Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Skrzynia biegow w Renault Twingo

Featured Replies

Napisano

Witam

Zaczalem sie rozgladac po ofertach za tym autkiem (dla zony) i zauwazylem oferty z automatyczna skrzynia biegow. I wszystko byloby cacy, gdyby nie fakt, ze nagle spotkalem oferte ze skrzynia polautomatyczna (bezsprzeglowa). Teraz pytanie mam - czy wszystkie skrzynie w Twingo (poza manualami) to polautomaty, czy renault wyposazal ten model w pelen automat, a ten polautomat to byla innowacja...

Napisano

Jedyna skrzynia automatyczna w Twingo o jakiej czytałem to QuickShift.

Był to zautomatyzowany manual (z automatycznym sterowaniem skrzynią wałkową i sprzęgłem).

Skrzynia miała oczywiście dwa tryby pracy: automatyczny i ręczny.

Raczej nie sądzę by kiedykolwiek w Twingo stosowano klasyczne automaty (planetarne ze sprzęgłem hydrokinetycznym). Takie skrzynie są bardzo drogie, więc radykalnie podniosłyby cenę takiego taniego autka.

Napisano
  • Autor

Ok, tak na babski rozum (choc przyznam sie ze poprosze tez na moj niewiem.gif ) Znaczy ze ta skrzynia mogla chodzic w trybie manual (tylko bez sprzegla) lub w trybie "pelen automat". Zalezy mi na tym, bo chce wiedziec na czym stoje.

Z gory dzieki!!

Napisano

> Znaczy ze ta skrzynia mogla chodzic w trybie manual (tylko bez

> sprzegla) lub w trybie "pelen automat".

Tak. W trybie manualnym biegi zmienia się (o jeden - w górę lub dół) pociągając lewarek w odpowiednią stronę (nie ma tu układu "H" takiego jak w manualnej).

Uwaga: skrzynie zautomatyzowane to stosunkowo nowy i kapryśny wynalazek - dość często się psują (niezależnie od marki auta) i zwykle szarpią przy zmianie biegu.

Napisano
  • Autor

Powiem szczerze, ze lekko zszokowany jestem, bo to co opisujesz, to zalazek (te auta z taka skrzynia sa oferowane w roczniku 1994) tzw sekwencyjnej zmiany biegow!!!! drive.gif

Napisano

> Powiem szczerze, ze lekko zszokowany jestem, bo to co opisujesz, to

> zalazek (te auta z taka skrzynia sa oferowane w roczniku 1994)

> tzw sekwencyjnej zmiany biegow!!!!

Wszystkie skrzynie zautomatyzowane (mimo że są duuuużo tańsze w produkcji od "klasycznych" automatów) oferują sekwencyjną zmianę biegów. Wśród "klasycznych" automatów tylko te drosze mają taką możliwość.

Ja pisałem o skrzyni QuickShift dostępnej w Twingo mniej więcej na przełomie tysiącleci wink.gif

W 1994 raczej nie było skrzyń zautomatyzowanych, więc prawdopodobnie jest tam tylko automatyczne sprzegło. Takie rozwiązanie było dostępne w Seicento Citymatic - tzn. lewarek w układzie H i dwa pedały smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.