa wynik - wszystko OK i tak jezdzic yikes.gif

Buda drgala gdy bylo na liczniku powyzej ok 80-ki nie moglam sobie z tym poradzic, w koncu go sprzedalam biglaugh.gif

Napisano

Widzisz...mam to samo

tzn przy przyspieszanio drga ....i powyzej 60 km/h kierownica drga.... podejrzenie poduszki silnika( przy przyspieszaniu) d...ale jezdze tak juz 40 tys km i nie jest ani gorzej ani lepiej... opony sie równomierie zużyte.. Jak by kolega odkrył to chętnie bym sie dowiedział co bylo przyczyną

Pozdrawiam

Napisano

Koła wyważone i proste felgi?

Tarcze hamulców z przodu nie są wygięte lub zwichrowane?

Napisano
  • Autor

> Koła wyważone i proste felgi?

> Tarcze hamulców z przodu nie są wygięte lub zwichrowane?

Opony z przodu nowiutkie, felgi nowiutkie, wszystko idealnie wyważone przez 2 firmy oponiarskie. Tarcze i klocki hamulcowe mają około dwóch miesięcy, proste, bez żadnych pęknięć czy uszczerbień.

Napisano

Skoro nie to, to może różnicowy?

A silnik równo chodzi?

Poza tym może masy antywibracyjne ktoś z półosi zdjął?

• 2 miesiące później...
Napisano

Może trochę wykopalisko, ale wybrałem się do Wrocławia (po raz pierwszy wyjechałem kropkiem na autostradę) i powyżej 90-100km/h całe auto wpadało w wibracje, a kierownica telepała się na boki (choć można ją było puścić a auto jechało prosto), podczas hamowania powyżej 100km/h telepki jakbym hamował na tarce... koła wyważone, felgi proste (sprawdzone na dzień przed wyjazdem) a po 2h jazdy czułem się jak po pracy zagęszczarką (taka maszyna do ubijania podkładu pod kostkę brukową).

Wyszło na to, że felgi choć miały dobry rozstaw śrub to o 2mm za dużą średnicę otworu centrującego, zamówiłem na Alledrogo pierścienie centrujące (50zł za 4 szt ALU) i co prawda nigdzie dalej jeszcze nie jechałem tylko wjechałem na obwodnicę i rozpędziłem kropka do 140km/h - lekkie drgania były ale w porównaniu z tym co było przedtem to można powiedzieć, że ich nie było.

Podsumowując - jeśli macie alusy to sprawdźcie czy zgadza się średnica otworu centrującego - jeśli nie, trzeba kupić odpowiednie pierścienie centrujące. Zaznaczam, że moje felgi były przykręcone na zwykłych śrubach (nie pływających) i miały właściwy rozstaw otworów.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.