Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problemy z instalacją, mam serdecznie dość

Featured Replies

Napisano

Jestem już tak zdeterminowany, że rozważam nawet możliwość rezygnacji z instalacji LPG. Jednak rozsadek bierze górę i skłaniam się ku wymianie osprzętu na nowy i lepszy.

Sprawy mają się tak - mam instalkę z reduktorem lovato i elektroniką STAG 50, mikser 32 mm. Pierwsze 25 tyś przejechałem bezproblemowo, od 15 tyś mam cholerne problemy.

W trakcie jazdy na LPG, w najmniej oczekiwanych momentach, wyłącza się zasilanie silnika gazem. Centralka świeci na zielono informując, że jadę na LPG - niestety nie ma jazdy, tylko hamowanie silnikiem. Potrafi tak się zdarzać nawet kilka razy na 100 km. Nie pomaga wtedy przełączanie na centralce - instalacja nie podaje gazu i już. Pomaga dopiero wyłączenie silnika i jego ponowne uruchomienie - wtedy dopiero przełączy na gaz.

Gazownicy nie mają problemów z regulacją, silnik nie gaśnie podczas jazdy na luzie (inna sprawa, że oduczyłem się jazdy na luzie), jednak instalacja szwankuje. Kasują błędy i na tym się kończy.

Ze swojej strony sprawdziłem elektrozawór z filterkiem - jest OK. Przeczyściłem styki na złączkach, sprawdziłem zasilanie i masę - OK. Przecież elektrozawory albo działają, albo nie - nie ma trzeciej możliwości. Podejrzewam, że wariuje mi elektronika.

Dodatkowo auto mam i miałem od nowości zajebiście zamulone, nie pomagały żadne regulacje u gazowników. Wiem, że silnik 1.4 to nie rakieta, ale przed założeniem instalacji śmigał dobrze. Mam problemy z "normalnym" wyprzedzaniem, bo pod dużą górkę, jak go nie rozpędzę, to nie pójdzie na 4 więcej, niz 80 km/h.

Pytałem kilku kierowców lanosów - jedni twierdzą, że dynamika im się nie pogorszyła, inni twierdzą, że nawet znacznie. Już sam nie wiem, jak to jest z tą dynamiką.

A teraz kilka pytań:

1. Planuję wymianę wszystkiego oprócz butli - jaką instalcję polecacie, żeby był dobry sterownik i mikser??? Mam dość STAGa 50.

2. I w którym warsztacie (w faqu polecano warsztat w Raszynie i w Warszawie przy Rakowieckiej).

3. Powinno być też trochę taniej, niz polożenie wszystkiego w dziewiczym aucie. Pozostałbym więc przy instalacji II generacji, gdyż nie chcę ładować kasy w sekwencję. Gdyby nie to, że zamierzam jeździć więcej niż poprzednio, tobym lpg w ogóle zdemontował.

Byłem dziś u gazownika - wykluczył awarię membran w reduktorze, podpięcie auta pod komputer wykazało problem z sondą lambda, na lpg pracowała dobrze, natomiast na benzynie oscylowała w zakresie 0,3-0,6. Tak więc mam sprawdzić i zrobić porządek z sondą.

Wstawiam auto na przegląd na 120 tyś km z wymianą rozrządu, sprzegła, lekkim remontem zawieszenia, to sprawdzę i sondę.

NA wymianę elektroniki ze STAGa na Bingo jestem już zdecydowany, gdyż na registerze autko pali gumę aż miło, a na STAGu tragedia - brak dynamiki na niskich, jak i na wysokich obrotach. Przekładka na Bingo ma mnie kosztować 350 zł.

Muszę ze wszystkim zdążyć do końca maja, gdyż mam wtedy przegląd rejestracyjny i nie chcę kilka razy jeździć na diagnostykę.

pozdrawiam

Napisano

zestaw do IV generacji na allegro kosztuje 1100zl.

Napisano

Skoro chcesz pozostać przy II gen. to kup na aledrogo BINGO S albo M, koszt ok 200-260zł + przełożenie instalacji max 150zł w zakładzie. Chyba że masz zdolności i wiesz jak podpiąć kabelki to już jesteś zarobiony. Aha.. możesz jeszcze sprawdzić czy mikser, który masz założony jest idealnie dobrany do twojego samochodu - źle dobrany powoduje brak możliwości prawidłowego wyregulowania instalacji.

