Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Tjun TD100 - pare pytan na początek

Featured Replies

Napisano

otoz chce troche podniesc mojemu bravolotowi mocy - aby uniknąć problemów i zaskoczen postanowilem na poczatek zrobic pare rzeczy podstawowych:

auto ma przebieg 150kkm - czyli:

- przydaloby sie sprawdzic turbo i w razie jakichs defektow zregenerowac ją

- sprawdzenie pompy wtryskowej i ewentualna jej regeneracja i regulacja

to z podstawowych rzeczy na poczatek zrobię

Pare pytan teraz:

- w jaki sposób zwiększa się cisnienie (oczywiscie bezpieczne dla niej) na turbinie ? czy w grę wchodzi tutaj jakas regulacja czy ogolnie temat nieoplacalny ...? - czy lepiej zakupic wieksze turbo ? np. od 2,4(J)TD ... podejdzie ?

- zdaję sobie sprawę ze jezeli nawet wieksze cisnienie na turbo bedzie, to musi byc rowniez zwiekszona dawka paliwa - niestety pompa wtryskowa jest tu mechaniczna (LUCAS - sic!!) - czy zwiekszanie dawki paliwa i regulacje pompy wtryskowej robi się na stole ? jezeli nie, to w jaki sposob zwieksza sie dawkę paliwa - czy moze lepiej do dieslowcow i pompiarzy z tym jechac ?

- zdaję sobie sprawe ze jezeli nawet bedzie zwiekszona dawka paliwa, to czy wtryskiwacze nie powinny byc wieksze ? prawda czy falsz w zmianach parametrow TD'ka ?

- większy Intercooler - oplacalne jest zmiana intercoolera na wiekszy ? czy przy takim silniku i zmianach nie odegra to wiekszej roli ?

- przelotowy wydech : czy gra jest warta swieczki ?

- czy strumienica powietrza z dobrze zestrojonym wydechem nadaje się do TD'ka przy takich modyfikacjach ? prawda czy fałsz ?

- czy ktoś miał do czynienia ze stozkowymi filtrami powietrza ? nie mam zamiaru kupowac jakiegos badziewia z allegro. Co z tymi stożkami ? smile.gif

- jakie sa sposoby na zmniejszenie turbodziury ?

albo........

SWAP na 2,4JTD ? (tyle ze zbytnio nie mam kasy na to)

prosilbym o jakies sensowne informacje od Was smile.gif

pozdro

Napisano

jedyny dobry ruch to swap na 2.4JTD(tak ja bede robił)

silnik TD ogólnie można tuningowac ale mechanicznie.

czip podobno jest mozliwy jeden magik mi powiedział ze zrobi ok130KM i co ciekawe mimo ze mu powiedziałem że nie ma coomon raila pompa mechaniczna itp on powiedział ze jeżeli czipa nie zrobi to wypłaci mi 1000 zł za fatygę. tylko ze opytałem wielu innecg machników i każdy mówi ze nie da rady...

chyba że chcesz poprawić dynamikę i lekko osiąi to się pobaw z wydechem i stożkiem...póżniej pomyśl o turbo i wtryskach tylko ze to Cię bedzie kosztowac tyle co 2.4 JTD.

dla mnie uzyskanie 115 czy 120 kucyków to bezsens, ja chce conajmniej 160KM.priorytem w moim planie jest zostawienie bravo HGT daleko za sobą...

Napisano

Moim zdaniem Swap to droga sprawa. Chyba lepiej sprzedać machinę i kupić 2,4 JTD - dla mnie jedyne sensowne wyjście.

Powtarzam Dla Mnie i prosze mnie nie karcić i wyzywać od głupków jak niektórzy lubią.

Napisano

> Moim zdaniem Swap to droga sprawa. Chyba lepiej sprzedać machinę i

> kupić 2,4 JTD - dla mnie jedyne sensowne wyjście.

> Powtarzam Dla Mnie i prosze mnie nie karcić i wyzywać od głupków jak

> niektórzy lubią.

dobrze prawisz tylko że w Brava i Bravo nie ma 2.4 JTD...

a innna buda mi się nie podoba i tyle.poza tym chce mieć coś innego grinser006.gif

Napisano

> dobrze prawisz tylko że w Brava i Bravo nie ma 2.4 JTD...

> a innna buda mi się nie podoba i tyle.poza tym chce mieć coś innego

Panie! A Merry? Nie ładne? Panie!

