Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klima po zimie... i klopoty !

Featured Replies

Napisano

Witam

Jak zwykle po zimie nie dziala, wizyta w stacji (Nor...A...), naplenienie ze sprawdzeniem szczelnosci, wymiana zaworu napleniajacego, po 3 dniach kontrola - wszytko OK.

Jednak po 5 dniach kolejna wizyta, bo klima nie dziala - brak czynnika ! Po napełnieniu i zalaczeniu kilmy wszystko OK, ale pan powiedzial, ze nieszczelnosci nie widac i prawdopodobni istnieje nieszczelnosc w parowniku - co moze mnie kosztowac niezla sumke. Faktycznie pojezdzilem 4 dni i znowu klapa...

Poradzcie cos - czy rzeczywiscie sprawa dobrania sie do parownika i jego ew. wymiana musi byc az tak kosztowna... ? czy byc moze "jakims domowym sposobem" (czytaj - tanszym) mozna to naprawic ?

Napisano

Zanim cokolwiek wymienisz, obejrzyj wszystkie elementy układu pod lampą UV (zakładam że do czynnika chłodzącego dodano barwnik) i wtedy będzie jasne co i gdzie przecieka. Nie bardzo wiem gdzie jest parownik, ale pewnie gdzieś blisko przewodów nawiewu w jakimś chłodnym i dalekim od nagrzewnicy miejscu.

Parownik chyba możesz sam wymienić na nowy, ale nie będziesz mieć wtedy na niego gwarancji (zwykle producent wymaga pieczątki warsztatu montującego).

Napisano
  • Autor

> Zanim cokolwiek wymienisz, obejrzyj wszystkie elementy układu pod

> lampą UV (zakładam że do czynnika chłodzącego dodano barwnik) i

> wtedy będzie jasne co i gdzie przecieka. Nie bardzo wiem gdzie

> jest parownik, ale pewnie gdzieś blisko przewodów nawiewu w

> jakimś chłodnym i dalekim od nagrzewnicy miejscu.

> Parownik chyba możesz sam wymienić na nowy, ale nie będziesz mieć

> wtedy na niego gwarancji (zwykle producent wymaga pieczątki

> warsztatu montującego).

Oczywiscie wszystko bylo sprawdzane pod lampa UV, w obrebie dostepnych przewodow, chlodnicy itp. nie stwierdzono nieszczelnosci i dlatego padla diagnoza - parownik, ktory rzeczywiscie znajduje sie w malo dostepnym miejscu, czyli pod konsola (tak powiedzial fachowiec).

Podobno parownik to tez niezly wydatek-musze to sprawdzic...

Napisano

No własnie zamiast 4 razy jeździć do Norauto i cały czas mieć żle trzeba było do razu na Żwirki tym bardziej że jest teraz AKCJA Wiosna dla nas kącikowiczów i są udogodnienia.

Pozdrawiam

Tomek vel Dobson

PS Należy czytać podwieszone wątki czasem warto się z nimi zapoznać bo mozna coś zyskać a mniej stracić

Napisano
  • Autor

> No własnie zamiast 4 razy jeździć do Norauto i cały czas mieć żle

> trzeba było do razu na Żwirki tym bardziej że jest teraz AKCJA

> Wiosna dla nas kącikowiczów i są udogodnienia.

> Pozdrawiam

> Tomek vel Dobson

> PS Należy czytać podwieszone wątki czasem warto się z nimi zapoznać

> bo mozna coś zyskać a mniej stracić

Tak wiem - czytalem - tylko chcialem byc wygodny bo mam najblizej, zreszta pytalem sie kiedys gdzie na prawym brzegu Wisly (Warszawa) robic klime - polecono mi min. NorAuto, a jezdzic do nich pozniej musialem zeby usuneli usterke (w ramach gwarancji) .... teraz dalsza czesc: NorAuto zwrocilo mi kase za ta robote, ktora zostala zrobiona (nie zrobiona)-stwierdzili, ze jesli klima nie dziala to oddadza pieniadze - w sumie 290 zl , postapili prawidlowo smile.gif

Rozmawialem na Zwirki - trzeba tam podjechac choc to daleko (z Targowka) jak cholera...

Napisano

U mie w serwisie klimy gosciu przy sprawdzaniu UV odkrecal wentylator od parownika i stwierdzil ze sa juz bardzo male wycieki.

Powiedzial tez ze w Oplach to jest standard. W japonskich parowniki podobno wytrzymuja 3x dluzej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.