Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra II klimatyzacja nieżyje

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich .... zaczęła się wiosna, zbliża się lato a mi klima odmówiła posłuszeństwa niewiem.gifsciana.giffrown.gif

Po naciśnięciu przycisku słychać, że się włącza bo spadają obroty silnika także obciążenie musi być... co w takim razie jej dolega ? Co ile w ogóle powinna nastąpić wymiana czynnika chłodzącego ? Ma ktoś jakieś pomysły na ten przypadek?

Napisano

na pewno trzeba pojechać do servisu od klimy.

Jeśli nie włączałeś klimy zimą to mogą być kłopoty, bo zalecane jest przynajmniej parę razy załączyć przynajmniej na 20 min żeby cały układ się przesmarował.

zapewne masz tez mało czynnika, bo lubi on sobie odparowywać i jeśli długo sie nie robiło servisu to może okazać się ze jest go za mało.

Napisano

Miałem podobny problem ze swoją Zafirą. Sprężarka pracowała a zimnego powietrza nie było. Pojechałem do serwisu klimy a tam po podłączeniu butli z czynnikiem chłodzącym i manometrem - syk. Mechanik: nieszczelność i to chyba przy sprężąrce. Nogi się pode mną ugięły, bo ceny sprężarki straszne. Na szczęśćie po odkręceniu wentylatora klimy okazało się, że to "tylko" wyciek z dziurawej chłodnicy. Zdziwiłem się, bo auto ma raptem dwa lata. W odpowiedzi (potwierdzonej w kilku innych warsztatach) usłyszałem, że w Astrach i Zafirach TTTM i ze względu na błędną konstrukcję ukłądu i tandetne materiały, normą jest, że nasze auta po dwóch latach mają przegniłe chłodnice pod wentylatorem. Mam nadzieję, że u Ciebie to będzie coś innego, bo mnie kosztował to 475 zł chłodnica, 120 wymiana i 150 napełnienie. Tyle, że teraz chłodzi aż miło.

Napisano

Potwierdzam ! Dziura pod wiatraczkiem frown.gif Chlodnica uzywana z 3miesieczna gwarancja - 280 zł (wraz z przesylka), wymiana o zł (banalna), napelnienie klimy czynnikiem i olejem 140 zł.

Napisano

> W odpowiedzi (potwierdzonej w kilku innych warsztatach)

> usłyszałem, że w Astrach i Zafirach TTTM i ze względu na błędną

> konstrukcję ukłądu i tandetne materiały, normą jest, że nasze

> auta po dwóch latach mają przegniłe chłodnice pod wentylatorem.

Też coś takiego słyszałem, ale co jest powodem gnicia skraplacza? Pod wentylatorem odkłada się sól z jezdni i żre? Jak to wyglądało, żeberka skraplacza były obluzowane czy były większe dziury w układzie?

U mnie w F zjadło skraplacz od spodu, ale po 10 latach a nie po 2 wink.gif

Napisano

> Potwierdzam ! Dziura pod wiatraczkiem Chlodnica uzywana z

> 3miesieczna gwarancja - 280 zł (wraz z przesylka), wymiana o zł

> (banalna), napelnienie klimy czynnikiem i olejem 140 zł.

PORADA

Pan w warsztacie od KLIMY wspominał mi o tym i powiedział co robić.

Po zimie trzeba odkręcić ten wiatrak, wyjąc go i szczotką z mydlinami (najlepsze podobno mydło dla dzieci)

umyć chłodnicę, a szczególnie w rynience osadzenia wiatraka bo tam zbiera się syf.

Ja na razie robiłem to raz, bo jednak dostęp nie jest tak łatwy chyba że ma się chudziutkie rączki.

Napisano

> PORADA

> Pan w warsztacie od KLIMY wspominał mi o tym i powiedział co robić.

> Po zimie trzeba odkręcić ten wiatrak, wyjąc go i szczotką z mydlinami

> (najlepsze podobno mydło dla dzieci)

> umyć chłodnicę, a szczególnie w rynience osadzenia wiatraka bo tam

> zbiera się syf.

> Ja na razie robiłem to raz, bo jednak dostęp nie jest tak łatwy

> chyba że ma się chudziutkie rączki.

Zgadza się dzis sprawdziłem u siebie, odkręciłem wentylator klimy a tam w dole masakra - syfu co niemiara. Dostęp nie jest aż tak fatalny ale jest dość ciasno. Założyłem pod zderzak i pod grila siateczkę coby choć trochę zmniejszyło zasysnie owadów i innego dziadostwa.

Pozdr

Napisano

A ja tak przy okazji zadam pytanie. Autko z 2001r. Nie mam go od nowości więc nie wiem czy ktoś wymieniał już czynnik. Ja jeżdżę już 2 lata bez wymiany. Chłodzi elegancko. Sam czyszczę itp. ale mam pytanie czy TRZEBA wymieniać czynnik aby zmienić w nim olej?? Nie słyszę żadnych niepokojących dźwięków a;e wolę się spytać.

Napisano

nie trzeba , ale mozna ! tam jest olej syntetyczny o wysokich parametrach

Napisano

> ale

> mam pytanie czy TRZEBA wymieniać czynnik aby zmienić w nim

> olej?? Nie słyszę żadnych niepokojących dźwięków a;e wolę się

> spytać.

Klimiarze zalecają serwisowanie co 2 lata. Teoretycznie są ku temu przesłanki, bo gaz ucieka przez węże i nieszczelności. A jak to jest w praktyce to nie wiem.

Napisano

Zbyt dokładnie nie miałem czasu się przyglądać. Na pierwszy rzut oka widoczna była żółta plama - zaciek po czynniku roboczym z chłodnicy. Znajdowała się ona prawie idealnie za osią wentylatora. Żeberka raczej nie były obluzowane, pod spodem było chyba kilka szczelin jak gdyby powstałych w wyniku korozji lub czegoś w rodzaju przegnicia. Powtarzam, że wszyscy fachmani powoływali się na wadę konstrukcyjną, tyle, że zapomniałem się dopytać na czym dokłądnie ona polega.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.