Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy z wytrzeszcz(em) wszystko OK ?

Featured Replies

Napisano

uzbroj_zlo.gifWitam wszystkich bow.gif

Od od lutego jestem szczęśliwym posiadaczem boje_sie.gif i nasuwa mi się kilka pytań do szanownych klubowiczów i użytkowników tegoż pojazdu. Pogrzebałem troche w archiwum, ale ponieważ jestem świeżak to mozę jeszcze niezbyt mi wychodzi, dlatego , nie angryfire.gif sie na mnie tylko w miare możliwości udzielcie odpowiedzi.

1. Odczuwalne delikatne falowanie obrotów przy nagrzewającym sie silniku (wiem było na forum, ale ponoć od FL-a to wyeliminowali) - wskazówka na obrotomierzu stoi stabilnie na 800 obr /min ale czuć takie delikatne drganie co jakiś czas - odczuwam to jako falowanie - czy to normalne i co z tym zrobić ?

Dodam ze 2 razy zdarzyło mi się na nagrzanym silniku ze obrty latały 800 - 600/500, a na następny dzień było oki.

2. Awaria wspomagania kierownicy - zdarzyło się tak przed wyjazdem na weselicho w wielkanoc - żona pojechała do fryzjera było OK zapakowaliśmy auto odpalam i czerwona kierownica świeci, i brak wspomagania, no i oczywiście kontrolka kompa. Odłączyłem akumlator (porada z formu) wspomaganie działa smile.gif ale komp świeci, bałem sie jechać bo to pare kilometrów więc podmieniłem go na grandziaka ojca yay.gif. Po przyjeździe z wesela ojciec przywozi mi auto i mówi - dziś rano zgasła kontrolka (to był wtorek) - teraz nie wiem czy jechać na podłączenie kompa czy nie, wyskoczy jakiś błąd czy nie - co zrobić ?

3. Spalanie - rewelacja dojazd do pracy ~ 22 km w jedną stronę (Dąbrowa - Katowice) i średnia wg kompa 5,2, a po zatankowaniu na BP wyszło 5,5 l/100 km. Poprzednio MK1 palił tyle do przebiegu ok 110 tys km, a później to już tylko coraz więcej, aż przy 150 tkm doszło do jakiś 6,4 l/100 km, ale i lepiej wykorzystywałem możliwości silnika smile.gif

4. Prędkość maksymalna tego auta to jakieś nieporozumienie. Poprzedni kropek MK 1 55 SX '97 bez problemu robił 160 km/h z 4 osobami (a4 dojazd do giełdy w gliwicach), a ten frown.gif do 120 -130 spoko, później lipa i max dochodzi do 140 a jak jest gora 145 (tak było jak wracałem z żoną z Rudy śl. na a4 przed katowicami taki zjazd z góry na dole wiadukt i pod gore) i tyle nic więcej - tu - http://autokacik.pl/showflat.php?Cat=0&Number=276575436&page=0&fpart=all&vc=1 pisaliście, że wyniki macie lepsze - Co jest grane, jaka przyczyna ?

Dodam ze auto ma silnik 1.2 8V '04 Active, przebieg teraz ~ 26,5 tkm w tym około 2 moje. Wymieniłem fitr powietrza (skandal zeby sie tam, dostać 11 srub), bo poprzedni podejrzewam był od nowości (nie wiem jak wytrzymałby następne 30 tkm wg instrukcji), do świec jeszcze nie zaglądałem, planuje wymienić oliwke bo teraz jest zalany semisyntetykiem orlenu.

Troche się rozpisałem ale licze, że jakieś uwagi wrzucicie.

Pozdrawiam wszystkich a w szczególności sympatyków boje_sie.gif

Napisano

> 1. Odczuwalne delikatne falowanie obrotów przy nagrzewającym sie

> silniku (wiem było na forum, ale ponoć od FL-a to wyeliminowali)

> - wskazówka na obrotomierzu stoi stabilnie na 800 obr /min ale

> czuć takie delikatne drganie co jakiś czas - odczuwam to jako

> falowanie - czy to normalne i co z tym zrobić ?

> Dodam ze 2 razy zdarzyło mi się na nagrzanym silniku ze obrty latały

> 800 - 600/500, a na następny dzień było oki.

to powinno pomóc i wyjaśnić bo od nowości swojego sie z tym męczyłem przez pare m-cy choć mi aż tak nisko nie leciały obroty

> 2. Awaria wspomagania kierownicy - zdarzyło się tak przed wyjazdem na

> weselicho w wielkanoc - żona pojechała do fryzjera było OK

> zapakowaliśmy auto odpalam i czerwona kierownica świeci, i brak

> wspomagania, no i oczywiście kontrolka kompa.

kiepsko szukałeś jednak zlosnik.gif

tu jest wyjaśnienie, też przerabiałem, odł. akumulatora nic nie daje, trzeba naprawić i wgrać soft nowy

> 4. Prędkość maksymalna tego auta to jakieś nieporozumienie. Poprzedni

> kropek MK 1 55 SX '97 bez problemu robił 160 km/h z 4 osobami

> (a4 dojazd do giełdy w gliwicach), a ten do 120 -130 spoko,

> później lipa i max dochodzi do 140 a jak jest gora 145

> Co jest grane, jaka przyczyna ?

do 140 to na 4 ciągnij, dopiero 5 bieg. Możesz mieć jeszcze zmulone auto przez poprzedniego właściciela wiec troche pojeździć i odmulić go trzeba

