Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

odczyty lambdy dziwne zjawisko

Featured Replies

Napisano

Nawiązuję do modernizacji układu testera lambdy który zamieściłem tu .

Zaobserwowałem u siebie dziwne zjawisko. Gdy auto odpalam na gazie to potem jadąc i obserwując wskazania lambdy testerkiem w wiekszości wychodzi mi zbyt bogato zwłaszcza przy niskich obrotach. I zuzycie gazu robi się większe(stąd może mój rekordowy wynik 15L/100). Wystarczy jednak, że zapalę na benzynie albo nawet w trakcie jazdy na chwile przełącze na benzynę i spowrotem wrócę do gazu to od tego momentu wskazania lambdy są bardzo ładne a spalanie wraca do normy. Co to za cary? Mam pewną własną koncepcje ale nie wiem czy słuszną.No więc emulację sondy mam ustawiona na "masa" (tak mi ustawili gaziarze, poczatkowo sam zmieniłem na falę ale ktos sugerował, że niektóre kompy lepiej akceptują masę niż falę. Pomyslałem więc, może jednak gaziarz wiedział co robi więc wróciłem do masy). I teraz jak startuje silnik na gazie to komp dostaje z emulacji lambdy masę więc się ustawia jakos tam w tryb (np nazwijmy to awaryjny) i dla obenych ustawień instalki wychodzi za bogato. Jeżeli jednak pozwole na chwilę popracowac silikowi na benzynce to komp dostaje sygnał z lambdy i wyłącza ten tryb awaryjny a wtedy i na gazie zaczyna działać ok. Oczywiście można by się zastanowic że przeciez na gazie komp nie reguluje mi składu tylko raczej kontroler gazowy. No tak tylko że jednak ma on wpływ na ustawienie konta zapłonu no i w moim aucie także reguluje przepustnicą(nie mam linki) i dolotem. Nie wiem czy to co wydumałem jest słuszne ale wpadłem jeszcze na pomysł aby sprawdzić jak to się wszystko będzie zachowywać gdy ustawię emulację na falę.

teraz do wątku z mikserami

Dziś też znalazłem czas (nareszcie ciepło i nie pada) aby spróbować założyć mikser strumieniowy który nabyłem. No i niestety kupa. Za duży i nie miesci mi się w rurze dolotowej. Spróbuję dogadac się ze sprzedawca czy nie miałby możliwości zamienić na ciut mniejszy. Jak się uda to dam znać.

Napisano
  • Autor

> wpadłem jeszcze na pomysł aby

> sprawdzić jak to się wszystko będzie zachowywać gdy ustawię

> emulację na falę.

No to sobie sam odpowiem. Dziś miałem wycieczkę z rodzinką więc sobie przy okazji potestowałem zachowanie auta. Przełączyłem więc emulację na falę i co ? No i tyż niedobrze. Wskazanie(zwykłe nie uśrednione) przestało skakać tylko się dość stabilnie utrzymywało w okolicy 0,4V i tak przez następnych kilkanacie kilometrów zjechało aż do 0 boje_sie.gif a autko zmuliło się. Coś jednak ten mój silniczek czaruje że pomimo ciagle tych samych ustawień instalki tak diametralnie zmienia się zachowanie wskazań lambdy. Co więc zrobiłem ano ustawiłem przełączniki w pozycji "z lambdy" czyli sygnał przekazywany do kompa benzynowego bezpośrednio z lambdy( bez emulacji). I kurde zaczeło bardzo dobrze wszystko działać. Auto ożyło wskaźnik kula się tam i we wte jak na benzynce na pomiarze uśrednionym kolebie się wokół 0,5V. Tak na razie zostawię i zobaczę jak wyjdzie ze spalaniem i czy się nie odbije potem na pracy silnika na benzynce.

Napisano
  • Autor

No to znowu sobie sam odpowiem rotfl.gif. Jednak na ustawieniu kontrolera "z lambdy" też jest niedobrze a nawet gorzej bo po czasie zapalił mi sie check engine sick.gif a przy zapalaniu na gazie dalej sonda wariowała. Muszę zapalać zawsze na benzynie to wtedy jest OK i chyba nic więcej tu nie wymyślę. Prawdopodobnie to kontroler MiniL ma jakąś przypadłość.

Napisano

Witam

Masz tester podpięty na stałe?

Jak tak to skąd wziąłeś sygnał?

Ja chciałem ze złącza digmostycznego kompa lpg, ale nie moge dostać nigdzie wtyczki. Fajnie było by poobserwować sonde w czasie jazdy.

Wracajac do tematu.

Kiedyś tu debatowaliśmy o sondzie. Chyba przy prostszych kompach trzeba się pogodzić z kulawą pracą na noPB.

Mój komp też dupowato emuluje - skoki 1-0V, aż czasem zapali się chek, jak wyłącze emu to też zapala się chek. Innych możliwości nie ma.

Nie wiem co by było jak by ustawić stałą wartość 450mV? Niestety tak się nie da?

A zresztą nawet kol. mający komp z możliwością zmiany częstotliwości i napięcia na emu sondy, narzekają, więc chyba TTTM.

Pozdr

Napisano
  • Autor

> Masz tester podpięty na stałe?

Tak

> Jak tak to skąd wziąłeś sygnał?

ze złącza diagnostycznego

> Ja chciałem ze złącza digmostycznego kompa lpg, ale nie moge dostać

> nigdzie wtyczki. Fajnie było by poobserwować sonde w czasie

> jazdy.

nie wiem jaki masz komp bo u mnie to tylko kontroler MiniL. Też wtyczki nie mam więc ją sobie zrobiłem. Kilka pinów kawałek duta trochę gluta i izolacji i wtyczka jak ta lala yay.gif no może wygląd ma jak kupa ale działa. Z tej wtyczki już wyprowadziłem sobie kabelki zakończone też złączkami jeden do kabiny a drugi

pod maską. Do uniwersalnego pudełeczka wsadziłem zmontowany testerek i mogę go sobie szybko przepinać albo w kabinie jak jadę albo pod maską jak będę coś regulował.

> Wracajac do tematu.

> Kiedyś tu debatowaliśmy o sondzie. Chyba przy prostszych kompach

> trzeba się pogodzić z kulawą pracą na noPB.

Mnie pracuje idealnie (wskazania sondy prawie identycznie jak na benz) ale muszę uruchamiać silnik na benzynie. Jak uruchomię na gazie to właśnie fiksuje.

> Mój komp też dupowato emuluje - skoki 1-0V, aż czasem zapali się

> chek, jak wyłącze emu to też zapala się chek. Innych możliwości

> nie ma.

No bo emulacja tak wygląda. Czasami jest możliwość zmiany czasów wypełnienia przebiegu dla lepszego dogrania do konkretnego silnika. U mnie ustawiłem na masa bo mój komp NoPb najlepiej to akceptuje. Więc emulację mam wyłączoną. No własnie w tym wątku pisałem jakie były wyniki dla róznych ustawień emulacji i powróciłem do "masy".

> Nie wiem co by było jak by ustawić stałą wartość 450mV? Niestety tak

> się nie da?

Tak tez by było źle, zmiany muszą być bo to ma symulować pracę sondy a ona tak właśnie pracuje.

pzdr

Napisano

moze ktos wie jak ustawic emulacje lambdy zeby ECU od benzyny nie syfil sie??

mam ustawiona emulator na przebieg i czas H i L na 0,700sek...jest juz lepiej niz bylo ale czasami dalej(zwlaszcza na lekko cieplym)potrafi szarpac i mulic auto...oczywiscie przy jezdzie na benzynie bo na gazie jest ok

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.