Podobno taki powinien być, fi63mm:

W_gume_z_rozpylaczem01_int.jpg

Napisano

cóz ja ci mam tu napisać - ja zawsze do swoich aut zakładam parownik albo BRC - albo Landi

a elektronikę tylko polską AKME - I NIE MAM ZADNYCH PROBLEMóW a spalanie mojej omegi na miescie to 11.7 litra lpg

mikser mam z dufuzorem

http://moto.allegro.pl/item185779877_mikser_gazu_z_dyfuzorem_mont_w_rure_dolotowa.html

Napisano

Witam kolegę

Też miałem duzzzzeeeee problemy z LPG

Mam lanosa 1.5 8V czyli silnik bardzopodobny to twojego

miałem załozone jakies dziadostwo ( elektronika) i zaden gazowiec albo nie potrafił albo nie chciał powiedziec dokladnie co to jest, wyminiłem reduktor miał juz przelatane jakies 100 tysiecy wiec raczej sie nadawał do wymiany

ale dalej problemy typu duze spalanie nie mogły byc usuniete przes ekspertów specjalistów

za namowa kolegi zdecydowałem sie na wyminae elektroniki na Bingo S4

koszt na allegro to 258 złoty

POjechałem do kolegi Irca i razem z nim zamontowalisy ten zestawik przy okazji kolega irc zrobił mi porzadek w okablowaniu i wszystkie łączenia były zrobione w duzo lepszym wykonaniu i jakosci niż w pseudoserwisie LPG

wymieniliśmy filterek i podłączylismy auto pod kompa

15 minut regulacji przejażdzak autem lekka poprawka w regulacji i efekt taki :

AUTO elegancko się zbiera nie ma problemu z zamulaniem z 80km/h na 4 momen zebrał sie do 130 bez zadnych zamuleń

i spalanie spadło mi do 10 literków na 100 ale ś ato jescze dane nie potwierdzone dokladnie wyjdzie mi jak przebujam sobie jeszce raz cały bak do konca

Polecam Bingi S4 łatwy i prosty w montazu i obsłudze a napewno niezawodny

Pomysl nad tym

ps. reduktora na razie nie wyminiaj 50 tysecy to nie tragedia

zacznij od elektroniki

Pozdrawiam

Napisano

Trzeba by sprawdzić dolot czy nie ma jakichś dodatkowych ,,kryz" przed mikserem porobionych przez gazowników. Sprawdzić połączenia elektryczne, zwłaszcza zasilanie i masę cewek elektrozaworów gazowych, bo wygląda jakby centralka była pod prądem, a prąd w cewkach zanikał. Parownik Lovato nie powinien jeszcze szwankować przy 40tyś.

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

[...]

Kurcze, powinienem się chyba wrócić do szkoły, problem rozwiązał się sam, niejako przy okazji dużego przeglądu yay.gif.

Wystarczyło wymienić k..a klnie.gif świece, bo stare były wypalone. Fakt, instalacja zachowywała się dziwnie, jak się wyłączyła, to się nie chciała włączyć ... Ale generalnie jeździł i nie było strzałów. Zrobiłem już 1000 km, jest ok i oby tak dalej. Instalacja zachowuje się jak nowa. Muszę jeszcze podjechać na przegląd, wymiana filterka, regulacja.

Napisano

> [...]

> Kurcze, powinienem się chyba wrócić do szkoły, problem rozwiązał się

> sam, niejako przy okazji dużego przeglądu .

> Wystarczyło wymienić k..a świece, bo stare były wypalone. Fakt,

> instalacja zachowywała się dziwnie, jak się wyłączyła, to się

> nie chciała włączyć ... Ale generalnie jeździł i nie było

> strzałów. Zrobiłem już 1000 km, jest ok i oby tak dalej.

> Instalacja zachowuje się jak nowa. Muszę jeszcze podjechać na

> przegląd, wymiana filterka, regulacja.

I moral z tego taki, ze nie ma sensu dzialac przez znalezieniem przyczyny problemu -

(obawiam sie, ze naprawiono CI inst. przez przypadek)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.