> w tym około 2 moje. Wymieniłem fitr powietrza (skandal zeby sie

> tam, dostać 11 srub), bo poprzedni podejrzewam był od nowości

> (nie wiem jak wytrzymałby następne 30 tkm wg instrukcji), do

> świec jeszcze nie zaglądałem, planuje wymienić oliwke bo teraz

> jest zalany semisyntetykiem orlenu.

olej najlepiej co 15 tys, i tak samo filtr powietrza, świeczki co 40 tys,a śrub jest 13 o ile dobrze pamiętam zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> to powinno pomóc i wyjaśnić bo od nowości swojego sie z tym męczyłem

> przez pare m-cy choć mi aż tak nisko nie leciały obroty

czytałem 'to' ale wyczytałem tez, ze w FL-ach to wyeliminowali, prawde powiedziawszy nie chce mi sie grzebac i rozbrajac auta. przerabiałem to już zbyt czesto przy poprzedniku. Myślałem ze przy wzglednie nowym aucie nie trza tego robić - no i chyba sie zawiodłem sciana.gif

> kiepsko szukałeś jednak

> tu jest wyjaśnienie, też przerabiałem, odł. akumulatora nic nie

> daje, trzeba naprawić i wgrać soft nowy

też "to" czytałem. Jaki jest koszt nowego softu ?

Przy okazji czytałem tez o kampani 5091 - zadzwoniłem do Fiata i pani mi powiedziała ze modele na łapiące się na tą kampanie były sprzedawane w dojczach, zetkął się ktoś z tym ? Bo na tej kampani wgrywają nowy soft.

> do 140 to na 4 ciągnij, dopiero 5 bieg. Możesz mieć jeszcze zmulone

> auto przez poprzedniego właściciela wiec troche pojeździć i

> odmulić go trzeba

Poprzedni własciciel kobieta, matka 2 córek , to moze wszystko wyjasniac. Choć po spokojnym przyjeździe (kapeluszowym) po zakupie do domu (dąbrowa) z Katowic śr. spalania na kompie była 7,1. Choć może przez to że ona głównie po Katowicach jeździła.

> olej najlepiej co 15 tys, i tak samo filtr powietrza, świeczki co 40

> tys,a śrub jest 13 o ile dobrze pamiętam

ze srubami moze sie pomyliłem, ale fakt jest faktem - zrobili kaszane, poprzednio było zapięcie. Wymiana filtra zajmowała 20 sekund, a tu 20 minut sciana.gif

Napisano

> czytałem 'to' ale wyczytałem tez, ze w FL-ach to wyeliminowali,

> prawde powiedziawszy nie chce mi sie grzebac i rozbrajac auta.

> przerabiałem to już zbyt czesto przy poprzedniku. Myślałem ze

> przy wzglednie nowym aucie nie trza tego robić - no i chyba sie

> zawiodłem

zacznij najpierw od skasowania autoadaptacji. U mnie to dopiero pomogło, bo czyszczenie przepustnicy przy 25 tys km to wg mnie zdecydowanie za wczesnie.

> też "to" czytałem. Jaki jest koszt nowego softu ?

> Przy okazji czytałem tez o kampani 5091 - zadzwoniłem do Fiata i pani

> mi powiedziała ze modele na łapiące się na tą kampanie były

> sprzedawane w dojczach, zetkął się ktoś z tym ? Bo na tej

> kampani wgrywają nowy soft.

nie wiem co to jest za kampnia, z pewnością wgranie samego softu nie pomoże, trzeba zrobić przy tym naprawe tego połączenia jak wg opisu. dopiero z czasem okazało sie, że ta naprawa nie jest do końca skuteczna i w nowym sofcie rozwiązano ponoć ten problem. Przynajmniej taką inf dostałem z aso, bo byłem właśnie jednym z tych przypadków, kiedy sama naprawa nie pomogła. Jaka cena - nie wiem.

> Poprzedni własciciel kobieta, matka 2 córek , to moze wszystko

> wyjasniac.

może zlosnik.gif

> ze srubami moze sie pomyliłem, ale fakt jest faktem - zrobili

> kaszane, poprzednio było zapięcie. Wymiana filtra zajmowała 20

> sekund, a tu 20 minut

eee przesadzasz zlosnik.gif, pare wymian i zejdziesz do ok 6 minut zlosnik.gif

poza tym nie robie sie tego co tydzień tylko raz na pare m-cy (zależy jakie przebiegi robisz zlosnik.gif)

Napisano
  • Autor

> zacznij najpierw od skasowania autoadaptacji. U mnie to dopiero

> pomogło, bo czyszczenie przepustnicy przy 25 tys km to wg mnie

> zdecydowanie za wczesnie.

> nie wiem co to jest za kampnia, z pewnością wgranie samego softu nie

> pomoże, trzeba zrobić przy tym naprawe tego połączenia jak wg

> opisu. dopiero z czasem okazało sie, że ta naprawa nie jest do

> końca skuteczna i w nowym sofcie rozwiązano ponoć ten problem.

> Przynajmniej taką inf dostałem z aso, bo byłem właśnie jednym z

> tych przypadków, kiedy sama naprawa nie pomogła. Jaka cena - nie

> wiem.

> może

> eee przesadzasz , pare wymian i zejdziesz do ok 6 minut

> poza tym nie robie sie tego co tydzień tylko raz na pare m-cy (zależy

> jakie przebiegi robisz )

Sorry moze to głupie pytanie, ale jescze do końca nie jestem zorganizowany - co to jest autoadaptacja ? niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> Czolem,

> cos nic nie wspominasz o skrzypiacym sprzegle... dziwne

Hej, nie wspominam bo delikatnie skrzypiało, ale chyba już przestało smile.gif. Widziałem tego manuala jak to wyeliminować - niezła gimnastyka biglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.