Napisano

> Panie! A Merry? Nie ładne? Panie!

no co ty.....dupa siakaś taka nijaka....... zakrecony.gif

Napisano

> Panie! A Merry? Nie ładne? Panie!

jedynie w kombi w miarę ale i tak brava mi się bardziej podoba, wyglada lepiej.

ja chce cos innego niz wszyscy dlatego chce mieć pod maską w brava ponad 160KM tak żeby objechać bravo HGT i zaskoczyć kilku panów w BMW...

poza tym moja brava mi się bardzo podobna i nie zamienie jej na nic innego(chyba ze się mi za dobra kasę trafi AR 166 w 3.0 v6 24v albo 2.4 JTD)

Napisano

> ja chce cos innego niz wszyscy dlatego chce mieć pod maską w brava

> ponad 160KM tak żeby objechać bravo HGT i zaskoczyć kilku panów

> w BMW...

ja u mnie też dążę do 160 ale nie wiem co na ten temat powie skrzynia i przeguby. Jak narazie moc wystarcza żeby kierownicy w beemach mieli zdziwione minki szczególnie na autostradzie powyżej 160 się tracą cool.gif

Pozdrawiam

Napisano

> ja u mnie też dążę do 160 ale nie wiem co na ten temat powie skrzynia

> i przeguby. Jak narazie moc wystarcza żeby kierownicy w beemach

> mieli zdziwione minki szczególnie na autostradzie powyżej 160

> się tracą

> Pozdrawiam

Moc to jedno a moment obrotowy to drugie. Jeżeli chcesz mieć silniczek elastyczny z dobrym odejściem to należy zwiększyć moment obrotowy ( on dużej mierze odpowiada za "odejście" fury).

Przykład Octavia mojego staruszka (1.9 TDI seryjnie 90KM) na chipie ma 116 KM i moment ok 300 Nm ( w serii było 210) skutek jest taki że na każdym biegu solidnie wciska w fotel, a ludzie w innych furach mają zdziwione minki jak ta takiej Beemce 2.0 nie mogą nadążyć.

Co ciekawe średnie spalanie zmalało o ok 0.2 l/100. Tłumacze to tym, że silnik jest na tyle mocny na niskich obrotach, że nie potrzeba kręcić go za bardzo i przy normalniej jeździe spalanie oscyluje ok 5,5l/100 (pół trasa pół miasto).

Dla niedowiarków na jednym baku przy normalnej jeździe ( głównie trasa) jestem w stanie przejechać tym autem ok 1100 km (nie jeżdżę jak niedzielny kierowca, alias kapelusznik), bak 50l ( w zeszłe wakacje trasa Łęczyca - Giżycko - Łęczyca plus po okolicach Giżycka jakieś 150 - 200 km ). rezerwa zapaliła sie przy stanie licznika 1080 km.

Co do trwałości takiego rozwiązania - chip założony ok 5 lat temu przy przebiegu ok 60 kkm. Obecnie przejechane 170 kkm i jak do tej pory w silniku był co najwyżej olej zmieniany ( no i standardowo przepływka zeby.GIF ) .

Napisano

> Co ciekawe średnie spalanie zmalało o ok 0.2 l/100. Tłumacze to tym,

> że silnik jest na tyle mocny na niskich obrotach, że nie

> potrzeba kręcić go za bardzo i przy normalniej jeździe spalanie

> oscyluje ok 5,5l/100 (pół trasa pół miasto).

> Dla niedowiarków na jednym baku przy normalnej jeździe ( głównie

> trasa) jestem w stanie przejechać tym autem ok 1100 km (nie

> jeżdżę jak niedzielny kierowca, alias kapelusznik), bak 50l ( w

> zeszłe wakacje trasa Łęczyca - Giżycko - Łęczyca plus po

> okolicach Giżycka jakieś 150 - 200 km ). rezerwa zapaliła sie

> przy stanie licznika 1080 km.

>Cos sciemniasz...pali 5.5/100, a na 50litrowym zbiorniku robisz 1100km? rotfl.gif

Napisano

> >Cos sciemniasz...pali 5.5/100, a na 50litrowym zbiorniku robisz

> 1100km?

5.5 pali średnio przy jeździe pół trasa pół miasto, a jak doczytasz uważnie to napisałem że zrobiłem 1100 km jadać na wakacje zeby.GIF gdzie 90% to była trasa zeby.GIF

Napisano

> ja u mnie też dążę do 160 ale nie wiem co na ten temat powie skrzynia

> i przeguby. Jak narazie moc wystarcza żeby kierownicy w beemach

> mieli zdziwione minki szczególnie na autostradzie powyżej 160

> się tracą

> Pozdrawiam

to wiadomo...

zawsze dizel miał wiekszy moment...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.